romek Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 MODERATOR Słuchajcie, zróbmy tak, jeśli macie sporo informacji o danym typie produktów i chcecie to zamieścić dla ludzi jako poradnik to napiszcie odpowiedniego posta i podajcie mi link do niego. Ja zerkne i mysle, że przykleje. Jednak zaczyna sie tu dylemat. Nie moge przykleic 10 tematow bo zrobi sie bajzel i nic nie bedzie widac. Ustalmy jakie tematy powinny powstac i co powinno byc w nich zawarte. Nie chce tu OT bo polece po ambicji... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Hej, może ten link wam się przyda: http://www.forumdeluxx.de/forum/showthread...=hybrid&t=69068 Głównie chodzi tu o zmodyfikowane biosy do płyt głównych (wszystkie platformy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 ja troche płyt 939 wrzuciłem do topicu - można by zmienić nazwe i dopisać płyty pod 754 (940?) jeszcze, do tego np. jak kręcić na tych płytach ale nie opisywać dla każdej z osobna tylko ogólne zasady - co wyłączać, czego unikać itd ? chce jeszcze poszukać bo gdzieś widziałem porówanie wydajności od timingów na a64/939 i tam dorzucić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Raptor, brakuje Asusa A8N SLI Deluxe na NF4 SLI.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 dorzuce - ale musze zrobić przerwe - od 3h edytuje nonstop, i jeszcze abit na nf4 (jak coś znajde) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Raptorku dorzuc wady do Abita AV8 - Problem ze stabilnym wysokim FSB, nie pracuje z BH6/5 powyzej 225MHz, nie pracuje poprawnie z OCZ Boosterem (fsensie kufno daje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 macie tu linka: http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html poki co bez pomiarow na SocketA. podziekowania dla Bachusa Anonymousa za udostepnienie swojej strefy http B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Raptorku dorzuc wady do Abita AV8 - Problem ze stabilnym wysokim FSB, nie pracuje z BH6/5 powyzej 225MHz, nie pracuje poprawnie z OCZ Boosterem (fsensie kufno daje). 1210533[/snapback] done niżej macie programik podający czestotliwosc ramu i proca przy zadanym fsb, mnozniku, dzielniku :) a64_memory_divider_helper.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 czekam na komentarze o moich wypocinach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 czekam na komentarze o moich wypocinach 1210581[/snapback] to samo znaleźliśmy pod dwoma różnymi nazwami ;) co do testu to jest OK - chyba wszystkim o to chodziło (koniec z asynchro na A64 :D) umieściłbym to w postaci postu lub 2óch w topicu o mobo - do tego dorzuć 2 rezerwowe posty niżej na test axp i niżej można dodać mobo 754 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeGi Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Ekhm.. troche mi się rozjaśniło w głowie... ale tylko trochę :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=46730 tu jest niezle kompedium wiedzy. Wart uwagi jest EPoX 8NDA. Nie nalezy uzywac na niej OCZ Boostera i probelem z Vdimm 2,7V. Pisze ze niektorzy nie maja problemow z tym ostatnim, a wynika to z tego, ze jesli wybierze sie opcje System Performance - Turbo, wtedy Vdimm jest blokowane wlasnie na 2,7V i plyta nie reaguje na jej zmiane. Na normal nie ma problemow. Sytuacja znana jeszcze z 8KDA3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 testy porobione wyniki mozecie znalezc tutaj: http://members.lycos.co.uk/lagier/comp/testing/ wszystkie testy wykonywane w takich samych warunkach aplikacje w tle disabled BIOS: D26 Black Mantaray by tictac CPC OFF timingi pamieci 2-2-2-11 ewidentnie widac iz na nf2 magistrala pamieci i procesora sa niodzownie od siebie uzaleznione i mimo iz czestotliwosc zegara CPU i pamieci byla caly czas taka sama wydajnosc w poszczegolnych testach zmieniala sie. Reasumujac im wieksza magistrala CPU tym wyzsza wydajnosc... poczekajmy na caly test wtedy porownamy i przedyskutujemy wyniki... p.s. dzisiaj czas mnie ograniczal test 3dsmarka dla fsb 177 bedzie powtorzony @Rapra kawal dobrej roboty wielu osobom rozwieje to szereg watpliwosci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Rapra Bardzo dobry tekst. Krótko, konkretnie i na temat, dobrze wytłumaczone. :) Imho, mógłbyś jeszcze jasno napisać, że podnoszenie częstotliwości HT przy jednoczesnym obniżeniu mnożnika HT oraz obniżaniu mnożnika procesora, powoduje wzrost częstotliwości "chipsetu" (jeden układ na płycie głównej to chip, nie chip-set). Ani szyna ani CPU nie stanowi tu zapory. Mostek na płycie jest przeszkodą. I taki temat proponuję: Co daje podniesienie napięcia szyny HT? Jeśli poprawia możliwości OC, to czy jest to bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 najlepiej zapytaj AMD. mi nie dawalo raczej nic kiedy mialem plyta na VIA (KV8Pro-3Rd Eye). Dawalo efekty podnoszenie pozostalych napiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Rapra - świetna robota :) . Gdybym wcześniej znał te wszystkie niuanse to może nie sugerowałbym się nowościami i opcjami w wyborze płyty. Jak to już Hanu o ile się nie mylę zauważył płyta która mam w podpisie to na razie nieporozumienie jeśli chodzi o OC :( (nowy bios wiele nie wnosi) Tak więc po lekturze kilku już opracowań czekam wraz z większością na DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Madness, może nie tyle nieporozumienie, co niedopracowanie BIOSów. Sama MoBo jest bardzo dobrze przemyślana i powiedziaebym "ergonomiczna", ale problemy obecnie ją trapiące stawiają ja w niezbyt dobrym swietle choćby przy MSI. Raptor, dodałbys jeszcze w minusach, że przekroczenie 300 stable , jest na A8N SLI awykonalne, niezaleznie od tego czy 1:1 czy 6:5 itd. Owszem płyta postuje na >300 i sys załącza, ale o stablilności nie ma mowy. Po drugie, niby BIOS daje mozliwość ustawienia Vcore na 1,65, jednakże w rzeczywistości wartość ta sięga jedynie 1,58-1,6V. Rapra, solidnie wykonany art. Rzeczowo i treściwie. Jednakże w przyszłości jak wpadłby Ci w ręce zestaw pod s939 można by doskrobac coś jeszcze o Dualu i korzyściach z tego faktu wynikających. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 robiłem ostatnio testy pamięci sprawdzając ile moge na nich wyciągnąć byłem pewny że .... 284x9/dram:fsb9:10=mem 250 a co powiecie o tym : 320x7,5 a sorki już kumam wsio ok tak to jest jak człowiek z rana patrzy na cyferki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 pytanie teoretyczne. Czy ktoś z Was wie, czy obsadzenie 4 slotów w przypadku chipsetów nf3ultra/nf4ultra, pamięciami pracującymi z założenia @200 2-2-2-5-1 (512mb) nie będzie powodować problemów ? Czy jest to oczywiste ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Pewnie mozliwe, ale raczej przy tych timingach chodzic one nie beda i zapewne 2T bedzie juz wymagane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 2T wymagane gdzie co i jak, bo ja tu widze 2T a piszesz że 2T potrzebne ? rozjaśnij ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 pierwszy intel 64 bit vs amd fx 55 (oczywiście jeżeli tego nie czytaliście 64vs64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 2T wymagane gdzie co i jak, bo ja tu widze 2T a piszesz że 2T potrzebne ? rozjaśnij ? 1215386[/snapback] command rate - może być 1t lub 2t wydajność pamieci zmienia się mniej więcej tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
only.one Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 dodalbym jedna wg mnie istotna rzecz charakteryzujaca nForce 4: nForce4 Podstawowa wersja chipsetu przeznaczona dla segmentu value. Szyna HyperTransport jest w tej wersji chipsetu taktowana częstotliwością 800 MHz. Aby utrudnić życie overclockerom i zwiększyć zapotrzebowanie na wyższe modele nForce4, nVidia zablokowała możliwość podkręcania tej szyny. Obsługa Serial ATA została ograniczona do wersji 1.0 standardu, co oznacza maksymalny transfer rzędu 150 MB/sek. nForce4 Ultra Wersja main-streamowa, zawierająca obsługę 1000 MHz szyny HyperTransport oraz standardu Serial ATA 2.0 (300 MB/sek). nForce4 SLI Dla wymagających użytkowników przewidziano dwa sloty PCI-Express x16, które działają w trybie x8, umożliwiając korzystanie z kart SLI. Istnieje również możliwość wykorzystania jedynie jednego slotu, pracuje on wówczas z pełną prędkością (x16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 command rate - może być 1t lub 2t wydajność pamieci zmienia się mniej więcej tak heee sprawnośc kontrolera pamięc 100% ? :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Dzis z ciekawosci obsadze wszystkie 4 banki modulami dwustronnymi. Ciekawe jak to plyta udzwignie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 dorzuciłem zdjęcia DFI 939 AGP oraz link do artykułu rapry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Dzis z ciekawosci obsadze wszystkie 4 banki modulami dwustronnymi. Ciekawe jak to plyta udzwignie. 1215754[/snapback] to daj znać co i jak, bo troche w ciemno dozbroiłem sie w kolejne ultraxy.. jak nie będzie działać to będę zły =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarlaxe Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 dorzuciłem zdjęcia DFI 939 AGP oraz link do artykułu rapry 1215766[/snapback] A wiadomo kiedy ta płyta ukże się w polskich sklepach i jaka będzie jej przybliżona cena ? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...