Skocz do zawartości
Pawciu

Wentylator 120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Pawciu

Rozważasz moze zakup ThermalTake Thunderstorm 120 ? w sumie to jest to jeszcze oferta w miom zasięgu, wentylator ma docielowo chłodzić nagrzewnice które nie ogramnicza zbyt mocno przelotu powietrza. Ciekawi mnie jak z jego głośnościa w porówniniu do ColerMastera który jest teoretycznie gorszy jeśli oprzemy sie na danych technicznych.

1266240[/snapback]

Heh, mam już chyba dość 120-tek :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eehhhhh, wentylatory roznia sie od siebie praktycznie tylko cena i wygladem, jezeli ktos chce ciche to prawie kazdy mozna ustawic na 1000-1200rpm i bedzie nieslyszalny, czasu pracy raczej i tak nikt nie weryfikuje, wiec to tez odpada, przeplyw powietrza uzalezniony jest od predkosci, zadne z wiatrakow nie sa ciche przy 2500rpm i 75cfm bo to jest nie oplacalne dla producenta produkowac takie wentyle, bo kosztowaly by po 2 , 3stowy ;) i po co komu takie

i konczac

co za roznica jaki wentyl, byle nie drogi i estetyczny, ale tez nie szajs za 10 zeta ;) , bo te to sie rozsypuja odrazu, mysle ze cenowo tak kolo 50 dych to wybor jest wielki i kazdy sie oplaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiem się po małym szoku jaki przeżyłem. Używam różnych wiatraków, różne słysząłem i......do firmy zakupiłem 2 najtańsze wiatraki. Nie zależało mi na ciszy bo to taki mały serwer w innym pomieszczeniu. Najtańsze to były TITANy. Pierwszy to Titan 92 mm model TFD-9225M12S. Po podłaczeniu na 12 volt jest dosy głośny (cichszy niż zalman F2) kręci się na 2200. Po puszczeniu na 5 V kręci się koło 1400 jest cichy ale......strasznie dziwnie słycha powietrze jakie przez niego przechodzi. Takie świszczenie. ODRADZM. Tego samego spodziewałem się po modelu 120 mm TFD-12025SL12B (na opakowaniu zaznaczone 2 łożyska). Podłaczyłem i.....CISZA. Wiatraczek pięknie dmucha i jest cichutki. Nic nie turkocze, nic nie świszcze. Kręci się na 1200. Tak więc za cenę 15-20 (nie pamiętam bo wiele rzeczy kupowałem) otrzymałem cichą 120 , która nie wymaga żadnych przejściówek voltowych, paneli kontrolnych itd. Za tę kasę REWELACJA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eehhhhh, wentylatory roznia sie od siebie praktycznie tylko cena i wygladem, jezeli ktos chce ciche to prawie kazdy mozna ustawic na 1000-1200rpm i bedzie nieslyszalny, czasu pracy raczej i tak nikt nie weryfikuje, wiec to tez odpada, przeplyw powietrza uzalezniony jest od predkosci, zadne z wiatrakow nie sa ciche przy 2500rpm i 75cfm bo to jest nie oplacalne dla producenta produkowac takie wentyle, bo kosztowaly by po 2 , 3stowy ;)  i po co komu takie

i konczac

co za roznica jaki wentyl, byle nie drogi i estetyczny, ale tez nie szajs za 10 zeta ;)  , bo te to sie rozsypuja odrazu, mysle ze cenowo tak kolo 50 dych to wybor jest wielki i kazdy sie oplaca

1269957[/snapback]

Jaja sobie robisz? :blink: Może warto się wybrać do laryngologa? :rolleyes: Hmm, a może to ja jestem zboczony - może tylko mi przeszkadza terkotanie, szum itd... :mur: Jedyne co mogę powiedzieć, to że z mojego doświadczenia wynika zupełnie inaczej. Co do żywotności masz rację - można to zlać. Wentylatory raczej nie padają, ale tu chodzi o to, że te z dłuższym MTBF dłużej pracują cicho. Mogę Ci powiedzieć, że robiłem testy PANAFLO 120mmx38, AKASY 120mm i CoolerMaster'a 120mm. Panaflo nawet na 4V terkocze i do tego wtedy już NIC nie wieje, AKASA jest cicha na 5-6V, ale ma słaby spręż (z reszta chyba większość na wolnych obrotach), a CoolerMaster jest nieco głośniejszy (warczy), ale za to wibruje bardzo mało. Nie wiem, może to wzystko mi się zdaje... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martin podałeś linka do delty ?? Miałem kiedyś takiego i na 12V było ciężko drania w ręku utrzymać (tak się wyrywał ;) )

Co do panaflo to ja nie narzekam. Mam wersję Panaflo 120mm L1A Ultra Quiet na XP-120 i jest cichutko i wydajnie i nic nie terkocze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnie jest...ale na Athlonie...na moim OC Prescocie to za mało :cry:

i chociaż ta Delta do cichych nie należy :wink: to nie narzekam...zabarykadowałem komputer w biurkowej szafce, zimne powietrze wpada przez tunel powietrzny w bocznej ściance, wypada z tyłu i górą...i jest GIT!!!

nie za głośno, IDLE 33-35 st., STRESS MAX. 59-60 st. (PRIME)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A miał ktoś do czynienia z tym noiseblockerem?

http://mcs.pc.pl/produkt312.html

Można i cicho i wydajnie, ba nawet bardzo wydajnie i już niezbyt cicho(chyba)

# Typ łożyska: podwójny kulkowe

# Prędkość obrotowa: 1000-2000 obr/min

# Przepływ powietrza: 40 - 70cfm

# Głośność: 18-34 dB

ooo a może tooo?

http://www.4max.com.pl/default.asp?produkt=1392

oj to wygląda nieźle tylko jaka wydajność na najmniejszych obrotach?

Wymiary: 120 x 120 x 25 mm

Prędkości obrotowe w zależności od regulacji / poziom decybeli

-Maksymalna: 3000 obr./min. / 41 dBA

-Minimalna: 1300 obr./min. / 17 dBA

Przepływ powietrza: max.103,44 CFM

Edytowane przez macin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie potrzebuję dwie 120-ki. Jeden na obudowę a drugi razem z reduktorem ze 120/80 zamocować na radiator od cooler mastera z rdzeniem miedzianym (taki zwykły) teraz mam 80 i jest trochę głośna (najgłośniejsza w budzie) i ma przepływ powietrza 32 cfm (temp w spoczynku 31oC) chcę go jeszcze podkręcić i myślę że 120 na najmniejszych obrotach ma ok. 40 cfm i jest bezgłośna(może się mylę).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze wiekszosc z Was lubi wydawac niepotrzebnie pieniadze na wiatraki. Ja staralem sie kupowac jak najtaniej i musze przyznac ze choc latwe zbytnio to nie bylo w wiekszosci wypadkow trafialem dosc dobrze. Mam w budzie czifteka 5 wiatrakow 92mm (2 cichutkie wiatraki Panaflo ustawione na 5V (8zl/szt.) i 3 jakies grzmoty ktore musialem zrzucic na 3,5V bo za glosno caly czas byly(8,50zl/szt)), oraz jeden 120mm Papst kupiony na allegro z tej aukcji link . Papst zaskoczyl mnie cicha praca i wydajnym chlodzeniem. Jedyny klopot to zrobienie mu wtyczki (60groszy wtyczka + 35groszy kabelek), no i ze obudowa nie jest z plastiku to srubki musza byc razem z nakretkami. Tak czy owak zamiast dac 89zl dalem za niego 20zl i nie podejrzewam ze ten drozszy moze byc w jakims stopniu lepszy. Nie dajcie sie wrobic w drogie chlodzenie. Wystarczy poszukac i pomyslec.

Z powazaniem JA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze nominalnie ten wiatraczek dziala na 24V to na 12V jest praktycznie bezglosny, slychac go mniej wiecej tak jak np. Pentagrama QC80Cu ustawionego na 60% obrotow. Czyli w zamknietej budzie nie bedzie przeszkadzal spac :) .

Z powazaniem JA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kisio - jak pozwolą ci go posłuchać to sprawdź jak jest na najniższych obrotach z hałasem i wydajnością (tak na oko - he chłop w ...)

Wezme chiba akase i revolteca. Tego giganta papsta z allegro wezmę choćby z ciekawości do budy. Oj jednak cos z regulacją takiego jak ten silverstone by się zdało. Ma ktoś? Jak jest na niskich obrotach? KISIO wróciłeś z 4max-a :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... przy 20dB 28cfm i 1550obr.  Popatrz wyżej: 1400obr, 18dB, 44cfm lub silverstone lub revoltec

1297584[/snapback]

silverstone nie polecam, mialem przez krotka chwile, ten poziom halasu chyba w ksiezyca wzieli .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczepie sie do tematu. Chce wymienic wiatrak w zasilce (jak w podpisie) bo wydaje z siebie takie chrobotanie, ktore na dluzsza mete strasznie irytuje. Jako ze to zasilacz, nie bede nic robil w celu zmniejszenia obrotow dlatego zalezy mi na ciszy przy 12V. W zasilce jest gniazdo 2pin, ale spokojnie by sie dalo 'przepchac' 3pinowa wtyczke na zewnatrz i podlaczyc np. do MB (i ewentualnie wyregulowac SpeedFanem). Do tej pory numerem 1 u mnie byla Akasa Amber, ale teraz sam nie wiem.

Dlatego musze wybrac jedenz tych:

CoolerMaster Fan LED

Revoltec Dark Blue

Crystal Fan

no i oczywiscie Akasa.

Wentylator nie bedzie wibrowal (mam nadzieje), bo w sumie zasilacz duzy nie jest, przymocowany na sztywno. Problemem moze byc tylko temperatura, bo nie mam jak teraz zmierzyc, a w tej chwili dmucha juz cieplym powietrzem. Niby Q-Tec w specyfikacji podaje, ze ten zasilacz ma 26dB, wiec pewnie wszystko inne, ale markowe, bedzie cichsze. Obecnie jest tam jakis pomaranczowy przeswitujacy wiatrak firmy XP :) ktorej niestety nawet nie udalo mi sie znalezc :)

PS: nie zalezy mi na diodach, a raczej na cenie i glosnosci, przy czym CFMy tez sie licza :) To w sumie zasilacz, lepiej zeby nie padl, bo skutki moga byc tragiczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis zakupilem dwie 120 do swojej budy, bo orginalne - delikatnie rzecz biorac do cichych nie naleza, nie wiem skad producent wzial te 21 db :D

Akasa tez sie przewinela u mnie swego czasu i z przykroscia stwierdzam, ze tez lipa (12v)

Wybor padl na nexus D12SL-12 i co moge powiedziec , CISZA !!! :blink:

a producent deklaruje ze przy 12v halas klasuje sie w okolicach 22.8db....

http://www.nexustek.nl/120mmcasefan.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo nawet najsłabsza wydajnościowo 120 wystarczy do zasilacza, więc don't worry bierz coś cichego i be happy

1307349[/snapback]

Cos cichego... wszyscy tu wala wiatraki na 7V, a ja nie chce :) Owszem, jak bedzie 3pin to podczepie do MB i wyreguluje, ale w takim razie co? Revoltec ma slizgowe lozyska, pewnie cichsze niz kulkowe Akasy. Jak tak dalej pojdzie, to jutro zamowie revolteca dark blue i bedzie po sprawie :)

Jeszcze takie pytanie - czy wszystkie 3pin maja regulacje obrotow czy czesc ma tylko mozliwosc zczytywania obrotow bez regulacji? Bo np. Akasa ma 1400rpm i czy jak ja podlacze do MB to czy ja wyreguluje speedfanem na mniej? Bo jak nie, to Revoltec ma chyba mniej obrotow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem tanio PAPSTY 120x120 w idealnym stanie chodza jak nowiutenkie

na 12v CISZA ! i niezly Podmuch:)

A tak to sie prezentuje

http://www.sfd.pl/1/images2005/20050303083833.jpg

http://www.sfd.pl/1/images2005/20050303083904.jpg

http://www.sfd.pl/1/images2005/20050303083928.jpg

http://www.sfd.pl/1/images2005/20050303084015.jpg

http://www.sfd.pl/1/images2005/20050303084046.jpg

gdyby ktos byl zainteresowany to wystarczy dac znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...