Skocz do zawartości
timmon24

Jazda Na Stopa Po Europie

Rekomendowane odpowiedzi

ja na stopa zwiedzilem cale czechy , slowacje i wegry ...

najlepiej jezdzic dwojami bo jest w miare bezpiecznie a ludzie sie az tak nie boja ... ogolnie super sprawa i poznaje sie naprawde super ludzi ( zwlaszcza tych ktorzy sie zatrzymuja ) ... poprostu zyc nie umierac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spedzilem miesiac w Chorwacji.

3000km przejechanych autostopem - Wieden, Triest, Rijeka, Split, Bol, Dubrovnik, w drodze powrotnej Wenecja.

Piekne pogoda, Piekne morze i plaze, piekne Chorwatki. Wszystko piekne, to byl moj najbardziej udany wyjazd w karierze. : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też bym na początek planował Niemcy,wolałbym włochy hihi ale nie cchiałbym sie zapuszczać tak daleko . A co do Niemiec to planowałbym trase Drezno-Berlin-Rostock-Uznam-potem Świnoujście i jesteśmy w naszej kochanej PL .

Co do noclegów za friko polecam http://polski.hospitalityclub.org/indexpol.htm wiele dobrego słyszalem o tej organizacji i ludzie nie sa fałszywi więc chyba warto sprobować

(noclegi są za darmo,oczywiście wcześneij z daną osoba czeba się porozumieć ,chcą numer paszportu twoj aby sprawdzic czy ty to ty )

zarejestrowalem sie i jeste pod wrażeniem hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EuroTrip polecam, taki film hehe :D

No tylko tam za duzo o podrozach autostopem nie ma... [podrozy pociagiem tez nie polecam hehehe :D ] aczkolwiek jezeli chcecie podrozowac to musicie znac DOBRZE jezyk obcy.... hehehe kto ogladal wie o co chodzi :D P.S. Wezcie na podroz jakas dziwczyne... latwiej stopa zlapac :lol: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he masz racje

a co do EUROTRIP to pociąg odpada hehe

fajny był filmik

no język jest potrzebny ale w praktyce najlepiej się go nauczyć

słowniczek ze soba <span style="color:red;">ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span></span> ,plecaczek troche jedzonka i w droge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eskuzi czemu pociąg odpada ? eskuzi eskuzi :lol:

a może by tak w innym kieruku ? np do chin połokregiem ? ;] przez ukraine , kaukaz ( zachaczymy o czeczenie) puzniej irak afganistan pakistan ( do osamy wpadniemy :lol: puzniej łapiemy na stopa karawane z osiołków i walimy przez himalaje prosto do tybetu i jestesmy juz w chinach ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa dobra mysl z tym stopem po europie.... :D

Jak sie wkurzę na wszystko to kasa z banku plecak i juz mnie nie ma. :)

Co sie będę rozdrabniał po europie najlepiej od razu dookoła świata oczywiście STOPEM :-P

musiało by byc fajnie ale conajmniej w dwie osoby najlepiej z panienką jakąś :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna jest podróz STOPEM.Nie czeba wydawac tyle kasy mozna jakoś wszystko zorganizowac ze podróz kosztuje naprawde malutko.

Jak ktos chce do Chin to polecam kolej Transsyberyjską z Władywostoka blisko do Chin i do Korei Północnej

Ja tam wole słoneczną Italie,plaże ,góry,morze,krewetki,pyszne jedzonko,piekne opalone włoszki wylegujące się na plazy i nie tylko hihi

i cała tą atmosfere ,no jeszcze palmy bym dodał bo fajnie spacerować wśród palm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos chce do Chin  to polecam kolej Transsyberyjską z Władywostoka blisko do Chin i do Korei Północnej

Ja tam wole słoneczną Italie,plaże ,góry,morze,krewetki,pyszne jedzonko,piekne opalone włoszki wylegujące się na plazy i nie tylko hihi

i cała tą atmosfere ,no jeszcze palmy bym dodał bo fajnie spacerować wśród palm

1214106[/snapback]

1. Czy odbyles juz taka podroz ? Masz moze jakies doswiadczenia? Opowiesci mile widziane.

Korea Poludniowa, Japonia.. marzenia :>

2. Dokladnie to samo a nawet ladniejsze mozna spotkac w Chorwacji , zwlaszcza poludniowej Dalmacji. Piekne widoki, gory "splywajace" wprost do adriatyku. Klimat duzo bardziej slowianski, swietne jedzenie polaczenie kuchni slowianskiej i srodziemnomorskiej, wspaniali blizsi nam ludze... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w planach odwiedzic Chorwacje .Pozatym z włoch są tanei połaczenia promowe do Chorwacji np Ancona-Dubrownik (to miasto robi na mnie duże wrażenie niestety ogladałęm tylko fotki )

Nie nie odbyłem podrózy koleja transsyberyjską ale czytałem o niej ogolnie fajan sprawa

USA trip tez

A mam jeszcze takie pytanko działają u was takei biura np"emerytów i ręcistów organizujące wyjazdy" ?????????? :unsure:

U mnie w mieście było takei biuro ale niestety zbankrutowało :? :? :? ,powiem szczerze było na takim zadupiu mało zadbane i wogole ale wycieczki organizowali po porstu "ZAJ--BISTE :-P " ZARÓWNO POD WZGLEDEM CENY JAK I ATRAKCJI

np wycieczka do Włoch byłem w maju 2004 cena 550zł (wczasy w Abruzzji miasto Pescara ok 200km od Rzymu nad Adriatykiem)

w tej cenie:

-zakwaterowanie pokój dwuosobowy ,kuchnia,elegancka łazenka poprostu super

mieszkanko

-wycieczka do miasta San benedetoo autokarem

-wycieczka do Rzymu ,audiencja u papieża (było cudownie),zwiedzanie Rzymu

caly dzień wyjazd był piatek 2 00 przyjazd 3 00 w nocy nastepnego dnia,oczywiście przwodnik był ,a własciwie fajna przewodniczka :lol:

-wczasy 10 dniowe

-wyzywienie

-autokar spoko WC,klimatyzacja,wygodniutkie siedzenia

Jak dla mnie to bomba za taką cene!!!!

A jak wy uważacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Chorwacje. To ja mgoe wam dużo powiedziec. Jeżdze tam co roku, raczej an południe Dalmacji, ale głównie na wyspy. 2 lata temu byłem na wyspie Hvar (Lawenda i rozmaryn... mniam :D ) a w zeszłym roku na Korculi, w miejscowosci Vela Luka... No normalnie cutmiutorzeszki. MIeszkałem w 3 gwiazdkowym apartamencie, z telewizją satelitarna (Polsat i TVN :D ) i klimatyzacją za 50E na dobe... Ale za apartament nie od osoby. Budynek (8 apartamentow) był położony nad samiutkim mozem, znajdowala sie w nim rowniez restauracja z pysznym zarciem i tarasem z ktorego wieczorem widac bylo przepieknie oswietlone miasto. NO i oczywiscie Travarica (narodowy trunek Chorwatów, oprócz Rakiji) :lol: . Jade tam rowniez w tym roku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 euro masz na mysli ?(bo jak Euro to hoho dla mnei za drogo zrszta ja nie potrzebuje takich wygód a to że miałem we Włoszech to poprostu farta mielismy)

Znasz może jakieś tanie biuro przez które mozna się wybrac do Chorwacji ?a jak nie to na STOPA i w ciemno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biura nie... My zawsze jedziemy w ciemno, a najlepiej jest zrobic tak... Wchodzisz do jakiejs fajnej knajpy i pytasz barmana ;) Oni sie tam raczej znają w tym biznesie takze tak jest najlpeiej załatwiac... Mam obcykany ten sposob, a z Chorwatami dogaduje sie bez problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to inna spraw fajnie .Pozatym to jasne ze z chorwatami sie łatwiej dogadac niz np z Italiano bo chorwacjito === J. Słowiański jak nasz.

A jaka trasą jezdziłeś do Chorwacji myslałem czy przez Słowacje,Wegry czy lepiej do Austri z Austro na Słowenie no i Chorwacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to inna spraw fajnie .Pozatym to jasne ze z chorwatami sie łatwiej dogadac niz np z Italiano bo chorwacjito === J. Słowiański jak nasz.

A jaka trasą jezdziłeś do Chorwacji  myslałem czy przez Słowacje,Wegry czy lepiej do Austri z Austro na Słowenie no i Chorwacja

a i jakie tam jają ceny opłaca się coś ?

1214317[/snapback]

Słowacja, Węgry, Chrowacja :) Ta sama trasa nie zmiennie od lat :) No ceny, zarcie w sumei podobnie, pieczywo mają troche drozsze. Mieszkanie to tak jak mowielm 50E za *** klimatyzowany Apartament 4 osobowy nad samym morzem. Po drodze tylko kilka postojów na jakis obiad czy cos takze małe wydatki :)

yyyyyyy moge wiedzieć z kąd taki wniosek??? Bo coś mi sie wydaje ze sam niewiesz co mówisz..........

1214470[/snapback]

Takie wrażenie odniosłem po kilku wizytach w Rzymie. W porównaniu np. do Chorwatów zachowują sie głośno i niekulturalnie. Moze nie wszyscy ale mowie co ja czułem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi