Skocz do zawartości
pmp

Platforma A64 - Kompendium Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

chyba niebardzo łapiecie oco biega na forum niemoglem znalesc zadnych informacji na temat mojej płyty glownej msi rs480 wiec jesli jestem głupi slepy to skierujcie mnie w strone swiatla i dajcie link, widze tylko płyty z opisem nforce 3 i 4 i chcialem uzyskac informacje o mojej plycie glownej ktora niejest nforce 3 ani 4 kapisi???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba niebardzo łapiecie oco biega na forum niemoglem znalesc zadnych informacji na temat mojej płyty glownej msi rs480 wiec jesli jestem głupi slepy to skierujcie mnie w strone swiatla i dajcie link, widze tylko płyty z opisem nforce 3 i 4 i chcialem uzyskac informacje o mojej plycie glownej ktora niejest nforce 3 ani 4 kapisi???

1336203[/snapback]

Ja też wałśnie mam tą płyte główna.. niedawno ja kupilem i tez nie widze zadnych mnoznikow .. tylko jakies GFX clock mode..w Advanced Chipset Features ale to jest raczej do zintegrowanej grafiki... Zmienilem sobie magistrali hypertransport z 800 mhz na 1000 mhz... a nie mogo znalezc monoznika procka..i czestotliwosci fbs tak jak kolega wyzej.. mysle ze jak wyjdzie nowy bios... to bedzie wszystko dobrze.. moze ktos cos wie na temat tego chipu cos.. ?? to niech cos da znac.. tez jestem zainteresowany... jak dotad to widze same chipy nvidi opisujecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyle czoła przed Wami panowie.

Ja albo mam terfny procek/płytem/zasilacz/ram (do wyboru ;) )albo mam duzego pech co do procka. U mnie max fsb to 233 MHz stabilne. co daje ok. 2115 MHz. Mój cpu to A64 2800 NC. Przy 240 czesty reset, a 245 niestartuje.

Robie wszystko tak jak powinno byc, czyli HTT w dół, FSB w góre, i zwis.

Widziałem u niektórych że maja ten sam procek i płyte co ja, i u nich fsb jest na 270,280,300 MHz. Ma ktoś jakis pomysł.

II. a tak przyokazji pytanko:

Czy podniesienie FSB szyny AGP da coś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przynjamniej mozesz cos zmienic na płycie glownej bo umnie tylko chyba jest do grafy i co ciekawe jak zmieniam te gfx clock to nic nie daje :(aaa i bym był zapomnial do kolegi co ma taka płyte glowna jak ja ustaw tam gdzie bylo 800mhz na auto wtedy jest szybciej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@xclipost.tk- moze "dac" niestabilnosc sys'u i nic wiecej.

Co do reszty Twoich pytan- mnozik htt w dol: ok, fsb w gore: ok ALE obniz taktowanie pamieci i podnies vcore cpu.

Zobacz czy to przypadkiem niczego Ci nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@xclipost.tk- moze "dac" niestabilnosc sys'u i nic wiecej.

Co do reszty Twoich pytan- mnozik htt w dol: ok, fsb w gore: ok ALE obniz taktowanie pamieci i podnies vcore cpu.

Zobacz czy to przypadkiem niczego Ci nie da.

1336577[/snapback]

Włąsnie w tym sęk ze tak robie. HTT ustawiam na 3x. Pamięci na 166 MHz co przy FSB 233 daje ok.200MHz. vcore +0.10 ( więcej się troche boje, poniewarz gdzies tam wyczytałem że raczej nie powinno się przekraczac 1.65v, prawda to?) vdimm 2.8v - tutaj mam małe pole manewru bo tylko tyle moge ustawic maxymalnie. i nic magiczna bariera 240 MHz FSB jest dlamnie nie do przekroczenia ;(.

Próbowałem inaczej, tosamo co powyżej tylko mnożnik w dół, i tez nic 240 nie moge przekroczyc. Zastanawiam sie czy to może byc wina zasilacza, bo według mnie ten co mam (megabajt - niekupujcie tego nigdy !!!) daje niestabilne napiecia. Raczej to nie jest wina pamięci,

Tutaj jest plik z excela z wynikami testów przeprowadzony przezemnie. Testowałem Karte graficzną i Procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam w krotce kupic A64 3200. Niestety nie wiem jaka plyte wybrac. Przegladalem posty w tym watku i paru innych i zaczolem sie jeszcze bardziej wachac. Chce wybrac jakas plyte z nForce4 Ultra. Zastanawialem sie nad 3

Gigabyte GA-K8N Ultra-9 nVidia nForce4 Ultra - na temat tej plyty znalazlem malo inforamcji ale slyszalem delikatnie mowiac nie najlepsze opinie o Gygabyte

Asus A8N - E - plyta ciekawa ale ponoc slabe mozliwosci OC

Microstar K8N Neo4 Platinum nForce4 - w sumie ta plyta jest chyba najciekawsza z tego towarzystwa, ale najdrozsza wiec jesli ktoras z ponizszych jest OK to bym wolal jedna z nich...

Edytowane przez LuSo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam w krotce kupic A64 3200. Niestety nie wiem jaka plyte wybrac. Przegladalem posty w tym watku i paru innych i zaczolem sie jeszcze bardziej wachac. Chce wybrac jakas plyte z nForce4 Ultra. Zastanawialem sie nad 3

Gigabyte GA-K8N Ultra-9 nVidia nForce4 Ultra - na temat tej plyty znalazlem malo inforamcji ale slyszalem delikatnie mowiac nie najlepsze opinie o Gygabyte

Asus A8N - E - plyta ciekawa ale ponoc slabe mozliwosci OC

Microstar K8N Neo4 Platinum nForce4 - w sumie ta plyta jest chyba najciekawsza z tego towarzystwa, ale najdrozsza wiec jesli ktoras z ponizszych jest OK to bym wolal jedna z nich...

1338207[/snapback]

Jeśli chcesz sie bawic w oc to tylko płyty DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce sie bawic w oc ale wystarczy mi powiedzmy 2,5 GHz. Biorac pod uwage ze A64 3200 ma mnoznik 10 to wystarczy mi FSB 250 Mhz. Do tego chyba jeszcze nie jest potrzebna (drozsza od wymienionych) plyta DFI :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LuSo:

Zależy jaki masz ram jak nie potrzebuje on dużego napięcia (typu BH-5/6 lub tego typu podobne) i NIE bawisz się w mody to MSI ci wystarczy bez problemów.

@ezrael80:

"ale na nf4 z tego co wiem lepiej sie wszytko kreci zwlaszcza pamieci"

Nie koniecznie, w Dualu „łatwiej” się kręci ale wyniki zazwyczaj są zbliżone (co nie znaczy że zawsze) do tych z NF2 czasami nieco lepsze. Mi zmian NF2 na NF4 dała 5MHz UP, innym nic a jeszcze innym to co mieli w single teraz mają w dual.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie zamierzam kupic zwykle dwie kostki Kingston DDR 256MB PC-400 (KVR400X64C3A/256) CL3 wiec o potkrecaniu tego ramu raczej nie ma mowy ... A wiec bedzie smigal na 400Mhz. Jak okaze sie ze trafilem na dobry procek to moze pomysle o wymianie :) Z reszta teraz nie wiem czy mam czekac na Venice czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello! Mam mały problemik a ze względu ,że długo nie siedze w temacie podkręcania mam nadzieje ,że mi pomożecie. Kupilem se płyte główną Abita AV8 3rd Eye i nowego procka AMD Athlon 64 3000+. Mam grafe Ati Radeona 9800SE (128 mb/256 bit) i 512 DDR 400 mhz. Problem w tym, iż nie moge zwiększyć przepustowości szyny FSB z 204 nawet na 220 :( Najwięcej ile mi sie udało to 215.Jak nastawie na 220 to ładuje sie Win ale dalej widze tlko czarny ekran.Podnosiłem minimalnie napięcie rdzenia (z 1,4 na 1,425 i 1,450) ale to nic nie dało :cry: Mnoznik też mam zablokowany więc nici z drugiego sposobu uzyskania dodatkowych megaherców ....PLEASE HELP !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello! Mam mały problemik a ze względu ,że długo nie siedze w temacie podkręcania mam nadzieje ,że mi pomożecie. Kupilem se płyte główną Abita AV8 3rd Eye i nowego procka AMD Athlon 64 3000+. Mam grafe Ati Radeona 9800SE (128 mb/256 bit) i 512 DDR 400 mhz. Problem w tym, iż nie moge zwiększyć przepustowości szyny FSB z 204 nawet na 220 :( Najwięcej ile mi sie udało to 215.Jak nastawie na 220 to ładuje sie Win ale dalej widze tlko czarny ekran.Podnosiłem minimalnie napięcie rdzenia (z 1,4 na 1,425 i 1,450) ale to nic nie dało  :cry: Mnoznik też mam zablokowany więc nici z drugiego sposobu uzyskania dodatkowych megaherców ....PLEASE HELP !!!!!

Poszukałeś przez moment, czy od razu yebnąłeś posta? :mur: :rulez:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=108869

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło no to zajebiście panie !!!oprócz tego że widziałem już ten link i poradnik ku*** po raz 349457640984054353573745647427543875439 to jeszcze po raz 349457640984054353573745647427543875440 mi nie pomógł.Ale jeszcze raz wielki dzięki za cały ch**. A tak BTW to zamiast [ciach!]*** to byś komuś pomógł i naucz sie czytać. aha i sam sie :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy sie jest jeszcze jedna rzecz o jakiej nie powiedziałem. tak z normalnym FSB 204 (czyli tak jak było z początku) to mi HL2 chodzi normalnie ale jak podkręce procka nawet o całe [ciach!]o to winda idzie ale HL2 sie wiesza :( Mysle że cos jest z grafa nie tak chociaż no już nie mam pojęcia.czytałem posty na www.komputronik.pl odnośnie tego proca i ludzie piszą że se bez problemy podkręcają na 260*9 no a ja nie moge !żesz Ty w morde kopany !Tylko że oni mają więcej ramu.Podniesienie napięcia w rdzeniu nic nie daje.Może sie pobawić timingami w DDRach ??? Thx for help anyway.Jeśli ktoś będzie wiedział co jest nie tak to p[rosze niech mi podpowie bo chyba roz******** tego procka !!! :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Martine$CS

Hmm... nie mogłem doczytać się w twoim poście info o tym, czy obniżyłeś mnożnik HTT. 215x5=1075MHz więc jakoś może chodzić. Ale 220x5=1100MHz, a to już ciężko. No jeżeli przeoczyłem to info to sorx.

PoZdRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy mnożnik mam x9 i nie moge absolutnie obniżyc ani podwyżyć :( Jest niezmienny :mur: kurde żeby było inaczej to bym kombinował z mnożnikiem ale nie pozostaje mi nic innego jak zwiększenie FSB :( Płyta główna jest zajebista, ma dużo bajerów no i być może gdzieś w biosie jest jakaś blokada ( zktórą sie nigdy nie spotkałem )Sam już nie wiem co mam robić, nic nie pomaga. please help !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowa o mnożniku HTT/LTD który masz domyślnie jak zakładam 5x, do tego mnożnika CPU nie mieszaj on jest 9x i nie da się podnieść co najwyżej obniżyć. Jak lecisz HTT w górę to zmniejsz mnożnik HTT do 4x bo nie zalecane jest przekraczanie 1000MHz na HTT a domyślnie masz 200x5=1000MHz wiec jak dajesz 240 do już masz 240x5=1200MHz wiec daj go na 4x…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

To znaczy mnożnik mam x9 i nie moge absolutnie obniżyc ani podwyżyć :( Jest niezmienny  :mur:  kurde żeby było inaczej to bym kombinował z mnożnikiem ale nie pozostaje mi nic innego jak zwiększenie FSB :( Płyta główna jest zajebista, ma dużo bajerów no i być może gdzieś w biosie jest jakaś blokada ( zktórą sie nigdy nie spotkałem )Sam już nie wiem co mam robić, nic nie pomaga. please help !!!

1360063[/snapback]

ustaw pamięci na 333, rozluźnij im timingi i dopiero kręć.

Masz wersję 3rdEye? jak tak to monitoruj ciągle AGP clock- ma być sztywno 66MHz (często się zdarza, że sama z siebie się blokada wyłączy- wtedy szybko restert, do biosa i ustawiasz blokadę AGP/PCI na fixed)

zmień LDT na x4 (x3 i x2 w większości przypadków nie wstają, ale x1 tak)

podkręcaj HT tylko krokami co 5-10MHz każdorazowo sprawdzając stabilność, nie więcej.

Jaki masz zasilacz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi