Skocz do zawartości
grzybu

WYŁAMANE ZACZEPY OD SOCKETA

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie nie tylko mi sie to zdazylo ze sie polamaly przy zakladaniu roznego rodzaju chlodzenia

poradzilem soebie i blok wodny dociskany jest sriba z katownika przykreconego do sufitu obudowy ale czy ktos jush z was podjal sie wymiany socketa z wylamanymi zaczepami na nowa podstawke ??

jakies pomysly jak to zrobic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 czy wszystkie zaczepy ?

jak 2 to kup radiator z potroojnymi lapkami i z niego sobie wez zatrzask do bloku , jak wszystkie to zostaja ci te 4 dzioory na okolo socketu do zaczepiania sie , tego plastiku nie wymienisz niestety, byly kiedys patenty wymyslane z blaszka i klejem epoksydowym .. no ale czesto sie to konczylo oderwaniem blaszki wraz z elektronika na plycie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie zupelnie podstawke mozna wymienic jak kazdy element ona jest przulutowanan poprze 370 :D nozek a poza tym ja mam po 2 zaczepy z kazdej strony i to 2 urwane i nie mam otworow wokol gniazda oraz napisalemz e sobie poradzilem z montazem bloku pytam sie o jakies inne pozysly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiana podstawki pod procka jest w domowych warunkach nie mozliwa , sa specjalne lutownice na cieple powietrze ale to tez moglo by dac marny efekt bo plyty glowne sa wielo warstwowe i przylutowanie z powrotem podstawki moglo by sprawic nie male problemy , (sprzed do lutowania cieplym powietrzem kosztuje okolo 2000zl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiana podstawki pod procka jest w domowych warunkach nie mozliwa , sa specjalne lutownice na cieple powietrze ale to tez moglo by dac marny efekt bo plyty glowne sa wielo warstwowe i przylutowanie z powrotem podstawki moglo by sprawic nie male problemy , (sprzed do lutowania cieplym powietrzem kosztuje okolo 2000zl)

Lutownice na gorące powietrze służą do wylutowywania elementów SMD, czyli montowanych powierzchniowo. Ja do tego celu używam z powodzeniem 2kW opalarki z regulacją mocy i siły nadmuchu. Podstawka socket 370 nie jest elementem powierzchniowym, jest tam montaż przewlekany. Do tego celu użyteczna mogłaby być jedynie porządna lutownica z funkcją odsysania cyny i wtedy nóżka po nóżce należałoby odessać cynę aby wylutować tego cholernego socketa... Jak się komuś nudzi, to może sobie kupić jakąś przejściówkę slot1-socket370 i sobie poćwiczyć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to, to wiem ale chodzi mi oto ze sciezki ktore ida do podstawki nie ind tylko od spodu plyty tylko sa laczone wielo warstwowo , i odlutowanie pinow za pomoca odsysatki moze dac taki efekt ze wyjdzie podstawka razem z przelotkami a potem juz koniec , wiec wedlug mnie najlepze bylo by gorace powietrze , podgrzejesz sobie od spodu cale gniazdo i samo odpadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie nie tylko mi sie to zdazylo ze sie polamaly przy zakladaniu roznego rodzaju chlodzenia

poradzilem soebie i blok wodny dociskany jest sriba z katownika przykreconego do sufitu obudowy ale czy ktos jush z was podjal sie wymiany socketa z wylamanymi zaczepami na nowa podstawke ??

a masz jakąs inną (uszkodzoną płyte) górna częśc soketa jest przymocowana na zaczepach od środka z 2 ruchomych stron podważając je z 2 stron (tych 2 ruchomych) górną pokrywe poprostu ją zdejmiesz (i odsłonisz cały środek soketa) góre założysz w taki sam sposób zdejmij z innej płyty (uszkodzonej) ja tak naprawiałem @!!!!! Solteka(kupiłem go za grosze ) !!! jak by co to pisz na priv albo GG to ci wytłumacze dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przed laty" miałam tą przyjemność. Wylutowałem podsawkę z jakiegoś padniętego compaq i wlutowałem do atrenda 6220(uprzedno wylutowując z niego właśnie połamaną podstawkę). Moje spostrzezenia są następujace:

1. Wystarczy mieć lutownice(zwykłą 50W) i igłę od strzykawki ze spiłowanym szpicem (odsysacz do cyny na nie wiele mi sie zdał)

2. Praca polega na nagrzewaniu każdej nóżki z osobna i wkładaniu miedzy otwór a nóżkę właśnie tej igły(jak to lepiej ujać?).

3. 8-9 godzin wyczerpującego dłubania potrafi zniechecić :wink:

4. Doprawdy cieżko coś uszkodzić (chyba że ktoś jest zdolny).

5. Po wylutowaniu socketów czeka niespodzianka. Jeżeli ktoś mysli, że wylutowanie jest najtrudnieszą rzeczą z całej tej zabawy to sie przejedzie (bardzo się przejedzie!).

6. Próbę wpasowania "nowego" socketu do płyty można skomentować tylko tak: O JEZU :!: wszak w otworach pozostały resztki cyny i na nóżkach też.

Mimo to życzę szczęścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o qrde nie wiem co powiedziec najpier zaopatrze sie w dobra lutownice a potem sprobooje wylootowac z przejsciowki dobra podstawke tym sposbem z igla jak sie wylutuje to sproboje poznije z plyty mysle ze mozna to robic 1 nozka na 1 godzine i 3 przerwy albo 3 podejcsia codzinnie po 2 h albo przez caly tydzien to robic 2x wylootowanie i 1x wlutowaie

nie napisales czy po wlutowaniu dzialalo ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...