Skocz do zawartości
nitz

Geforce 6600 / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

mam taki problem...ustawiam rdzeń na 575mhz + pamięć na 1100mhz, przechodzi smarka, ustawiam 575/1200 i pod koniec testu mother nature czarny ekran ;| oczywiscie w kazdym poprzednim tescie bez artów...o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam galaxy GF6600GT chcę ją podkręcić próbowałem w riva tuner i we właściwościach pulpitu w zakładce nVidia ale mają ograniczenia.

Można zmienić bios??? proszę o rade jak wy to podkręcaliście i szczegółowy opis\linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te posty stają sie coraz nudniejsze np:czym podkrecic kartę? :blink: itp. non stop włkowne są tes ame tematy. <_<

Mam pomysł, skupmy się na chłodzeniu. Proponuję żeby kazdy napisał:

- z czego składa jego chlodzenie

- temperatury

- mniej więcej jakie koszty poniusł

- jeśli można to zdjęcia

to było mało razy omawiane. A to jest powodem niepełnego oc bo żadko kto przebija 550 na gpu, a tego powodem jest zbyt słaba chłodzenie i niedovoltowanie które możemy zlikwidować poprzez moda z potencjometrem jeśli mamy dobre chłodzenie :-P . To napewno przyda się każdemu bo nie ma tu takiej osoby która nie chciała mieć ponad 600 na gpu i ponad 800 na pamięciach :rolleyes: . Czekam na odpowiedzi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi temperatura dochodzi do 87 stopni na ustawieniach 500 / 1000 (czyli prakrycznie 0 OC, tylko pamięćo 100), mimo, że mam otwartą obudową... Nie wiem, może czujnik źle pokazuje albo coś? Mam Pixelview GF 6600GT z wentylatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi temperatura dochodzi do 87 stopni na ustawieniach 500 / 1000 (czyli prakrycznie 0 OC, tylko pamięćo 100), mimo, że mam otwartą obudową... Nie wiem, może czujnik źle pokazuje albo coś? Mam Pixelview GF 6600GT z wentylatorem.

a sprawdzales organoleptycznie, np. przykladajac palucha do radiatora/pcb pod spodem gpu? bo jesli na serio masz 87 to szybko cos z tym zrob, bo grafa niedlugo moze siasc... dyfuzja w strukturze krzemu to nic przyjemnego.. ;)

hehe na moim pc - widzicie konfigiuracje nizej mam w 3dmarku 2003 jedyne 5700 pkt! :( dlaczegO!! ?

kiedys mialem 6800!!!

A teraz w granicach 5500-5800 dlaczegO!!!!

hmm masz zbizony konfig do mojego, iec albo cos pokickales ( i wcale nie masz Gt tylko zwyklego 6600) albo masz cos dobrze zchrzanione... ja na moim nonGT bez oc mialem w granicach 5000 w '03, jakbys mial GT to bez niczego powinienes miec na def 8000 (a pisales ze miales 6800 - bawiles sie w downclocking zamiast over ;)

Edytowane przez jarifari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te posty stają sie coraz nudniejsze np:czym podkrecic kartę? :blink: itp. non stop włkowne są tes ame tematy. <_<

Mam pomysł, skupmy się na chłodzeniu. Proponuję żeby kazdy napisał:

- z czego składa jego chlodzenie

- temperatury

- mniej więcej jakie koszty poniusł

- jeśli można to zdjęcia

to było mało razy omawiane. A to jest powodem niepełnego oc bo żadko kto przebija 550 na gpu, a tego powodem jest zbyt słaba chłodzenie i niedovoltowanie które możemy zlikwidować poprzez moda z potencjometrem jeśli mamy dobre chłodzenie :-P . To napewno przyda się każdemu bo nie ma tu takiej osoby która nie chciała mieć ponad 600 na gpu i ponad 800 na pamięciach :rolleyes: . Czekam na odpowiedzi B)

Mam Pentagrama XC-80 Cu, kto widział i zna, to wie, jakie ma możliwości.Cena 99 zł. w Saturnie.Piękny, wielki, miedziany wachlarz, przezroczysty wentyl 80 mm i 4 podświetlające na czerwono diody.Do tego radiatorki na pamięci BGA, których użyłem na moich TSOP'ach 4 ns :D Temperatury? Idle:43 *C, stress:poniżej 60 *C.

Taktowanie 560 MHz na rdzeniu i 315 na pamięciach (muszę bardziej pogrzebać w timingach, niż ostatnio).

Podniosę napięcie do 1.5 V, rdzeń dam na 630, co powinno dać w idle jakieś 47 *C, a w stressie 65-70 *C :) Póki co - wpierw pamięci, bo rdzeń nawet na 1 GHz nic by nie dał mając daremne pamiątki :D Zdjęcia? Mam jedno, ale całego kompa, lecz najważniejsze widać - Nagi komp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem załamany :angry: Moj Leadek nie chce zrobic nawet 500MHz na rdzeniu stabilne..Obawaim sie ze 480MHz do jest max!!

Wgrywałem mase biosow.Teraz mam rowniez bios na 1,4V a ta karta i tak sie chu... kreci :mad:

Macie jakies pomysły przez co tak jest??

Temp chyba nie za duze bo 52*C idle a 60*C stres...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam galaxy GF6600GT chcę ją podkręcić próbowałem w riva tuner i we właściwościach pulpitu w zakładce nVidia ale mają ograniczenia.

Można zmienić bios??? proszę o rade jak wy to podkręcaliście i szczegółowy opis\linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do pytania jak zwiększyć zakres podkręcania "low power 3d" w riva tuner. Czy mógłby ktoś napisać co z tym "Fast Writes" w biosie, włączać czy nie. Bo gdzieś czytałem, że na kartach ATI lepiej wyłączyć a na gf6xxx spokojnie może być włączone. Jak to się ma do podkręcania gf6600 i jak z wydajnością, bo u mnie jest lepsza wydajność na włączonym "Fast Writes". Aha i czy jest jakaś różnica jak wyłączę "Fast Writes" w biosie czy w sterowniku?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A2200+@A2800+ (1,80 @ 2,25GHz) (166x13,5 (1,750v)) DOT-1%; 2x256MB DDR333 cl2,5 ; MSI K7N2 Delta2 Platinum ; Leadtek A6600td 128MB 300/550 @ 530/685 3dmark03 - 7012

Edytowane przez Rydek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem załamany :angry: Moj Leadek nie chce zrobic nawet 500MHz na rdzeniu stabilne..Obawaim sie ze 480MHz do jest max!!

Wgrywałem mase biosow.Teraz mam rowniez bios na 1,4V a ta karta i tak sie chu... kreci :mad:

Macie jakies pomysły przez co tak jest??

Temp chyba nie za duze bo 52*C idle a 60*C stres...

Zerknij, jaką masz rewizję karty (oznaczona literą A oraz cyfrą), znajdziesz to na frontowej stronie karty, u góry niedaleko śledzia...Ja na rdzeniu mam 560 i jakoś zdobyłem to bez problemów...Ja z rewizją A1 mogę się bawić, ponieważ starsze były wycinane z lepszego krzemu, który teraz trafia przeważnie do GT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij, jaką masz rewizję karty (oznaczona literą A oraz cyfrą), znajdziesz to na frontowej stronie karty, u góry niedaleko śledzia...Ja na rdzeniu mam 560 i jakoś zdobyłem to bez problemów...Ja z rewizją A1 mogę się bawić, ponieważ starsze były wycinane z lepszego krzemu, który teraz trafia przeważnie do GT...

po co zerkac na karte. Riva tuner ci pokaze

ja mam A4 kreci sie na biosie 1,4 ( jakis pierwszy lepszy wygzebalem:P) 530/666 temperatura do 76 stp...( i tutaj pytanie nie zaduzo? jak sie skonczy okres grzewczy to spadnie sporo bo mam kompa przy kaloryferze:P)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam A4 kreci sie na biosie 1,4 ( jakis pierwszy lepszy wygzebalem:P) 530/666 temperatura do 76 stp...( i tutaj pytanie nie zaduzo? jak sie skonczy okres grzewczy to spadnie sporo bo mam kompa przy kaloryferze:P)

pozdrawiam

to o wiele za duzo zdarzały się takie karty które przy 61* strasznie traciły na wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to o wiele za duzo zdarzały się takie karty które przy 61* strasznie traciły na wydajności

ja spadków nie zauwazylem zadnych, z ciekawosci paczylem u kumpla 6600gt palita jaka ma temp do 74 dochodzi wiec hmm

z drugiej strony winfox pokazywal temperaturke o 10 stopni nizsza niz ta ze sterowników:|?

Teraz na tym biosie mi winfox nie działa:D

Organoleptycznie pamieci sa cieple ale da sie je przytzymac, radiator skoleji zimny!!!! tak na moje oko 76 stopni nie ma!

Tak jak mowie zadnych spadkow w wydajnosci nie zauwazylem 6800 pkt w 3dmarku 2k3 to co w podpisie wiec jest git

btw jakie chłodzenie polecacie na ta karte?:>tak do 60zł? znajdzie się coś ciekawego

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Pentagrama XC-80 Cu, kto widział i zna, to wie, jakie ma możliwości.Cena 99 zł. w Saturnie.Piękny, wielki, miedziany wachlarz, przezroczysty wentyl 80 mm i 4 podświetlające na czerwono diody.Do tego radiatorki na pamięci BGA, których użyłem na moich TSOP'ach 4 ns :D Temperatury? Idle:43 *C, stress:poniżej 60 *C.

Taktowanie 560 MHz na rdzeniu i 315 na pamięciach (muszę bardziej pogrzebać w timingach, niż ostatnio).

Podniosę napięcie do 1.5 V, rdzeń dam na 630, co powinno dać w idle jakieś 47 *C, a w stressie 65-70 *C :) Póki co - wpierw pamięci, bo rdzeń nawet na 1 GHz nic by nie dał mając daremne pamiątki :D Zdjęcia? Mam jedno, ale całego kompa, lecz najważniejsze widać - Nagi komp ;)

no to tylko pogratulowac "przemyslanych" zakupow... zamiast ladowac stowe w wiatrak na td kupilbym od razu wersje GT - nawet jakby sie trafila kiepska do oc to ni ema bata - i tak bedzie wydajniesza od podkreconej na maxa 6600nonGT (no chyba ze bylaby na rev. A1 i dobrych pamiciach to moze zblizylaby sie do GT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja spadków nie zauwazylem zadnych, z ciekawosci paczylem u kumpla 6600gt palita jaka ma temp do 74 dochodzi wiec hmm

z drugiej strony winfox pokazywal temperaturke o 10 stopni nizsza niz ta ze sterowników:|?

Teraz na tym biosie mi winfox nie działa:D

Organoleptycznie pamieci sa cieple ale da sie je przytzymac, radiator skoleji zimny!!!! tak na moje oko 76 stopni nie ma!

Tak jak mowie zadnych spadkow w wydajnosci nie zauwazylem 6800 pkt w 3dmarku 2k3 to co w podpisie wiec jest git

btw jakie chłodzenie polecacie na ta karte?:>tak do 60zł? znajdzie się coś ciekawego

a a jakich sterowników używasz jam iałem minimalnie większy wynki a pamięci były puszczone na 685 :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze chyba chodzilo Ci nie o spadek wydajnosci a freezy przy tej magicznej temp. najczesciej spotykane w polaczeniu z nf3 z tego co sie orientuje

pozdrawiam

o wiele za duzo!! samzysz czipa, slyszales o dyfuzji termicznej krzemu? przy takiej temp zachodzi on ajuz dosc szybko....

Edytowane przez jarifari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tylko pogratulowac "przemyslanych" zakupow... zamiast ladowac stowe w wiatrak na td kupilbym od razu wersje GT - nawet jakby sie trafila kiepska do oc to ni ema bata - i tak bedzie wydajniesza od podkreconej na maxa 6600nonGT (no chyba ze bylaby na rev. A1 i dobrych pamiciach to moze zblizylaby sie do GT)

ja mam rev:A1 i według mnie zakup tego pentak był troszkę bez sensu, bo takie cudo kosztuje 90zł a to za dużo w stosunku do tej karty, co innego gdyby ten xc-80 był założony na gf6800. Gdy wykombinuję stosunkowo tanie chłodzenie i dobre to dam znać. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a a jakich sterowników używasz jam iałem minimalnie większy wynki a pamięci były puszczone na 685 :-|

Najnowszych.

I teraz moje dewiacje...wszyscy mowia że rdzeń nic nie daje nic nie daje od zawsze mowiono ze kręcenie pamieci jest wazniejsze!

Lecz spojzmy na rynek gier dzis, wiekszosc tytułów oparte na PS, masakryczne cieniowanie, a co nam daje wzrost w tym?predkosc jednostek PS <=> predkosc rdzenia. Z moich wstępnych testów wynika ze przekrecenie rdzenia z 300 na 530 dalo mi wiecej niz tych pamieci 100mhz;|! oczywiscie w nowych grach (opieram sie głównie o MW ) porobie po swietach jakies testy na potwierdznie moich przyposzczen...(oczywiscie mowie o ustawieniach bez AA:P)

S.T.4.L.K.3.R. imho to głupota stosowac do tych pamięci radiatory BGA!!!!!! połowa pamięci pusta...

jarifari zgodze się że to dużo... ale pokazałem przykład kumpla który na gt niekręconym ma podobna temperature ! więc co producent zaprojektował złe chłodzenie!!!!!!!!!!?

pozatym powtazam ORGANOLEPTYCZNIE w zyciu nie powiedziałbym ze rdzen ma ponad 70 stopni! imho ten czujnik jest cos zwalony ! ( powtarzam winfox okolo 10 stopni mniej pokazywał)

ps powtarzam jakie chłodzenie polecacie niedrogie!:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdy podkrecam riva tunerem, to podkrecac grafe w trybie 2D (chyba bez sensu?)?, w trybie 3D LOW POWER, czy w trybie 3D PERFOMANCE???

Co wybrac???

pzdr.

ty najpierw na default uzyskaj normalny wynik:P a potem krec;]

a co do pytania 3d perforomance

jarifari

teraz tak czytam

http://sklep.benchmark.pl/pelny_19590.html to ludzie maja temperatury w stresie do 85;] hehe na forum pamiętam ktos przez jakiś czas miał 100STOPNI! sadze jednak ze to 76 to nie jest dużo:)

co powiecie o tym chłodzeniu http://sklep.benchmark.pl/pelny_19591.html ?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...