Skocz do zawartości
pmp

Platforma A64 - Kompendium Wiedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam raczej wybiore AGP bo PCI-E jest wg. mnie za bardzo przereklamowane a wydajnosc jest paktycznie na tym samym poziomie co AGP. W przyszłości napewno zmienie na PCI-E ale napewno nie teraz.

1235003[/snapback]

ja tylko biore na pci-e bo jest nowsze i tańsze i troszke wydajniejsze np. radeona X600 Pro na pci-e lupie za 399zł a eadeona 9600Pro AGP 8x kupie za 449zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem to w topicu ale nigdy nie wiadomo ile pozyje ;)

Sprawa sie ma tak....Mam 2 dni do podjęcia decyzji w sprawie kupna qompa =) Dysponuję kwotą 3000zł w skład czego wchodzi: Procesor, Płytka Gł., Ramki, Dyszczek, Napędzik, Buda z zasiłką oraz....skanerek . Karte graf. juz mam.

Czekam na propozycje i tutaj duża prośba do moderatorów o zatrzymanie tego topica chociaż ten jeden dzień - bardzo ważna sprawa proszę o wyrozumiałość

Sam wybrałem taki zestaw:

AMD Athlon 64 3000+ (939)

MSI K8N Neo2 Platinium (939)

Seagate 120GB Barracuda 7200.7 8MB cache

Geil 2x512 PC 400 CL2,5

Lite-ON 52x/32x/52x/16x

Zasiłka Chieftec 420W

Modecom Step 207

Microtec ScanMaker 3830 (dupny, ale jest, byle by skanował )

Drożyzna ceny z komputronika - 2947zł (dostane troszke taniej )

Chciałbym się trzymać przy tym procu na tym sockecie. Karte graficzną mam...służyła mi do starego kompa jeszcze - radek 9550 @ 400/500. Myśle o zakupie GF6600GT ale to nie wcześniej niż za pół roku.

Czy za tę cenę jest coś lepszego, i czy coś w tej konfiguracji nie gra? Jeśli tak to co zmienić bez większych wydatków? A na czym mogę zaoszczędzić, do czego dołożyć?

Proszę o PoMoC!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak, ale te z revizji E0 mają mieć rozciąganie krzemu, czy cos podobnego (niebijcie, nie pamiętam jak sie to nazywało ;) ), a dzienki temu maja podobno osiągac wyższe taktowanie. :D Mam taka niedzije prznajmnie... Tak mi siemarzy z 1,8Ghz @ 2,7Ghz@1,45V, a najlepiej bez zmiany v-core <lol2>

1235159[/snapback]

SS - Strained Silicon - ma być we wszystkich E0 i na dzień dziejszy jest w FX55 (o ile sie nie myle). Z E0 może być jeden problem na dzień dzisiejszy ma wystartować chyba od 3800+/4000+/4200+ więc wątpie czy spotkamy go w 3000+ - możliwe że pojawi się w 3500+ gdy ten będzie najniższym sprzedawanym procesorem (coś ala stepping B0 w AXP1700+).

ja to bede celowal w dfi na s939/nf3 bo ma wkrotce wyjsc i tez poczekam na nowe procki i pieniadze :)

1235187[/snapback]

tylko nikt nie wie kiedy będą te DFI - o ile DFI 939/PCIe są na stronie DFI od miesiaca i do dnia dzisiejszego nie można ich kupić to 939/AGP pojawi sie pewnie w sklepach ok. marca-kwietnia

Moze ktos sie podzieli doswiadczeniami z A64 tweaker'a ?

1235471[/snapback]

działa ;) - jedyny problem jest taki że nie na wszystkich płytach działa dzielnik 183 (K8NF-9 robi cuda przy 183) Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomo_78 na jednym z forum napisał:

Dear Tomek,

Many thanks for your interest in DFI's M/B. Our LP NF4 SLI-D (939-pin) and

LP UT NF4 Ultra-D (939-pin) will be mass-output from factory at the end of

January. In Poland, it should be available after mid of February. As for

NF3 ULTRA-D should be released one month later after NF4 Ultra-D. You may

check our distributor, NTT to know the local prices and actual available

schedule when the time is closed.

Regards,

Nancy Lee

DFI-Taiwan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...LP UT NF4 Ultra-D (939-pin) [/b]will be mass-output from factory at the end of

January. In Poland, it should be available after mid of February. As for

NF3 ULTRA-D should be released one month later after NF4 Ultra-D...

1235854[/snapback]

czyli tak jak pisałem - nf4 w połowie lutego a NF3 w połowie marca - kwiecień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma żadnego wyboru - albo MSI K8N Neo2 dla AGP albo GB K8NF-9 dla PCIe

o ile do K8N nie ma zastrzeżeń bo jest to na dzień dzisiejszy najlepsza płyta po 939 z AGP (zobaczymy co pokaże DFI jak wyjdzie) to GB jest jedyną przyzwoitą płytą PCIe pod 939 - przypuszczam że jak tylko pojawią sie K8N Neo4 Plat i inne będą lepsze od tego GB - no chyba że masz kase to możesz pomyśleć o GB SLI - też nieźle sie na niej kręci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam do Was wyjadacze pytanie, czy warto na dzien dzisiejszy (lub za pol roku jak uzbieram kasiorke :P ) wymieniac A2500+ (Barton) na A64 3000+ S939 ?? Zauwaze skoks wydajności? Narazie bed emial A2500, 512DDR, GF6600GT i mam zamiar zamienic na A64 3000+, 2x512 TwinMos i zostawic 6600GT, warto bawić się w taką zamianę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to bym juz poczekal na jakies 3800+ na steppingu e0.....

1235981[/snapback]

Heh, A3000+ kosztuje 670zl za pol roku powiedzmy bedzie ~590-600 kosztował jak nie mniej a 3800 bedzie kosztowal 1,5-2k :| nie dziekuje postoje :D ledwo dozbieram do tego 3000+ przez te pare meisiecy :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktora z wymienionych plyt polecacie do Newcastle 3000+ s939?

Gigabyte GA-K8NS Ultra-939 nVidia nForce3 Ultra

Microstar K8T Neo2-F/939 (MS-6702E-020) Via K8T800

Abit AV8

Asus A8V Deluxe Via K8T800Pro

EPoX 9NDA3J - nForce3, LAN

Z gory THX za odpowiedzi

1236089[/snapback]

MSI K8N Neo 2 , szkoda kupowac inna , moja rada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi