Skocz do zawartości
berkut

-100c Zlamane !

Rekomendowane odpowiedzi

WKONCU SIE UDALO !! -100C zlamane !

Jestem absolutnie uradowany jak na mnie !

Dołączona grafika

!!!!

Bez obciazenia oczywiscie. -100C samo w sobie niczym wielkim nie jest w obecnych kaskadach gdzie uzywaja etylen (na z etylenem byloby to z -125C) ale ja uzywam CO2 !!!!! Poprzedni rekord byl zrobiony przez bowman1964 i wynosil ~-90C. O 10C poprawiony wynik ! Przy CO2 wszystko ponizej -80C to walka nie do opisania, dioda i Raven wiedza co sie dzieje <-80C.

Proznia wynosi ponad -0.9bar, temp. wymiennika to ~-60C. Zwyciestwo mysli technologicznej nad brutalna sila !!

DAJCIE MI ETYLEN :DDDDD

berkut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zajebisty rekord w szczególności iż chyba jest to najniższa oficjalna temperatura na świecie na CO2. Polacy mamy powód do dumy. Teraz jakiś sponsor by sie nadał na etylen :lol: . Jeszcze raz gratulacje szczególnie że został osiągnięty na takim niewdzięcznym hu....wie jakim jest CO2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dehydratacja alkoholu etylowego to z DIY na pozyskiwyanie etylenu

latwiejsza metoda to wybulic 1500zl na butle etylenu

najlatwiej by bylo gdyby przemek2f podzielil sie etylenem ale on tam planuje sobie jakies plany pokonania mnie

Z modow- zrobilem obudowe parownika:

http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/1.jpg

http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/2.jpg

http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/3.jpg

http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/4.jpg

Teraz jest oczywiscie zdjeta i gotowa do uzycia na kompie. Ale jeszcze ja bede poprawiac bo chce jak najwiecej z obciazeniem.

No i umiescilem wkoncu parownik tak dobrze ponizej kaskady zeby propan i R22 mogly dobrze rozpuszczac CO2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia, to butla po MAPP

Ciekawe, skromne mody, a dało to kopa w postaci tych 10*C

Hmm, przypomniało mi się coś, gdy dostałeś od berlinga odolejacz,

podciśnienie na ssącej zmalało, a teraz widzę, że jest znacznie lepsza

sytuacja, jak się z tym uporałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Separator puszczal sporo gazu na ssaca, ale uporalem sie z tym wykorzystujac zalety tego systemu ktory jest czesciowo autokaskada. Siedzialem nad proporcjami CO2, R22 i propanu przez kilka dni az wkoncu wymodzilem taki ze tloczaca mam na 5-6 bar normlanie.

Skromne ? W porownaniu do tego co bylo na -88C to jest OGROMNA roznica. 2x taka grubosc izolacji na ssacej, duzo wiecej roboczogodzin pracy nad mieszanka, obudowa parownika, kalibracji pev'a, kuppaaa wiecej roboty.

tak to butla po mapp bo okazala sie dobra do tego i pod reka dostepna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje!!!!! Szczerze mowiac to takiego drugiego Swira-Maniaka (oczywiscie w pozytywnym znaczeniu) chyba na swiecie nie ma!!!!!!! Mozemy byc dumni Polak potrafi!!!!!!

p.s. jakie kolejne plany/projekty (np co z turbinka na streetracing.pl??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"najlatwiej by bylo gdyby przemek2f podzielil sie etylenem ale on tam planuje sobie jakies plany pokonania mnie"

ja narazie nie mam tego etylenu ale gadałęm z pewnym człowiekiem i On mówił ze to nie problem załatwic co będe chciał i aż tak bardzo nie mysle że uda mi sie Ciebie pobic bo Ty masz bardzo dużo doswiatczenia w tym a ja w fc bawie sie moze niecały rok. Powiecmy ze narazie mam w planach budowe kaskady albo autokaskady ale to jeszcze nic pewniego w czwartek powinientem wiecje wiedziec a jak juz bendie miał ten etylen to nie widze wiekszego problemu zeby sie podzielic. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedzialem ze na berkucie mozna polegac, jak zwykle kawal dobrej i "zimnej" roboty :D Teraz moj nowy sprzet bedzie sie mial czego obawiac jesli "zdobede" sie na testy na jego kaskadzie, oj extremalnie bedzie, a bedzie to napewno pierwszy polski test na AMD 64 bedzie co podziwiac... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BERKUT you are the best!!!

Chyba nikt ci tego tytulu nie zabierze..

A na powaznie to jestem ciekaw kiedy zejdziesz do temp 0 bezwzglednego czyli jakis -273st C.

Liczac srednio ze co roku ujmujesz jakies 15 st to za 10 lat powinienes miec ok

-250 st C

Powodzenia!!

Szkoda ze niemam kasy bo z checia bym sponsorowal te arcydziela...

:) :) :)

Oby tak dalej!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi