Skocz do zawartości
nitz

Geforce 6600 / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

a czy mostek przżyje?mam dobre chlodzenie {potwor] o to sie nie boje miałem raz ustawione na 600/750 no i mostek byłdość gorący nie wiem czy by nie trza na mostku także coś lepszego co myślisz?

ja swoj przesmarowalem arctic ceramiq i podlozylem kilka podkladek zeby sprezynki mocniej dociskaly radiator, ale jesli u Ciebie sie bardzo grzeje to mozna pomyslec o czyms wiekszym niz standardowy radiator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się nad tym zastanawiałem, trochę pogrzebałem i mam odpowiedź:

Przetwornice dedykowane do PC mają 4-6 bitowy rejestr konfiguracyjny, w którym BIOS ustawia odchyłkę od napięcia znamionowego, zależnie od modelu karty/procesora (nie tylko graficznego). RT wyświetla stan tego rejestru. Dlaczgo "non-dimensional"? - bo nie sposób stwierdzić (programowo) o ile zmienia się napięcie przy zwiększeniu o 1 zawartości tego rejestru i nie wiadomo jakie jest napięcie startowe - zależy to od konkretnej konfiguracji przetwornicy (głównie od sprzężenia zwrotnego kontrolującego napięcie wyjściowe). pozdro

Wszystko się zgadza -ale RT potrafi odczytać właściwe dla danego modelu napiecie VGPU.A ściślej mówiąc odpowiednio zinterpretować tzw.VID( Voltage IDentifier),lub jeszcze inaczej- na który VID ma wpływ sterownik-bo to sterownik zmienia napięcia korzystając z tabeli napięć wbudowanej w BIOS.

Czasem można napotkać z tym problemy,zwłaszcza gdy producent zastował własne rozwiązania,a nie referencyjne.

Jak odczytać więc napięcie GPU?Nalezy wybrać odpowedni tryb interpretacji VID.

Riva Tuner->Hardware monitoring->Setup->Zaznaczyć core VID "ptaszkiem"->wykres Core VID->Setup->More->Autoselect(lub wybrac odpowiedni tryb).

I wszystko.Może oprocz tego ,że 6600 (non GT)nie posiada tabeli napięć.

@jarifari

świetna robota-od dłuzszego czasu myśłałem nad jakimś kompendium vmodów(na rożne 6600) i ogólnie nad OC 6600.Ale wszystko rozbija sie o brak czasu(praca).Tak czy tak świetna robota-i może dzięki temu przestaną pojawiać się wciąz te same pytania(a może i nie...).Pozdrawiam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I jeszcze jedno-po Vmodach(GPU/VRAM) warto zadbać o chłodzenie tranzystorów mocy(MOSFETów).Grzeją się niemiłosiernie,i przy słabszej cyrkulacji powietrza mogą się np.wtopić w PCB...a tego nikt by nie chciał.Także jakijś radiatorek-profilaktycznie -nie zaszkodzi.

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jarifari

świetna robota-od dłuzszego czasu myśłałem nad jakimś kompendium vmodów(na rożne 6600) i ogólnie nad OC 6600.Ale wszystko rozbija sie o brak czasu(praca).Tak czy tak świetna robota-i może dzięki temu przestaną pojawiać się wciąz te same pytania(a może i nie...).Pozdrawiam!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I jeszcze jedno-po Vmodach(GPU/VRAM) warto zadbać o chłodzenie tranzystorów mocy(MOSFETów).Grzeją się niemiłosiernie,i przy słabszej cyrkulacji powietrza mogą się np.wtopić w PCB...a tego nikt by nie chciał.Także jakijś radiatorek-profilaktycznie -nie zaszkodzi.

Dzieki :) ja tez juz mialem dosyc tych ciagle powtarzajacych sie pytan, robilem to na szybkiego bo akurat mialem chwile wolna, no i jest to tylko do 6200/6600td winfasta, ale wystarczy pochodzic po forum i jest topik wielka ksiega vmodow albo jakos podobnie - nie pamietam (poszukalem i wklejam link: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=126530 ), w kazydm razie sa ta linki do opisow vmodow do roznych wersji 6600/6600gt w agp jak i pci-e.

a co do mosfetow, jedyny mosfet jaki widze na moim winfascie to APL1581, ten do ktorego lutowalem potencjometr :) co prawda zaraz za zlaczem zasilania karty jest mniejszy ukaldzik PBYR10 ale z tego co znalalzem na googalach to jest to uklad oparty na diodach schotky'ego:

GENERAL DESCRIPTION

Schottky rectifier diodes in a plastic envelope. Intended for use as output rectifiers in low voltage, high frequency switched mode power supplies. The PBYR10100 series is supplied in the conventional leaded SOD59 (TO220AC) package.

pogrubienie wskazywaloby ze tez sie moze grzac :) innych ukladow o gabarytach odpowiadajacych mosfetom nie stweirdzilem (rzeczywiscie zdarzaja sie przypadki ze mosfet wtapia sie w PSB? czy po prostu plastikowa obudowa sie rozptapia? w kazdym razie fajnie to musi wygladac ;-) aczkolwiek wolalbym nie ogladac tego na wlasnej grafice, poszukam kawalek alu/cu i przykleje na te dziadostwa :-]

Edytowane przez jarifari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 100% wiem ze to zasilacz ustawilem 480/690 i podlaczylem TANGANA 420W bez problemu poszedl mialem jedna zwieche?! ale pogralem z godzinke i wszytko takto po oklo 10 minutach wywal. nic musze poszukac innego zasilacza!

tak wiec mam tego tagan 420W, bios wgrany z edysku 6600td 1.4V max ustawienia 480/690 ale jestem juz przy 440/660 i ide w dol i caly czas po jakims czasie robi mi sie zwiecha :|

sprawdzalem komputer prime95 cala noc - OK

memtest - OK

nie mam pojecia czemu tak slabo idzie.......... ?!!? :mur:

mam stery DNA teraz zmienie na OMEGA moze pomoze ;/

jakies sugestie?!

ad. 25.01, 02:28

zmiana sterownikow nic nie pomogla :(

?adam1004a - jakich uzywasz sterownikow?

Edytowane przez nerc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sterowniki nie maja wplywu na OC karty. karta ci sie zawiesza? wlaczyles test sterwonikow w RT........ zawsze mozesz miec mega pecha - tutaj duzo osob mowilo o kijowym OC A4. moze cos w tym jest. ale wydaje mi sie ze te 500mhz powinienes osiagnac

aa ja mam agp ustawione na 67MHz i AGP volt na 1.55V ale to chyba nie bedzie miec znaczenia

specjalnie napisalem wiekszy topic o biosach i asusach zeby uniknac takich pytan HSXXX czytaj moj opis

a jeszcze jedno jakie masz chlodzenie karty? jakie temp wskazuje RT? moze ci sie przegrzewa.... jak ja dochodze na pentagramie Al do 60C .... to na standardzie moze byc z 15C wiecej, calkiem mozliwe z tym chlodzeniem jak masz po 10min zgon... daj dodatkowy nawiew i zmien paste pod tym radiatorem, moze to cos pomoze. wydaje mi sie tez ze on dos slabo dociska chip-a... ja na standardowym chlodzeniu sie nie bawilem w OC wiec trudno mi powiedziec czy to na 100% ten mikro wentyl...

Edytowane przez adam1004a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jade na standatowym chlodzeniu GPU, na pamieciach mam radiatory aluminiowe. temperatura w stresie to max 69-70 (tyle pokazuje) paste zmienilem.

zaloze blok wodny na GPU i i zobacze, mozliwe ze rzeczywiscie sie przegrzewa. <_<

-----------------

dobra jak narazie wszytko chodzi GPU 490, MEM 680 (bez artów). temperatura w stresie 45-46 stopni.

mam teraz pytanie bo widzialem gdzies bios 1.5V czy jest taki do asusa ktos probowal?

aha co zrobilem ze narazie dziala ;-) w RT wylaczylem fastwrites (co daje ta obcja?)!

narazie robie test na AtiTool dziala juz ze 30 minut i bez zwiechy normalnie po kliku minutach padał!!

wieczorem siade do NFS Most Wanted i zobaczymy w praktyce :wink:

Edytowane przez nerc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam pytanie

jak probuje zmienic bios nvflashem pod dosem to wyskakuje komunikat ze program nie mzoe byc uruchomiony pod dosem :D

ale pod winxp raczej tez biosu nie zmienie WTF ????

szukajka + google.pl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pewnie masz tylko plik nvflash.exe na dyskietce i sie dziwisz ze nei odpala...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - nie bede szukal na google, skoro mam forum. Wiec daruj sobie.

2 - Juz zrobilem.

tylko z forum trzeba umiec korzystac, a nie zadawac pytan ktore przewijaly sie tu wielokrotnie; google podaje tez wyniki prowadzace do forum... a poza tym, kto powiedzial ze akurat to forum jest jedyne i sluszne i znajdziesz (o ile zadasz sobie trud szukania) tu wszystko?? :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie tez? Jak po starcie windy to sprawdz ustawienia kolorow. Cos takiego mialem na starym 4mx... Nigdy sie nie dowiedzialem dlaczego tak ustawial kolory...

tak nawet w biosie WSZĘDZIE!!!! co to może bć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze pomogla zmiana chlodzenia.... pusc go wyzej 490 to nie jest wypas.. co do 1,5v biosu to sa rozne opinie... na egieldzie lezy 1,5v od winfasta

pomoglo wylaczenie tej obcji fastwrites :D , jezeli chodzi o podrecenie wyzej to niby da sie ale jak ide w gore to na tym ekraniku testowym w ATiTool wyskauja mi takie zolte paseczki, korpeczki. Chyba ze to tylko w tym oknie testowym tak jest?! moze w grach bedze lepiej. Zaraz bede sprawdzal co i jak.

a co do biosiku to testowal go ktos w asusie :lol: poniewaz niechcial bym zeby mi karta nie wstala po jego wgraniu :?

aha no i co to jest za obcja ta fastwrites, ktora wylaczylem!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcja ktora podobno na nf3 powoduje freezy i destabilizuje prace na 6600 na ati 9550 tez mialem wylaczona. daje to moze 1% do wydajnosci,a problemow co niemiara

ja nie sprawdzalem tych biosow z egildy, ale kilka psotow wczesniej ktos katowal

tak nawet w biosie WSZĘDZIE!!!! co to może bć??

a kabel od monitorka sprawny - ja na moim starym 15" musialem odpowiednio kabel wycentrowac zeby pozbyc sie czerwieni Edytowane przez adam1004a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcja ktora podobno na nf3 powoduje freezy i destabilizuje prace na 6600 na ati 9550 tez mialem wylaczona. daje to moze 1% do wydajnosci,a problemow co niemiara

ja nie sprawdzalem tych biosow z egildy, ale kilka psotow wczesniej ktos katowal

a kabel od monitorka sprawny - ja na moim starym 15" musialem odpowiednio kabel wycentrowac zeby pozbyc sie czerwieni

Wiecie co to było??!!!!!

przejściówka nie łączyła z cygrowego przejścia na analogowe!!!! MASAKRA

Napiszcie jak wam chodzi Battlefield 2 na karcie GF6600GT bo ja mam i na średnich opcjach tak sobie:/ co należy wyłączyć oraz jakie są najlepsze sterowniki aby można było rozwinąć skrzydła na tej gierce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co to było??!!!!!

przejściówka nie łączyła z cygrowego przejścia na analogowe!!!! MASAKRA

Napiszcie jak wam chodzi Battlefield 2 na karcie GF6600GT bo ja mam i na średnich opcjach tak sobie:/ co należy wyłączyć oraz jakie są najlepsze sterowniki aby można było rozwinąć skrzydła na tej gierce

Jest temat o Battlefield2 w dziale GRY. Tam zadaj to pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam przyszedłem po rade do Ekspertów :)

Zamierzam kupić Geforce Gigabyte 6600GT.

Obecnie mam Tej samej firmy 9550 i wysztko ok ale chyba bede musiał wymienić zasilacz po wymianie grafiki

Obecnie mam Modecoma 350 (wiem ze shit) co myslicie o tym wart swojej ceny i czy nap w przyszłości utrzyma mi płyte s.939 i A64 3000+?????

Powiedzcie poniżej link

Frotron FSP400-60PFN

Edytowane przez DarkShadowPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

nareszcie kurier przyniosl mojego upragnionego galaxy gf 6600ge. problem w tym ze po wlozeniu karty caly czas mam czarny ekran (monitor ciagle jest w stanie spoczynku, tylko na wentylator moge sobie popatrzec- ma fajne niebieskie podswietlenie;).

podlaczylem zasilanie itd wiec powinna dzialac. w instrukcji obslugi pisze ze potrzebny jest zasilacz min 300W i taki mam (Smart GM 16). odlaczylem tez cd rom i do zasilania podpieta jest tylko grafika i dysk twardy.

moja plyta glowna to MSI KT3 Ultra2-C (czyli MS-6593). procek amd athlon 1400+ (1,2ghz- wiem bedzie wymieniany ale karta powinna ruszyc) ram 640mb (512 kingston+ 128 nie-wiem-jakiej-firmy- tzn bylo 256 ale cos sie chyba spalilo i teraz mam z niego tylko polowe). prosze o pomoc bo juz na glowe dostaje! :mur:

jestem zielony w tych sprawach wiec prosze o wyrozumialosc.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlaczylem zasilanie itd wiec powinna dzialac. w instrukcji obslugi pisze ze potrzebny jest zasilacz min 300W i taki mam (Smart GM 16). odlaczylem tez cd rom i do zasilania podpieta jest tylko grafika i dysk twardy.

moja plyta glowna to MSI KT3 Ultra2-C (czyli MS-6593). procek amd athlon 1400+ (1,2ghz- wiem bedzie wymieniany ale karta powinna ruszyc) ram 640mb (512 kingston+ 128 nie-wiem-jakiej-firmy- tzn bylo 256 ale cos sie chyba spalilo i teraz mam z niego tylko polowe). prosze o pomoc bo juz na glowe dostaje! :mur:

jestem zielony w tych sprawach wiec prosze o wyrozumialosc.

pozdrawiam

Tutaj odpowiadałem na coś takiego-może cos pomozeKliknij mnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jarifari

Co do układu zasilania GF6600/GT to oceniłem je ze...zdjęcia(stąd mosfety-zreszta elektronikiem nie jestem :D ),nie chciało mi się spisywac oznaczeń z tych układów(ile razy można wyjmować grafikę z kompa),ale kiedyś organoleptycznie(czyt.paluchem)sprawdziłem temperaturkę i o mało się nie oparzyłem.

Co do wtopionych Mosfetów-widziałem coś takiego na GF6800,stało się to po tym ,jak kumpel zmienił chlodzenie na "Silencera",a ten przyczynił się do przegrzania i uszkodzenia tranzystora-prawdopodobnie ze względu na zakłócony obieg powietrza akurat w tym miejscu.Określenie wtopiony jest może zbyt obrazowe,ale PCB była upalona wokół tego elementu ,ktory sam był z kolei stopiony( obudowa).Zresztą Silencery mają niezbyt dobrą opinię wśród posiadaczy R.9800-ze wzgl. na masowy "pomór " radków z w/w przyczyn.Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

...Jak odczytać więc napięcie GPU?Nalezy wybrać odpowedni tryb interpretacji VID.

Riva Tuner->Hardware monitoring->Setup->Zaznaczyć core VID "ptaszkiem"->wykres Core VID->Setup->More->Autoselect(lub wybrac odpowiedni tryb).

Dzięki, tego nie wiedziałem.

Jednak jakby nie patrzeć Core VID wyświetlany przez RT jest tak naprawdę mało użyteczny, bo nawet jeśli karta jest wykonana zgodnie ze wszystkimi specyfikacjami, to ze względu na rozrzut parametrów elementów sprzężenia zwrotnego, faktyczne napięcie zazwyczaj różni się o jakieś +-2 do 5% od założonego. Poza tym, z oczywistych względów, RT nie pokaże również przysiadki zasilania, ani napięcia po vmodzie, czyli w zasadzie może służyć tylko do weryfikacji tego, co się w BIOSie namieszało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...