Skocz do zawartości
Gemmy

Amd-turion 64-kolejny Hit...

Rekomendowane odpowiedzi

W moim przypadku wystarczy mnoznik 10. Plyta mi chodzi ladnie nawet na 340- 350MHz. Wiec jesli tylko procek bedzie mial potencjal, to chyba nie musze pisac ile z 10 bede mogl wycisnac. A pamieci i tak pojdą na dzielniku, wiec nie ma obaw.

Pytanie tylko, jak wielki potencjał beda mialy te procki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właściwie, to na płycie DFI powinno Wam starczeć i 9x, do 3ghz jakby co da się dobić :P

A na procki z mnożnikiem 12x do OC bym nie liczył. Pierwsza sprawa : marne OC, nawet jeśli pójdzie 3ghz (a powinno, skoro pobiera tylko 35W to musi mieć naprawde niskie vcore), to zawsze "tylko" 25% OC :)

Druga sprawa - CENA!

Nie ma żadnego powodu, aby A64 taktowany 2,4ghz i mający 1mb cache L2, a na dodatek model mobliny, kosztował taniej niż FX'y na s940...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Tak właściwie, to na płycie DFI powinno Wam starczeć i 9x, do 3ghz jakby co da się dobić :P

A na procki z mnożnikiem 12x do OC bym nie liczył. Pierwsza sprawa : marne OC, nawet jeśli pójdzie 3ghz (a powinno, skoro pobiera tylko 35W to musi mieć naprawde niskie vcore), to zawsze "tylko" 25% OC :)

Druga sprawa - CENA!

Nie ma żadnego powodu, aby A64 taktowany 2,4ghz i mający 1mb cache L2, a na dodatek model mobliny, kosztował taniej niż FX'y na s940...

1343075[/snapback]

na S940 był tylko jeden FX a pozostałe to opterony,

ale rzeczywiście z ceną mogą być problemy dlatego ja tylko i wyłącznie myśle o tym 1,6GHz i 1MB L2 i trzymam kciuki że będą miały odblokowany mnożnik :D (co wydaje mi sie niezbyt realne :? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i co?? wiadomo coś o turionach?

może ktoś widział już gdzieś w US albo japonii do kupienia ??

szczególnie zainteresowany jestem wersją MT-30 lub ML-30 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod socket 939 najprawdopodobniej narazie nie będzie i czuje że dopiero podstawka M2 może wszystko zmienić i na nią najprawdopodobniej trafią wszystkie proce produkowane przez AMD.

1368546[/snapback]

niebędzie co??

przecież Turion to nic innego jak rev.E czyli prawie to samo co Venice i SanDiego na 939, a one miały premierę właśnie dziś :D czyli już są :D

a Socket M2- hmmm, jeszcze nic nie wiadomo :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niebędzie co??

przecież Turion to nic innego jak rev.E czyli prawie to samo co Venice i SanDiego na 939, a one miały premierę właśnie dziś :D czyli już są  :D

a Socket M2- hmmm, jeszcze nic nie wiadomo  :-P

1368572[/snapback]

Mój pprzednik napisał : "wiadomo juz kiedy beda pod 939(bo beda?)?" .Być może to jest ta sama rewizja,ale AMD chce tylko Turiona załadować narazie na socket754.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież mjakel84 pisze wyraźnie:

- Turion to 0.09 rev.E na 754

- Venice to 0.09 rev.E na 939

Różnia się tylko kontrolerem pamięci.

Tak samo jak z Clawhammer (0.13 s754) i Newcastle (0.13 s939).

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wersja testowa, czy tez wszystkie Turiony bedą bez "blaszki ochronnej" na rdzeniu?

1383635[/snapback]

wszystkie.

Już A64 mobile nie ma heatspreadera- w desktopach założyli blaszki dlatego że połowa użytkowników przy zakladaniu CPU kruszyła rdzeń, a mobile są do laptopów, które to montują specjaliści więc tradycyjnie juz nie ma blachy na nich (co się wiąże z samymi plusami :-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze cos dorzuce od siebie to ze nie ma blaszki to moim zdaniem nie jest zaleta tylko wada!!!! Dla tego ze a64 po zdjeciu blaszki wcale lepije sie nie podkrecalo a powodowalo to inne niedogodnosci, a mianowicie ze procesor robil sie niekompatybilny z niektorymi qlerami. Juz jakis czas temu czytalem na zagranicznych serwisach ze jak testowano turiona to trzeba bylo uwazac na chlodzenie. Wynikalo to z faktu ze bez blaszki sam rdzen byl kilka mm nizszy. Skutkowalo to albo kiepskim dociskiem albo wrecz przeswitem miedzy rdzeniem a podstawa raditora. Swoja droga zycie zweryfikuje to. Ja mysle ze takie przykladowo wiatraki jak pentagram to im nie bedzie przeszkadzac z racji specyficznego mocowania ale z radiatorami na klasyczna sprezyne moze byc roznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze cos dorzuce od siebie to ze nie ma blaszki to moim zdaniem nie jest zaleta tylko wada!!!! Dla tego ze a64 po zdjeciu blaszki wcale lepije sie nie podkrecalo a powodowalo to inne niedogodnosci, a mianowicie ze procesor robil sie niekompatybilny z niektorymi qlerami. Juz jakis czas temu czytalem na zagranicznych serwisach ze jak testowano turiona to trzeba bylo uwazac na chlodzenie. Wynikalo to z faktu ze bez blaszki sam rdzen byl kilka mm nizszy. Skutkowalo to albo kiepskim dociskiem albo wrecz przeswitem miedzy rdzeniem a podstawa raditora. Swoja droga zycie zweryfikuje to. Ja mysle ze takie przykladowo wiatraki jak pentagram to im nie bedzie przeszkadzac z racji specyficznego mocowania ale z radiatorami na klasyczna sprezyne moze byc roznie.

1384005[/snapback]

a widziałeś kiedys jakiegokolwiek mobila z blachą ?? Bo ja nie !! Heatspreader znacznie pogarsza właściwości cieplne rdzenia- a wiesz czemu ? Jak nie to popatrz tutaj Zdjęcie blachy od razu dało 10 st mniej !!!! wiesz ile to jest 10* ?? A problemy z dociskaniem coolerów występują tylko jeśli nie zdejmiesz tej czarnej obwódki (tego zapięcia wokół socketu) - w przecienym razie nie występują i sprawna ręka nie będzie miała jakichkolwiek kłopotów z zamocowaniem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

jako, że topic prawie umarł postanowiłem umieścić kilka świeżych informacji:

Turion SSIE !!!

Pierwsze testy wskazują że ma problemy nawet z 2,6GHz @ 1,65V, co jak na uklad 90 nm jest porażką...

Ale na szczęście AMD nie pozostawiło nas bez wyjścia- nadchodzi Newark, zwany Athlon Mobile DTR - 3GHz robi na powietrzu, a co pomyśleć o wodzie czy FC :blink:

Dołączona grafika

niestety na początku będzie tylko wersja 3700+ kosztująca ponad 300$ (czyli w PL czterocyfrową sumkę) ale moooże nie długo wyjdzie 3400+ - już znacznie taniej. Na szczęście są też w planie niższe i co najważniejsze- tańsze modele, ale to dopiero za jakiś czas :? ....

Newark

AMN3000BKX5BU $153

AMN3200BKX5BU $198

AMN3400BKX5BU $228

AMN3700BKX5BU $336

i oznaczenia:

AM= ?? Athlon Mobile ??

N= 67W (62W)

B= 754 pin Liddless OmPGA

K= 1.350v

X= 95°C

5= 1MB L2 Cache

BU= ??

dla porównania turiony:

TMSMT34BQX5LD

TM S= Turion Mobile 25W(S)

MT34= 1.8 GHz

Q= 1.200v

X= 95°C

5= 1MB L2 Cache

LD= (??? Nothing "official" yet)

TMDML37BKX5LD

TM D= Turion Mobile 35W(D)

ML37= 2.0 GHz

K= 1.350v

X= 95°C

5= 1MB L2 Cache

LD= (??? Nothing "official" yet)

no i reszta rodzinki AMD:

90nm Opterons Rev. E

OSA150FAA5BK

OSA252FAA5BL

OSA852FAA5BM

90nm A64 Rev. E

ADA3000DAA4BP

ADA3200DAA4BP

ADA3500DAA4BN

ADA3500DAA4BP

ADA3700DAA5BN

ADA3800DAA4BP

ADA4000DAA5BN

90nm FX55 Rev. E

ADAFX55DAA5BN

jak widzicie Newark- jak przystało na DTR ma zastąpić Clawhammery DTR (stąd tylko wersje z 1MB L2) i przupomina najbardziej Desktopowe 3700+, 4000+ i FX-57 niż pozostałe Athlony- a to mówi samo za siebie :-P

meritum jest takie, ze turion nie jest najlepszym obiektem do OC :mur: ale za to wyśmienicie nadaje się do lekkich notebooków :D

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi