Skocz do zawartości
Khunu

MOCNY KOP DO BIURA!

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne pytanie dla tych, którzy lubią składać kompy na kartce. Postanowiłem, że będzie to system na Athlonie 1600+ i ddr. Mam tylko kilka pytań co do:

-dysku ( Caviar SE może być czy jest coś lepszego???)

-płyty głównej (tania, dobra i najlepiej z lanem)

-karty graficznej (interesuje mnie tylko dobra jakość obrazu, nie wydajność)

-monitor 17" (w miarę tani)

Części zamierzam brać w komputroniku.

Co do kręcenia to raczej nie, no może minimalnie, bo pewnie i tak nie wytrzymam :D...

Najważniejsze: szybkość operacji biurowych, ogólna wydajność systemu, komfort pracy, dobra jakość obrazu.

Wszelkie propozycje będą brane pod uwagę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do biura starczy w zupelnosci platforma na AMD. Wyjdzie znacznie taniej a tak samo wydajnie. Co do plyty to polecam to co mam w podpisie. Jest z LAN-em i dzwiekiem 6 kanalowym w sam raz dla biura. Plyta jest mniejszych rozmiarow niz wiekszosc plyt pod socket A czyli tylko na 6 srubek a nie na 9 wiec mozna wpakowac ja do jakiejs niewielkiej obudowy a to sie w biurze liczy. Mysle ze ten Caviar to dobry wybor.

Karta to oczywiscie jakis Matrox G550 swietny obraz. Monitor taki jakis za 900 zeta minimum. Jakis Samsung bo te monitory sa przewaznie krotsze od swojej konkurencji.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o komfort pracy to wazna jest obudowa z cichym zasilaczem oraz dodatkowymi wentylatorami (jak sie zrobi ciepło, nikt w biurze obudowy zdejmowac nie bedzie) i oczywiscie cichy ale wydajny cooler na procesorze (volcano 7+ bedzie akurat)

:D nie lubie halasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx, ale ja też mam niedużo kasy i wolę kupić Athlona zamiast Celerona w tej samej cenie. Procka już nie zmienię.

Monitor to chyba będzie ten:

17" LG Flatron F700B

Dołączona grafika

Ten Matrox trochę za drogi, ja szukam czegoś z dolnej półki. Najwyżej Radek 9000?

Dexter, to KT3 Ultra2-C ma LAN? W Komputroniku nic o tym nie piszą, ale i tak chyba ją wezmę.

A obudowa to Modecom Fine II srebrna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o komfort pracy to wazna jest obudowa z cichym zasilaczem oraz dodatkowymi wentylatorami (jak sie zrobi ciepło, nikt w biurze obudowy zdejmowac nie bedzie) i oczywiscie cichy ale wydajny cooler na procesorze (volcano 7+ bedzie akurat) 

:D  nie lubie halasu

Volcano 7+ i cichy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do pracy z wordem naprawde nie jest potrzebny taki wypas komp, starczy nawet celek 1,2

a grafe proponuje (jesli ma byc super obraz) radka 7500 lub 9000

A może 9700? Bez sensu taka droga grafika. Jak masz możliwość gdzieś załatwienia jeszcze to bardzo fajną rzeczą jest klon matroxa G400 od gigabyte'a - chodzi niestety tylko z płytami gigabyta, ale te płyty generalnie nie są złe. Polecam GA 7DXE na AMD 761. Porządna płytka, a do tego tania. Wystarczy dołożyć 15zł do procka i ma się wydajność na poziomie KT333. Jeśli nie dorwiesz tego matroxa (A warto bo kosztuje coś koło 100PLN zaledwie) to polecam coś na ATI RAGE128 do gigabyte'a albo herculesa - do biura żadne radeony 7500 nie są do niczego potrzebne.

Czyli optymalny układ to XP1700+, GA-7DXE (DX+ też może być), GA-MG400 (lub jak nie dostaniesz to GA-ATIRage128 Maya) do tego oczywiście min 256MB RAM, i dysk 7200obr/m. Tak jak ktoś pisał warto poszukać cichych wentylatorów/cichej obudowy (może to WC z Allegro??)

Całość kosztować będzie grosze, a sprzęt będzie wymiatał w biurze na maxa (tak szczerze mówiac to nie wierzę aby user zobaczył różnicę gdyby tam znalazł się Duron1200 zamiast tego AXP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dexter, to  KT3 Ultra2-C ma LAN? W Komputroniku nic o tym nie piszą, ale i tak chyba ją wezmę.

A obudowa to Modecom Fine II srebrna...

No ma, jak ja kupilem zostal mi Realtek RTL8039 i kozystam z tej na plycie. Do biura wystarczy akuratnie. Dzwiek tez starczy i jest niezla podstawa do krecenia. W BIOSIE jest pare opcji ktorymi mozna pokrecic :twisted:

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano 7+ i cichy ?

z recenzji na Tweak.pl:

Thermaltake Volcano 7+ to na prawdę bardzo udany cooler. Sprawdzi się on u ludzi chcących wyciskać ostatnie poty ze swoich procesorów, jak i u ludzi chcących mieć ciszę (jednak tutaj musimy zorganizować sobie inny regulator obrotów...).

a na firmowym regulatorze 24 dB w trybie low

uwazam ze to calkiem cicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VIA EPIA .. i nie wiem PO KIEGO GSZYBA wymyslanie P4 czy XPkuf ? :/

hmmm, prosta sprawa: jak AXP 1600+ jest tańszy od Celerona 1300 to chyba logiczne, po prostu okazja. Pentium 4 to za drogo dla mnie ale XP'ka sobie jeszcze fundnę. Zastanawiam się jeszcze nad tanią (ale bez przesady) płytką główną, może być troszkę gorsza firma.

Co sądzicie o tej karcie:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2849

I o tej:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2848

Powiedzcie coś więcej o płytkach. Będę zamawiał w komputroniku, więc wolę naturalnie coś z ich oferty ;) Jeszcze raz dzięki. Aha, i to nie ma być byle co tylko komp dla szefa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Khunu ale plyta z procem Via Epia kosztuje zdaje sie 500zl , z grafika , siecia , modemem i dziwiekiem na SOBIE ...

tak samo plyty ze zintegrowanym duronem sa po 400zl i maja jusz caly komp na sobie, pozostaje dodac HDD/CD i obudowe i jedziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, żebym to ja miał zaufanie do aż tak zintegrowanych układów... Może i masz rację, spróbuję to policzyć... Ale ECS'a nie wezmę (już jednego mam) bo ten system musi być stabilny.

A tak wogóle jak się prezentuje VIA Epia? Dobre to wogóle? Mogę prosićo jakieś dokładne namiary na dobre płyty z tym chipsetem (widziałem chyba jedną). Jakieś testy, recenzje może? Będę dozgonnie wdzięczny i dam wam spokój ;)

Pozdrawiam wszystkich, do jutra!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

google twoim przyjacielem

to jest poprostu Via erza wlutowana w plyte zchipem Via apollo 133, plyty sa produkcji VIA wiec sa ok, widzilaem gdies w polskim cenniku po 500zl

Erza jest stwoszona do biura , 800mhz chodzi jak 1000mhz Duron w aplikacjach biurowych , FPU na poziomie C300@450 , no ale w biusze sie nie gra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...