stanseba Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Jestem podlaczony do sieci , ktora identyfikuje mnie po adresie MAC . Do tej sieci jest podlaczony stacjonarny komputer , mam drugi notebook , w ktorym zmienilem adres MAC na ten sam co jest w stacjonarnym . W tej chwili robie taka manufakture , ze odlaczam kabel od stacjonarnego i podlaczam do notebook'a . Chcialbym podlaczyc ten kabel do jakiegos HUB'a , a z HUB'a osobnymi kablami do stacjonarnego i do noteboka . Jedyny warunek to zeby ten HUB mial jakis przelacznik , zebym mogl przelaczac internet z jednego kompa do drugiego . Czy jest taki HUB i czy kable z HUB'a do kompow powinny byc scrossowane ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Jestem podlaczony do sieci , ktora identyfikuje mnie po adresie MAC . Do tej sieci jest podlaczony stacjonarny komputer , mam drugi notebook , w ktorym zmienilem adres MAC na ten sam co jest w stacjonarnym . W tej chwili robie taka manufakture , ze odlaczam kabel od stacjonarnego i podlaczam do notebook'a . Chcialbym podlaczyc ten kabel do jakiegos HUB'a , a z HUB'a osobnymi kablami do stacjonarnego i do noteboka . Jedyny warunek to zeby ten HUB mial jakis przelacznik , zebym mogl przelaczac internet z jednego kompa do drugiego . Czy jest taki HUB i czy kable z HUB'a do kompow powinny byc scrossowane ??? 1207040[/snapback] Jak masz neta po MACu to net bedzie albo tu albo tu. A najlepsze jest to ze nie podlaczysz dwoch sieciowek z tym samy MACem do jednego huba bo wszystko swira dostanie ;p Kabel od kompa do huba jest nie crossowany. Najprosciej na stacjonarnym wsadzic druga sieciowke i udostepniac z niego internet na laptopa. Ale to zapewne niezgodne z regulaminem sieci, sadzac ze masz po MACu :) Kabel komp<>komp ma byc crossowany .... ale po co ja pomagam lamac prawo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 mozna tez kupic router ktory umozliwia zmiane swojego MAC i zbudowac mala siec na 2 kompy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 mozna tez kupic router ktory umozliwia zmiane swojego MAC i zbudowac mala siec na 2 kompy :) 1207293[/snapback] A koszty... karta sieciowa 30zl .. a router 200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanseba Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 [Nie chce lamac zadnego prawa . Chce moc przelaczac internet raz do jednego kompa raz do drugiego (ktory chce miec w drugim pokoju) . Nie chce korzystac z internetu na obu jednoczesnie . Myslalem o czym taki jak np mam podlaczona jedna drukarke do dwoch kompow . Przelacznikiem wybieram , ktory komp ma podlaczona drukarke . Identycznie chce z internetem . Przelaczam internet na notebook i mam internet na notebook , a na stacjonarnym go nie ma i vice versa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 [Nie chce lamac zadnego prawa . Chce moc przelaczac internet raz do jednego kompa raz do drugiego (ktory chce miec w drugim pokoju) . Nie chce korzystac z internetu na obu jednoczesnie . Myslalem o czym taki jak np mam podlaczona jedna drukarke do dwoch kompow . Przelacznikiem wybieram , ktory komp ma podlaczona drukarke . Identycznie chce z internetem . Przelaczam internet na notebook i mam internet na notebook , a na stacjonarnym go nie ma i vice versa . 1207773[/snapback] Ale hub/swith/router odpada, bo maja byc dwa takie same MACki Musisz sobie skonstruolwac reczny przelacznik dwu pozycyjny. Jedno wejscie RJ45 i dwa wyjscia, przelacznik ma przelaczac Nic skomplikowanego, ale duzo 'grzebania' :) Przelacznik obrotowy, wielostykowy i 3 gniazda RJ45 "z demontarzu ze spalonych sieciowek" ;) i cheja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaC1 Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Możesz też zmienić MAC na jednym z kompow, najprościej windowsowym SMAC'iem. Wtedy na drugim kompie wpisujesz MAC po którym jesteś identyfikowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanseba Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zmiana adrswo MAC odpada , za duzo kombiancji , lepsze jest zrobienie tego recznego przelacznika (proponowanego przez best-boy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość add_ek Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Podłączę się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) kabel karta sieciowa<>karta sieciowa musi być scrossowany kabel karta sieciowa<>hub jest zwykły prosty jest jeszcze taki myk ze nowe switche dzialaja niezależnie od kabla bo maja negocjację połączeń :) Edytowane 22 Stycznia 2005 przez booliczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 kabel karta sieciowa<>hub musi być scrossowany kabel karta sieciowa<>karta sieciowa jest zwykły prosty (...) 1230124[/snapback] Jest dokładnie odwrotnie <_< . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 sorry :oops: Ale gafe zrobilem :D Myślałem dobrze, napisałem źle :P Juz zedytowalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość add_ek Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Hej.Słuchajcie,czy mogę za pomocą tego trójnika podłączyć dwa kompy?.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booliczek Opublikowano 1 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2005 Nie, musisz włożyć drugą kartę, to urządzonko może Ci dzialać najwyzej w telefonie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...