Skocz do zawartości
pmp

Platforma A64 - Kompendium Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

:)+Mar 1 2005, 11:20-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 1 2005, 11:20)
Nawiasem mówiąc mógłbym dopłacić nawet 100zł więcej jak by mi proca AMD selekcjonowało ;)

1304533[/snapback]

wow to by bylo niesamowite miec kolesia w takim miejscu gdzie wychodza procki, plyta na pajaczka na stole i by jechal, kurde nawet 200zl bym dal wiecej, i taki cacek na 3000MHz i wiecej by sie trafil hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, marzyciele..., ale faktycznie byloby milo :]

Moze juz teraz rozpocznie dzialanie sluzace zwerbowaniu jakiego pracownika przy linii produkcyjnej w jakims fabie AMD?

Urobi sie faceta i bedziemy mieli selekcjonowane dwurdzeniowki, jak tylko sie pokaza ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, jak nie więcej bo to szybsze od FX-55 który ma „zaledwie” 2,6GHz na nominalnym ;) Ale przecież nie brakuje „wadliwych sztuk” co chodzą na 2,8-2,9GHz na def VCore w dodatku w 0,13u ;)

@draak:

Na szczęście za marzenia nie karzą ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to prawda, wczoraj kumpel przetestowal ok 8 sztuk winchesterow 3000+ i poprostu tragedia najlepszy z nich polecial na  253fsb x 9 = 2277MHz napiecie 1.7v A wiekszosc z nich ledwo wstawala w okolicach 2100MHz wiec lipa straszna, jeden z nich to podkrecil sie max 1926MHz (214x9)  nie wiem trzeba moze czekac na nastepna serie albo sprobowac innych modeli moze 3200+

1304467[/snapback]

Bo ja wiem :wink: chyba nie jest tak źle. Ja kupiłem na ostatniej giełdzie w ogromnym pospiechu (bo drożeją :blink: - tydzię wczesniej mogłem znaleźć za równo 500zł za 3000+ a chodziły za 510/520, zaś ostatniej niedzieli średnia cena to 540zł) więc jak mówię w pośpiechu kupiłem za 525 zł i sie cieszę.

BTW dzięki Jordi za podpowiedzi dotyczące moich pamięci teraz mam ustawione CL2,5 (na 1T oczywiście) jakkolwiek wyciagnąłem ino 9x267 = 2407MHz ale pamięci mają 219MHz bo za cholerę nie chca stabilnie pracować powyżej 220MHz.

Dlaczego piszę o tym, ano mówicie że się nie kręcą procki :rolleyes: mój jest z 50go tygodnia 2004 i jak na razie to pamięci mnie ograniczaja nie porcesor myslę że poszedłby duzo dalej. W tej chwili mając ponad 2,4GHz pracije na napięciu 1,44V (według wskazań monitora na mobo bo powinno być chyba 1,435V), a procesor jest zimny jak skała - normalnie ma 34 do 35 stopni, zaś w stresie (superpi) dociąga do 38 stopni. BTW Wentylator mam TAKI

Myślę wiec że albo miałem szczęście albo jednak te plotki o fatalnym kręceniu nowych partii, nie do końca sie potwierdzają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ja wiem  :wink:  chyba nie jest tak źle. Ja kupiłem na ostatniej giełdzie w ogromnym pospiechu (bo drożeją  :blink:  - tydzię wczesniej mogłem znaleźć za równo 500zł za 3000+ a chodziły za 510/520, zaś ostatniej niedzieli średnia cena to 540zł) więc jak mówię w pośpiechu kupiłem za 525 zł i sie cieszę.

BTW dzięki Jordi za podpowiedzi dotyczące moich pamięci teraz mam ustawione CL2,5 (na 1T oczywiście) jakkolwiek wyciagnąłem ino 9x267 = 2407MHz ale pamięci mają 219MHz bo za cholerę nie chca stabilnie pracować powyżej 220MHz.

Dlaczego piszę o tym, ano mówicie że się nie kręcą procki  :rolleyes: mój jest z 50go tygodnia 2004 i jak na razie to pamięci mnie ograniczaja nie porcesor myslę że poszedłby duzo dalej. W tej chwili mając ponad 2,4GHz pracije na napięciu 1,44V (według wskazań monitora na mobo bo powinno być chyba 1,435V), a procesor jest zimny jak skała - normalnie ma 34 do 35 stopni, zaś w stresie (superpi) dociąga do 38 stopni. BTW Wentylator mam 1305192[/snapback]

No tak ,ale seria 0450 to 2004 ,a my piszemy o 2005 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak pisze kassiunia my tu mówimy w zasadzie od 51 tygodnia 2004 w ?górę? (tak to chyba nazwać można) a że 50 tydzień 2004 roku się kręci to wiemy i kręci się nawet bardzo dobrze np. mój proc jest 0450. Ale to co się dzieje z procami z 0305 (mowa o O/C ofkorz) to już tragedia… Jak by to Linda powiedział „to był zły tydzień był” ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Mar 1 2005, 19:54-->

CYTAT(Mardok =:) @ Mar 1 2005, 19:54)
Dokładnie jak pisze kassiunia my tu mówimy w zasadzie od 51 tygodnia 2004 w ?górę? (tak to chyba nazwać można) a że 50 tydzień 2004 roku się kręci to wiemy i kręci się nawet bardzo dobrze np. mój proc jest 5004. Ale to co się dzieje z procami z 0305 (mowa o O/C ofkorz) to już tragedia… Jak by to Linda powiedział „to był zły tydzień był” ;)

1305422[/snapback]

Upss I'm did'nt again :lol: chyba niejasno się wyraziłem. Ja to wszystko wiem moi mili, bo choć totalny nowicjusz długo i namietnie czytałem (również tutejsze forum) i jakieś 1,5 miesiąca temu czyli jeszce w styczniu - chodziła pogłoska że: "tylko brać zprzed 45 tygodnia" w zwiazku z czym tak wyedukowany łaziłem przez ostanie trzy tygodnie na giełdę i szukałem zawzięcie A64 z numerem 4504 (lub mniejszym :) ) - a kupiłem jak wiecie w końcu 5004.

Ponieważ wczesniej nie powiedziałem tego jasno chciałbym wszem i wobec oznajmić że zamiast martwić się na zapas, każdy kto chce kupić dobry procek niech wali na Warszawszka Giełdę Komputerową, gdyż w tej chwili jest opanowana właśnie przez serie 5004 (skolko ugodno :) ). Wszyscy handlarze od jednego dystrybutora mają - który ponoć duża partię tych procków ściągnął

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upss I'm did'nt again  :lol:  chyba niejasno się wyraziłem. Ja to wszystko wiem moi mili, bo choć totalny nowicjusz długo i namietnie czytałem (również tutejsze forum) i jakieś 1,5 miesiąca temu czyli jeszce w styczniu - chodziła pogłoska że: "tylko brać zprzed 45 tygodnia" w zwiazku z czym tak wyedukowany łaziłem przez ostanie trzy tygodnie na giełdę i szukałem zawzięcie A64 z numerem 4504 (lub mniejszym :) ) - a kupiłem jak wiecie w końcu 5004.

Ponieważ wczesniej nie powiedziałem tego jasno chciałbym wszem i wobec oznajmić że zamiast martwić się na zapas, każdy kto chce kupić dobry procek niech wali na Warszawszka Giełdę Komputerową, gdyż w tej chwili jest opanowana właśnie przez serie 5004 (skolko ugodno :) ).  Wszyscy handlarze od jednego dystrybutora mają - który ponoć duża partię tych procków ściągnął

1305484[/snapback]

Chyba 0450, a może coś ominełam :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety to prawda, wczoraj kumpel przetestowal ok 8 sztuk winchesterow 3000+ i poprostu tragedia najlepszy z nich polecial na  253fsb x 9 = 2277MHz napiecie 1.7v A wiekszosc z nich ledwo wstawala w okolicach 2100MHz wiec lipa straszna, jeden z nich to podkrecil sie max 1926MHz (214x9)  nie wiem trzeba moze czekac na nastepna serie albo sprobowac innych modeli moze 3200+

1304467[/snapback]

Dobrze prawi Jordi23. Wczoraj również składałem kompa z Winnie tyle, że 3200+, 0502 WPBW. Porażka na całej linii - ledwie 9x260 na 1,6V. I za nic w świecie więcej stabilnie. Tragedia.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!Noszę się z zamiarem zakupu płyty dfi Lan Party na NF4, ale zauważyłem, że istnieją 3 rodzaje tej płyty i są zróżnicowane cenowo, ale czym sie od siebie fizycznie różnią(wiem, że najtansza nie ma WiFi) i która najlepiej byłoby mi kupić??

Z góry dziękuję za radę i pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowanie procka bo seria jest fajna to niewypal, chyba, ze nie chodzi o O/C :P.

Jesli chodzi o dobrze krecace sie procki to zalecam selekcje - a najuczciwszy mi znany selektor ( i najbardziej sumienny ) to rapra. Procek z mojego podpisu jest od niego i 9x280 na 1,4V na boxowym coolerku ciagnie ( wiecej nie probowalem w sumie, ale rapra mowil, ze 283 dojezdza stabilnie na 1,4V ). Wszystko oczwywiscie sprawdzone prime, superpi itp itd stabilne.

Chociaz w sumie jak sie ma szczescie to mozna trafic cos dobrego moze ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@poolak:

No wiec są 3:

DFI NF4 Ultra-D

DFI NF4 SLI-D (różnica do Ultra-D to obsługa SLI nic więcej)

DFI NF4 SLI-DR (różnica do SLI-D to o 4 S-ATA więcej + bajerki w pudelku)

Jak nie zamierzasz mieć 2 kart graficznych to bież Ultra-D a jak zamierzasz to SLI-D a SLI-DR dopiero jak ci potrzebne łącznie 8 portów S-ATA no i oczywiście dodatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu. Jaką płytę główną z SLI moglibyśćie polecić(i dlaczego) ? Bo LanParty odstrasza mnie ceną? I czy może jest gdzieś test porównawczy płyt obsługujących sli?? JEŚLI TAK TO BARDZO BYM PROSIŁ O LINK.

Z góry dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu. Jaką płytę główną z SLI moglibyśćie polecić(i dlaczego) ? Bo LanParty odstrasza mnie ceną? I czy może jest gdzieś test porównawczy płyt obsługujących sli?? JEŚLI TAK TO BARDZO BYM PROSIŁ O LINK.

Z góry dziękuję :)

1310293[/snapback]

Każda sroczka swój ogonek chwali, więc ja poleca to co mam (jak w podpisie)

Płyta bardzo stabilna, duzo ekstrasów świetnie wyposarzona (do 12 napędów IDE /SATA).

Ale najważniejszę że jest to jedyna płyta która ma najlepiej przemyslany "designe" komponetów na płycie, np:

- podwójny odstęp pomiedzy gniazdami grafiki (PCI-e 16x) dzieki temu nie wystepuje efekt przegrzewania sie jednej grafy (jak to ma miejsce we wszystkich pozostałych rozwiązaniach).

- świetne umieszczenie czipsetu i niekolidujące z kartami graficznymi. Dzięki temu mozna sie pokusić o zdjecie wiatraczka i zastosowanie dużego radiatora chłodzenia pasywnego. czego nijak nie da się zrobić na innych mobo gdzie pozostaje jedynie zastosować chłodzenie wodne.

- specjalne dodatkowe gniazdo zasilania w przypadku uzywania SLI - tzn dwóch grafik.

jednym słowem, najbardziej przemyslane rozwiązanie do SLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej kiedys gdzies uslyszalem ze najlepsze ustawienie dla pamieci to 10 /11 chodzi mi o to ktore ma najwieksze cyfry np. u mnie jest cl2.5 / 3 /3 / i to wlasnie 10

(sorka ze tak opisuje ale zapomnialem jak to sie nazywa)

na platformie xp1700 mialem tam ustawione 5, podobno dla A64 najlepiej jest ustawic 10 / 11 czy to prawda, czy ustawic tak samo jak w socket A czyli 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej kiedys gdzies uslyszalem ze najlepsze ustawienie dla pamieci to 10 /11 chodzi mi o to ktore ma najwieksze cyfry np. u mnie jest cl2.5 / 3 /3 / i to wlasnie 10

(sorka ze tak opisuje ale zapomnialem jak to sie nazywa)

na platformie xp1700 mialem tam ustawione 5, podobno dla A64 najlepiej jest ustawic 10 / 11 czy to prawda, czy ustawic tak samo jak w socket A czyli 5

1327124[/snapback]

tRAS 10-11 byl dobry dla Athlonow XP, dla Ahlonow x64 najlepsze ustawienia tRas sa pomiedzy 5 a 7, prosze spawdzic tu: Anandtech. Niestety nie dane mi jest sprawdzic w praktyce :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tRAS 10-11 byl dobry dla Athlonow XP, dla Ahlonow x64 najlepsze ustawienia tRas sa pomiedzy 5 a 7, prosze spawdzic tu: 1327229[/snapback]

Hmm. Ja tez słyszałem ze dla A64 to tRAS 10-11, ale poczytam zobaczymy i potestujemy.

Zobaczcie jak skośnooke kręcą A64. Drugi proc to moja serja :D ciekawe czy ja kiedyś dojdę do takiego wyniku :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym u mnie 5 jest najwydajniejsze, dało z 2s mniej w SuperPI w porównaniu do 6. Co do 10/11 na AXP to też nie koniecznie wszystko zależało od mobo/CPU no i pamięci wiec te ż nie można mówić tak ogólnie że na AXP bo zaś u mnie na AXP najlepiej się 6 sprawdzało.

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi