srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 aha - dizeki za info - nie interesowałem się zbytnio s939 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) ClawHammer 3000 Byl takze ClawHammer 2800 LINK Dlatego pytam jeszcze raz ClawHammer czy NewCastle, ktorego kupic? Oba maja 512 Mb Cashu. I jaka jest miedzy nimi roznica? Edytowane 16 Lutego 2005 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 no ale tka jak napisał majkel to CH z zablokwoanym cache'm - po co Ci dorzut produkcyjny? Bierz NC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) Jordi jak napięcie w stresie u ciebie skacze ?? aha i czy uzywasz tego programu epoxa magic bios ?? bo u mnie on nie chce flaschowac nowych biosów Edytowane 16 Lutego 2005 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dnf Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 Witam, mam do was małe pytanko, posiadam płyte MSI K8N SLI Platinum pod Nforce4 (nawiasem mówiąc pochodzącą z tej promocji MSI) i procka A64 3000+ s939. Procek całkiem nieźle się podkręca - chodzi nawet na HTT/FSB 290 przy standarowym napięciu ale mam wątpliwości co do częstotliwości pamięci. Przykładowo przy: FSB=275, mnożnik procesora=9, częstotliwość RAM w biosie: 133 (w sumie nie wiem jak nazwać tą częstotliwość :) ), mnożnik HTT=3 w biosie wyświetla mi "Current DRAM frequency"=183Mhz, a w CPU-Z wyświetla mi 176Mhz no i nie wiem komu tu wierzyć - przy wykonaniu własnych kalkulacji opierających się na tebeli dzielnkiów ze strony http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...jniki%20A64.htm wychodzi mi (275*9)/14=176 ??? ps1. Przy okazji chce się jeszcze upewnić czy moje kalkulacje częstotliwości Ramu są dobre ja licze to tak: Ram= (FSB*mnożnik_CPU)/dzielnik ; dzielnik odczytany z tej tabeli przy danym mnożniku i częstotliwości RAMu ustawianej w biosie. ps2. Można jakoś wyliczyć ten dzielnik pamięci nie korzystając z tej tabeli a opierając się na FSB, mnożniku procka i tej dziwnej wartości częstotliwości RAMu w biosie ????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 (edytowane) cpuz podaje dobrą wartość - bios określa przybliżoną na podstawie FSB i dzielnika. Tu masz programik do liczenia. Edytowane 16 Lutego 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 16 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2005 1280701[/snapback] Było sobie tylko pare takich Clawhamerów 3000+ i 2800+ ze stepingu C0 z zablokowaną połowa cache'u, więc nie można mówić, ze to są Clawhamery, bo takowe mają 1024KB L2 i zaczynają się od 3200+. Jeśli masz brać Clawhammera (3200+, 3400+, 3700+) to tylko ze stepnigu CG bo inych to nawet troche nie pokręcisz... a jak niższy PR to newcastle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Jordi jak napięcie w stresie u ciebie skacze ?? aha i czy uzywasz tego programu epoxa magic bios ?? bo u mnie on nie chce flaschowac nowych biosów 1280840[/snapback] hmm nie skacze mi napiecie az tak bardzo doslownie marginalnie, a co do biosu to wczoraj wlasnie wgralem najnowszy ze strony epoxa i uzywalem kombinacji alt+f2 po wlaczeniu komputera i wszystko dziala, ale niestety zmiana biosu nie pomogla i dalej pokazuje mi w programikach napiecie o 0,1 v za duzo niz ustawione w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Dzis mialem troche wiecej czasu i testowalem sobie dalej mego a64. Idzie na 270x10 przy + 0.25v. Temp max wynosi 57stopni. Niestety gorzej jest juz z faktem iz jak daje HTT x3 to w czasie ladowania sie windy wysypuje. Chcialem zapodac 300x9 ale niestety ramy juz nie wytrzymuja. I tak na przy tych 270fsb ram idzie na 450mhz (2,5-3-3-8) ale juz bez kostki 512 (dodatkowo jest ona dwustronna ale na 250fsb dziala z pozostalymi 2x256 loozacko) ktora na 400mhz w przeciwienstwie do 2x256 nie wstaje na CL2, tylko na 2,5. Nie jest to rewelacja ale to w sumie s754, i tak jade caly czas na 260x10 i to mi starcza. Chyba dobrze jest jak na taki sprzet, prawda? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Dostałem dzisiaj swoje upagnione Geile i.... wsadziłem pamieci co drugi slot, odpaliłem kompa dostałem piękne zielone, niebieskie i jescze inne paski, zresetowałem kompa, karta nagrzała sie jak nie wiem co, wyłaczyłem kompa, zrobiłem na wszelki wypadek clear mos, komp sie nie odpalił, wyjąłem pamieci, wsadziłem jedną, komp sie odpaliłm doszło do winy wszystko ok, odpaliłem artifact tester w atitrayu na standardowych taktowaniach sypie artami, obniżyłem pamieci do 250 nadal sypie;( wyłaczyłem kompa, wsadziłem druga kość tak by był dual, [gluteus maximus] komp sę nie odpala:( wsadziłem obie jak do singla, chodzą na 333:( ergo dzięki jak się wydaje padnietym pamiecią jeszcze mi grafa siadła;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Anomandarist Ty to masz pecha niesamowitego :plum: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anomandarist Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Niewiem co ja mam jutro zrobic:( wezme grafei pamieci i pójde tam gdzie kupiłem pamieci.. jedyna rzecz nie od kumpla ze sklepu:( i albo mi to zrobią żeby chodziło albo ich obije jak psy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 A ja mam takie pytanko: W starych chipsetach opartuch na AGP kontroler dysku jest podpięty pod szynę PCI (czyli ma max 133MB/s wspódzielone z innymi urządzeniami - LANem, USB) A jak jest w NF4 i innych ?? Czy kontroler HDD też jest podpięty pod PCI czy pod PCIe ?? W końcu sam RAID 0 na SATA w pełni wykorzystuje przepustowość PCI, więć przydałoby się coś wiećej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 udalo sie - poszlo 300x9 (+ 0.25v) STABLE ale niestety przy pamiatkach 133@200 wiec wydajnosc nie jest rewelacyjna i nie powala, jak sobie odloze troche $ to bede myslal nad zmiana pamiatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 z ta zmiana pamiatek sie nie rozpedzaj , u mnie jak dam 9x300 i mem na 166 nie butuje , 133 idzie ladnie , pomysl czy czasem epox nie ma problemu z tym wlasnie dzielnikiem dla pamieci , dodam ze moje pamieci to def PC3700 i tez na 166 nie ida ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Ludziska blagam o pomoc !!!!!!! Kurcze zmienilem platforem z epoxa 8kda3J na 9KDA3J i procka z AMD64 3000+ (754) na AMD 64 3000+ winchester 939, procek podkreca sie wysmienicie seria ADA 3000DIK 4BI CBBHD 0450UPNW na szynie HTT 300MHz chodzi bez podnoszenia napiecia na 8x300 = 2400MHz super stabilnie, a max zegar jaki narazie uzyskalem to 9x292= 2628MHz rowniez super stabilnie, udalo mi sie rozniez uruchomic procka i wejsc do windowsa na szynie 315x7 = 2205MHz, nawet wlaczylem superPI i wszystko gra ale zaskoczyla mnie jedna sprawa. I jestem doslownie bezradny.POMCY!!! Chodzi o to ze wyniki we wszystkich programach testujacych sa beznadziejenie niskie, np w Sisofsandrze czy PCMarku ustawilem procka na deafult 9x200 w biosie wszystko nie podkrecone i jak w Sisoftsandrze zrobie benchmark procka to mam 3000Mflopsow, kurde jak sobie porownam z tam podanymi innymi prockami to wychodzi jak Athlon XP 1600+ w Pcmarku 2002 wynik procka mam troche ponad 3000pkt, na swoim A643000+ 754 mialem ok 7000, O CO CHODZI????? tak sobie mysle czy to nie jest winny ten cool n quiet ale mam go wylaczonego w biosie, wprawdzie wgrywalem najnowszy bios, wiec moze on cos powalil, BLAGAM was pomyslcie o co chodzi???? taki sam post umiescilem w innym topicu o tej plycie epoxa, ale potrzebuje najszybszej pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 a jak z pamieciami u Ciebie? wyniki tez sa gorsze od tych z s754? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Prośba do użytkowników płyt pod S939 - jeżeli jest to możliwe to proszę o przesłanie na pw informacji które pomoga zaktualizować zestawienie płyt. Chodzi funkcje bios: - Vcore od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - Vdimm: od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - AGP/PCIE voltage od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - HT-Link/VIA-Link voltage od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - NB voltage od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - PCI Lock działa czy nie - mnożniki od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - mnożnik HT: 1x, 2x, 3x, 4x, 5x - FSB od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić - dzielniki pamięci od ilu do ilu i z jakim krokiem można ustawić czy macie jakieś problemy z płytą (jakieś zauwazone wady, zalety) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subon Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Witam! Mam mały problem, tzn. bawilem sie troszke timmingami, dociagnalem do 2,5-3-3-8- wyniki ładne, wszystko OK, ale Windows sie dlugo laduje, jakies 10 s widnieje znany napis"Zapraszamy" pozniej pojawia sie sam pulpit bez ikonek, i po jakis kolejnych 10 s system jest w pelni z ikonkami zaladowany. Pozniej wszystko sie uruchamia w normie, czyli OK,szybko. Tylko te ladowanie systemu... Ktos wie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zarazic? Probowalem juz zmieniac timmingi na Auto i nic niestety nie pomoglo... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 ja tak jeszcze mialem jak posiadalem bartka 2500 ktorego dalem na 227x11 i to jednak bylo za duzo (chyba dla pamiatek toze), pozostalo mi tylko zjechac troche w dol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 No juz sobie poradzilem z problemem, okazalo sie ze wina byla karta dzwiekowa SB audigy2 zs, jak ja wyciagnalem z PCi to wszystkie wyniki wrocily do normy, wiec wlozylem ja w zlacze obok i wszystko juz gra,, widocznie gryzlo sie przerwanie IRQ z jednym z plyty glownej i robil sie balagan, teraz juz wszystko gra. Jutro w pracy umieszcze screeny z wynikow, narazie udalo mi sie uzyskac maxymalna predkosc procka 2610MHz w ustawieniu 9x290MHz , a najwyzsza szyne moge ustawic 320MHz, 8x320=2560MHz, wszystko na napieciu podniesionym, o 0,15v czyli 1,55v. Mowie o czywiscie o pelnej stabilnosci Prime 16M przeszedl caly i marki, maksymalnie moge ustawic proca na 9x300 co daje 2700MHz ale Pi wywala sie po 5 min. nawet jak podniose napiecie do 0.3v (1,7v) wiecej juz sie boej, temp w idle 29-30stp w stresie 41-42. Wyniki w markach od razu pdskoczyly ;) w 3Dmarku 2001 mam ponad 27.000 w 3dmarku 2003 ponad 13.000 , wynikw aquamarku3 78FPS jutro poumieszczam screeny pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onej Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 a ja mam tego kompa co w opisie i wynik tez takie jak w opisie i jestem zadowolony tempreturka w stersie nie dochodzi do 40*C max mialem 39*C ale potem znowu 37*C-38*C... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tplas Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Witam! Mam mały problem, tzn. bawilem sie troszke timmingami, dociagnalem do 2,5-3-3-8- wyniki ładne, wszystko OK, ale Windows sie dlugo laduje, jakies 10 s widnieje znany napis"Zapraszamy" pozniej pojawia sie sam pulpit bez ikonek, i po jakis kolejnych 10 s system jest w pelni z ikonkami zaladowany. Pozniej wszystko sie uruchamia w normie, czyli OK,szybko. Tylko te ladowanie systemu... Ktos wie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zarazic? Probowalem juz zmieniac timmingi na Auto i nic niestety nie pomoglo... Pozdrawiam 1286169[/snapback] mam to samo, co wiecej problem ten pojawil sie po instalacji SP1 na XP :-))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowak43 Opublikowano 21 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Płyta Gigabyte k8ns-939. Chcę wymienić wiatraczek z chipsetu na jakiś radiator. Wiatraczek po miesiącu zaczął nieprzyjemnie piszczeć (jestem wrażliwy na wysokie dźwięki). Płytę kupiłem między innymi dlatego, że na zdjęciu miała radiator. Po zakupie okazało się że jednak ma wentylator (taki jak na zdjęciu płyty k8ns-939 Ultra - tę uwagę można dodać do opisu płyt). Czy radiator od starego amd K6-233 wystarczy? Aluminiowy, na oko z 1,5 cm wysokości. I pewnie stracę gwranację na płytę? A może ktoś ma lepszy pomysł na wyciszenie tego bzyczka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość =H2o=Destroyer[PL] Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 Sorki ze pytam ale ja tego nie rozumiem,tych dzielnikow pamieci(cos nie moge sie w nich polapac :blink: ).Wreszcie nie wiem jak jest z taktowniem pamieci,przykladowo jak w biosie mam na 200mhz(400ddr) i procek np. na 250 to rozumiem ze i pamieci chodza na 250 ale jak np.dam w biosie zeby pamietki chodzily na 166 a procek na 250 to jak wreszcie chodza pamieci na 166 czy jakos inaczej????Juz zglupialem.Pomocy :cry: I czy jesli mam procka na 9x250 a pamiatki na 166 to jaka one maja wtedy czestotliwosc??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 krotkie pytanko: czy platforma s754 jest przyszlosciowa :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @ =H2o=Destroyer[PL] - u mnie 250fsb i pamiatki (na 166) ida 208 (416); nawet jak dasz 9x250 a pamieci na 166 to i tak beda szly na 208 @ dzik86 - krotka odpowiedz -> nie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2005 @ =H2o=Destroyer[PL] - u mnie 250fsb i pamiatki (na 166) ida 208 (416); nawet jak dasz 9x250 a pamieci na 166 to i tak beda szly na 208dokładnie to 204.5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterone Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 No dobra a teraz trochę z innej beczki. Platforma 754 i jeden moduł 2 stronny 400 to 400 2 moduły 2 stronne to już 333, 2 moduły jeden 2 stronny i jeden jednostronny to 400. A jak wygląda sytuacja z 3 modułami 1 2 stronny i dwa jednostronne ???? Będzie 333 czy moze 400. A tak wogóle to chodzi o to iż mam dwa moduły 2 stronne 400. Po ich zaistalowaniu startują jako 333 zaś każdy pojedyńczy to 400. Wymuszenie pracy na 400 ręcznie OK ale wydajność jest niższa niż pojedyńczego 400. Tak więc jak obsadzić 1GB ramu na 754 ? Najłatwiej ale najdrożej 1 moduł 1GB, a może raz 512 i dwa razy 256 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 dużo zależy od płyty głównej i biosu najlepiej chyba jak sam sprawdzisz ja bym obstawiał jednak 2x512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...