berkut Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 WKONCU SIE UDALO !! -100C zlamane ! Jestem absolutnie uradowany jak na mnie ! !!!! Bez obciazenia oczywiscie. -100C samo w sobie niczym wielkim nie jest w obecnych kaskadach gdzie uzywaja etylen (na z etylenem byloby to z -125C) ale ja uzywam CO2 !!!!! Poprzedni rekord byl zrobiony przez bowman1964 i wynosil ~-90C. O 10C poprawiony wynik ! Przy CO2 wszystko ponizej -80C to walka nie do opisania, dioda i Raven wiedza co sie dzieje <-80C. Proznia wynosi ponad -0.9bar, temp. wymiennika to ~-60C. Zwyciestwo mysli technologicznej nad brutalna sila !! DAJCIE MI ETYLEN :DDDDD berkut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 gratulowałem prywatnie , to tera publicznie, BRAWO !!! oby tak dalej teraz do -150 :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chuckie Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 No zajebisty rekord w szczególności iż chyba jest to najniższa oficjalna temperatura na świecie na CO2. Polacy mamy powód do dumy. Teraz jakiś sponsor by sie nadał na etylen :lol: . Jeszcze raz gratulacje szczególnie że został osiągnięty na takim niewdzięcznym hu....wie jakim jest CO2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 OMG, -100*C przy dwutlenku węgla? Gratulacje, gratulacje, mogę wpaść i zobaczyć to cudo? ;) Jakich innowacji technicznych użyłeś? Masz pomysł, jak dorwać etylen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 dehydratacja alkoholu etylowego to z DIY na pozyskiwyanie etylenu latwiejsza metoda to wybulic 1500zl na butle etylenu najlatwiej by bylo gdyby przemek2f podzielil sie etylenem ale on tam planuje sobie jakies plany pokonania mnie Z modow- zrobilem obudowe parownika: http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/1.jpg http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/2.jpg http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/3.jpg http://www.teampuss.com/berkut/Cascade/head/4.jpg Teraz jest oczywiscie zdjeta i gotowa do uzycia na kompie. Ale jeszcze ja bede poprawiac bo chce jak najwiecej z obciazeniem. No i umiescilem wkoncu parownik tak dobrze ponizej kaskady zeby propan i R22 mogly dobrze rozpuszczac CO2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Jestem absolutnie uradowany jak na mnie !wow :D gratulacje - podwójne :-P DAJCIE MI ETYLEN :DDDDD berkut a na czym polega problem w jego zdobyciu ?? EDIT: oki juz wiem - 1500 PLN :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 czy ta aby "obudowa" nie jest zrobiona z butli po mapp ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Tia, to butla po MAPP Ciekawe, skromne mody, a dało to kopa w postaci tych 10*C Hmm, przypomniało mi się coś, gdy dostałeś od berlinga odolejacz, podciśnienie na ssącej zmalało, a teraz widzę, że jest znacznie lepsza sytuacja, jak się z tym uporałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Separator puszczal sporo gazu na ssaca, ale uporalem sie z tym wykorzystujac zalety tego systemu ktory jest czesciowo autokaskada. Siedzialem nad proporcjami CO2, R22 i propanu przez kilka dni az wkoncu wymodzilem taki ze tloczaca mam na 5-6 bar normlanie. Skromne ? W porownaniu do tego co bylo na -88C to jest OGROMNA roznica. 2x taka grubosc izolacji na ssacej, duzo wiecej roboczogodzin pracy nad mieszanka, obudowa parownika, kalibracji pev'a, kuppaaa wiecej roboty. tak to butla po mapp bo okazala sie dobra do tego i pod reka dostepna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 no to pora zaktualizowac podpis, ach tak se myśle kiedy i ja dojede to tych -100 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Mysle ze nikt nie powtorzy tego -100C na CO2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 no no berkut to wkoncu w swoich zabawkach fc jestes pierwszy :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 fajne B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Gdyby nie ograniczenia materialowe i pecha kaskade mialbym jako pierwszy wogole. Pierwszy zaczolem, siedzialem z Dabit'em, bowmanem itd na phase change jeszcze i omawialismy teorie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Gratulacje!!!!! Szczerze mowiac to takiego drugiego Swira-Maniaka (oczywiscie w pozytywnym znaczeniu) chyba na swiecie nie ma!!!!!!! Mozemy byc dumni Polak potrafi!!!!!! p.s. jakie kolejne plany/projekty (np co z turbinka na streetracing.pl??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 No to berkut... Chwal się po świecie - założyłeś już na innych światowych serwisach topiq.... Inaczej być nie może... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Akurat berkut skromny to nie jest, już dawno napisał na XS i teampuss ;) berkut, czy drugi stopień kaskady bowmana był w jakimś stopniu autokaskadą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 OMFG :blink: no teraz to wymieklem totalnie, panie to se ne da na co2 przecie, cos ty rotacyjny wepchnal na drugi stopien czy jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek2f Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 "najlatwiej by bylo gdyby przemek2f podzielil sie etylenem ale on tam planuje sobie jakies plany pokonania mnie" ja narazie nie mam tego etylenu ale gadałęm z pewnym człowiekiem i On mówił ze to nie problem załatwic co będe chciał i aż tak bardzo nie mysle że uda mi sie Ciebie pobic bo Ty masz bardzo dużo doswiatczenia w tym a ja w fc bawie sie moze niecały rok. Powiecmy ze narazie mam w planach budowe kaskady albo autokaskady ale to jeszcze nic pewniego w czwartek powinientem wiecje wiedziec a jak juz bendie miał ten etylen to nie widze wiekszego problemu zeby sie podzielic. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Wiedzialem ze na berkucie mozna polegac, jak zwykle kawal dobrej i "zimnej" roboty :D Teraz moj nowy sprzet bedzie sie mial czego obawiac jesli "zdobede" sie na testy na jego kaskadzie, oj extremalnie bedzie, a bedzie to napewno pierwszy polski test na AMD 64 bedzie co podziwiac... B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mitussm Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Juz długo czytam posty po freonie, dlaczego nie wsadzić między proca a parownik 240W pelta ?????? Czy temp. nie spadnie jeszcze bardziej ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Poniewaz sprawnosc pelta w temp pokojowej wynosi tylko 50%, a ponizej zera ta sprawnosc bardzo maleje, im zimniej tym pelt gorzej dziala. Dodatkowo ciezko byloby odebrac to cieplo z pelta wiec imo mija sie to z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 WOW !!!! This is coold :D Normalnie tylko pogratulować sukcesów :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 :ph34r: CONGRATULATION Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 BERKUT you are the best!!! Chyba nikt ci tego tytulu nie zabierze.. A na powaznie to jestem ciekaw kiedy zejdziesz do temp 0 bezwzglednego czyli jakis -273st C. Liczac srednio ze co roku ujmujesz jakies 15 st to za 10 lat powinienes miec ok -250 st C Powodzenia!! Szkoda ze niemam kasy bo z checia bym sponsorowal te arcydziela... :) :) :) Oby tak dalej!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Gdybym dorwal etylen/R508B, R14 to bym robil kaskade schodzaca do -180C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 a ja się tak zastanawiam kiedy uda się komuś skonstruować 4-r stopniową kaskadę i ok. -200*C, wtedy LN2 chyba umrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 pracuje nad tym ale moge stwierdzic tylko tyle ze jest to w trakcie R&D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 pracuje nad tym ale moge stwierdzic tylko tyle ze jest to w trakcie R&D 1216559[/snapback] R&D ?? zapewne na przeszkodzie stoii Ci tylko brak gazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 brak gazu i brakuje mi 2 kompresorow, nie chce rozbierac tej kaskady bo jest zbyt fajna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...