venepl Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 kurde ... hmmm bo ja mam takie male pytanko jedno na temat drugie troche nie.... co mam w koncu wybrac... bo sie pogubilem w tym wsyztkim... lepiej silenttowera czy ac?? aha no i jak wylaczyc ta autoamtyke wentyli bo chce zmniejszyc sobie obroty na dodatkowych wentylach a spped fan nie pozwala... a ktos pisal ze mozna to wylaczyc gdzies... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 http://www.tweaknews.net/reviews/freezer/index5.php tutaj jakos nie zaciekawie wyszedl albo pomylono słupki :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 8 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2005 raczej pomylono słupki biorąc pod uwage dalszą część tesktu: Although the Freezer 7 is a very well made piece of LGA775 cooling technology, I would really be hard pressed to recommend it as a replacement for the free stock retail alternative. poza tym jakoś go dziwnie zamontowali. 69 stopni (nawet 62 stopni) nie widziałem na nim jak żyje i to przy obrotach wiatraka na 1500 obr. A tutaj piszą że prędkość wentyli dali na "max" czyli około 2400obr. Dziś znowu walczyłem z ASUSEM i redukując w bios opcje "ratio" dla wentylatora udało mi sie uzyskać 1550 obr. Po dowaleniu kompresji wideo TMPEGenc (obie jednostki na 100%) i do tego jeszcze Prime95 na jedną z nich to komputer po 3 godzinach miał 1440 obr wiatraka i 51-53 stopnie i ciągle oscylował w tym zakresie a wiatrak wcale nie zamierzał przyśpieszać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Na zalamanie 7700 ustawionym na 1548rpm przy wlaczonym filmie obciazaniu proca przez hot cpu oraz winampie z wizualizacja puszczona jako pulpit po 2h temperatura wacha sie pomiecy 59 a 60 stopni, w idlu pomiedzy 39-40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrox Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Ja mam Xp 120 z wentylem colermastera uv i nikt mnie nie przekona że arctic albo jakis inny coler jest lepszy od mojego!!Pozatym wygląda naprawdę ładnie a w połączeniu jeszcze z pasta arctica silver5 tem w spoczynku w win mam 34st. a w stersie 45.Niech któś mi dorówna,hihi. Pozdrawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) berkut ci juz dawno dorównał a nawet przegonił o kilkadziesiąt stopni :) Edytowane 18 Lutego 2005 przez misiom1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 (edytowane) Na zalamanie 7700 ustawionym na 1548rpm przy wlaczonym filmie obciazaniu proca przez hot cpu oraz winampie z wizualizacja puszczona jako pulpit po 2h temperatura wacha sie pomiecy 59 a 60 stopni, w idlu pomiedzy 39-40 1281837[/snapback] :) Zawsze urzekala mnie metoda "obciazania" kompa jaka niektorzy wymyslaja. Proponuje jeszcze odpalic worda, exela, nagrywac jakas CD, kompresowac plik video, pakowac rarem i na dokladke zasuwac myszka po pulpicie jak szalony, no i podac temp po dwoch godzinach :) A tak na serio wystarczy prime, do maxymalnej temp (albo ten hot cpu). To ze odpalisz inne oprocesy to tylo czesc mocy przeznaczy na nie a reszte na programik do obciazania. Dalej bedzie 100% a moze nawet temp w takiej sytuacji spasc (np nie beda wykozystywane wysztkie mozliwe sposoby grzania proca, jak czesc mocy poleci na odtwarzanie wideo lub winampa) :wink: Edytowane 18 Lutego 2005 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 19 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2005 Wgryz sie odrobine w assembler i budowe CPU a zrozumiesz ze ma to pewien sens. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 witam, zastanawiam sie nad chlodzeniem dla mojego procka, mam 775 3.0 i jak narazie seryjny cooler. Głosnosc mnie zaczela dobijac i wzwiazku z tym moje pytanie. Czy oplaca sie brac freezera 7 czy cooler mastera hyper 48 ? Znacie jakies linki do testow albo ktos uzywa? prosze o pomoc, pozdrawiam. forum.cooling.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gralmi Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) witam, zastanawiam sie nad chlodzeniem dla mojego procka, mam 775 3.0 i jak narazie seryjny cooler. Głosnosc mnie zaczela dobijac i wzwiazku z tym moje pytanie. Czy oplaca sie brac freezera 7 czy cooler mastera hyper 48 ? Znacie jakies linki do testow albo ktos uzywa? prosze o pomoc, pozdrawiam. forum.cooling.pl 1295440[/snapback] posiadam arctic freezer 4 i z skreconym wiatrakiem na 1300 obr/min jest tak samo cichy jak zasilacz Tagan 380W. Polecam. edit: temperatra w IDLE 38st a w STRESS ok 60 st przy 1300obr min a przy 12 V idle 34st a w stress ok 55st Edytowane 24 Lutego 2005 przez gralmi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 no ok, ale mi zależy aby było chłodno.... cisza oczywiscie tez jest wazna... ale chyba rzeczywiscie zaryzykuje z freezerem, wkoncu to ponad 100zł taniej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azielin4 Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 Witam Mam taki sam zestaw co Ty: procesor Intel Pentium 4 530J (LGA775) 3.00E GHz HT (Prescott) BOX, płyta Asus P5GD1 Pro Intel 915P Temperatura mojego prcoka to na luzie 60 0C przy obciążeniu 70-80 0C. Czy to sa normalne temp dla tego procesora. zadale to pytanie na grupie pl.comp.pc ale dostalem bardzo rozbierzne odpowiedzi. Czy pasta i dedykowana obudowa do tego procka obnizy jego temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hindiu Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Zakupilem AC Frerzer 7, zalozylem zamiast boxa Intela a temperatura wzrosla w spoczynku z 37 do 53 stopni 9 ( w sisoft sandra) ! Nie mam pojecia dlaczego ? Moze zle nalozylem paste ? Jak powinienem nakladac paste, ile, bo ona rozmazuje sie po wszystkim tylko nie po procesorze :) prosesor prescot 2,8 + gigabyte 915 duo :) Jeszcze pytanie o mostek pólnocny: fabryczny rdiator chociaz duzy to jest goracy tak bardzo ze nie mozna go prawie dotknać, czy to zle ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzmaja Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 a co powiecie na Zalman CNPS7700-Cu ?? chce go założyć zamiast boxowego do p4 530j 3.0 LGA755 ps. czy może lepiej założyć xp12- + jakis dobry wentyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 Mam 7700 na jednym z kompow i polecam wszystkim- na prescocie 3.4 pieknie i cichutko chlodzi. A ja naprawde mam swira na punkcie ciszy wiec wiem co pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzmaja Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) a co jeśli chodzi o oc tego procka do ilu wytrzyma ten zalman?? Edytowane 12 Marca 2005 przez dzmaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Jak na razie podchodzi pod 3.9 GHz. I wiecej nie nalezy sie spodziewac przy tej technologii wykonania procesora. I caly czas na najnizszych obrotach- wiec potencjal jest bo mozna mu podniesc obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Kolejny procek- Celek 2.26 GHz. Na razie 3,4 GHz :) To po 30 min zabawy, zobaczymy pozniej co wiecej da sie z niego wycisnac. Oczywiscie na nim ZALMAN 7700 w bezglosnym trybie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 zalman 7700 tylko na min jest bezgłośny, dalej od 1000obr buczy nieznośnie i wcale nie jest taki wydajny :? szybciutko go wymieniłem na xp-120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) :) Zawsze urzekala mnie metoda "obciazania" kompa jaka niektorzy wymyslaja. Proponuje jeszcze odpalic worda, exela, nagrywac jakas CD, kompresowac plik video, pakowac rarem i na dokladke zasuwac myszka po pulpicie jak szalony, no i podac temp po dwoch godzinach :) A tak na serio wystarczy prime, do maxymalnej temp (albo ten hot cpu). To ze odpalisz inne oprocesy to tylo czesc mocy przeznaczy na nie a reszte na programik do obciazania. Dalej bedzie 100% a moze nawet temp w takiej sytuacji spasc (np nie beda wykozystywane wysztkie mozliwe sposoby grzania proca, jak czesc mocy poleci na odtwarzanie wideo lub winampa) :wink: 1284169[/snapback] kazdy proces = dalsze obciazanie (po prime badz hc przeciarzanie) procka. z doswiadczenia wiem ze sam hc i prime moga chodzi cala noc ale juz przy zapuszczeniu czegokolwiek innego moze pojawic sie zonk (odnosnie oc). i smiej sie smiej - stosuje ta metode od 95r i dobrze mi z tym :P jak narazie mnie nie zawiodla :) PS: 1 Word i excel uzywaja proca jak z nich kozystasz wiec odpada 2 nagrywanie cd - 1m 30s to troche za krutko na wygrzewanie 3 kompresja wideo to dosyc dobry pomysl 4 pakowaniue rarem za krutko 5 ruchy myszka zajmuja najwyzej 1% wiec nie ma sesu PPS: temperature podbija zawsze o 2' wiec przestan gadac glupoty Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez Tsoushi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Czyli jakie chłodznie jest najlepsze do procka 3.0 GHz. Ciche i tanie ( tzn. ok 120 - 150 zł. ). Obudowa MidiTower. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 22 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2005 ten frezer 7, z tanich a w miare dobrych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 Mam zamiar zamontować freezer`a na socket A. Mam w zwiazku z tym pytanie do posiadzaczy freezer 7 o wymiary. Jaka jest odległość miedzy przeciwległymi bolcami montażowymi? Czy tymi bolcami można ruszać (na płycie socket 775 muszą one być ustawione tak by tworzyły wierzchołki czy można z bolców ustawić prostokąt o wymiarach 36mm na 66mm)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baq4 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 (edytowane) Witam, to ja też podzielę się swoimi doświadczeniami, komp jak w podpisie, temp na boxowym coolerze idle- CPU-36*,MB-37*. stress- CPU-60*, MB-45*, ale było głośno i ostatnio zakupiłem gigabyte neon cooler 775-pro. Zamontowany na Arctic Silver 5, temp. przy 1700 obr. w idle temp. bez zmian, stress CPU-max 55*, przy min. obrotach jest cicho, jednak już przy 2000 obr zaczyna być głośno, a max. czyli około 3500 jest nie do wytrzymania ( mam cichszy odkurzacz :) . I jeszcze temat poruszony wcześniej to zarządzanie wentylami przez płyty asusa z serii P5, cała ta wielka technologia nie działa poprostu, cooler gigabyta posiada na śledziu przełącznik regulacji obrotów z manualnej na PWM ( płyta ) , po ustawieniu w biosie na auto i przestawieniu coolera na regulację z płyty obroty około 3000, hałas nie do wytrzymania. Przstawienie w biosie na 20% obr. wentylatora, i obroty spadają do 2500 i niestety dalej głośno. Czyli regulacja automatyczna obrotów odpada zupełnie, lub pozostaje boxowy cooler, który jest znacznie cichszy jak się okazuje. No a gigabyte, ładnie w budzie świeci, a ja chyba tego AC 7 sprawdzę. Pozdroofka Pytanko jeszcze mam, mobo jest chłodzone pasywnie, przez cooler cpu, przy boxowym ( lub gigabyte, radiator podobny jak w box tylko większy ) jest ok bo dmucha na wszystkie strony, czy po założeniu AC 7 nie będzie przegrzewała się płyta ? Witam ponownie, sam odpowiem na moje pytanie. Niedawno zamontowałem AC freezera 7 pro. fajnie bo cicho i wydajnie. ALE płyta niestety się grzeje, dodam że asus chłodzony pasywnie - przy coolerku typu box - chipset chłodzi powietrze znad proca, przy AC zero nadmuchu na cooler chipsetu. W efekcie musiałem dodać 80 chłodząca chipset ( puszczona na 1500 jest cicha i wystarczająco wydajna ). Edytowane 17 Stycznia 2006 przez baq4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...