coach Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 ja mam pytanie do wymiataczy ;) czy i po jak długim czasie działą technologia cool & quiet ? ... Nie wiem jak na innych plytach, ale na epoxie i asusie pod socket 754 teoretycznie zaraz po zapisaniu ustawien w biosie i resecie kompa powinno zadzialac. Nie pamietam jak w asusie ale w epoxie ustawiamy tylko maxymalna temp dla procka i komp sam dostosuje predkosc wiatraka. Jak bedziesz lazil po necie i sluchal mp3 to mnoznik spadnie do x5 jak wlaczysz dooma :) to spowrotem wejdzie na fabryczny mnoznik ale wiatrak przyspieszy dopiero po osiagnieciu przez procka ustawionej temperatury. Na MSI nie probowalem, bo non stop leci na nim seti wiec cool&quiet mija sie tu z celem :) Poza tym procek naprawde sie nie grzeje mocno na pentagramie miedzianym 92 mam 32-36 stopni po podkreceniu i zwiekszeniu napiecia na 1,65 v jest 39-44 stopni. No i niestety ciagle nie wiem na co zamienic radiator z chipsetu bo grzeje sie jak diabli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 co do tych dwustronnych modułów pamięci 1225823[/snapback] Wynika z tego, że config jednej lub 2 pamięci dwustronnych 400MHz powinien chodzić bezproblemowo, 3 takie pamiątki wymuszają 333 a 4ry (przynajmniej w Epoxie) spowodowały dodatkowo przescie CMD z 1 na 2 ... Zakładam zatem że mój config 2x256MB 333MHz (jednostronne) + 512MB 400MHz (dwustronne) powinno chodzić > 400MHz podobnie jak na nForce2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Ja mam pytanko do osob ktore maja MSI K8n Neo...zaqpilem ostatnio ten sprzet i amd64 2800 no i chcialem cos podkrecic :P ustawiam na stale czestotliwosc ramu na 200 i podwyzszam magistrale przykladowo 220 i system nie wstaje..tylko ze on na starcie pokazuje mi czestotliwosc ramu na 220....nie mozna zablokowac osobno ramu nie zaleznie od magistrali ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 poczytaj, to nie boli... ustaw ram na 166, to nie jest rzeczywiste taktowanie ramu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) Tak oczywiscie przepraszam :} Znalazlem juz topic o calej plycie..a to wszytko przez to ze ta wyszukiwarka mi cos teraz szwankuje. Dzieki i Pozdro P.S. Sorki ze pytam a to ten sam kucyk z PDZ-tu? Edytowane 20 Stycznia 2005 przez szogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Tak oczywiscie przepraszam :} Znalazlem juz topic o calej plycie..a to wszytko przez to ze ta wyszukiwarka mi cos teraz szwankuje. Dzieki i Pozdro P.S. Sorki ze pytam a to ten sam kucyk z PDZ-tu? 1226661[/snapback] oj raczej nie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Odkrecasz ten plastykowy koszyk i jazda. Tez sie nad tym glowilem, ale zobacz jak chlopaki to rozwiazaly (fotki w tym temacie)- zapinke sam dorobisz. 1225972[/snapback] Draak, jaki temat masz na myśli? Możesz dać linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 zapinke do bloku wodnego robilem 15 minut z katownika aluminiowego 20x20mm , o to efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 AndyN w tym temacie znaczy w TYM temacie. Raptor dawal zdjecia... o i VerB tez ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 a ja mam pytanie - jak odróznić Winchestera od Newcastle nie włączając go? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korean Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 Witam. Jutro kupuje kompa z amd64 3000+ i mam problem. Niewiem jaką płyte głowna wybrac. Kompa raczej będe oszczędzał co do o/c ,karta na agp, kasy w kieszeni do 450 zł. Co mi doradzacie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 kurde, jesli chcecie kupic to szybko, bo w pronoksie wciagu 1dnia cena wzrosla oem z 440 do ponad 470zł!!! a to jzu jest pare dyszek w kiezzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 20 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2005 (edytowane) a ja mam pytanie - jak odróznić Winchestera od Newcastle nie włączając go? 1226812[/snapback] Tzw. OPN code na wierzchu procka, np: S939 "Winchester" - ADAxxxxDIK4BI - modele: 3000+, 3200+, 3500+ S939 "Newcastle" - "ADAxxxDEP4AW" - modele: 3500+, 3800+ Edytowane 20 Stycznia 2005 przez bachus_anonymous Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość =H2o=Destroyer[PL] Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Własnie dzisiaj stalem sie szczesliwym posiadaczem athlonka 3200 winchestera i niestety plyty msi k8neo2 fir na k8t800pro ale jest jeden problem bo ja nie wiem jak sprawdzic czy blokada pci/agp napewno dziala bo nie chce zjarac dysku lub czegos innego,czy mozna sprawdzic jakims programem czestotliwosc agp lub pci?? Drugi problem jest taki iz wszystkie programy diagnozujace(everest,sandra) pokazuja jakies niebotyczne napiecia na procku i w zasilaczu na +12v,przykladowo na procku sandra pokazuje mi 3.0v co jest raczej smieszne a everest gdy biore funkcje czujnik ten na ok.3s pokazuje cos ok.11.9 na +12v ale juz za nastepne 3s pokazuje 13.6,nie wiem co sie dzieje?? Jesli moze ktos ma ta plyte lub spotkal sie z takimi problemami nie napisze o tym bo spac mi to nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Do wad Neo2 można dopisać: 1. brak monitoringu Vmem (nie każdy ma kompa bez obudowy żeby miernikiem sprawdzać ) 2. zrąbane odczyty temperatur (u mnie co bym nie robił proc ma 36-55 stopni, nie ważne że woda ma 5 czy 30 stopni ... np prime przy wodzie 5 stopni i proc ma 52 stopnie i tyle samo na wodzie 30 stopni) 3. mobo pięknie pokazuje na starcie częstotliwośc ramu ... tyle że często jest niewłaściwa - 4. DDR333 i za cholere nie idzie 1:1 z szyną ... zawsze niżej (mó HyperX 1x256) 8*250 i pamięci na 166 U mnie przy postcie i w biosie pokazuje że pamięci na 208 idą (rzeczywistość 200) ... kolejna pomyła mobo 6*330 i pamięci na 166 U mnie przy postcie i w biosie pokazuje że pamięci na 275 idą (rzeczywistość 247) ... Ale i tak nie ma alternatywy w porządnym OC :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość =H2o=Destroyer[PL] Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Do wad Neo2 można dopisać: 1. brak monitoringu Vmem (nie każdy ma kompa bez obudowy żeby miernikiem sprawdzać ) 2. zrąbane odczyty temperatur (u mnie co bym nie robił proc ma 36-55 stopni, nie ważne że woda ma 5 czy 30 stopni ... np prime przy wodzie 5 stopni i proc ma 52 stopnie i tyle samo na wodzie 30 stopni) 3. mobo pięknie pokazuje na starcie częstotliwośc ramu ... tyle że często jest niewłaściwa - 4. DDR333 i za cholere nie idzie 1:1 z szyną ... zawsze niżej (mó HyperX 1x256) 8*250 i pamięci na 166 U mnie przy postcie i w biosie pokazuje że pamięci na 208 idą (rzeczywistość 200) ... kolejna pomyła mobo 6*330 i pamięci na 166 U mnie przy postcie i w biosie pokazuje że pamięci na 275 idą (rzeczywistość 247) ... Ale i tak nie ma alternatywy w porządnym OC :? 1229888[/snapback] Dobrze piszesz,a wlasnie najgorsze sa te rozne bledy w obliczeniach plyty a jeszcze gorsze to ze nie ma miernika V-MEM :cry: Moze jak wiesz,to wytlumacz mi co to jest V-LINk i czy opcja w biosie "auto disable pci clock"[Cell menu-sam dół] to jest blokada pci/agp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Ostrzeżenie ! Dzisiaj kupiłem A64 3000+ Gigabyte GA-K8NS-939 Pod żadnym pozorem niekupujcie tej płyty ! Najgorsza jaką widziałem, praktycznie żadnego OC, aż się dziwie po co w niej siedzi nForce3 250 ?!?!? A oto wszystie opcje w biosie do podkrĘcania CPU CLOCK RATIO tutaj zmiana mnożnika oczywiście nieprzydatne bo procki mają zablkowany CPU OverClock in MHZ 200~300Mhz Increase CPU frequency as user selected - tutaj zmieniamy HTT i UWAGA stabilnie tylko do około 220Mhz !! Tragedia jestem załamany !! :mur: to pokiego wała jest do 300 ?? :mur: AGP OverClock in MHZ tu wiadomo podnoszenie Mhz na AGP zupeŁni mi nieprzydatne AGP voltage control podnoszenie napięcia na AGP i śmiech na sali !! +0,1 V +0,2 V +0,3 V Ja pieprzę co za kalectwo !! HT-link voltage control to to niewiem do czego jest ale też tragedia +0,1 V +0,2 V +0,3 V DDR Voltage control i to samo +0,1 V +0,2 V +0,3 V Poprostu żenujące !! Brak jakiego kolwiek ustawiania pamięci i ich CL TRAS itp ! Podnoszenia częstotliwości pamięci ! niemogę zmienić częstotliwości z 200 do 166 :mad: A gdzie jakieś inne opcje !! Przesiadłem się z leciwego 8RDA i ten Gigabyte nawet do pięt mu niedorasta ! Nie kupujcie tego bo to syf !! Co ja mam teraz zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) CTRL+F1 w biosie i wszystko jasne Edytowane 22 Stycznia 2005 przez Karas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 CTRL+F1 w biosie i wszystko jasne 1230162[/snapback] Yeah !! już testuję ! Braki w angielskim są czasami usiążliwe :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Sytuacja opanowana. A o tym CTRL+F1 pisze na samym końcu instrukcji !! w TROUBLESHOTING Nigdy wcześniej niemiałem Gigabajtów :-) Procek teraz leci mi na 2200Mhz :-) z 1,525V ale obniżę. Temp po kilkunastu minutach w benchmarku 36 stopni na boxowym chłodzeniu A ten wentylatorek nie jest wcale taki głośny, jest taki sam jak cichy Glaciatech Silent Breeze II którego miałem na A 2600+, Głośniejszy jest mój radek :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Gigabyte K8NXP-SLI KUR.A poprostu cudownie :-( Unlike other mobo makers, Gigabyte uses a customized plastic motherboard backplate for its K8 motherboards, which is not compatible with XP-120 K8 retention bracket. Users need to remove it and replace it with a standard metal backplate before installation of Thermalright XP series heatsink. For more information regarding AMD K8 backplate please see Athlon64 processor thermal design guide Trzeba mieć to http://www.thermalright.com/a_images/acces...8_backplate.jpg A i tak będzie wadzić o 1 slot pamięci i trzeba odgiąć w górę radiator... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 jak czytałem twego posta, to omało nie spadłem ze stołka, bo w poniedizałek miałem zamawiac ta plyta ale tak to jest jak sie wali słowa na wiatr, a z tego procka wiecej wycisniesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sacrell Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 hahaha no czasami ktos zawirowanie zrobi. Plyta jest dobra..ni mniej ni wiecej. U m,nie leci tak jak w podpisie...z tym, ze ULTRA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Puszczałem też na 2300Mhz ale jakoś niepotrzeba mi taka moc, zresztą jak kupię sobię za miesiąc pentagrama to poszaleję troszkę więcej :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Puszczałem też na 2300Mhz ale jakoś niepotrzeba mi taka moc, zresztą jak kupię sobię za miesiąc pentagrama to poszaleję troszkę więcej :-P 1230548[/snapback] A co nie potrafisz proca na dluzej zajac ?? Pobaw sie w kompresje DVD>DIVx a i 5GHz malo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sacrell Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 A co nie potrafisz proca na dluzej zajac ?? Pobaw sie w kompresje DVD>DIVx a i 5GHz malo ... 1230572[/snapback] dokladnie..zawsze bedzie za malo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 Właśnie testuje proca: ADA3200 DIK4BI CBBID 0450GPAW Co możecie mi o nim powiedzieć (z teorii :wink: )? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 słyszałem, ze podobno, ktos to mówił na tym forum, ze seria 0450 i 0451 sa do [gluteus maximus] do oc, alem oze to przypadek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 (edytowane) Tratatata.... :wink: W obu seriach zdarzały sie zarówno kozaki jak i totalne padaki. Owszem ludzie narzekają na 0451, ale nie można powiedzieć, ze nie było z tej serii przypadków naprawdę fajnych. 0450 wydają się być "mniej loteryjne". Ot choćby tu , zeby daleko nie szukać: 0450. Choć z drugiej strony Raptor miał tki co 9x233 fikac nie chciał.... Do mnie w poniedziałek dojedzie 3200+ 0450 UPAW. Zobaczymy czy mam szczęście czy znów mnie ominie... Edytowane 23 Stycznia 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ediee Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 własnie o to mi chodzi, ze moze byc dobry proc z badziewnej seri, a moze ibyc na odwrót <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...