Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No wiesz... HD555 kosztują właśnie 400zł, więc znalezienie czegoś mniejszego, tańszego i żeby grało tak samo dobrze może okazać się zadaniem bardzo ciężkim, jeśli nie niemożliwym.

Rozumiem, że interesują Cię nie za wielkie słuchawki nauszne, bo nic innego po odrzuceniu dokanałówek nie zostaje. Pewnie nie chcesz bawić się w ściąganie sprzetu z USA? Rozważ Grado SR80 (430zł) SR60 (345zł), Sennheiser HD212pro (250zł) PX100 (220zł), AKG K26P (130zł), Koss Posta Pro (120zł). Tylko że wszystie oprócz Grado będa grały raczej gorzej od HD555. Masz tu dośc szeroki przedział cenowy, może jeśli sprecyzujesz jakiej muzyki słuchasz będzie łatwiej doradzić konkretny model.

Odtwarzacz: Nie ma moim zdaniem sensu pchać się w trudno dostepne Karmy czy HXXX skoro i tak nie potrzebujesz takiej pojemności. Różnica dźwięku w porównaniu do np. irivera T50/T60 nie będzie znaczna. Własnie w tego irivera bym celował. Tylko jedna ważna rzecz przemawia za karmą - ma dużą moc wyjściową, co może mieć znaczenie, jeśli zdecydujesz się na duże słuchawki, bo pewnie nie chcesz nosić ze soba ampa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz... HD555 kosztują właśnie 400zł, więc znalezienie czegoś mniejszego, tańszego i żeby grało tak samo dobrze może okazać się zadaniem bardzo ciężkim, jeśli nie niemożliwym.

Tego się obawiałem, niemniej dzięki za porady przydadzą się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze grają Philipsy HP8900. Cena to 200 zł. Te Sennheisery wcale nie zagrają dużo lepiej, na pewno inaczej. Czytając na zacnych audiofilskich forach wypowiedzi userów to zachwalają ce słuchawki za tak niską cenę to jest prawdziwy rodzynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzis zainwestowałem w irivera T60 i jest naprawdę konkretny :) wcześniej miałem no-name (na początek), później creative muvo 1gb no i postanowiłem w coś lepszego zainwestować i jestem zajebiście zadowolony :D więcej nie kupię odtwarzacza poniżej irivera :) słuchawki dobre, ale podłączyłem moje sennki i to jest to! polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostałem sanse m250, po przestawieniu w opcjach usb na msc udało się wgrać mp3 i playlistę. Kiedy próbowałem włączyć playlistę odtwarzacz wieszał się na jakiś czas, ale po chwili wsystko działało. Dzisiaj wgrałem więcej piosenek i utworzyłem nową playlistę dla nich wszystkich [było tego ze 250]. Systuacja taka jak poprzednio- po włączeniu pl zwiecha i po chwili [tym razem dłuższej] odtwarzacz działa. Problem w tym, że kiedy go wyłączyłem nie moge go znowu włączyć- wyświetla się najpierw ekran 'sandisk initialaizing' a potem 'sansa' i nic... Próbowałem podłączyć go do kompa i efekt ten sam- 'włącza' się tak samo, a windows go nie wykrywa. Softu nie zmieniałem, bezpiecznego usuwania nie używałem. Czy to koniec tego playerka czy da się coś zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm zakupilem bratu sanse m240 za 99zl z allegro ale oczywiscie zauwazylem ze za 120zl jest muvo czy jest duza roznica na korzysc muvo do tego jakie tansze sluchawki kupic do tej sansy

Raczysz zartowac ? muvo to gowno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram w pełni...

BTW brat ma Sandiska Sanse C140, kupił Sennheisery mx350 i grają rzekłbym strasznie lamersko, jakoś słaby bas jest, jak w słuchaweczkach za 10 zł z bazarku. Niższe dźwięki (pop itp) grają bardzo czysto. Słuchawki kupowane w hipermarkecie, gwarancja jest ofkoz itp. Już te defaultowe słuchawki grały lepiej imho, ale coś się z kablem na wtyczce stało, nie łączył.

BTW dlaczego w większości dzieje się tak, że kabel się łamie przy wtyczce? XXI wiek mamy, a Chińczycy i inni nie mają nju technologii i nie pomyślą o jakimś zabezpieczeniu tego :|.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porównaniu do MX400 mają mocniejszy bas, a słabsze treble. Conti ma rację - jak masz się bawić w szukanie ich i kupowanie używek, to lepiej kup MX400.

EDIT: Ale pamiętaj, nie MX350, 450 czy 550! Tylko pełne setki!

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słucham raczej muzyki z lat 60, 70, 80, 90, trochę trance/house/dance, rock, new wave etc. Czy mx400 będą lepszym wyborem niż 300 i dlaczego? Przyznam, że 400 nigdy nie odsłuchiwałem, więc nie wiem jak grają. Dźwięk z mx300 bardzo mi przypadł, podobnie jak z cresyn. Te defaultowe słuchawki od Sandiska nie grają imho najgorzej, zaś mx350 podpięte do Sandiska C140 jak wyżej wspomniałem grają strasznie, ale to strasznie słabo basami a w mp3 kuzynki, swoją drogą jakiś chłam za 90 zł nawet firmy nie pamiętam, grają o niebo lepiej. Dlaczego tak jest z nimi? Kto to wytłumaczy, dodać muszę, że nie znam się na audio, audiofilem nie jestem, ale słuch mam dobry ;). Czy na innym Sandisku te mx350 będą grać lepiej? I dlaczego mx350, 450 i 550 są gorsze od pełnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a ja z kolei nigdy nie słuchałem 300... Ale sądzę, że powinieneś kupić 400, lub jeśli masz pieniądze to 500. Są ogólnie polecane, bardzo dobre sprawdzone pchełki. mx300 to raczej tylko jak ktoś nie chce dołożyć $ do mx400.

A co do setek vs pięćdziesiątek, to nie wiem jaka jest dokładnie różnica w budowie itp, ale wszyscy polecają setki i ja im wierzę :) Zazwyczaj czytam właśnie, że jak ktoś narzeka na pchełki Sennheisera, to okazuje się, że ma model 50 (jesteś przykładem :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak, że seria MXx50 jest gorsza od MXx00, ja się spotkałem z wieloma opiniami kompetentnych osób, że grają inaczej, ale nie gorzej. Sprawdzają się przy muzyce elektronicznej, nie są neutralne w tym stopniu co seria MXx00, są muzykalniejsze. Poza tym ilość basu nie jest wyznacznikiem jakości.

Spylon, mx'y, które słuchałeś to nie były MX300 tylko MX400.

Edytowane przez Piter6576

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... grają inaczej, ale nie gorzej. ...nie są neutralne w tym stopniu co seria MXx00, są muzykalniejsze. Poza tym ilość basu nie jest wyznacznikiem jakości. ...

Dlatego osobiście lubię mieć 2-3 pary słuchawek odmiennych. Do jazzu, spokojnego wokalu oraz "łomotu" z dużą ilością basu. I tego ostatniego słucham na Cresynach, ale jeśli któreś senny miałyby więcej basu - to które ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś miałem okazję potestowac pół godziny Bang&Olufsen A8, czyli chyba najlepsze produkowane pchełki.

post-103526-1186503695_thumb.jpg

Grały z T10tką.

Duże wrażenie robi jakość wykonania, aluminium i chyba guma, żeby się nie ślizgały. Słuchawki można wyginać i przesuwać w kilku miejsach, więć nie powinno być problemu z dopasowaniem (ja nie miałem). Taki sposób mocowania gwarantuje też, że nie będą wypadać z ucha. Są bardzo wygodne i prawie ich nie czuć.

Jakość dźwięku bardzo pozytwnie mnie zaskoczyła, chociaż może w głębi się tego spodziewałem :) Oczywiście izolacja jest taka jak w pchełkach, czyli prawie żadna. W każdym razie słuchawki docenia się niemal od razu. Bas jest słabszy niż w er6i, ale moim zdaniem wystarczający. Znacznie lepszy niż w Cresynach, przede wszystkim bardziej szczegółowy, może trochę też mocniejszy. Po przyciśnięciu słuchawki do ucha bardzo mocny i dudniący (coś jak EX71), ale to na pewno celowy zabieg, bo przecież nikt nie przyciska pchełek do ucha, a dzięki temu w normalnej pozycji brzmi w porzadku. Duże wrażenie robi środek i góra. Środek na poziomie er6i jeśli chodzi o szczegółowość, co jest rewelacyjnym wynikiem. Świetna też jest góra. Dochodzi bardzo wysoko, może na 90% er6i. Słychać, że etymoty są lepsze, ale gdybym miał w słuchawkach treble A8 też byłbym bardzo zadowolny.

Generalnie grają tak, jak można się spodziewać po najlepszych pchełkach, podkreślając słowo pchełkach. Dość wysoko, czysto, zazwyczaj żadne pasmo nie dominuje, bas jak na pchełki jest super, a średnicy i góry mogą im pozazdrościć prawdopodobnie wszystkie dokanałówki <200zł.

Jaką zauwazyłem wadę? Przy dużym natłoku dźwięków zaczynają się niestety gubić. Gdy w utworze występuje na raz duża ilość instrumentów z całego zakresu częstotliwości, bliżej niezidentyfikowany bas w tle, gitara, klawisze i do tego dochodzi bardzo wysoki wokal, to ten wokal zaczyna dominować. Bas sie osłabia, a reszta się zlewa. Na początku myslałem, że odkryłem na nich jakiś nowy instrument w tle, którego wcześniej nie słyszałem w tym utworze. Po podłączeniu er6i okazało się, że to gitara, na etymotach dobrze słyszalna, na A8 niestety nie. Oczywiście mimo to i tak zagrały lepiej od jakichkolwiek pchełek, których miałem okazję słuchać, więc tylko tak profilaktycznie się czepiam.

Podsumowując, jeśli ktoś z jakichkolwiek powodów ma opór przed używaniem dokanałówek, nauszne są za duże, nie chce targać ampa itp, a chciałby mieć ponadprzeciętne słuchawki, z całego serca polecam A8. Super jakość wykonania i bardzo dobra jakość dźwięku. Mimo pewnych niedociągnięć dają bardzo dużą frajdę słuchania. Chciałbym je mieć tylko po to, żeby czasem dać uszom odpocząć i jednocześnie posłuchać trochę innego dźwięku. Ale jak na taką zachciankę to jednak za duży koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

potrzebuje opini na temat tego odtwarzacza:

http://allegro.pl/item225909583.html

wydaje mi sie ze jest to dobry kompromis miedzy cena a jakoscia ( moze sie myle ) a jako bonus uwazam ze wyglada bosko.

prosze o wypowiedz na temat wygody uzytkowania tego panelu dotykowego itp.

ewentualnie, co polecacie w tej cenie?

dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

potrzebuje opini na temat tego odtwarzacza:

http://allegro.pl/item225909583.html

wydaje mi sie ze jest to dobry kompromis miedzy cena a jakoscia ( moze sie myle ) a jako bonus uwazam ze wyglada bosko.

prosze o wypowiedz na temat wygody uzytkowania tego panelu dotykowego itp.

ewentualnie, co polecacie w tej cenie?

dziekuje

Zależy czy chcesz na nim oglądac filmy, czy tylko muzyka. Jak tylko muzyka to kupiłbym zdecydowanie Sansę c250 lub Express, nawet wyglądają podobnie do tego Pentagrama, który Ci się podoba. Lub za trochę więcej T60 (335zł). Jak bardzo ci zalezy na filmach to Sansa e250 (409zł).

Pentagrama nigdy nie słyszałem ale szału bym nie oczekiwał. Jakbyś znalazł jakie chipy w nim siedzą to możnaby zobaczyć co to za klasa, a nuż będzie niespodzianka.

EDIT: Poczytałem o tym Pentagramie, to crap, czyli niespodzianki nie ma.

EDIT2:

Ale jest jeszcze ten odtwarzacz:

http://allegro.pl/item222273953_vtec_mp640..._wolfsona_.html

Różni się od pentagrama środkiem, ma Telechips TCC770 + Wolfson WM 8750S, podczas gdy Pentagram ma wszystko w jednym - Rockchips RK2008. Jak podoba ci się wygląd i chcesz mieć te filmy to bierz go, bo powinien brzmieć nienajgorzej.

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

filmy nie sa wymagane chodzi mi glownie o wyglad oraz o wbudowana baterie. szukam czegos tak plaskiego jak ten pentagram + wbudowana bateria + kolorowy wyswietlacz w cenie do maks 350zl. nie potrzebuje hiper dobrej jakosci dzwieku a te playery wygladajace jak wtyczka do usb mnie odstraszaja :)

dzieki za pomoc weasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się, czy za drogo?

http://allegro.pl/item229193517_iriver_t10...o_53h_gw2l.html

A co sądzicie o T60? Tu 2GB: http://allegro.pl/item224693068_nowosc_iri...cja_2_lata.html

I jeśli nie na allegro, to gdzie można i warto kupić i czy równie tanio, a może taniej?

BTW w Media Markt w Czeladzi jest sansa c140 1GB za 89 zł, widziałem w gazetce, chyba się wybiorę i kupię z 2 sztuki a do tego sennheiser mx400, jedną odpalę bratu, albo sprzedam na allegro ;).

EDIT

Nie mam odtwarzacza mp3 i biorę od brata jego sanse c140 ;) czas to zmienić...

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi