Skocz do zawartości
nitz

Geforce 6600 / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

wojwar - możesz podać czym zczytałeś/wgrałeś BIOS z/do karty i czym go edytowałeś (co dokładnie zmieniłeś) - taka krótka instrukcja B) -  z góry THX

1293029[/snapback]

Temat był już tutaj poruszany - jednak szczątkowo, więc po kolei:

1.

- potrzebna będzie czysta dyskietka systemowa (czyli bez żadnych himem sysów i innych eemów ;) )

- NVFlash 5.13 (w archiwum powinien być plik cwsdpmi.exe; jeśli go nie będzie to zaciągnij NVFlash 5.08 i wgraj go na dyskietkę systemową)

2.

odpalasz komputer z czystej dyskietki i zgrywasz bios

nvflash -b backup.rom

potem wgrywasz go gdzieś na HDD pod zmienioną nazwą

3. Zgrany bios otwierasz jakimś edytorem hexadecymalnym (ja mam jakiegoś starego trialowego hex2cmp - za kilka dni przestanie działać, ale pal to sześć, już mi nie jest potrzebny)

szukasz ciągu 04031201

zaraz za nim będzie: 10 0A 01 11

i o ten ciąg nam chodziło

zmieniasz 10 na 00

czyli masz: 00 0A 01 11

zapisujesz bios na dyskietce systemowej pod nazwą np: bios_mod.rom

4. odpalasz komputer z dyskietki systemowej

i wydajesz polecenie

nvflash -5 -6 bios_mod.rom

flasher przeczyta bios i zapyta się, czy napweno chcesz przeflashować kartę - klikasz "y" ;)

czekasz chwilkę - wyświetli sie komunikat, że wszystko jest OK

restartujesz kompa i proszę bardzo:

Dołączona grafika

ponoć ważne by odznaczyć opcję: "powiadom gdy temoperatura .....", bo ponoć może to zwalniać wyświetlanie grafiki

Ja tą procedurkę przeszedłem z pewnym drżeniem serca, bo nie mam pod ręką karty PCI, jednak widać że jest to bezpieczne.

Jak już zrobisz to się pochwal, jakie masz temperatury w IDLE.

Całkiem możliwe, że sposób będzie działał na 6200 od sparkla.

a tutaj pliczek coolbit.reg (można sobie go stworzyć w notatniku - a potem wgrać do rejestru - ważne by miał rozszerzenie *.reg , a nie *.reg.txt - bo tak właśnie domyślnie notepad zapisuje pliki)

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\NVIDIA Corporation\Global\NVTweak]

"CoolBits"=dword:00000003

i wynik jego działania:

Dołączona grafika

Zauważyłem jedną rzecz - że jak ustawię jakąś wartość dla 3D - np 520/632, to tryb 2D przyjmuje domyślnie ustawienia pamięci, natomiast zegar jest obniżony do 300 (czyli w tym przypadku 300/632)

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojwar a to zadziała na GF 6600GT ?? bo jak tak to bym zaryzykował ale nie mam karty pci :/ coprawda w szkole mógłbym pogrzebać bo jest zintegrowana ale wole nie korzystać z takich usług, chodzi mi o to czy na GT też zadziała ten myk z temperatura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S. Na szczęście mam na wszelki wypadek kartę na PCI :D

1293297[/snapback]

nie będzie ci potrzebna

@wojwar a to zadziała na GF 6600GT ?? bo jak tak to bym zaryzykował ale nie mam karty pci :/ coprawda w szkole mógłbym pogrzebać bo jest  zintegrowana ale wole nie korzystać z takich usług, chodzi mi o to czy na GT też zadziała ten myk z temperatura

1293323[/snapback]

Nie wiem czy zadziała - raczej też się nic nie spierniczy.

To jest rozwiązanie nazwane "GF 6600GT temperature trick" - a więc dedykowane dla GF 6600 GT, które nie mają tego standardowo uaktywnionego. Wiem, że nie z wszystkimi nonGT działa, a z GT podobno:

Palit

XFX

eVGA

AOpen

Rosewill

Galaxy

Albatron

Club3D

BFG

Gigabyte

MSI

ASUS

Leadtek

Sparkle

Inno3D

PNY

Tak więc próbuj - bios od tego jednego bita się nie spierniczy.

a tutaj dostępny poradnik w wersji LIVE

http://stud3.tuwien.ac.at/~e0025403/mod.avi

do odtworzenia wymaga codeca:

http://www.getafile.com/cgi-bin/merlot/get...hsmith/TSCC.exe

no i jeszcze jedna porada dla ludzi, którzy nie mają sekwencji:

04 03 11 01 10

u nich trzeba zmienić

04 03 12 01 10

na:

04 03 12 01 00

oczywiście wszystko cytowane za http://www.mvktech.net

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie będzie ci potrzebna

1293366[/snapback]

Hehe - oczywiście miałeś rację :D - mogę tylko napisać, że metoda opisana powyżej działa na Leadtek GF6600 AGP :D

a tu na szybko temperatury:

Normal (300MHz) / OC (440MHz)

IDLE:

43 / 43 (tak, zero różnicy)

STRESS:

54 / 58 (jak widać nie temperatura jest powodem słabego kręcenia się rdzenia... )

30 sek po STRESS:

46 / 47 (szybki spadek temperatury oznacza brak potrzeby zmieniania pasty termoprzewodzącej)

Kartę stresowałem NFS: U2 - paląc gumy... powstaje wtedy bardzo dużo dymu i gra strasznie zwalnia (klatkuje)

Max temperatury odczytywałem przełączając się (alt+tab) kilkakrotnie pomiędzy grą i otwartym okienkiem sterownika.

Jeszcze raz dzięki (mała rzecz, a cieszy B) )

P.S. teraz będę chyba kombinował z podłączeniem zasilania wiatraka na grafie z molexa z 5/7V :D

edit:

zapomniałem napisać, że aktualnie mam otwartą budę... ale wynik z zamkniętą nie powinien być dużo wyższy :)

Edytowane przez krzych650

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to żebym był złośliwy - "rządasz czystości? zachowaj ją sam!"

za to ogłoszenie sam powinieneś  :banana: dostać ;)

1292937[/snapback]

B) Ale jest "mała" różnica pomiędzy nim, a mną. :) Nie wiem czy o tym wiesz. Jeśli chcesz pełniejszego objasnienia to zapraszam na GG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Cherry_Coke

Sie kurde zastanawiam co ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 9800xl czy jakiegos 6600:) ciezki wybor... niewie ktos czy wyszly jakies nowe 6600agp?

luks jak tam bywasz w czechach... to moze czasem lukales na ramy leaderfoxa cocaine chodzi mi o cenke;)? i 2 pytanie na jakich kosciasch sa te adaty dual bez radiatorkow:)

Edytowane przez Cherry_Coke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Cherry_Coke

napewno są juz wsprzedazy PIXEL.GF6600 128/128 AGP TV/DV 1293706[/snapback]

ta widzialem je ale tam montuja niezaciekawe pamieci 4ns;) dopiero w tych limited edyszyn sa jakies 3.3/3.6

w arescie sa czy w jakims podobnym sklepie gdzies widazialem ale skojazyc niemoge....

da sie jakoś sflashowac bios bez stacji dyskietek O_o bo właśnie odkryłem ze mi nie działa (i tak jej nei używam)

1293741[/snapback]

moze z bootowalnej plyty:) Edytowane przez Cherry_Coke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupuje karte w icompie za 560zł razem z przesyłką (za pobraniem 12zł ok) czyli 548zł cena nie jest zła przynajmniej wiem że rdzeń pujdzie na 500-550 gwarantuja to :D pozdro all

Edytowane przez wałek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B) Ale jest "mała" różnica pomiędzy nim, a mną.  :) Nie wiem czy o tym wiesz. Jeśli chcesz pełniejszego objasnienia to zapraszam na GG.

1293633[/snapback]

Rozumiem że możesz pełnić jakieś funkcje na tweaku oraz to, że dzięki temu twoje aukcje są przyklejone w dziale giełda. Jednak regulamin dotyczy wszystkich.

Od operatora, moderatora czy też administratora wymaga się aby bardziej przestrzegał regulaminu niż zwykły użytkownik. Tyczy się to wszystkich aspektów regulaminu - nie wyłączając reklam w postach.

Czy nie mam racji ?

Może się mylę - i może istnieją na tweaku jakieś grupy "uprzywilejowanych", którzy mają w d.... regulamin i nie muszą się przejmować jego postanowieniami oraz grupy innych, którym za najmniejsze przewinienie sprzedaje się banany ?

myślałem, że te kwestie już dawno zostały tutaj poruszone i załatwione.

A moze być do edycji X-Bios editor (a raczej NV Bios Editr - tak pisze na guru3d.com) i czy jak go użyje to musze mieć tą dyskietke?

1293909[/snapback]

nie kombinuj. Potrzebna ci jest albo dyskietka, albo płyta bootowalna. Jak nie masz dyskietki to możesz mieć problem ze zgraniem romu z karty. Chociaż nawet pod dyskietką z DOS/Win9x da się to obejść za pomocą NTFS for DOS (wtedy możesz zapisać bios na HDD z partycją NTFS).

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że możesz pełnić jakieś funkcje na tweaku oraz to, że dzięki temu twoje aukcje są przyklejone w dziale giełda. Jednak regulamin dotyczy wszystkich.

Tak samo jak od operatora, moderatora czy też administratora wymaga się aby nie wulgaryzmował (a może nawet bardziej od nich) co od zwykłego usera. Podobnież jest też z reklamami kupna/sprzedaży.

Czy nie mam racji ?

1293936[/snapback]

Jeśli chodzi o wulgaryzmy to nie przytrafia mi się to :)

Jeśli chodzi o reszte to mówię - GG lub inny komunikator, a nie wątek o 6600

:dontfeedtrolls: KONIEC OT

Edytowane przez luks__pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny mój mały rekordzik - 3Dmark 2k5, 545/323 (646 DDR) - 2866 pkt ;)

przydałyby się radiatorki na ramy (pewnie by poszły na jakieś 670-680 z radiatorkami ... choć po co je męczyć ? dla wyników :wink: oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm

probowalem z ciekawosci czy winfoxem da sie sflashowac karte zmodyfikowanym biosem, ale niestety lipa. Przy czytaniu pliku wyskakuje "file wrong format (0:8)". Niestety nie mam dyskietki ani bootowalnej plyty win98 lub me co by to zrobic w dosie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STRESS:

54 / 58 (jak widać nie temperatura jest powodem słabego kręcenia się rdzenia... )

30 sek po STRESS:

46 / 47 (szybki spadek temperatury oznacza brak potrzeby zmieniania pasty termoprzewodzącej)

1293537[/snapback]

i tak duzo :F u mnie nie idzie wyzej niz 29-32 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o monitoring temeratury na winfascie na forum pclabu dostalem taka odpowiedz cytuje:

jeffik: chyba nie doczytales nizej ze krzych650 zrobil ten trick na winfascie i dziala

xippon:

czytałem dokładnie

Jednak jak sam wspomniałeś poprzez VGA Bios Flash Utlity pokazuje bąd, a dokładnie:

suma kontrolna jest zła (poprzez modyfikacje) oraz gubi się parametr dla:

Chip/Memory Clock Default 0/0

czy myślisz, że na siłę modyfikując Bios karty, która nie ma wsparcia dla czujnika uzyskasz realne wartości temperatury ?

Poza tym funkcja ZBios jest nieaktywna, co oznacza, że w przypadku uszkodzenia Biosu, nie ma mozliwości przywrócenia, a co za tym idzie, Bios w tych kartach jest 'stały'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm

probowalem z ciekawosci czy winfoxem da sie sflashowac karte zmodyfikowanym biosem, ale niestety lipa. Przy czytaniu pliku wyskakuje "file wrong format (0:8)". Niestety nie mam dyskietki ani bootowalnej plyty win98 lub me co by to zrobic w dosie :(

1294057[/snapback]

ściągnij sobie image darmowego freedosa

1294360[/snapback]

Trzeba po prostu wiedzieć co się robi, a jak się nie wie to trzeba mieć bulls jak melony

Jak ktoś nie ma ani jednego ani drugiego - to cóż.... pozostaje mu wszystko @default i tyle

Nie chcesz nie rób.

Mi na sparklu 6600 AGP działa poprawnie, chłopakom na Winfastach 6600 AGP też działa oki

Zrobisz jak zechcesz.

Edytowane przez wojwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ale czy jak załużmy zbootuje do dosa z płytki win98 i potem odpale z dysku tego nvflash to to zadziała?

1294425[/snapback]

IMHO powinno być ok, choć zawsze wgrywanie nowego BIOSa do czegokolwiek zalecane jest z FDD... poza tymi działającymi spod Windowsa.. (bałbym się... chyba że nie ma innego wyjścia - jak np. BIOS w mojej nagrywarce)

czy myślisz, że na siłę modyfikując Bios karty, która nie ma wsparcia dla czujnika uzyskasz realne wartości temperatury ?

...w winfaście przecież można odczytywać temperaturę... tyle, że za pomocą (IMHO) badziewnego programu/kombajnu WinFox od Leadteka...

Uaktywnienie opcji w BIOSie daje mi wygodę i możliwość odczytu temperatury w sterowniku bez konieczności instalowania dodatkowego softu... (nie lubię bałaganu na dysku...)

JedrzeJ, Jacek_Qomi --> a wy te ~30 stopni macie przy jak taktowanym rdzeniu? (i pamięciach? - pamięci miałem ustawione na 360MHz - może od nich trochę temp dostał rdzeń? - zaraz zobaczę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz mi jak osoagnales u siebie 450 na rdzeniu? U mnie przy przekroczeniu 415 sterownik sie pluje ze to za duza wartosc i maxymalnie co moge ustawic to wlasnie 415 a poszlo by wiecej mi sie wydaje bo nie ma zadnych artow w grach i 3dmarkach. Help me :D

1287194[/snapback]

hm normalnie nic nie musialem zmieniac - ustawialem po kolei ile da sie maksymalnie i wyszlo ze 450 mhz , tznc cos tam ponad kilka mhz ale zaookragilem w dol zeby mi sie przypadkiem nic nie wieszalo w czasie grania

co do pytan w kolejnych postach, sprawdzalem temperature "organoleptycznie" poniewaz nie ufam winfoxowi - "z tyłu" karta jest ledwie ciepla , radiator tez sie nie grzeje - stad sadze iz karta ma potencjal - potrzebne sa tylko Vmody ( po radiatorem przesmarowalem chipset moja pasta termoprzewodzaca , z racji opinii o wysychaniu oryginalnej - ale nic to nie zmienia - jedynie o tym nadmieniam

nie wiem co jest przyczyna jedynie 450mhz u was chlopaki na rdzeniu , moze zasilacze , moze plyty glowne , albo brak szczescia , poczekajmy na vmody wtedy spokojnie ponad 500 ustawimy - tak mysle :]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da sie jakoś sflashowac bios bez stacji dyskietek O_o bo właśnie odkryłem ze mi nie działa (i tak jej nei używam)

1293741[/snapback]

da sie , ja wogole nie posiadam stacji dyskietek - zawsze uzywam do takich zadan niezawodnej bootowalnej i ORYGINALNEJ:) plyty windows98

zmodyfikowalem ten bios i mam temperaturke w sterach - dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam maly poblem z 3d2k3 pokazujemi po tescie ze czestotliwosc rdzenia mam 299 a mam 438 a pkt uzbieralo sie az 6670 przy pamieci ustawionej na 376 wiec pkt sa niby OK ale wlasnie czemu rdzen pokazuje w czestotliwosci default?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tam pisal ze niema obrazu albo ze ma czarno-bialy;) tu chyba sa schematy co przelutowac 1294654[/snapback]

Dzięki za linka, ale mam pytanko... czy to:

http://www.epanorama.net/circuits/svideo2cvideo.html

zagwarantuje kolorowy obraz? Niby ktoś wcześniej pisał o jakimś kondensatorze - a tu taki występuje... tylko że tam dotyczyło to wtyczki EURO a tu jest chinch.

Czy w zwykłej przejściówce s-video--chinch są jakieś kondensatory?

Mam maly poblem z 3d2k3 pokazujemi po tescie ze czestotliwosc rdzenia mam 299 a mam 438 a pkt uzbieralo sie az

3DM2003 prawdopodobnie zczytuje zegary już w trybie 2D a nie 3D... Więc jeśli zmienisz dla 2D na te 438MHz, to IMHO powinno wykryć tak samo w teście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...