KrzychuG Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Wiem, ze temat bazy danych i jej wielkosci byl poruszany juz kilka razy i jak podano baza zajmuje ponad 1GB. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Przegladalel forum gentoo i pokusilo mnie aby zerknac na tamtejsze statystyki. Mozna tam znalezc informacje o wielkosci bazy i co ciekawe jest ona strasznie mala - 85M, przynajmniej w porownaniu do tej z tweaka. Co jest rowniez ciekawe na ich forum zarejestrowanych jest wiecej uzytkownikow (niecale 75 tysiecy), a ilosc postow dobija juz do 2 milionow. Stad tez moje pytanie, co zajmuje tyle miejsce w bazie tweaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Oni mają coś ściemnione z tą bazą. Zresztą widać, że forum jest 'trochę' przerobione ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Jakos nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego jest az tak duza roznica w wielkosci bazy. Tutaj ponad 1 gigabajt, a tam nawet nie dobilo do 100 megabajtow. Dziwne, prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Bo oszukują? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Bo oszukują? ;] 1211760[/snapback] Nie sadze by oszukiwali, ale cos w tym pewnie jest. Ich baza zajmuje juz prawie 92M. Wyglada to tak, jakby zliczali ilosc danych od niedawna i w jakis dziwny sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Database size 91.73 MB Avatar directory size 30.63 MB Ciekawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 91.73 MB = 93931,52 KB Teraz podzielić to przez 1923092 postów 93931,52 : 1923092 = 0,0489 KB na jeden post czyli na jednego posta przypada około 50 znaków... wynik nie będzie bardzo wiarygodny bo w bazie danych siedzą tez inne informacje czyli rzeczywisty wynik byłby napewno nizszy niz 50 znaków na posta. PS. Moze się gdzieś walnołem w obliczeniach ale nie chce mi się tego sprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 91.73 MB = 93931,52 KB Teraz podzielić to przez 1923092 postów 93931,52 : 1923092 = 0,0489 KB na jeden post czyli na jednego posta przypada około 50 znaków... wynik nie będzie bardzo wiarygodny bo w bazie danych siedzą tez inne informacje czyli rzeczywisty wynik byłby napewno nizszy niz 50 znaków na posta. PS. Moze się gdzieś walnołem w obliczeniach ale nie chce mi się tego sprawdzać. 1212048[/snapback] Na jeden wpis w tabeli przypada 50 Bajtów. To nawet nie starczy na uzupełnienie tabeli (id i inne pola) nie mówiąc już o samym poście. 90 MB to może ważyć sama tabela topiców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Teraz szybko puchnie, juz prawie 97M. Cos nie tak dzialaja te ich statystyki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 bardzo mozliwe ze zaczeli zliczac od niedawna bo rosnie momentalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 skoro taki temat zostal poruszony: czy jest w nowej wersji forum, w dziale ogloszenia automatyka samoczynnie kasujaca tematy po minieciu okreslonego czasu? uwazam ze 2 tygodnie w zupelnosci wystarcza kazdemu, a w starej wersji forum tematy wisialy w nieskonczonosc (uzytkownicy z zasady o nich 'zapominali') zwiekszajac niepotrzebnie rozmiar bazy danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 (edytowane) skoro taki temat zostal poruszony: czy jest w nowej wersji forum, w dziale ogloszenia automatyka samoczynnie kasujaca tematy po minieciu okreslonego czasu? uwazam ze 2 tygodnie w zupelnosci wystarcza kazdemu, a w starej wersji forum tematy wisialy w nieskonczonosc (uzytkownicy z zasady o nich 'zapominali') zwiekszajac niepotrzebnie rozmiar bazy danych. 1218147[/snapback] Samo oprogramowanie forum nie udostepnia takiej opcji. Posiada natomiast mozliwosc ustawienia crontaba (opcja Task Manager w ACP), czyli odpalania skryptu php (trzeba go samemu napisac) o okreslonej godzinie lub w okreslonych odstepach czasu. To co dany skrypt bedzie robil zalezy juz od administratorow, ale nic nie stoi na przeszkodzie by usuwal on nieaktualne juz posty z dzialu ogloszenia. Edytowane 14 Stycznia 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Widocznie zlicza w stosunku rocznym. Albo mieli jakis remont na koniec roku i wyzerowal sie licznik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...