Skocz do zawartości
nitz

Geforce 6600 / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

ja pierdykam ale temperatury http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=263&rectr_str_numer=9

czy oni poszaleli z tymi akceleratorami ???

sciagam 3dmarka zeby sprawdzic jak moja karta zareaguje na taki torture test.... przeciez mam ustawienia GT dla GPU a w grach max 60C. a jak mi raz temp podskoczyla do 80C (zablokowal sie wentyl kablem) to sie wystraszylem, a i bylo lekko czuc - ale wydaje mi sie ze ta gume od pentasyfa co przytrzymuje radiator od spodu.....bo plytka zupelnie inaczej smierdzi. czym oni lutuja te uklady do pcb ze takie wysokie tmp wytrzymuje??/ cyna by sie chyba dawno roztopila

hehe, widac ze nigdy nie lutowales :) standardowy stop lutowniczy (zwany cyna) topi sie chyba przy min. 170 stpniach? albo i wiecej? nie pamietam dokladnie - wkazdym razie dosc duzo, a zeby polaczenie bylo dobre to musi byc cos kolo 300? trzebaby zabytac googla :) jeszcze inaczej to wyglada przy lutowaniu bezolowiowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 6600td - 400/550 tem. 50C 3D 6543 pkt , 500/600 temp. 50C 3D 6540 pkt , 600/ 750 temp. 51C 6538 pkt mam pytanie ; czy to dobry wynik? 2/ wzrost taktowań nie daje wzrostu w 3D czy jest sęs kręcenia karty? artów nie ma i innych zwiechow zrobiłem ponowny test 500/ 600 3d 6616 pkt nie wiem dlaczego przy równych ustawieniach nastąpił wzrost pkt czy to normalne?

Edytowane przez Malinabend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 6600td - 400/550 tem. 50C 3D 6543 pkt , 500/600 temp. 50C 3D 6540 pkt , 600/ 750 temp. 51C 6538 pkt mam pytanie ; czy to dobry wynik? 2/ wzrost taktowań nie daje wzrostu w 3D czy jest sęs kręcenia karty? artów nie ma i innych zwiechow zrobiłem ponowny test 500/ 600 3d 6616 pkt nie wiem dlaczego przy równych ustawieniach nastąpił wzrost pkt czy to normalne?

wymieniłeś w tej karcie chłodzenie i zwiększyłeś napięcie modem, że ci poszła na 600gpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano ! mam taki problem ze swoja karta. Gdy chce ja podkrecic core na wartosci powyzej 580 i memory na ponad 1170 (temp to paru godzinach grania 50'C) to w riva tunerze wyskakuje mi "the driver failed to pass internal test with the clock you are about to set. Please decrease clock frequencies and try again". Moja karta to leadtek winfast 6600gt pci-e (standardowe taktowanie 500mhz/1000mhz). Instalowalem juz rozne sterowniki i ciagle mam ten sam problem. Co byscie mi poradzili ??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki 3dmark

ja zauwazylem ze u mnie 3Dsmark 2005 glupieje i ustawia domysle taktowania karty. zadne oc nie przechodzi. z 2003 tez mialem ten problem ale reinstal sterow + cierpliwosc pomogly. dziwne bo w grach karta zawsze podnosi taktowanie do tych 550mhz GPU i trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz nie napisze bo nie mam czasu i jak narazie kart do porownainaa choc w najblizzsyzm czasie otrzymam 6600Gt z zalmanem na testy to porownam leadteka z galaxy

ale troskz mnie zrozumialem mialem problem z tym ze ludziom trudno sprawdzic czy tego nie bylo chociazby dwie strony predzej!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mecze nadal mojego asusa :) niestety ram idzie tylko na 675mhz to jest max bez artow :( ale rdzen idzie calkiem ladnie 570MHz max (przy 580 pojawiaja sie juz drobne przeklamania w 3dmarku)

zauwazylem ze ostro sie pamieci grzeja na tej karcie - dalem dodatkowy nadmuch ale nie przelozylo sie to na OC ramu :( ale wole zeby kostki byly chlodne

a mam problem z tym OC

jak ciupie sobie np w nfs mw ciupie chwilke i freez i taktowanie karty spada do nominalnego i dalej jest oki..... ???? poradzil sobie ktos z tym. mam nf3...

Edytowane przez adam1004a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ostatnio zastanawiam sie nad kupnem nowej karty... chcialem brac r9800 ale w ostatniej chiwli ath mnie przekabacil na ge forca 6600 winfasta... tylko nie wiem czy to dobry wybor, czy lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> radka9800 czy to... a oto link:

http://www.mcomp.com.pl/product_info.php?products_id=120307

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ostatnio zastanawiam sie nad kupnem nowej karty... chcialem brac r9800 ale w ostatniej chiwli ath mnie przekabacil na ge forca 6600 winfasta... tylko nie wiem czy to dobry wybor, czy lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> radka9800 czy to... a oto link:

http://www.mcomp.com.pl/product_info.php?products_id=120307

6600 vs 9800pro ja bym wzial ati... co innego gdybys rozwazal 6600gt a 9800pro, tutaj trudniejszy bylby wybor. ja wzialem 6600gt, ale za malo gralem zeby cos powiedziec... a 3dmarki to o kant tylka rozbic :)

zerknij tu. moze cos Ci podpowie!

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem radka nówke i z nim problemy resety kompa itd niezgodności z płytą i inne pirdoły tera sie boje ati

heh, to miales niefart... moim skromnym zdaniem, jesli dostaniesz (mowie o 9800pro/xt) niekatowana, niemodowana karte to problemow miec nie powinienes. wiadomo, ze jesli ktos cos modowal to roznie moglo wyjsc,

jeden ma pojecie co robi inny nie a jeszcze trzeci ma niefart i cos sie zwali...

no chyba ze wezmiesz 9800 od MSI to roznie moze byc, bo byly przypadki ze padaly te karty jak muchy.

jesli zas chodzi o 6600 NIE GT to ta karta dobrze podkrecona przeskoczy wydajnoscia radka 9800pro chodzacego na stockowych ustawieniach, zas jak radka troche podgonisz to 6600 raczej nie da rady... tutaj 6600 nie nadrobi 128bitowej szyny taktowaniem jak GT, bo takowe ma porownywalne z 9800.

ja bralbym 9800pro gdybym wybieral miedzy 9800pro a 6600. ot tyle, moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok Mazzi, ale zobacz, gdzie teraz nowke dostaniesz? Gwara to podstawa, a ten 6600 ma 24 miechy... podobno ma mniejszy pobor pradu itp... rzeczywiscie ma tylko 128 bitow ale jak napisales nadrabia taktowaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem nówke radka mówie o niezgodności ati które występują z niektórymi oprogramowaniami , płytami gł , i td

no ciekawe rzeczy piszesz... opisz to, tylko moze w temacie 9800pro/xt chetnie poczytam co Ci tam niegralo :)

No ok Mazzi, ale zobacz, gdzie teraz nowke dostaniesz? Gwara to podstawa, a ten 6600 ma 24 miechy... podobno ma mniejszy pobor pradu itp... rzeczywiscie ma tylko 128 bitow ale jak napisales nadrabia taktowaniem...

no ja myslalem albo o niekatowanej uzywce, albo wziazc np. od ruseq1 z allegro. dla kumpla to bralem i chlopak sobie chwali.

co do nadrabiania, to 6600nonGT nie nadrabia, nie ma czym... za to GT to tylko chyba te zegary na pamieciach ratuja, bo tak to watpie zeby z czegos innego braly sie te rewelacje, jak nawet kwesita 8 potokow jest patykiem na wodzie pisana, choc wprawny tlumacz wytlumaczy ze jednak 6600 ma 8 potokow...

ja wzialem 6600gt, narazie brejdak testuje, ale na pierwszy rzut oka to tylko w 3dmarku mnie powalila, jak pokazala ponad 9tys pktow w 03, w grach juz wcale nie bylo tak slicznie.

do tego doszla kwestia kompatybilnosci badz jej braku... :/ pewne przycinki.

zeby pogierzyc w NFS MW bez denerwujacych ciec musialem dolozyc 512 ramu, zas kumpel na radku 9800 hula nawet na wiekszych detalach i przy 512mb ramu z iloscia klatek podobna do tego co ja mam...

ale ludze sie ejszcze ze to moze stery :mur: bo w kazdych testach, i to nietylko sponsorowanych przez nvidie, 6600gt wypada zdecydowanie lepiej niz 9800pro (pomijam dooma3 i h-l2) dopiero w wiekszych rozdzialkach i z AA wlaczonym daje znac 128bitowa szyna danych i radek zrownuje sie z 6600gt. ale to tez nie zawsze.

wiec ja sie ludze ze bedzie ok, moze to wina sterow :mur:

na gecubie za to problemow nie mialem zadnych, tylko wydajnoscia juz troche kulec zaczal. takze prosze mi nie narzekac na ati :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem nówke radka mówie o niezgodności ati które występują z niektórymi oprogramowaniami , płytami gł , i td

no ale niezgodnosc to nie tylko domena ati, gf6600/gt z nf3 przycina, gf6800 nie chce dzialac z oprogramowaniem do lcd samsunga, pewnie wiecej by sie znalazlo takich krzaczkow, wiec nie mow ze ati robi kaszane, bo ma na prawde dobre karty, wczesniej mialem 9550 i bylem z niej zadowolony, terazm mam gf6600 i jestem jeszcze bardziej, trzeba wybrac optymalna karte w danym czasie, a nie keirowac sie jakimis sentymentami - wczesniej mialem mniej kasy - kupilem 9550, potem weszly nowe gry, a ja akurat mialem troszke wiecej kasy - wybor padl na 6600...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale niezgodnosc to nie tylko domena ati, gf6600/gt z nf3 przycina, gf6800 nie chce dzialac z oprogramowaniem do lcd samsunga, pewnie wiecej by sie znalazlo takich krzaczkow, wiec nie mow ze ati robi kaszane, bo ma na prawde dobre karty, wczesniej mialem 9550 i bylem z niej zadowolony, terazm mam gf6600 i jestem jeszcze bardziej, trzeba wybrac optymalna karte w danym czasie, a nie keirowac sie jakimis sentymentami - wczesniej mialem mniej kasy - kupilem 9550, potem weszly nowe gry, a ja akurat mialem troszke wiecej kasy - wybor padl na 6600...

ot i wszystko w temacie! dobre slowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c, bo tak to watpie zeby z czegos innego braly sie te rewelacje, jak nawet kwesita 8 potokow jest patykiem na wodzie pisana, choc wprawny tlumacz wytlumaczy ze jednak 6600 ma 8 potokow...

zeby pogierzyc w NFS MW bez denerwujacych ciec musialem dolozyc 512 ramu, zas kumpel na radku 9800 hula nawet na wiekszych detalach i przy 512mb ramu z iloscia klatek podobna do tego co ja mam...

ale ludze sie ejszcze ze to moze stery :mur: bo w kazdych testach, i to nietylko sponsorowanych przez nvidie, 6600gt wypada zdecydowanie lepiej niz 9800pro (pomijam dooma3 i h-l2) dopiero w wiekszych rozdzialkach i z AA wlaczonym daje znac 128bitowa szyna danych i radek zrownuje sie z 6600gt. ale to tez nie zawsze.

wiec ja sie ludze ze bedzie ok, moze to wina sterow :mur:

Rozbawił mnie ten post.Po pierwsze co do tych pisanych patykiem potoków 6600-mozna tą kartę nazwac nawet 4 potokową-nie zmnieni to faktu ,że zachowuje sie jak 8 potokowa.Podobnie sytuacja ma sie z 7800GTX,tą kartę też praktycznie nalezałoby nazwać 16 potokową....ale problem w tym ,że zachowuje się jak 24 potokowa(16 potokowy X1800 musial mieć konkretnie pogonione zegary by dorównać 7800GTX).Cały kłopot w tym ,że nv w swoich konstrukcjach odzieliła Pixel Shadery i TMU od rasteryzerów ,stąd trudności z klasyfikacją-zresztą jest to nieistotne -bo liczy się wydajność.

Nie potrzeba tlumacza-tylko wiedzy.

Szyna 256bit przydaje się tylko i wyłącznie do gry w wysokich rozdzielczościach+FSAA- na to Radek i 6600GT są za słabe więc przewaga R.9800Pro jest tylko teoretyczna, w praktyce czym nowsza gra tym lepiej(co nie znaczy że świetnie) będzie wypadał 6600GT.

Co do gier pisanych pod Nvidie-tak się nieszcześliwie dla ATI składa ,że karty NV od zawsze świetnie radziły sobie w aplikacjach OpenGL,(lepsze rozszerzenia-nie optymalizacje)i to ,że akurat Doom3,Quake4,Chronicles of Riddick itp.jest w OpenGL-to jest wina NV?Sponsorowane testy?To trzeba je porównywac a nie ślepo wierzyć w marketingowe obiecanki.

Musiałeś dołożyć 512MB RAMu-?No cóż-1024 to absolutne minimum do nowych gier,a 1-5-2GB też się przydaje,więc chyba przeoczyłeś ostatnie 2 lata w rozwoju gier.Nic nie mam do do ATI-wręcz przeciwnie uwazam ,że 9800Pro jest lepszym wyborem niż 6600 ,ale na takie posty z pretensjami ,to już czasem musze odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbawił mnie ten post.Po pierwsze co do tych pisanych patykiem potoków 6600-mozna tą kartę nazwac nawet 4

Musiałeś dołożyć 512MB RAMu-?No cóż-1024 to absolutne minimum do nowych gier,a 1-5-2GB też się przydaje,więc chyba przeoczyłeś ostatnie 2 lata w rozwoju gier.Nic nie mam do do ATI-wręcz przeciwnie uwazam ,że 9800Pro jest lepszym wyborem niż 6600 ,ale na takie posty z pretensjami ,to już czasem musze odpowiedzieć.

heh, a dzie kolega widzi jakies pretensje.. he? :)

pozatym jak ktos rozwaza kupno 6600 lub 9800 to napewno nie ma w kompie 2gb ramu, zejdzmy na ziemie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny... :mur:

Poczytaj troche -dokształć się -i wtedy zrozumiesz atrykuł z egiełdy.(albo pocztaj ten topic parę? stron wstecz).

Na egiełdzie zamieszczonio stosowne sprostowanie co do tego artu-ale już mi się nie chce szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez ostatnio zastanawialem sie nad kupnem 6600 czy 9800. max kesz 400zl. na allegro znalazlem 9800 pro no name za 409 zl 256 bit 330/350 i mojego obecnego asusa za 400zl

te karty sa rownorzedne - w jednej grze jest lepszy radek a w kolejnej nv. tylko jak tak patrze to poza hl2 radek wypada ciut slabiej albo porownywalnie w nowych produkcjach. zreszta wydaje mi sie ze ati projekt 9800 zakopala juz gleboko w ogordku i teraz bedzie optymalzowac stery glownie pod 1xxx wiec wiadomo.....

nv 6600 jest nowszym ukladem i mozna zarazie liczyc na dobry support

6600 bez oc to pomylka.... tylko oc daje tej karcie szanse z 9800... faktem jest ze ta karta ma za wazka szyne danych. 128bit to pomylka, ale przypuszczam ze nv zrobila to celowo, zeby nie wypuscic na rynek zbyt wydajnej karty 8 "potokowej"

wybrac jest trudno miedzy 9800 a 6600 jesli masz nf3 i chcesz miec spokoj to wez 9800 za 2,8ns ramach (chociaz podobno te 9800 saphiro podobno mimo dobrych ramow kijowo sie kreca) wszelkiego rodzaju mediony odrzucam na wstepie. 9800pro firmowa jest jeszcze ciut za droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj troche -dokształć się -i wtedy zrozumiesz atrykuł z egiełdy.(albo pocztaj ten topic parę? stron wstecz).

Na egiełdzie zamieszczonio stosowne sprostowanie co do tego artu-ale już mi się nie chce szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, a dzie kolega widzi jakies pretensje.. he? :)

pozatym jak ktos rozwaza kupno 6600 lub 9800 to napewno nie ma w kompie 2gb ramu, zejdzmy na ziemie...

Nie no-tak to ująłem-bez urazy.

Ale jezeli na coś się decydujesz ,to bierzesz wszystkie za i przeciw-bo przecież trudno oczekiwac cudów za te pieniądze i na kompie z np.512MB RAM-u.

Ale jesli miałbym rozwarzać 9800ProVS 6600GT to bez zastanowienia brałbym 6600GT-dużo nowszy itp.już sie nie będę rozpisywał-pózno już.

A ja przesiadałem się z GF6800 (12/6-400/850)na zwykłego 6600(praktycznie nie gram) i jedynie co mam za złe 6600 to tragiczną wydajność z FSAA(i chociazby dlatego R.9800Pro byłby lepszy-jezeli oczywiście komuś zalezy na FSAA).

Co do pamięci-nie jest aż tak droga-wystarczą zwykłe Goodramy-i kieszeń nie bęzie aż tak bardzo uszczuplona-a wolałbym 1,5GB RAMU od Goodram niż 1GB Gskill.OCZ Platinum,Corsair itp.

RAM ma poza tym tą zaletę ,że łatwiej go dokupić niż zmienić grafikę przy ograniczonym budżecie.To narka.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BezbronnyPL to jedna z madrezjszych osob majacych duze pojecie o kartach graficznych wiec warto tej osoby sluchac bo prawi madrez i trzymam jego strone chcialem cos napisac ale co jak wsyztsko i jescze wiecej napisal bezbronny. musimy sobie chyba piwko wypic:)

rowniez wybralbym nv mialemkiedys doczyneneia i mam nadal z wieloma kartami kiedys podobala mi sie ATI mialem dlugo 9500@PRO to byla fajna karta nv brakowalo dla niej konkurenta cenowegoi jakosciowego i jescze te fenomenalne 9800se/normal/pro/XT bajka! ale teraz jezeli chesz ujzec piekno nowych gier to pomyslcie o nowych silnikach 6600 duzo ladniejsza grafika odczulem to na wlasnej skorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, a poza tym art i caly test jest jeszcze nieskonczony, brakuje wynikow ati...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, a poza tym art i caly test jest jeszcze nieskonczony, brakuje wynikow ati...

Miałem ze 2 lata w stecz ati i mowili jak kupowałem że się bardzo dobrze kręcą 6600 jeszcze nie było jakieś 10%no 20% gora to był sukces ja podkręciłem 10 % i miałem takie zwiechy kompa że nieszło go odpalić tk że z kręceniem ati to rożnie bywa 6600 podkręcam o 100% i buja sie bez artow czy zwiechow kompa ad 2 gwarancja ad3 nowszy układ do 400zł tylko 6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...