m4r Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Na starcie do rzeczy: Otóż mam transformator zatra ts 15/4 (/676), i chcę zrobić z niego zasilacz. trafo ma 2 uzwojenia wtorne 15,7V*0.5 A. I teraz tak. Daaawno, dawno temu, jak jeszcze biegałem do podstawówki, widziałem schemat zasilacza stabilizowanego opartego właśnie na tym trafie, i wszystko byłoby w porządku, gdybym go sobie wtedy skserował. Niestety (tak bywa) nie wiedziałem że kilka lat wpadnie mi w łapska właśnie taki transformator, i (w dodatku) będzie mi potrzebny zasilacz. W związku z tym prośba- gdyby ktoś gdzieś spotkał taki schemat, to czy mógłby mi dać link, albo chociaż namiary na gazetę ( bo nie pamiętam nawet nazwy- ale format A4)? Nie mam szczęścia, i nie mogę nic znaleźć na guglu, elektrodzie, i innych takich, zresztą- modem dużego pola do popisu nie daje :/ Z góry thx. (\|/) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp00n Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 ale do czego ci ten zasilacz jest potrzebny (jakie napięcia ma dawać) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Ten ktory pamietam mial regulacje- +/- 15 - 0V (chyba) :| Mi by wystarczylo 12V z jednego uzwojenia, 5V z drugiego (bez regulacji). Mam stare radio samochodowe i taki zasilacz bylby do niego w sam raz- zrobiłbym Matuli radio do kuchni, bo mnie katuje ze nie ma :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp00n Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 jak to ma być do radia samochodowego to chyba bedzie za słaby. radio na pewno bierze wiecej niż 0.5A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy, kupujesz dwa stabilizatory LM 7805 i 7812 do tego jakis kondensator 3300uF 25V łączysz odpowiednio i po klopocie, schemat jest tak banalny ze szkoda czasu na jego rysowanie ;d pogogluj znajdziesz. naprowadze cie - www.elektroda.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy... 1211632[/snapback] A niby po co; jak mozna od razu mostek gretza <_< shchemat wygladac ma mniej wiecej TAK tylko musisz anologicznie dodac jeszcze jeden stabilizator na 12V (7812)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 A niby po co; jak mozna od razu mostek gretza <_< shchemat wygladac ma mniej wiecej 1211744[/snapback] można i tak chcialem zeby wszystko bylo wlasnej roboty :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 @sp00n - nie bedzie za slaby. Juz probowalem na innym 500 mA i dzialalo dobrze. To Baaardzo slabe radio ;) @ reszta: thx. Teraz tylko dorwac czas, stabilizatory i sie pobawic :] znowu sie poparze lutownica... echhhh :D Btw- chyba sobie zrobie jedna linie regulowana, a nie na 5V. Moze sie przydac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 sciagnij sobie aplikacje do lm317 to jest regulowany stabilizator do tego tak jak pisali mostek z 2 kondziorki potencjometr i rezystor i masz plynna regulacje napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 lm 317 wiem jak dziala, tylko rzadko siedze w elektronice i nie wiedzialem nawet ze istnieje cos takiego jak lm7805 i lm7812 :oops: - gdybym wiedzial to tego tematu by nie bylo :| ale dzieki i tak RaF ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Na starcie do rzeczy: Otóż mam transformator zatra ts 15/4 (/676), i chcę zrobić z niego zasilacz. trafo ma 2 uzwojenia wtorne 15,7V*0.5 A. 1209768[/snapback] te napiecia to wartosci skuteczne? czyli po wyprostowaniu wyjdzie jakies 21V. kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy, kupujesz dwa stabilizatory LM 7805 i 7812 do tego jakis kondensator 3300uF 25V łączysz odpowiednio i po klopocie, schemat jest tak banalny ze szkoda czasu na jego rysowanie ;d pogogluj znajdziesz. naprowadze cie - www.elektroda.pl 1211632[/snapback] cos slabo u Ciebie z teoria - diody Zenera nie sluza do prostowania a do stabilizacji. uzycie ich do mostka prostowniczego spowoduje tylko dymek. Stabilizowanie z 21V do 12, a tym bardziej do 5V jest moim zdaniem bez sensu - za duze beda straty mocy w stabilizatorze, ktory bedzie sie grzal niesamowicie. Do radia samochodowego zastosowalbym raczej transformator o napieciu skutecznym 9.5-10V, wyprostowalbym to mostkiem Graetza (tak tak mostek Graetza to inaczej mostek prostowniczy - ktos tam probowal twierdzic, ze nie) i dal jakies spory kondensator na wyjsciu (trzeba dobrac taki przy ktorym juz nie bedzie przydzwieku w glosnikach - stawiam na 4700-10000uF). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 To NIE jest napiecie skuteczne (chyba... juz niczego nie jestem pewien) Zreszta. jezeli chcesz- dane n.t. tego trafa: Max prad stanu jalowego: 40 mA napiecie wtorne w stanie jalowym: 17.8 V (dla kazdego uzwojenia) napiecie wtorne przy obciazeniu znamionowym- 15.7 V znamionowy prad obciazenia: 0.5 A Swoja droga- moglem od razu podac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 tak tak mostek Graetza to inaczej mostek prostowniczy - ktos tam probowal twierdzic, ze nie) i dal jakies spory kondensator na wyjsciu (trzeba dobrac taki przy ktorym juz nie bedzie przydzwieku w glosnikach - stawiam na 4700-10000uF). 1216174[/snapback] :blink: A niby kto pisal, ze mostek gretza, to nie jest mostek prostowniczy [?] Co do pojemnosci kondensatorow - to ma byc radio do kuchni, a nie sprzet HI END :wink: A z tego trafa zawsze* mozna odwinać nieco uzwojenia wiec nie widze wiekszego problemu; zreszta MareCeK napisal: Btw- chyba sobie zrobie jedna linie regulowana, a nie na 5V. Moze sie przydac *nie zawsze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 odwinać nieco uzwojeniaTo by był hardkor... juz by chyba bylo prosciej zrobic samemu nowy ;) Co do kondziolkow- myslalem nad 1000 + 2200 uF, bo akurat mam w domu, tak samo jak diody (zreszta wiekszosc czesci mam w domu /wlacznie z oryginalnym mostkiem/ ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 To by był hardkor... juz by chyba bylo prosciej zrobic samemu nowy ;) 1216478[/snapback] Eeee tam :-P juz wiele razy odwijalem/przewijalem/nawijalem trafa i jakos zyja ;] No chyba ze masz zalany np. zywica, to moze byc problem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy .... 1211632[/snapback] ------------- A niby po co; jak mozna od razu mostek gretza <_< ..... 1211744[/snapback] :blink: A niby kto pisal, ze mostek gretza, to nie jest mostek prostowniczy [?] Co do pojemnosci kondensatorow - to ma byc radio do kuchni, a nie sprzet HI END 1216402[/snapback] pisal to niejaki cvir, ktory zapewne twierdzi ze mostek Graetza kupowany jako kwadratowa kostka z 4 nozkami rozni sie czyms od mostka zrobionego z 4 diod. Pojecie 'mostek Graetza' okresla uklad polaczen 4 diod prostowniczych prostujacy napiecie przemienne dwupolowkowo - nie ma roznicy czy jest scalony czy dyskretny. czy ma byc radio do kuchni czy nie, ja takie zasilacze w mlodosci robilem i orientuje sie nieco jakie wartosci kondensatorow sa wskazane. jesli komus przydzwiek (buczenie z glosnikow) nie przeszkadza, moze filtrowac mniej skutecznie. co do tych napiec - tak jak widac - sa to wartosci skuteczne pradu przemiennego. napiecie na wyjsciu ukladu prostowniczego z kondensatorem wygladzajacym bedzie oscylowac w granicy 21-22V. moim zdaniem lepiej pojsc do sklepu elektronicznego i kupic za 10zl transformator z odpowiednim napieciem wyjsciowym zamiast kombinowac stabilizatory obnizajace i wielkie radiatory do ich chlodzenia. a wlasciwe napiecie podalem wyzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 pisal to niejaki cvir, ktory zapewne twierdzi ze mostek Graetza kupowany jako kwadratowa kostka z 4 nozkami rozni sie czyms od mostka zrobionego z 4 diod. Pojecie 'mostek Graetza' okresla uklad polaczen 4 diod prostowniczych prostujacy napiecie przemienne dwupolowkowo - nie ma roznicy czy jest scalony czy dyskretny. 1216540[/snapback] :mur: :lol: Przeczytaj waść raz jeszcze co napisalem, a poznasz zapewne przekaz tamtego zdania... A jesli nie to spiesze z tlumaczeniem; chodzilo mi o to, ze zamiast stosowac diody prostownicze (np. popularne IN400x), mozna uzyc mostaka prostowniczego (zwanego dalej Graetza), ktory to integruje w swej stroktorze owe diody. Przyznasz, ze latwiej laikowi bedzie zbudowac prostownik oparty na mostku niz bawic sie i zastanawiac w ktora strone ustawic diody... ...ale thx poprawiles mi humor :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 prox. wystarczylo napisac powyzsze zdanie - ja wiem ze to duzo bardziej meczy palce ale laikowi lepiej wejdzie do glowy w przeciwienstwie do sypania slangiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...