xqznx Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 jakie powinno być optymalneustawienie wenetylatorów wewnątrz klasycznej obudowy (midi tower ?) zakładając : 1. wentyl na procea 2.zasilacz z 2 wentylami 3.wentyl 120 mm na froncie 4.exhaust blower na śledziu. chodzi mi głównie o to co i w którą stronę powinno dmuchać, i o to jak można zmniejszyć napięcie na wentylatorach, czy konieczny jest taki panel z pokrętełkami ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Co do zmiany napięcia - kilka diod prostowniczych w szeregu załatwia sprawę - rozwiązanie tanie i stabilne, ale wymaga lutowania, no i nie ma regulacji w locie. Można też spróbować potencjometrem, ale one się szybko zużywają od kręcenia :-P . Dmuchać trzeba tam, gdzie się grzeje, i tak, żeby kable nie przeszkadzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xqznx Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 dobra dobra, ale bardziej szczegółowo, którym wlot, którym wylot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicol Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zawsze z przodu musisz mieć nawiew a na tyle zamontuj wentyle wyciągające powietrze jak chcesz pobawić się wytnij sobie z boku obudowy miejsce na wentyl i możesz go umieścić tam gdzie potrzebujesz np może wiać na grafikę lub sb w zależności od potrzeb... Powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xqznx Opublikowano 10 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2005 dzieki, wlasnie tak zrobilem, dziala piknie a na 7V wentki piknie grajom. problem z bokiem, bo nigdzie w okolicy nie sprzedaja samych boków do obudów a sam sie boje ciachać, 2 lewe rece mam i mi ich szkoda,ew myśle czy nie zamówic z sieci jakiejś bocznej z plechy z okienkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 gdzie można sprawdzić jakie jest napięcie zwykle i startowe w gnieździe wetyla od CPU i ewwentualnie gdzie je można podwyższyć? Mam Tt SilentBoost i mi startuje na bardzo małych obrotach, w BIOSie pokazuje 0, dopiero jak w Windowsie przez CoreCenter dam więcej to przyspiesza i dopiero wtedy pokazuje obroty(w windzie oczywiście), tak to jest O rpm pokazane a chodzi wolno. Help!!! :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Napięcie na wiatraczki idzie 12V, chyba że jest regulowane (np QFAN), to u mnie w BIOSie się ustawia minimalne (5~6V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
takesi Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 n0 włsnie wzrost napięcia powoduje wzrost obrotów, ale u mnie w biosie nie moge tego znaleść gdzie to sie znajduje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 jeszcze co do wentylacji obudowy, ja na razie mam tak: 120mm przod, 2x80mm bok na grafe i na proca z tunelem z rolki po tasmie klejacej pakowej;) 120mm tyl , zasilacz 2x89 ale jeden gorny i tak wieje do budy. natomaist planuje zrobic tak: przod 120mm, bok na grafe 120mm , tyl 120mm i sufit tez 120mm. Wazne sa wentyle wyciagajace, bo to one glownie sie pozbywaja cieplego powietrza w budzie, zatem powinny sie krecic ciutke szybciej niz wciagajace. Co do panela to ja osobiscie zbieram na areogate II, ma wszystko co tzeba, 4 wentyle z RPM i 4 tempy, wszystko z wyswietlaczem. Jak w koncu zrobie to postaram sie umiescic fotki na forum, ale jeszcze mi brakuje 500zl ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...