Zed Nocear Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Czy można bezpiecznie używać dysku np. 160GB z Windows 98SE. Czy założenie partycji nie przekraczającej 128GB i nie używanie przestrzeni dysku powyżej wystarczy? Czy partycja nie rozsypie się po jakimś czasie? A może jest jakiś sposób aby zmusić dyski powyżej 128GB do współpracy z Win98SE. Różnica między modelami 120 i 160GB to 30-50zł, więc po co kupować coś gorszego za praktycznie tą samą cenę. Porady w stylu "przejdź na WinXP" mnie nie zadowalają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulaz Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 ulaz napisał(a): Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. 1206232[/snapback] bo max wielkosc partycji dla FAT32 to 32gb :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Pietia(lania) napisał(a): bo max wielkosc partycji dla FAT32 to 32gb :D 1206499[/snapback] Tylko w NT5.0/5.1/5.2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zed Nocear Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 ulaz napisał(a): Jeżeli BIOS płyty głównej potrafi pracować z takim dyskiem, to zrób kilka mniejszych partycji powinno załatwić sporawe, z tego, co się orientuję to już przy partycji FAT32 80GB po jakimś czasie pada tablica alokacji. 1206232[/snapback] Sądzę, że BIOS potrafi, bo to Abit NF7-S 2.0, ale czy adres powyżej 128GB nie przekręci się w WIN i dane z obszaru >128GB nie zamażą pierwszej partycji? Bo wtedy na początku przy partycjonowaniu i formatowaniu może wydawać się OK, dopiero jak zacznę zapełniać partycje danymi wszystko się pochrzani? A propo partycji 80GB. Ja mam dwa fizyczne dyski 120 i 80 GB, na każdym partycję 100% pojemności i nic się nie sypie na nowszym od kilku miesięcy, na starszym od ponad 2 lat. Nawet Scandisk przy starcie Windy mam wyłączony, aby mnie nie wkurzał, jak znowu system zawiesi się przy zamykaniu i rzadko sprawdzam dyski. Ale może stabilność moich partycji ma jakiś związek z moją niechęcią do defragmentowania dysków :rolleyes: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...