Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne małe słuchawki jakie mam to od walkmana Sony. Grają z movo cicho, bez basów i jakoś tak płasko, znacznie gorzej niż te orginalne białe (ale po podłączeniu do walkmana sony lub do Technicsa sytuacja jest diametralnie odmienna - soniaczki grają świetnie, a creativy bz).

Dlatego przed zakupem innych chce się upewnić, że nie będą grały jak te soniaczki - świetnie ale nie z muvo.......

Skoro mówisz, że te philipsy grają lepiej od białych creative to je sobie sprawie. Dzięki.

1658096[/snapback]

Bo te Twoje od Suny są zapewne 32ohm, a do MuVo jak pisałem 16ohm, a takich jest niewiele, a jeszcze mniej sensownych. Philipsy grają naprawdę poprawnie, ale za 50pln cudów trudno się spodziewać ;] Bas w miarę jest, wysokie są, średnie trochę płaskie, przynajmniej tak to wygląda w HP580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poprostu padne... ludzie którzy chcą kupić mp3 playera...

PRZECZYTAJCIE CAŁY WĄTEK ! ! !

a ci co słuchali jednego playera albo dwóch niech nie oceniają jego jakości ! bo nie macie z czym porównać... gość wam uwieży a potem jak już kupi będzie rozczarowany <poprostu osłabiacie mnie>

przykład:

"słuchałem tego playera xxx jest zaje*isty ! super dźwięk i ten dyktafon :)" (może i dla gościa jest wszystko zaje*ste, ale dopóki nie posłucha iriver-a, iaudio itp. :))

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja poprostu padne... ludzie którzy chcą kupić mp3 playera...

PRZECZYTAJCIE CAŁY WĄTEK ! ! !

a ci co słuchali jednego playera albo dwóch niech nie oceniają jego jakości ! bo nie macie z czym porównać... gość wam uwieży a potem jak już kupi będzie rozczarowany <poprostu osłabiacie mnie>

przykład:

"słuchałem tego playera xxx jest zaje*isty ! super dźwięk i ten dyktafon :)" (może i dla gościa jest wszystko zaje*ste, ale dopóki nie posłucha iriver-a,  iaudio itp. :))

POzdr.

1658158[/snapback]

czytałem cały wątek ale dalej nie wiem na co się zdecydować i czy warto wywalać te dodatkowe ~250zł na iRivera

Zapomniałem dodać że miło by było gdyby pracował jako pendrive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Niezadowoloną może nie, ale bez wad, to te odtwarzacze nie są...

1658704[/snapback]

Napisz cos szerzej, jesli mozesz. Na pewno przyda sie to wielu osobom, bo jak na razie to tu hurraoptymizm odnosnie irivera panuje...

EDIT: moj ojciec uzywa tych sluchawek z Muvo 512MB (tego, ktory byl w MM swego czasu za 333zl) i jest bardzo zadowolony, a byle gowna nie kupuje jesli chodzi o audio...

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no koss robi dobry wmiare sprzet wiec powinny niezle grać ale tylko do domu a nie do mp3 bo najpierw ludzie sie podniecają małymi rozmiarami mp3 (nie chodzi mi o ciebi tylko tak ogólnie) a potem kupują wielkie słuchawki :/ IMHO do mp3 tylko douszne słuchawki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 540zl to bym bez problmow wzial tego iRivera, ale na oficjalnej stronie jest za 650, wiec nie wiem gdzie ty go za tyle znalazles. Oglądałem ostatnio na komputroniku Mpio i ludzie raczej je dobrze oceniaja. A co wy o nich myslicie, może ktoś ma i się z mną podzieli swoimi uwagami??? :-P

Edytowane przez Kangur90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. z-cyber

2. ...

3. creative

ale nie spodziewaj się turbo exclusive hiper dźwięku

POzdr.

1660221[/snapback]

Wiesz co, nie łapie czegoś w twoim toku myślenia. Polecasz wszystkim irivery, podczas gdy pakowanie kasy w przenośny odtwarzacz mp3 jest lekko absurdalne, bo z definicji jest to niedoskonałe źródło dzwięku z tytułu zarówno kompresji danych, jak i miejsc odsłuchu, a do kompa sam masz podpięte głośniki creative, zamiast coś normalnie grającego. Coś masz ostro pozajączkowane w priorytetach :P

Jak pakować kasę, to w audio stacjonarne, a nie mp3 playerka, który za rok się znudzi/rozpieprzy/skroją go (właściwe podkreślić). No chyba że najważniejsze jest, że w autobusie zobaczą, że masz irivera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pakować kasę, to w audio stacjonarne, a nie mp3 playerka, który za rok się znudzi/rozpieprzy/skroją go (właściwe podkreślić). No chyba że najważniejsze jest, że w autobusie zobaczą, że masz irivera.

1660249[/snapback]

Dobrze gada, dac mu wodki :D

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1660249[/snapback]

Tu sie zgadzam. Teraz juz nie tylko tytanowa nokia za 1500zl bedzie pokusa dla lysych konfidentow w ortalionowych szatach :wink: Jak taki zobaczy irivera, uzna to za cos wartosciowego.

Chociaz co do jakosc dzwieku to zdecydowanie jest roznica. Kupujac tandete dla mas jestesmy skazani na max 128kbps. Roznica miedzy markowymi odtwarzaczami zdecydowanie jest odczuwalna na lepszych sluchawkach. Poza tym sama jakosc wykonania zacheca, bo np ja nie lubie miec odtwarzacza ktory jak naciskam w nim ply to caly skrzypi jak mysz komputerowa za 15zl. Poprostu czuc ze to sie zaraz rozleci. Szkoda ze zadna firma nie ma takiego idealnego odtwrzacza, ktory bylby maksymalnie prosty w budowie, bez bajerow - idealny monolit, wykonany z czegos lepszego niz plastik i oferowal jakosc irivera.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaz co do jakosc dzwieku to zdecydowanie jest roznica. Kupujac tandete dla mas jestesmy skazani na max 128kbps. Roznica miedzy markowymi odtwarzaczami zdecydowanie jest odczuwalna na lepszych sluchawkach.

Owszem, różnica jest, ale trzeba uświadomić sobie kilka prostych rzeczy:

- odtwarzacza przenośniego 90% z nas słucha w autobusie, pociągu, na rowerze, podczas biegania, chodzenia po mieście - etc. A szanse usłyszenia porażającej różnicy dźwięku między dobrym grajkiem a tanią chińszczyzną w wyjącym ikarusie albo intercity Kraków-Gdańsk pędzącym 160km/h są naprawdę znikome.

Abstraciach!ąc od tego, każdy popularny program kodujący do mp3 automatycznie obcina częstotliwości powyżej 14, 16 lub 18khz w zależności od bitrate lub presetu, więc jeżeli nie koduje się wg własnego presetu wyłączającego filtry, to dobre słuchawki, jak i dobre przetworniki odtwarzacza będą się po prostu marnować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, różnica jest, ale trzeba uświadomić sobie kilka prostych rzeczy:

- odtwarzacza przenośniego 90% z nas słucha w autobusie, pociągu, na rowerze, podczas biegania, chodzenia po mieście - etc. A szanse usłyszenia porażającej różnicy dźwięku między dobrym grajkiem a tanią chińszczyzną w wyjącym ikarusie albo intercity Kraków-Gdańsk pędzącym 160km/h są naprawdę znikome.

Dlatego sam zakupiłem muvo. Taki muvo 1GB + wymiana słuchawek wyjdzie taniej niż najtańszy iRiver 512MB.

Ale jak pada pytanie, który gra najlepiej, to niestety nie można odpowiedzieć muvo, bo iRiver go tłucze po pupie. Kwestia tylko, czy w tym nieszczęsnym autobusie, lub na ulicy idąc przy zatłoczonej ulicy ktokolwiek zauważy różnice.

Co do samej kompresji - dobrze ustawione lame + bitrate 192 dadzą już b. przyzwoity efekt. Jakoś do zmiennego bitrate nie do końca jestem przekonany, ale jest chwalony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego sam zakupiłem muvo. Taki muvo 1GB + wymiana słuchawek wyjdzie taniej niż najtańszy iRiver 512MB.

Ale jak pada pytanie, który gra najlepiej, to niestety nie można odpowiedzieć muvo, bo iRiver go tłucze po pupie.

Oczywiście, że tak - sam na początki chciałem kupic irv, ale po 2 dniach chodzenia z nim do pracy stwierdziłem, nie warto. Jakbym miał siedzieć na łące i patrzeć w niebo, to może

Co do samej kompresji - dobrze ustawione lame + bitrate 192 dadzą już b. przyzwoity efekt. Jakoś do zmiennego bitrate nie do końca jestem przekonany, ale jest chwalony...

Jak masz czas, poczytaj dokumentacje lame i potestuj presety. Gwarantuje Ci, że z presetu 'R3mix' lub 'alt preset extreme' będziesz bardziej zadowolony. Presety lame mają to do siebie, że używają ustawień, których nei ma w większości GUI typu CDex - no chyba, że lubisz klepać z linii komend ;] Oba mają zmienny bitrate, ale to naprawdę zaleta, a muvo sobie z nim radzi.

BTW. Jak następnym razem będę inwestował kasę w mp3 grajka, to i tak kupię coś z dyskiem 40-60gb, żeby przejść na muzę nieskompresowaną albo kompresję bezstratną - więcej na tym zyskam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, ja juz prawie kupilem z 5 roznych playerow... chcialem taki z HDD, ale wkurza mnie, ze praktycznie w kazdym trzeba uzywac dolaczonego oprogramowania do wgrywania muzyki (nie sprawdzalem ipoda pod tym katem); Creative nie dziala jako przenosny HDD (tzn. dziala, ale pliki mozna przegrywac tylko przy pomocy oprogramowania... swietny dowcip :? ), Philips z kolei dziala jako HDD, ale do wgrywania muzyki do posluchania i tak trzeba uzyc dolaczonego programu, w dodatku muzyke w ten sposob mozna przegrywac tylko w jedna strone (do playera)! :mur:

Teraz stwierdzilem, ze p#$%^ole wynalazki z HDD i kupuje Sandiska Sanse 512MiB (wersja 1 GiB jest IMHO za droga w stosunku do pojemnosci - ponad 500zl sam player) i do tego karte 1 GiB (najtansza widzialem za 165zl)... 500zl za odtwarzacz 1.5 GiB z radiem :lol: A dziala dokladnie tak jak oczekuje - wtykam w USB, przerzucam pliki i wio :) Zadnych sterow, dodatkowego oprogramowania itp. bzdetow. A jak stanieja karty SD, to kupie taka 2 GiB (na razie to wydatek min. 550zl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi