Skocz do zawartości
ssound

Firefox Pytanie Do Znawców :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmieniłem sobie ścieżke profilu, tzn dodałem nowy (nie lubie mieć nic ważnego na C:)

Chodzi o to że mozilla i firefox tworząc profil daje mu nazwę z losowo wybranych znaków np default profil to przykładowo: \Profiles\nfnyjnnk.default . Ma to ponoć chronić przed spyware czy czymś tam. Ja swój profil nazwałem normalnie tzn mam folder Profil i w nim normalnie już pliki firefoxa (bez dodatkowego podfoldera z ciągiem tych losowych znaków)

Pytanie czy w takim układzie jestem bardziej narażony na - cytat z mozilla.org : "szkodliwe aplikacje skanujące dysk użytkownika"

Czy zostawić tak jak jest, czy zakładać nowy profil w strukturze katalogów jaki układa firefox + dodać do jego nazwy np "nfnyjnnk".

Może błahy problem ale jak ma być bezpiecznie to na maxa <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś (lub coś) uzyska dostęp do Twojego komputera to odnalezienie profilu nie będzie stanowiło problemu ze względu ja jego charakterystyczną budowę. Umieszczenie go w niestandardowej lokalizacji napewno wydłuży czas potrzebny na jego znalezienie.

Jeżeli zadbałeś o zabezpieczenie systemu, to możesz spać spokojnie. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi