Skocz do zawartości
olo128

Dziura Na Wentyl W Stali :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem moduje sobie powolutku swoaj obudowe higscreenowska ( taka z czarnym plastikiem przez srodek ) i jak wielu wie jest to dosc Ciezka obidowa i jak mniemam blacha wykonana jest ze stali nie z miekiego aluminium wiec ciezko sie tnie nawet gumowka,

Teraz mam pytanie czym mam wyciac w sciance z metalu o grubosci 2 mm okragla dziutke na wentyl najlepiej 8 cm ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisal TomekB, odrysuj kolko na wentyl, bierz wiertare, i wierc w kolo otworu, potem pilniczki ci porzycze wyszlifujesz sobie :P

Tak samo wiercilem okno w sky towerze (no ale skonczyl na smietniku) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz w domu wiertarke z osprzetem - zwlaszcza chodzi o wałek giętki to wystarczy tylko dokupic nasadke + tarczki zbrojone jak do dremela i leciec - nie bedzie latwo ale 100x przyjemniej niz przy sposobie z nawiercaniem otworkow - na pewno latwiej bedzie potem wykonczyc ladnie otworek (po sposobie z nawiercaniem zmarnujesz kilka kamieni szlifierskich przy rownaniu tak grubej blachy)

tanie tarczki dostaniesz w sklepach ze sprzetem dentystycznym - chodzi o tarczki zbrojone dla technikow dentystycznych (kosztuja kilka x mniej niz te od dremela a bywaja tak samo dobre a czasem sa nawet bardziej wytrzymale)

PS

pamietaj o okularach ochronnych - takie tarczki czasem potrfia peknac - palec mozna zszyc :? a oka nie :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ile kosztuje???  i bylem w paru sklepach nie maja :( maja do drewna do glazury ale do metalu nie maja:(

1208802[/snapback]

ja robilem otwor na wentyl w swojej budzie z pomoca takiej do glazury i nie wyszlo zle ;)

Tyle ze to byla beznadziejna blacha z budy tracera :]

teraz chce zrobic w moim skytowerze a tamu juz jest porzadna blacha i chyba trzeba bedzie wyzynarki uzyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziekuje za odpowiedzi zaraz zerkne jeszcze na linka ktorego dal kolega wczoraj nawiercalem dodatkowe dziury kolo zasilacza bo zamiast zasilacza wlozylem 2 swiecace 8mki tracery jak zrobie cos porzadnego to przedstawie na forum i ocenicie a do do tych dziur to sprobuje otwornica do glazury ale moz e z niej duzo nie zostac bo nawet wiertara ma problemy z dziurami (skubana gruba ta blacha )

I jeszcze jedno pytanko a co z otworem w szkle jakies rady?? probowalem wiercic szklo ale chyba trza miec specjalne wiertla bo te do metalu gowno daja pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak:

Otwornica do metalu - jest to najlepsze wyjście jeżeli chodzi o idealny okrąg ,bez zbytniego bawienia sie w szlifowanie po wycięciu.

Wyrzynarka-sam nią wycinam akurat w Big-u fantazyjne okna oraz otwory pod wentyle i jest git. Moja rada - jezeli nie będziesz malował boku obudowy to przed cięciem wyrzynarką zabezpiecz sobie tasma papierowa bok obudowy (zostają ślady podstawy wyrzynarki powstałe na skutek wibracji) mo i tnij maksymalnie powoli(żeby nie było potem dużo poprawiania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi