Filip80 Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 witam szukalem na firum ale sie nie doszukalem (wiec prosze o wyrozumialosc) problem polega na tym ze od pewnego czasu moj dysk IBM 80gb zaczal chrobotac bo inaczej tego nie umiem nazwac :) tzn. jakby czytal w miejscu ale nie mogl np. przegladajac to forum nieraz sie jakby zawiesza poczym rusza dalej, sa oczywiscie tez porzypadki kiedy tak dluzej chrobota w miejscu i wyskakuje ze zaczelo sie zrzucanie pamieci fizycznej (Stop: 0x0000007A) dysk oczywiscie sformatowalem poczym zainstalowalem xp od nowa przy instalce bylo tez chrobotaniew pewnych momentach. moze ktos mial podobny problem jesli tak to bylbym wdzieczny za podzielenie sie rozwiazaniem przelecialem hdd regeneratorem fakt zanalazl az 72 bad sectory i naprawil ale ma pytanie czy teraz moge formatowac ten dysk ??? chodzi mi oto czy czasami nie pojawia sie znowu te bad sectory po formacie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 To dość znany obiaw, przyczyn może być kilka - albo zaczyna padać mechanika, albo masz błędy na dysku. Zapuścić scandisk (tego dosowego - on ładnie pokazuje) można i zobaczyć. Jak są błedy, to tak ustawić partycje, coby je ominąć. Ja na takim dysku teraz jadę i działa porządnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackshmith Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Znajdz sobie narzedzie do podgladu S.M.A.R.T bodajrze smart monitor(ale nie pamietam) prawdopodobnie masz uszkodzone sektory jesli ostatnimi czasy prare razy wyłaczałes kompa "z wtyczki" to beda napewno jesli skaner smarta nie pokaze ci zbyt duzego zuzycia(niewiem ile czasu ma ten dysk liczac srednio ibm wytrzymuja ok 2-4lat przy uzytkowaniu - jesli nie nosisz dysku "do kumpla")mozesz uruchomic inny programik hddregenerator (pomyslunek jakiegos rosjanina ale skuteczny) i sprobowac przywrocic uszkodzone sektory (nietracisz dzieki niemu danych i obchodzi system plikow) zycze powodzenia (ja miałem ostatnio IBM z uszkodzonymi sektorami od1,3Gb do 9Gb niestety poszła do kosza bo smart pokazywał srednio ok 95% zuzycia :( ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Do usuwania badów polecam HddRegeneraor. Cudowne narzedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip80 Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 przelecialem hdd regeneratorem fakt zanalazl az 72 bad sectory i naprawil ale ma pytanie czy teraz moge formatowac ten dysk ??? chodzi mi oto czy czasami nie pojawia sie znowu te bad sectory po formacie ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...