aerial Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Wentyli w stylu 6W na 12V lepiej nie podpinac pod plyte, chociaz widzialem kumpla co mial wpiete rownolegle pod mobo 2 papsty o takiej mocy i dzialalo... Mnie ciekawi tez jaka dopuszczalna moc mozna dac na uklad lm317t w rheobusie bo chce podpiac 3 delty rownolegle na chlodnicy i laczna moc na 12V bedzie z 18W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 witam mam ten sam problem co wszyscy w tym topicu :P a konkretnie chce jakis wentyl 120 na chlodnice od wc nieobchodzi mnie wyglad tylko cisza wydajnosc tez jakas gigantyczna nie musi byc bo sciana zimna a to zimno bedzie przeciagane przez chlodniczke wiec poleccie cos wmiare dostepnego ,cena ( rozsadna ale nierozsadne tez podajcie :P ) i cos co mieliscie i mozecie powiedzeic ze jest ciche bo niemoge sie zdecydowac ;p pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 A do jakiej chlodnicy(grubosc)? Bo z cichych, w miare tanich i niezbyt ladnych to GlacialTech SilentBlade. Akasa juz dosc droga ale tez cicha i bdb jakosci. Ja bede mial 3x Delta 120x120x25mm wiec o ciszy wypowiem sie jak to przetestuje :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sziken Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 grubosc 4.2cm wiecej info tutaj : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=148425 no wiec co amm wybrac w jakich sklepch kupowac ( niechcial bym wysylki lubie wejsc do sklepu i cos kupic za gotowke ;] ale i ta ewentualnosc mozna wziac ) i jakie ceny :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agata11 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 witam a co powiecie zeby na sp 97 zalozyc cos takiego : http://www.4max.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=1392 oczywiscie chodzi mi o cisze oraz wydajnosc jest tam odrazu kontroler obrotow wiec mozna wiatrak regulowac wedle gustu na min powinno byc chyba cicho i wydajnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 witam a co powiecie zeby na sp 97 zalozyc cos takiego : 1604535[/snapback] Na sp97 wchodzi wentyl 92mm. Musisz zastosowac shrouda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Czyli mozna akase pod plyte czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Czyli mozna akase pod plyte czy nie? 1606038[/snapback] Pewnie ze mozna.... nie wiem dlaczego by nie. Mała moc, jeden wentyl wal smiało, gorzej jakbys chciał rownolegle kilka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ven0m Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Parę dni temu chodziłem po sklepach żeby znaleźć jakiś cichy wentyl 120mm i ta Akasa amber wcale nie jest taka genialna. Wyraźnie było słychać łożysko. Nie było klikania ale taki równy szmer. GlacialTech był cichszy. Zaskoczył mnie jednak wentyl Quoltec - niby nieznana firma, cena akceptowalna a całkiem przyjemny. Cichy jest, nie drga - nominalnie 1500RPM, i miałem wrażenie że pray takich obrotach był mniej kłopotliwy od Akasy czy Glaciala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 hmm puszczał ktoś revolteca dark series na 5V i czy na 12V naprawdę jest te 22,4decybela bo chyba se go kupie za 35zł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 (edytowane) hmm puszczał ktoś revolteca dark series na 5V i czy na 12V naprawdę jest te 22,4decybela bo chyba se go kupie za 35zł. Wentylator ok, mialem byl cichy, lekki szum przeplywajacego powietrza, wibracji brak, oglnie wszystkie wentyle montuje na gumowe kolki, wiec wibracji nie przenosza. Jezeli masz zamiar kupic Dark Blue z mysla o kolrze niebieskim, to nie polecam, wentyl swieci na jasny fiolet, jest to spowodowane zbyt ciemnym kolorem tworzywa z ktorego jest wykonany. A ja mam pytanko, czy ktos z tu obecnych tstowal, lub mial okazje, slyszec i widziec, cos takiego ? AKASA 120mm led AK-174CB-4BL Edytowane 19 Września 2005 przez lukasp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 No w sumie mam zamiar żeby mi podświetlał budę od spodu bo mam budę kedzila i troche ją dla mnie zmodował, i chce żeby WC też było podświetlone, żeby był ładny efekt a wentyla chyba tego wezmę bo w sumie TT 120mm głośni9ejszy jest a ten fiolet ewentualnie ścierpię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melonowy Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 A Fender 120 mm ? podobno schodzą nawet do 400RPM i pewnie wtedy sa baaaardzo ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 A jaka wtedy wydajność? Maniacy ciszy ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 A jaka wtedy wydajność? Maniacy ciszy ;] 1659738[/snapback] kup sobie delte 120*38 i podlacz ja na 12V :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrek Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Nie jestem zbytnio w temacie - jak podłącze tą delte usłysze start śmigłowca? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Nie jestem zbytnio w temacie - jak podłącze tą delte usłysze start śmigłowca? :D 1659769[/snapback] Cos w tym rodzaju-uslyszysz jak odlatuje ci komputer :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Ja jestem zadowolony z moich delt WFB1212H 120x120x25. Jedne z lepszych wentyli, bez terkotania, mozna je tak wyregulowac ze sa nieslyszalne. A dysponuja zapasem mocy z drugiej strony :wink: (oczywiscie to zupelnie inny wentyl niz wspomniana wyzej rakieta). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 te delty biegaja same po blacie, obcinaja to co sie nieopatrznie w nie dostanie a nawet na 5V sa glosne, terkocza i wieja jak dobra 120*25@12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 A Fender 120 mm ? podobno schodzą nawet do 400RPM i pewnie wtedy sa baaaardzo cicheNo proszę, co za wyczyn - czterysta obrotów na minutę i wentylator jest cichy. A przepycha wogóle jakieś powietrze przy tej prędkości? Bo mam wrażenie, że powtarza się sytuacja z Arctic Cooling 80mm - każdy się zachwycał nad ich "ciszą" a mało kto zastanawiał, że wiąże się to z praktycznie zerowym przepływem powietrza. Co z tego, że dany wentylator jest cichy, skoro jego działanie nie powoduje żadnych spadków temperatury. P.S. Mam Papsta 4412 F/2GLL (nominalnie 18dBA) i nikt mi nie wmówi, że ten wentylator na 5V jest niesłyszalny (ehh, to już chyba obsesja...). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 przy wyciszaniu zawsze coc bedzie chalasowac. kiedys nie przeszkadzal mi chrome orb a teraz arcis@1,5k rpm doprowadza mnie do pasji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 przy wyciszaniu zawsze coc bedzie chalasowac. kiedys nie przeszkadzal mi chrome orb a teraz arcis@1,5k rpm doprowadza mnie do pasji.Arctic (jak rozumiem) dla mnie nigdy nie był cichy. Z hałasem reszty masz rację, w dodatku w pewnym momencie dochodzisz do smutnego ale prawdziego wniosku: żadnego komputera nie da się wyciszyć całkowicie. Nawet w pełni pasywne chłodzenie nie zapewni poziomu zero decybeli. Mój komputer jest w miarę cichy (choć nie tak, jakbym chciał), ale zostają jeszcze napędy (mniejsza z HDD, nagrywarka wyje jak głupia) i odgłosy samej elektroniki (piszczące cewki i reszta brzęczącego / szumiącego / bzyczącego tałatajstwa). Antec Phantom też bzyczy :? Taki mały OT. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 dzisiaj zmieniłem 2 wentyle od thermaltake (standart w budzie) na Akasy i powiem że jest ta sama temp ale w końcu cisza ... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Czy ten SilverStone przy minimalnych obrotach jest glosny? Czy kompromis pomiedzy wydajnoscia a halasem to Akasa Amber ?? Nie wiem jaki wentylator mam wlazyc na tyl obudowy. Moze szybki i glosny z regulacja obrotow (na min bedzie cicho) czy jakiegos kompromisu szukac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 dzisiaj przyjechal do mnie fander 120mm. ma on reczna regulacje obrotow i na max dmucha az milo a na minimum jest cichutenki, slychac tylko szum powietrza. porownanie miedzy nim a amberem w temacie o nim. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 24 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2005 Ten Silver stone to taki GlacialTech ( http://www.glacialtech.pl/fan.htm ) tylko szybciej się kręci na 12v, na min. jest ciut wolniejszy (800/950 Glacy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 (edytowane) Posiadam wentylator Crystal 120mm. Kreci sie on z predkoscia 1200obr/min, przeplyw ma 48 CFM i wg mnie jest nieslyszalny. Wiec do niego sie odnosze prze kupnie nowego wiatraka. Niestety nigdzie nie moge juz znalezc tego Crystala. Rozgladalem sie troche i mam pare typow: 1. Aksa Amber 2. SilverStone 3. Fander FD-120S Wentylator bedzie zamontowany na tyl obudowy. Raczej napewno bedzie z regulacja (mojej produkcji ;) ). Co poradzicie? Najbardziej sklaniam sie ku pozycji 2 i 3... Chodzi o to, zeby byl cichy jak moj obecny Crystal i mial podobna (lub lepsza!) do niego wydajnosc (przy porownywalnych obrotach), ale gdy bedzie trzeba zeby wial porzadnie! Pomozcie. PS. A moze kupic Spire 120mm i wyciszyc? A cena niska.... :) Edytowane 25 Września 2005 przez Martinii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 No i jak? Ktos cos podpowie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 No proszę, co za wyczyn - czterysta obrotów na minutę i wentylator jest cichy. A przepycha wogóle jakieś powietrze przy tej prędkości? Bo mam wrażenie, że powtarza się sytuacja z Arctic Cooling 80mm - każdy się zachwycał nad ich "ciszą" a mało kto zastanawiał, że wiąże się to z praktycznie zerowym przepływem powietrza. Co z tego, że dany wentylator jest cichy, skoro jego działanie nie powoduje żadnych spadków temperatury. P.S. Mam Papsta 4412 F/2GLL (nominalnie 18dBA) i nikt mi nie wmówi, że ten wentylator na 5V jest niesłyszalny (ehh, to już chyba obsesja...). 1660880[/snapback] wiesz, w tekście było napisane, że mozna go skręcić do 400rpm za pomocją dodatkowego kontrolera (FanMate2, Akasa FC-03). Normalne obroty wersji 120mm to 800rpm/min do 1600rpm/min :-) btw - pierwsza recka fandera http://www.realitynet.pl/content.php?article.166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 wiesz, w tekście było napisane, że mozna go skręcić do 400rpm za pomocją dodatkowego kontrolera (FanMate2, Akasa FC-03). Normalne obroty wersji 120mm to 800rpm/min do 1600rpm/min :-)W porządku. Ja to rozumiem, ale cała masa ludzi ekscytuje się jaki to wentylator XYZ jest cichy, a mało który się zastanowi czy jest wtedy sens go używać? Co z tego, że pracuje cicho, skoro przy tych "cichych obrotach" prawie wogóle nie wieje. Żeby była jasność - nie jest to opinia o Fanderach, nigdy żadnego nie miałem w ręku. Ot, taka luźna uwaga. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...