Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to szkoda, że nie przeczytałeś tego, co napisałem, ani sam nie przemyślałeś sprawy, tylko pytałeś gościa ze sklepu. Oczywiście na pewno będzie grał ładnie itp. ale jak już pisałem ma touchpada, co jest dosyć niewygodne w porównaniu do przycisków. No, chyba że zależało Ci na wbudowanym akumulatorze, to faktycznie chyba najlepszy wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szkoda, że nie przeczytałeś tego, co napisałem, ani sam nie przemyślałeś sprawy, tylko pytałeś gościa ze sklepu. Oczywiście na pewno będzie grał ładnie itp. ale jak już pisałem ma touchpada, co jest dosyć niewygodne w porównaniu do przycisków. No, chyba że zależało Ci na wbudowanym akumulatorze, to faktycznie chyba najlepszy wybór.

Wg. mnie dobrze że mu polecił juniora, dobrze że poszedł do konkretnego sklepu.

Przecież mógł iść do innego sklepu, i ktos niezorientowany mógłby mu polecić jakiegoś dajmy na to Creative'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia tego tuchpada i wbudowanego akumulatora mnie nie interesuje tylko jakosc dzwieku a na mp3fan junior miał najlepsze oceny w porownaniu do innych iruverow w tej cenie

ps.A to ze ma wbudowany akumulator to chyba dobrze bo po co mam wymianiac paluszki jak moge podłączyc po ładowarke???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kwestia tego tuchpada i wbudowanego akumulatora mnie nie interesuje tylko jakosc dzwieku a na mp3fan junior miał najlepsze oceny w porownaniu do innych iruverow w tej cenie

ps.A to ze ma wbudowany akumulator to chyba dobrze bo po co mam wymianiac paluszki jak moge podłączyc po ładowarke???

Wszystko ma swoje wady i zalety.... Jak Ci gdzieś padnie z dala od prądu to masz lekka lipe, a tak tylko wypad do kiosku tudzież jakiegos sklepu i po kłopocie

Troche mnie radeksz wyprzedził

Edytowane przez slasher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli opinie użytkowników, dodane do sklepu? To byłaby ostatnia rzecz, którą bym się kierował przy zakupie, bo wiadomo, że każdy chwali swoje ;)

Żebyśmy się źle nie zrozumieli - nie twierdzę, że odtwarzacz będzie zły, wręcz przeciwnie, jakość dźwięku na pewno będzie super, no i 40h na akumulatorku to świetny wynik.

Zauważ, jak już radeksz i slasher napisali, że akumulatorka w kiosku nie doładujesz, a baterię kupisz. Zauważ też, że można (i większośc osób tak robi) kupić akumulatorki AA\AAA i je ładować.

Jak dostaniesz odtwarzacz to fajnie jakbyś nam tu machnął jakąś mini-reckę.

EDIT:

Iriver T10 i H10Jr. bazują na tym samym ARMie: Samsung SA58450X01, więc tym bardziej nie sadzę, żeby była jakakolwiek różnica w jakosci dźwięku między TX0 a H10Jr.

http://digi.163.com/05/0711/10/1OCF6H75001618SM_4.html

http://digi.163.com/05/0731/18/1Q0QDTV0001618SM_5.html

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jutro/pojutrze(odsluchy) wrzucę porównanie irivera T10 i Samsunga YP-C1Z.Wady,zalety,dźwięk(na standardowych sluchawkach i Creative EP-630.Pojadę obydwa...

A H10Jr w stosunku do T10 chyba by mnie bardziej zadowolił(chyba...)-szczególy jutro najdalej pojutrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczylem tego swojego Pentagrama pod lepsze sluchawki (Koss CS-100; sluchawki do kompa, bez rewelacji, ale na pewno lepsze od standardowych). Efekt: przestery zmalaly (w zasadzie znikly, albo cos mi sie wczesniej po prostu wydawalo :) ), wiec widac, ze przyczyna byly rowniez sluchawki.

Te Kossy maja bardzo wyrazny bas, wiec najlepiej sluchalo mi sie muzy na ustawieniu Jazz, bo jako jedyne ustawienie EQ nie podbija basow. W takiej konfiguracji z jakosci dzwieku bylem bardzo zadowolony - gra bardzo przyzwoicie, zupelnie jak nie budzetowy sprzet. Oczywiscie, audiofilska jakosc to to nadal nie jest ;)

Na probe wzialem tez pchelki Samsunga od discmana - badziewne sluchawki i to niestety slychac, zadne manewrowanie EQ nie dawalo zadowalajacego dzwieku.

Spostrzezenie ogolne: trzeba dopasowac tryb EQ do sluchawek. Te standardowe sa dosc malo tolerancyjne (na wiekszosci trybow dzwiek jest co najwyzej marny), na Kossach bylo juz duzo lepiej i wiecej trybow mozna bylo uznac za zadowalajacae pod wzgledem jakosci dzwieku. Tryb Rock niezmiennie, bez wzgledu na sluchawki, robi z muzyki sieczke.

Drugie spostrzezenie ogolne: odtwarzacz nie lubi nadmiernego podbicia basu. Czy tez raczej: przy podbiciu basu i sporej glosnosci niskie tony sie zlewaja w jedna dudniaca papke. Slychac to szczegolnie w trybach Rock, Pop i DBB.

Z drugiej strony, na Kossach w trybie Jazz (brak podbicia niskich tonow) lub Normal (wiadomo) basik byl juz calkiem znosny: ladny i wyrazny. Troche jeszcze dudnil na Normal, ale mozna bylo rozroznic szczegoly bez nadmiernego wsluchiwania sie. Na Jazz juz spoko.

Playerek przyzwoity, gdyby nie niska ergonomia, nazwalbym go dobrym, a nawet bardzo dobrym jak na swoja cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

... przy podbiciu basu i sporej glosnosci niskie tony sie zlewaja w jedna dudniaca papke. Slychac to szczegolnie w trybach Rock, Pop i DBB.

Z drugiej strony, na Kossach w trybie Jazz (brak podbicia niskich tonow) lub Normal (wiadomo) basik byl juz calkiem znosny: ladny i wyrazny. Troche jeszcze dudnil na Normal, ale mozna bylo rozroznic szczegoly bez nadmiernego wsluchiwania sie. Na Jazz juz spoko.

Playerek przyzwoity, gdyby nie niska ergonomia, nazwalbym go dobrym, a nawet bardzo dobrym jak na swoja cene.

Jeżeli chodzi o podbicie basu DBB(opracowane bodajże przez philipsa),to nadaje się tylko(a i to nie zawsze) do odsłuchu na tanich lub po prostu standardowych słuchawkach.W przypadku podłączenia lepszych, DBB strasznie zniekształca i przesterowywuje dzwięk.Zaobserwowałem to na Samsungu,który to posiada tę funkcję i generalnie na dobrych słuchawkach ta funkcja jest bezużyteczna(wystarczy User EQ).

Co do dzwięku-podejżewam ,że większość playerków w trybie NORMAL gra podobnie jeśli nie identycznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mnie odesłać do jakiegoś tematu o EQ albo strony z czymś takim. Chodzi mi konkretnie o to do czego są dane suwaki, jakieś porady jak ustawić/poprawić dźwięk. No może że to niewiele zmienia i w/g was wystarczy posługiwać się zapisanymi ustawieniami, rock, metal itd. Interesuje mnie jeszcze czym dokładnie jest SRS...wiem że pytania totalnie noobowe ale jakoś nigdy się tym nie zainteresowałem ;]

Sądzę że szukanie na googlach zajęłoby mi parę godzin więc wyjątkowo najpierw proszę was o pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Cresyn kiedyś byłem fanem SRS i miałem go tak:

7, high, 06, 60

Wydawało mi się, że normal bardzo zamula dźwięk, w porównaniu do SRS. Później zacząłem się bawić eq i odkryłem, że SRS bardzo zamula dźwięk, w porównaniu do eq :) Teraz mam tak (suwaki w kolejności od lewej):

+9;+3;0;+5;+9

Poza tym opanowanie tego intuicyjnie zajęło mi jakies 5 minut + czas na testy. Więc nie wiem czy ma sens pytanie o rady, bo każdemu będzie się podobał trochę inny dźwięk.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mnie odesłać do jakiegoś tematu o EQ albo strony z czymś takim. Chodzi mi konkretnie o to do czego są dane suwaki, jakieś porady jak ustawić/poprawić dźwięk. No może że to niewiele zmienia i w/g was wystarczy posługiwać się zapisanymi ustawieniami, rock, metal itd. Interesuje mnie jeszcze czym dokładnie jest SRS...wiem że pytania totalnie noobowe ale jakoś nigdy się tym nie zainteresowałem ;]

Sądzę że szukanie na googlach zajęłoby mi parę godzin więc wyjątkowo najpierw proszę was o pomoc ;)

W Eq ustawiasz poszczególne częstotliwości, od niskich (basów), do wysokich (sporanów), co tu duzo mówić - np. lubisz bas to podbijasz niskie, nie lubisz to obnizasz i tak do skutku :D.

Co do srs'a u jest to opisane w Encyklopedi Khorn'a choć w troche naukowy sposób

Edytowane przez slasher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj się nudziłem i wykopałem trochę starego sprzętu Audio :) Wziołem 2 wtyczki małego jacka (męskie) i 3 żyłowy kabelek miedziany. Połączyłem to ładnie przy pomocy taśmy izolacyjnej i teraz mam piękny kabelek do mojego Iriviera. Spytacie po co :) A po to żeby go podłączyć do LineIn w kompie i wieczorem puszczać muzyke z łóżka nie włączając monitora :D

Wygodny jestem co nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki do ustawienia EQ.

Pasmo/Komentarz

20-60Hz /subwoofer,generalnie podbijać,ale trzeba uważać ,łatwo jest przesterować sygnał.Jeśli mamy dobry subwoofer można się bawić.

60-80Hz/Dół.Podbijać,zwlaszacza jeśli lubimy hip-hop lub słuchamy jakieś technołupanki...

80-100Hz/Podbijać.Pasmo 100Hz jest dobrze odbierane przez ludzi.Przy hiphopie,do uzyskania solidnego łupnięcia.

100-130Hz/Ociepla dzwięk.W zależności od typu muzyki-lepiej się sprawdza przy nagraniach z górującym wokalem,może zamulać przy "gęściejszej" muzyce(np.metal ).

130-250Hz/Zamula dźwięk.Czasem obcinać.

250-1000Hz/Nosowo brzmiące dźwięki.Z reguły obcinać.

1000-3000Hz/Drażniące dźwięki.Z reguły obcinać.

3000-5000Hz/Uprzestrzenniający dzwięk.Z reguły lekko podbijać.

5000-8000Hz/Czasem podbijać.Moze powodować charakterystyczne syczenie wokalu.

8000-10000Hz/Sopraniki,generalnie podbijac.

10K-20KHz/Górne zakresy.Dzwięki powyżej 16KHz sa z reguły irytujące.Podbijając te częstotliwości uzyskujemy efetkt,przestrzennności/lekkości.

Wskazówki z helpa do izotope OzoneMP.

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z formatowanie baterii w H10jr

pierwsze ładowanie robiłem tak gdzies 10min i potem słuchałęm troche az bateria padła.

2 raz tez gdzies 15 min a to dlatego ze mam zakaz właczania kompa i ładuje jak matki nie ma w chacie

To dla odwarzacza nic sie nie stanie jak na razie nie uformuje baterii???

bo zakaz konczy mi sie za tydzien i chce przez ten tydzien ładowac kilka minut tak zeby se posłuchac w drodze do szkoły

pomozcie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z formatowanie baterii w H10jr

pierwsze ładowanie robiłem tak gdzies 10min i potem słuchałęm troche az bateria padła.

2 raz tez gdzies 15 min a to dlatego ze mam zakaz właczania kompa i ładuje jak matki nie ma w chacie

To dla odwarzacza nic sie nie stanie jak na razie nie uformuje baterii???

Po pierwsze to ,baterii litowo-jonowych i litowo -polimerowych się nie formuje!.Jest to jeden z mitów ,który ciągle krąży w światku posiadaczy komórek itp.

Jedyne co należy zrobić,to naładować RAZ do pelna i nic więcej.Jeżeli nie uda się naładować na Full,tylko np.1/4 to następne ładowanie rozpocznie się od 1/4 do pełna(o ile urządzenie nie było używane).

Bateriom LI-Ion i LI-Poly szkodzi głębokie wyładowanie-tak ,że playerka/telefonu nie da się już włączyć.Takie wyładowanie(gdy napięcie spadnie poniżej 2,7-3V),może spowodować ,że urządzenie się już nie "obudzi",i potrzebny będzie specjalistyczny sprzęt.Na szęście tego typu akumulatorki ,posiadają układy zabezpieczające przed takim głębokim wyładowaniem-choć i tak "zdolny" człowieczek może to obejść...

A tutaj link->Battery University

Autor strony od ok.20 lat zajmuje się akumulatorami ,jest autorem wielu ksążek i artykułów poświęconych tej tematyce.

Na stronie opisane są niemalże wszystkie typy akku,wraz z metodami ładowania itp.

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi