Fireblade Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 witam wszystkich, mam pytanko, jakie sa dostepne i dobre programy do sprawdenia maxymalnych wartosci odswierzania naposzczegolnych rodzielczosciach, oraz drugie pytanko, to czym najlepiej dokonywac te zmiany?? thx z gory za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 dobra panowie, sznalazlem sobie juz program pover strip chyba bedzie dobry, teraz chcialbym sie dowiedziec jak wykrecic maksymalna czestotliwosc tak aby nie spieprzyc monitorka, plees poradzicie mi, jestem zielony jeszcze:) acha dodam tylko ze moj monitorek to Samsung SM 957 MB dzisiaj kupilem:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Sprawdz parametry na stronie samsunga badz w papierzyskach ktore dostales skoro kupiles go dzis. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 dobra panowie, sznalazlem sobie juz program pover strip chyba bedzie dobry, teraz chcialbym sie dowiedziec jak wykrecic maksymalna czestotliwosc tak aby nie spieprzyc monitorka, plees poradzicie mi, jestem zielony jeszcze:) acha dodam tylko ze moj monitorek to Samsung SM 957 MB dzisiaj kupilem:) 1213489[/snapback] Jesli naprawde chcesz mieć długo ten monitor to nie baw sie za bardzo w takie rzeczy bo możesz sie z nim szybko pożegnać. 1920x1440 to max co możesz wyciagnąć ale nie radze ustawiac takiej rozdzielczosci bo nie nadaje sie do codziennej pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 tzn jesli chodzi o rozdzielczosc to maksymalna ktora uruchomilem bez zadnych kombinacji to 2048 x 1536 przy odswierzaniu 60 Hz , z kolei jesli chodzi o uwage kolegi wczesniej to nie dostalem zadnych papierkow z ktorych by wynikaly jasno max parametry:) no i jeszcze przy rozdzielczosci 1600 x 1200 jest 75 Hz a przy 1400 x 1050 i przy 1280 x 1024 uzyskalem rozwiutkie 85 Hz tez bez problemow, a na 1024 wiadomo 100 Hz no i powinno sie dac ustwic przynajmniej z 94 na rozdzielczosci 1280 a na 1024 powiniem wycisnac ok 114 Hz tylko nie wiem jak:) hihi:) to na bank sprawdzic i czy to wogole jest prawda:) ale i tak big thx:) za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Jezeli sciagniesz stery od producenta WIN powinen automatycznie zablokowac niepoprawne wartosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Power Stripem możesz dużo zdziałać lecz pamiętaj, że może się to zakończyć brakiem odpowiedzi monitorka lub przypadkowym jego uszkodzeniem. Dane podawane fabrycznie są najbardziej optymalne dla użytkownika i po to się je zamieszcza aby monitor spełniał wszystkie normy co do ochrony oczu i wysyłanego promieniowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_k Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 tzn jesli chodzi o rozdzielczosc to maksymalna ktora uruchomilem bez zadnych kombinacji to 2048 x 1536 przy odswierzaniu 60 Hz , z kolei jesli chodzi o uwage kolegi wczesniej to nie dostalem zadnych papierkow z ktorych by wynikaly jasno max parametry:) no i jeszcze przy rozdzielczosci 1600 x 1200 jest 75 Hz a przy 1400 x 1050 i przy 1280 x 1024 uzyskalem rozwiutkie 85 Hz tez bez problemow, a na 1024 wiadomo 100 Hz no i powinno sie dac ustwic przynajmniej z 94 na rozdzielczosci 1280 a na 1024 powiniem wycisnac ok 114 Hz tylko nie wiem jak:) hihi:) to na bank sprawdzic i czy to wogole jest prawda:) ale i tak big thx:) za pomoc 1213609[/snapback] Ustaw sobie rozdzielczość 1280x1024 bo tak jest najczesciej używana przy 19" i poeksperymentuj Powerstripem, powinno ci sie udac dociągnąc wyżej odświezanie, jesli osiagniesz 100hz to nie baw sie dalej, zbyt ryzykowne,to ci powinno wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Odnosnie tego calego wedlug mnie niepotrzebnego tematu bo monitor to nie procresor, moge fireblade wiedziec po co chcesz tak zylowac go. Wraz ze wrostem odswiezania zwlaszcza w 19 raczej obraz sie pogarsza a nie polepsza, poza tym jak juz ktos wspomnial po to sa normy zeby je stosowac, i przy nich jest najprawdopodoniej najlepszy obraz, jak wyciagniesz na tym monitorze 1248x1024 przy 100 to gratuluje, tylko po co, jak najlepiej pracuje sie przy 85 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 manfred ano 100 Hz jest po to bo dla monitorow >19" 85 Hz niestety widac :( co do uszkodzenia monitora ... raczej malo prawodopodobne ( bo to w koncu monitor cufrowy i po prostu sie nie wlaczy ) jesli chodzi o EW skrocenie zywotnosci - mam kupla pracujacego w duzym serwisie monitorow i mowi ze to koszt max 50 zł dla nich ;-) ... ale wiadomo ... klientowi mowi sie ze elektronika sie cala spalila :P i trzeba byli kupe czesci wymieniac :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 manfred ano 100 Hz jest po to bo dla monitorow >19" 85 Hz niestety widac :(Tego zdania nie rozumiem , mozesz jasniej , co do reszty to ja wiem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 po prostu praca jest niekomfortowa - widac migotanie ( przynajmniej mi 85 Hz przeszkadza na 19ach ) pozatym 85 Hz to absolutne minimum ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 po prostu praca jest niekomfortowa - widac migotanie ( przynajmniej mi 85 Hz przeszkadza na 19ach ) pozatym 85 Hz to absolutne minimum ... 1214970[/snapback] ????????????? u mnie nic nie migocze a siedze przy roznych monitorach ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 VVV to usiadz sobie przy 100HZ i przy zapalonej świetlówce zobaczymy lie wytrzymasz.Wtedy wystepuje silna interferencja. Zgadzam sie z toba że 85 widać (niektórzy nie widza migotania 60Hz) Moge ustawić 100 Hz ale wtedy szybko padnie mi trafopowielacz a koszt nowego to koszt monitora. P.s Jesli chcecie by monit służył wam długo to lepiej ustawic te 85 Hz niż pozniej miec do wymiany trafopowielacz. A wyciaganie rozdzielczości wyższej niż maxymalny raster mozaiki to bezsens bo obraz jest rozmazany. No i zmęczenie wzroku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 mam '19 Compaqa i jedzie na 1600x1200 przy 85Hz i nic nie migocze, obraz ostry i ładny, więc nie wiem co ci migocze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manfred Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 VVV to usiadz sobie przy 100HZ i przy zapalonej świetlówce zobaczymy lie wytrzymasz.Wtedy wystepuje silna interferencja. Zgadzam sie z toba że 85 widać (niektórzy nie widza migotania 60Hz) Moge ustawić 100 Hz ale wtedy szybko padnie mi trafopowielacz a koszt nowego to koszt monitora. P.s Jesli chcecie by monit służył wam długo to lepiej ustawic te 85 Hz niż pozniej miec do wymiany trafopowielacz. A wyciaganie rozdzielczości wyższej niż maxymalny raster mozaiki to bezsens bo obraz jest rozmazany. No i zmęczenie wzroku. 1215042[/snapback] amen Ps tak w ogole rozdzileczosc dla 19 to 1280x960 ... (proporcje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yyy Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 ja uzywam na 19" 1360x1020 - zawsze te kilka pikseli wiecej :P co do trafopowielacza to cena wacha sie w granicach 50 - 100zł no i jeszcze jedno .... monitor jak sie rozwali mozna zawsze kupic nowy :) .... gorzej jak sie siedzi przed monitorem 8h dziennie i od tego mrygania lep boli :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireblade Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 bardzo dziekuje panowie za wypowiedzi, wlasnie czegos takiego szukalem czyli wszelkich za i przeciw:) chyba jednak sie nie bede bawil bo siedze na rozdzielczosci 1400 x 1050 i mam 85 Hz i chyba mi to odpowiada:) wiec jeszcze raz thx:) i pozdroweczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Smiem stwierdzic iż "" wykręcony "" na maxa monitorek bardziej sie grzeje, skraca sie żywotnosc kineskopu i trafopowielacza. To samo jak dasz za dużą jasnosc i kontrast. Producent niestety nie informuje jak sie to odbija na żywotności monitorka. Trzeba tak ustawic żeby było jak najlepiej dla naszych gał i jak najmniej je męczyło. Nie sztuka włączyc max res i max brightnes i siedzieć po pare h. Nie dosc ze monitor dostaje po [gluteus maximus] to nasze oczy tez. Zalecam umiarkowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...