Skocz do zawartości
Informatoł

Lga775 Prescott -ciche Alternatywy Dla Box Coolera

Rekomendowane odpowiedzi

kurde ... hmmm bo ja mam takie male pytanko jedno na temat drugie troche nie.... co mam w koncu wybrac... bo sie pogubilem w tym wsyztkim... lepiej silenttowera czy ac?? aha no i jak wylaczyc ta autoamtyke wentyli bo chce zmniejszyc sobie obroty na dodatkowych wentylach a spped fan nie pozwala... a ktos pisal ze mozna to wylaczyc gdzies...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej pomylono słupki biorąc pod uwage dalszą część tesktu:

Although the Freezer 7 is a very well made piece of LGA775 cooling technology, I would really be hard pressed to recommend it as a replacement for the free stock retail alternative.

poza tym jakoś go dziwnie zamontowali. 69 stopni (nawet 62 stopni) nie widziałem na nim jak żyje i to przy obrotach wiatraka na 1500 obr. A tutaj piszą że prędkość wentyli dali na "max" czyli około 2400obr.

Dziś znowu walczyłem z ASUSEM i redukując w bios opcje "ratio" dla wentylatora udało mi sie uzyskać 1550 obr. Po dowaleniu kompresji wideo TMPEGenc (obie jednostki na 100%) i do tego jeszcze Prime95 na jedną z nich to komputer po 3 godzinach miał 1440 obr wiatraka i 51-53 stopnie i ciągle oscylował w tym zakresie a wiatrak wcale nie zamierzał przyśpieszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Xp 120 z wentylem colermastera uv i nikt mnie nie przekona że arctic albo jakis inny coler jest lepszy od mojego!!Pozatym wygląda naprawdę ładnie a w połączeniu jeszcze z pasta arctica silver5 tem w spoczynku w win mam 34st. a w stersie 45.Niech któś mi dorówna,hihi. Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zalamanie 7700 ustawionym na 1548rpm przy wlaczonym filmie obciazaniu proca przez hot cpu oraz winampie z wizualizacja puszczona jako pulpit po 2h temperatura wacha sie pomiecy 59 a 60 stopni, w idlu pomiedzy 39-40

1281837[/snapback]

:) Zawsze urzekala mnie metoda "obciazania" kompa jaka niektorzy wymyslaja. Proponuje jeszcze odpalic worda, exela, nagrywac jakas CD, kompresowac plik video, pakowac rarem i na dokladke zasuwac myszka po pulpicie jak szalony, no i podac temp po dwoch godzinach :)

A tak na serio wystarczy prime, do maxymalnej temp (albo ten hot cpu). To ze odpalisz inne oprocesy to tylo czesc mocy przeznaczy na nie a reszte na programik do obciazania. Dalej bedzie 100% a moze nawet temp w takiej sytuacji spasc (np nie beda wykozystywane wysztkie mozliwe sposoby grzania proca, jak czesc mocy poleci na odtwarzanie wideo lub winampa) :wink:

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zastanawiam sie nad chlodzeniem dla mojego procka, mam 775 3.0 i jak narazie seryjny cooler. Głosnosc mnie zaczela dobijac i wzwiazku z tym moje pytanie.

Czy oplaca sie brac freezera 7 czy cooler mastera hyper 48 ? Znacie jakies linki do testow albo ktos uzywa?

prosze o pomoc, pozdrawiam.

forum.cooling.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, zastanawiam sie nad chlodzeniem dla mojego procka, mam 775 3.0 i jak narazie seryjny cooler. Głosnosc mnie zaczela dobijac i wzwiazku z tym moje pytanie.

Czy oplaca sie brac freezera 7 czy cooler mastera hyper 48 ? Znacie jakies linki do testow albo ktos uzywa?

prosze o pomoc, pozdrawiam.

forum.cooling.pl

1295440[/snapback]

posiadam arctic freezer 4 i z skreconym wiatrakiem na 1300 obr/min jest tak samo cichy jak zasilacz Tagan 380W.

Polecam.

edit:

temperatra w IDLE 38st a w STRESS ok 60 st przy 1300obr min

a przy 12 V idle 34st a w stress ok 55st

Edytowane przez gralmi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam taki sam zestaw co Ty:

procesor Intel Pentium 4 530J (LGA775) 3.00E GHz HT (Prescott) BOX, płyta Asus P5GD1 Pro Intel 915P

Temperatura mojego prcoka to na luzie 60 0C

przy obciążeniu 70-80 0C.

Czy to sa normalne temp dla tego procesora.

zadale to pytanie na grupie pl.comp.pc ale dostalem bardzo rozbierzne odpowiedzi.

Czy pasta i dedykowana obudowa do tego procka obnizy jego temp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem AC Frerzer 7, zalozylem zamiast boxa Intela a temperatura wzrosla w spoczynku z 37 do 53 stopni 9 ( w sisoft sandra) ! Nie mam pojecia dlaczego ? Moze zle nalozylem paste ?

Jak powinienem nakladac paste, ile, bo ona rozmazuje sie po wszystkim tylko nie po procesorze :)

prosesor prescot 2,8 + gigabyte 915 duo :)

Jeszcze pytanie o mostek pólnocny: fabryczny rdiator chociaz duzy to jest goracy tak bardzo ze nie mozna go prawie dotknać, czy to zle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Zawsze urzekala mnie metoda "obciazania" kompa jaka niektorzy wymyslaja. Proponuje jeszcze odpalic worda, exela, nagrywac jakas CD, kompresowac plik video, pakowac rarem i na dokladke zasuwac myszka po pulpicie jak szalony, no i podac temp po dwoch godzinach :)

A tak na serio wystarczy prime, do maxymalnej temp (albo ten hot cpu). To ze odpalisz inne oprocesy to tylo czesc mocy przeznaczy na nie a reszte na programik do obciazania. Dalej bedzie 100% a moze nawet temp w takiej sytuacji spasc (np nie beda wykozystywane wysztkie mozliwe sposoby grzania proca, jak czesc mocy poleci na odtwarzanie wideo lub winampa)  :wink:

1284169[/snapback]

kazdy proces = dalsze obciazanie (po prime badz hc przeciarzanie) procka. z doswiadczenia wiem ze sam hc i prime moga chodzi cala noc ale juz przy zapuszczeniu czegokolwiek innego moze pojawic sie zonk (odnosnie oc). i smiej sie smiej - stosuje ta metode od 95r i dobrze mi z tym :P jak narazie mnie nie zawiodla :)

PS:

1 Word i excel uzywaja proca jak z nich kozystasz wiec odpada

2 nagrywanie cd - 1m 30s to troche za krutko na wygrzewanie

3 kompresja wideo to dosyc dobry pomysl

4 pakowaniue rarem za krutko

5 ruchy myszka zajmuja najwyzej 1% wiec nie ma sesu

PPS:

temperature podbija zawsze o 2' wiec przestan gadac glupoty

Edytowane przez Tsoushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar zamontować freezer`a na socket A.

Mam w zwiazku z tym pytanie do posiadzaczy freezer 7 o wymiary.

Jaka jest odległość miedzy przeciwległymi bolcami montażowymi?

Czy tymi bolcami można ruszać (na płycie socket 775 muszą one być ustawione tak by tworzyły wierzchołki czy można z bolców ustawić prostokąt o wymiarach 36mm na 66mm)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to ja też podzielę się swoimi doświadczeniami, komp jak w podpisie, temp na boxowym coolerze idle- CPU-36*,MB-37*. stress- CPU-60*, MB-45*, ale było głośno i ostatnio zakupiłem gigabyte neon cooler 775-pro. Zamontowany na Arctic Silver 5, temp. przy 1700 obr. w idle temp. bez zmian, stress CPU-max 55*, przy min. obrotach jest cicho, jednak już przy 2000 obr zaczyna być głośno, a max. czyli około 3500 jest nie do wytrzymania ( mam cichszy odkurzacz :) . I jeszcze temat poruszony wcześniej to zarządzanie wentylami przez płyty asusa z serii P5, cała ta wielka technologia nie działa poprostu, cooler gigabyta posiada na śledziu przełącznik regulacji obrotów z manualnej na PWM ( płyta ) , po ustawieniu w biosie na auto i przestawieniu coolera na regulację z płyty obroty około 3000, hałas nie do wytrzymania. Przstawienie w biosie na 20% obr. wentylatora, i obroty spadają do 2500 i niestety dalej głośno. Czyli regulacja automatyczna obrotów odpada zupełnie, lub pozostaje boxowy cooler, który jest znacznie cichszy jak się okazuje. No a gigabyte, ładnie w budzie świeci, a ja chyba tego AC 7 sprawdzę.

Pozdroofka

Pytanko jeszcze mam, mobo jest chłodzone pasywnie, przez cooler cpu, przy boxowym ( lub gigabyte, radiator podobny jak w box tylko większy ) jest ok bo dmucha na wszystkie strony, czy po założeniu AC 7 nie będzie przegrzewała się płyta ?

Witam ponownie, sam odpowiem na moje pytanie. Niedawno zamontowałem AC freezera 7 pro. fajnie bo cicho i wydajnie. ALE płyta niestety się grzeje, dodam że asus chłodzony pasywnie - przy coolerku typu box - chipset chłodzi powietrze znad proca, przy AC zero nadmuchu na cooler chipsetu. W efekcie musiałem dodać 80 chłodząca chipset ( puszczona na 1500 jest cicha i wystarczająco wydajna ).

Edytowane przez baq4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi