CthulpiSS Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Witam, pozytywnie zaskoczony dobrym rozpoczęciem tzw. nowego roku, wracam do rzeźby zwanej rurą cieplną. jeszcze raz :razz: :mur: o co mi chodziło / chodzi - o skuteczne schłodzenie procka, bez WC (powoli mi się nudzi :wink: ) i bez FC aktywnego. Wychodzi na to że heat pipe oparty na popularnym butanie, + parownik + skraplacz wentylowany odrobinkę to właśnie to. Z kilku juz projektów budy wynika, że będę zmuszony umieścić mobo pionowo (z poziomym tyż już próbowałem...), stąd też plan umieszczenia rurek skraplacza pionowo, z prockiem na dole. Tak, przemyślałem już i wstępnie przetestowałem takie ułożenie. Patrząc w allegro widzę tam: http://allegro.pl/show_item.php?item=38803984 czyli skraplacz o wymiarach dł x szer x wys 28x20x5 cm. pasuje nieżle, tylko mam jedną zagwostkę: jak połączyć te 10 pionowych rurek w odejście do powiedzmy trzech - czterech wychodzących z parownika ?? ( planuję użyć albo tego obecanego :wink: przez Diodę albo wierconego z bloki.pl ) Widzę to tak - tan skraplacz ma szeorkość 20 cm, zmieści mi się pionowo w planowanej budzie, ale nie mam warsztatu do lutowania miedzi. Szczególnie że ... natenczas nie wiem jak to połączyć, oprócz tego że zastosuje zapewne miedziane rurki 8mm giętkie jako dojścia z parownika. Jako że sam parownik będzie miał zapewne około 50x50x20mm, to odejścia od niego mogę zrobić nawet i CZTERY sztuki. Fachmeni od lutowana miedzi - pomożecie ? Macie pomysł ja to połączyć ? RaVeN155 - Twój wątek na inszym forum na razie upadł, może tu znów popróbujemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 jestes z wawy ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 jestes z wawy ? :) 1208812[/snapback] jakbym był już dawno bym się zgłosił do Was na PWar :D ale owszem - bywam, i na potrzeby tego drobiazgu z chęcią przyjadę specjalnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 gdyby to ustalic to moglbys wpasc i by sie to zrobilo jutro na przyklad dioda bedzie u mnie robil moze swoj agregat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...