Skocz do zawartości
m4r

Schemat Zasilacza Potrzebny

Rekomendowane odpowiedzi

Na starcie do rzeczy:

Otóż mam transformator zatra ts 15/4 (/676), i chcę zrobić z niego zasilacz.

trafo ma 2 uzwojenia wtorne 15,7V*0.5 A.

I teraz tak. Daaawno, dawno temu, jak jeszcze biegałem do podstawówki, widziałem schemat zasilacza stabilizowanego opartego właśnie na tym trafie, i wszystko byłoby w porządku, gdybym go sobie wtedy skserował.

Niestety (tak bywa) nie wiedziałem że kilka lat wpadnie mi w łapska właśnie taki transformator, i (w dodatku) będzie mi potrzebny zasilacz.

W związku z tym prośba- gdyby ktoś gdzieś spotkał taki schemat, to czy mógłby mi dać link, albo chociaż namiary na gazetę ( bo nie pamiętam nawet nazwy- ale format A4)?

Nie mam szczęścia, i nie mogę nic znaleźć na guglu, elektrodzie, i innych takich, zresztą- modem dużego pola do popisu nie daje :/

Z góry thx.

(\|/)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ktory pamietam mial regulacje- +/- 15 - 0V (chyba) :|

Mi by wystarczylo 12V z jednego uzwojenia, 5V z drugiego (bez regulacji).

Mam stare radio samochodowe i taki zasilacz bylby do niego w sam raz- zrobiłbym Matuli radio do kuchni, bo mnie katuje ze nie ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy, kupujesz dwa stabilizatory LM 7805 i 7812 do tego jakis kondensator 3300uF 25V łączysz odpowiednio i po klopocie, schemat jest tak banalny ze szkoda czasu na jego rysowanie ;d pogogluj znajdziesz.

naprowadze cie - www.elektroda.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy...

1211632[/snapback]

A niby po co; jak mozna od razu mostek gretza <_<

shchemat wygladac ma mniej wiecej TAK tylko musisz anologicznie dodac jeszcze jeden stabilizator na 12V (7812)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sp00n - nie bedzie za slaby. Juz probowalem na innym 500 mA i dzialalo dobrze. To Baaardzo slabe radio ;)

@ reszta: thx. Teraz tylko dorwac czas, stabilizatory i sie pobawic :] znowu sie poparze lutownica... echhhh :D

Btw- chyba sobie zrobie jedna linie regulowana, a nie na 5V. Moze sie przydac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starcie do rzeczy:

Otóż mam transformator zatra ts 15/4 (/676), i chcę zrobić z niego zasilacz.

trafo ma 2 uzwojenia wtorne 15,7V*0.5 A.

1209768[/snapback]

te napiecia to wartosci skuteczne? czyli po wyprostowaniu wyjdzie jakies 21V.

kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy, kupujesz dwa stabilizatory LM 7805 i 7812 do tego jakis kondensator 3300uF  25V łączysz odpowiednio i po klopocie, schemat jest tak banalny ze szkoda czasu na jego rysowanie ;d pogogluj znajdziesz.

naprowadze cie -  www.elektroda.pl

1211632[/snapback]

cos slabo u Ciebie z teoria - diody Zenera nie sluza do prostowania a do stabilizacji. uzycie ich do mostka prostowniczego spowoduje tylko dymek.

Stabilizowanie z 21V do 12, a tym bardziej do 5V jest moim zdaniem bez sensu - za duze beda straty mocy w stabilizatorze, ktory bedzie sie grzal niesamowicie.

Do radia samochodowego zastosowalbym raczej transformator o napieciu skutecznym 9.5-10V, wyprostowalbym to mostkiem Graetza (tak tak mostek Graetza to inaczej mostek prostowniczy - ktos tam probowal twierdzic, ze nie) i dal jakies spory kondensator na wyjsciu (trzeba dobrac taki przy ktorym juz nie bedzie przydzwieku w glosnikach - stawiam na 4700-10000uF).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To NIE jest napiecie skuteczne (chyba... juz niczego nie jestem pewien)

Zreszta. jezeli chcesz- dane n.t. tego trafa:

Max prad stanu jalowego: 40 mA

napiecie wtorne w stanie jalowym: 17.8 V (dla kazdego uzwojenia)

napiecie wtorne przy obciazeniu znamionowym- 15.7 V

znamionowy prad obciazenia: 0.5 A

Swoja droga- moglem od razu podac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak mostek Graetza to inaczej mostek prostowniczy - ktos tam probowal twierdzic, ze nie) i dal jakies spory kondensator na wyjsciu (trzeba dobrac taki przy ktorym juz nie bedzie przydzwieku w glosnikach - stawiam na 4700-10000uF).

1216174[/snapback]

:blink: A niby kto pisal, ze mostek gretza, to nie jest mostek prostowniczy [?]

Co do pojemnosci kondensatorow - to ma byc radio do kuchni, a nie sprzet HI END :wink:

A z tego trafa zawsze* mozna odwinać nieco uzwojenia wiec nie widze wiekszego problemu; zreszta MareCeK napisal:

Btw- chyba sobie zrobie jedna linie regulowana, a nie na 5V. Moze sie przydac

*nie zawsze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odwinać nieco uzwojenia

To by był hardkor... juz by chyba bylo prosciej zrobic samemu nowy ;)

Co do kondziolkow- myslalem nad 1000 + 2200 uF, bo akurat mam w domu, tak samo jak diody (zreszta wiekszosc czesci mam w domu /wlacznie z oryginalnym mostkiem/ ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by był hardkor... juz by chyba bylo prosciej zrobic samemu nowy ;)

1216478[/snapback]

Eeee tam :-P juz wiele razy odwijalem/przewijalem/nawijalem trafa i jakos zyja ;]

No chyba ze masz zalany np. zywica, to moze byc problem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujesz 4 diody zenera, robisz z nich mostek prostowniczy ....

1211632[/snapback]

-------------

A niby po co; jak mozna od razu mostek gretza  <_<  .....

1211744[/snapback]

:blink:  A niby kto pisal, ze mostek gretza, to nie jest mostek prostowniczy [?]

Co do pojemnosci kondensatorow - to ma byc radio do kuchni, a nie sprzet HI END

1216402[/snapback]

pisal to niejaki cvir, ktory zapewne twierdzi ze mostek Graetza kupowany jako kwadratowa kostka z 4 nozkami rozni sie czyms od mostka zrobionego z 4 diod. Pojecie 'mostek Graetza' okresla uklad polaczen 4 diod prostowniczych prostujacy napiecie przemienne dwupolowkowo - nie ma roznicy czy jest scalony czy dyskretny.

czy ma byc radio do kuchni czy nie, ja takie zasilacze w mlodosci robilem i orientuje sie nieco jakie wartosci kondensatorow sa wskazane. jesli komus przydzwiek (buczenie z glosnikow) nie przeszkadza, moze filtrowac mniej skutecznie.

co do tych napiec - tak jak widac - sa to wartosci skuteczne pradu przemiennego. napiecie na wyjsciu ukladu prostowniczego z kondensatorem wygladzajacym bedzie oscylowac w granicy 21-22V. moim zdaniem lepiej pojsc do sklepu elektronicznego i kupic za 10zl transformator z odpowiednim napieciem wyjsciowym zamiast kombinowac stabilizatory obnizajace i wielkie radiatory do ich chlodzenia. a wlasciwe napiecie podalem wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisal to niejaki cvir, ktory zapewne twierdzi ze mostek Graetza kupowany jako kwadratowa kostka z 4 nozkami rozni sie czyms od mostka zrobionego z 4 diod. Pojecie 'mostek Graetza' okresla uklad polaczen 4 diod prostowniczych prostujacy napiecie przemienne dwupolowkowo - nie ma roznicy czy jest scalony czy dyskretny.

1216540[/snapback]

:mur: :lol: Przeczytaj waść raz jeszcze co napisalem, a poznasz zapewne przekaz tamtego zdania...

A jesli nie to spiesze z tlumaczeniem; chodzilo mi o to, ze zamiast stosowac diody prostownicze (np. popularne IN400x), mozna uzyc mostaka prostowniczego (zwanego dalej Graetza), ktory to integruje w swej stroktorze owe diody. Przyznasz, ze latwiej laikowi bedzie zbudowac prostownik oparty na mostku niz bawic sie i zastanawiac w ktora strone ustawic diody...

...ale thx poprawiles mi humor :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi