Skocz do zawartości
ModdingKing

Prototyp bloku wodnego by Thorn

Rekomendowane odpowiedzi

NO właśnie wracam z zakładu gdzie mi obrabiają kawał miedzi a dokładnie walec midziany. Jeszcze nie widziałem takiego bloku więc to chyba będzie prototyp. Wysokość 25 mm, na 60 mm i ze skosem pod procek skos 50 mm cieżko mi to pisać ale może zrozumiecie. Po 12 mam iść odebrać wiec zrobię kilka fotek i pokaże to moje nowe dziecko w świecie bloków wodnych. Naprawdę ma niecodzienną konstrukcję ale może ta konstrukcja będzie bardziej wydajna niż inne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem juz gdzies okragle bloki wodne. Pionierem nie jestes. Najprostsza konstrukcja to poprostu wyfrezowac w srodku dziure i z boku bloku zrobic dwa otwory. Wlot i wylot. Woda w srodku bedzie sobie wirowac i dosc skutecznie odbierac cieplo. Najfajniej by bylo gdyby jeszcze tam w srodku dalo sie wyfrezowac "piny" Mialem podobna konstrukcje tylko ze z aluminium i spisywala sie calkiem spoko bo C/W wychodzilo na poziomie 0.27

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm, z wyobraznia 3d nie jest u mnie najgorzej ale ni..... nic nie rozumie.

jesli jest to walec - to jakiej srednicy?

na jakiej wysokosci jest sciety? podaj wys. najwieksza i najmniejsza.

dlaczego ten skos jest pod procek? i dlaczego wogole jest skos?

po za tym jaka mniej-wiecej przewidujesz powierzchnie oddawania ciepla?

sam jestem w trakcie zbierania pomyslow na blok - ale jednak na 100% oparty bedzie na szescianie. najwiekszy problem jednak sprawia mi zapinka do bloku - najprosciej moglbym sobie ja zakupic - ale sie uparlem ze wszystko bede robil sam. a jak ty rozwiazales zapinanie swojego bloku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśnie wracam z zakładu gdzie mi obrabiają kawał miedzi a dokładnie walec midziany...

napisz jaki ksztalt kanalow i gdzie wlot wody (najwydajniejsze bloki maja wlot po srodku - nad samym rdzeniem procka)

... najwiekszy problem jednak sprawia mi zapinka do bloku - najprosciej moglbym sobie ja zakupic - ale sie uparlem ze wszystko bede robil sam. a jak ty rozwiazales zapinanie swojego bloku?

jak masz te 4 dziury kolo Socketa to najlatwiej z kawalka plexi - wycinasz prostokat, robisz 4 otwory do przykrecenia oraz na wlot i wylot (jezeli to konieczne), kupujesz gwintowany pret z metra (np w Praktikerze) i nakrtetki ...

rozstaw otworow - http://www.dansdata.com/images/coolercomp/holes500.gif

"zapinka" jednego goscia

http://bsd.ae.wroc.pl/~purchawa/images/image_01.jpg

http://bsd.ae.wroc.pl/~purchawa/images/image_02.jpg

(zbierznosc adresu z adresem ModedKompz nieprzypadkowa) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem juz gdzies okragle bloki wodne. Pionierem nie jestes. Najprostsza konstrukcja to poprostu wyfrezowac w srodku dziure i z boku bloku zrobic dwa otwory. Wlot i wylot. Woda w srodku bedzie sobie wirowac i dosc skutecznie odbierac cieplo. Najfajniej by bylo gdyby jeszcze tam w srodku dalo sie wyfrezowac "piny" Mialem podobna konstrukcje tylko ze z aluminium i spisywala sie calkiem spoko bo C/W wychodzilo na poziomie 0.27

Pozdro

Dexter

Pionierem może i nie ale to pionierskie chyba kanały jakie robię a woda z góry doprowadzana bedzie wlot prosto na jądro a wylot obok ale woda pobierana ze środka walca.

A o co chodzi ci z pinami to nie wiem może przedstaw to bardziej obrazowo bo czeka mnie jeszcze robienie bloku na grafę więc może twój pomysł będzie cool dla grafy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

ne jednej ze stronek ktore przewijaly sie na forum znalazlem proste rozwiazanie dla tych co nie maja dziur kolo socketa:

http://www.arcadio17.republika.pl/rysunki_...jekt/widok4.jpg

http://www.arcadio17.republika.pl/rysunki_...jekt/widok5.jpg

IMHO cala trudnosc polega na wymierzeniu blaszek, podgieciu tej na gorze i wywierceniu otworow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz te 4 dziury kolo Socketa to najlatwiej z kawalka plexi - wycinasz prostokat, robisz 4 otwory do przykrecenia oraz na wlot i wylot (jezeli to konieczne), kupujesz gwintowany pret z metra (np w Praktikerze) i nakrtetki ...

myslalem nad tym - jednak w takim przypadku dociskac blok trzeba az w czterech punktach. wydaje mi sie wiec ze 1st nie koniecznie moze byc to stabilne - wystarczy ze na jednym rogu docisne bardziej i blok nie bedzie dolegal tak jak powinien, tym bardziej ze moj blok bedzie wysoki wiec latwo sam sobie skorzysta z zasady "dzwigni". 2nd czy wtedy nie trzeba jakos usztywniac plyty od spodu???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emge:

mnie najbardziej się podobała najprostsza zapinka jaką widziałem: śruba przechodząca przez aluminiową sztabkę. sztabka miała po dwa otwory fi 1.2mm na każdym końcu (wiercone z boku w kierunku śruby), w które były wetknięte duże spinacze biurowe wygięte w podwójne L (a dokładnie U z zagiętymi w bok górnymi końcami wchodzącymi w otwory w sztabce).

pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest coś takiego.... 

hmm, dziwne przyznam.

jak zaplanowales przylacza i jak wg. ciebie wygladal bedzie obieg wody?

rysunek przedsawia tylko wyżłobienia a na zdjęciach dzisiaj pokaże o co mi chodzi :) a wloty wody będą z góry wot wody na środku prosto na rdzeń a wylot z boku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalem nad tym - jednak w takim przypadku dociskac blok trzeba az w czterech punktach. wydaje mi sie wiec ze 1st nie koniecznie moze byc to stabilne - wystarczy ze na jednym rogu docisne bardziej i blok nie bedzie dolegal tak jak powinien, tym bardziej ze moj blok bedzie wysoki wiec latwo sam sobie skorzysta z zasady "dzwigni". 2nd czy wtedy nie trzeba jakos usztywniac plyty od spodu???

ad 1 - mozesz nie dokrecac do konca tylko dac sprezyny miedzy zapinke a nakretke - one docisna zapinke raczej rownomiernie (cos a'la sruby ze sprezynami w SWIFTECH'ach)

http://www.spodesabode.com/articles/swift462/block.gif

http://www.swiftnets.com/assets/images/pro...462-Uheader.jpg

http://www.swiftnets.com/assets/images/pro...62/MCW478-H.gif

ad 2 - ano trzeba dac cos od spodu (co nie przewodzi pradu) czyli np 2 taki sam kawalek plexi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o takie "piny" mi chodzilo ! Widzialem na sieci gdzies ze gosciu z brzega wycial ich troche zrobil kwadratowy ksztalt obudowal to plexi i voila. Podswietlil jescze na niebiesko i zajeb.. blok mial.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj oj a gdzie wylot ??

IMHO pomysl niezly ale nie do konca. Zawirowania ogromne beda powstawac  i w niektorych miejscach woda bedzie stac np. w tym srodkowym "kanale"

Pozdro

Dexter

Dex główny wlot wody bedzie na środku by woda wlatywała prosto na jądro a wylot w jednym z rogów drobiłem sobie test taki jak ta woda krąży na plastelinie :) zabawy miałem trochę z tym ale woda krąży super po tych kanałach :) tylko zastanawia mnie jaka będzie wydajność przy mojej pompce 2500 l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl masz ciekawy. Domyslilem sie ze wlot na srodku, chodzilo mi o wylot. Ale IMHO troche przekombinowales i woda nie bedzie krazyc optymalnie. Zawirowania beda powstawac i w srodkowym kanale zobaczysz ze bedzie zastoj. Jak to plexi przykryjesz to bedziesz wszystko widzial.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj ja tez cienko widze obieg wody.

jesli masz mozliwosc jeszcze sie z tego wycofac - to zrob to jak najszybciej - zaplanuj lepszy ksztalt. musze poprzec "dexter'a" woda w pewnych miejscach bedzie stala - i chociaz jakis jej tam obieg bedzie, bo cieplo z zimnem musi sie mieszac w takim miejscu - to zdecydowanie sprawnosc tego ukladu nie bedzie optymalna.

warto bardziej dopracowac ten kawalek miedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o takie "piny" mi chodzilo ! Widzialem na sieci gdzies ze gosciu z brzega wycial ich troche zrobil kwadratowy ksztalt obudowal to plexi i voila. Podswietlil jescze na niebiesko i zajeb.. blok mial.

Pozdro

Dexter

czyzbys mial na mysli dokladnie cos takiego:

http://www.thewarfields.com/BelgianWB.htm

:twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj ja tez cienko widze obieg wody.

jesli masz mozliwosc jeszcze sie z tego wycofac - to zrob to jak najszybciej - zaplanuj lepszy ksztalt. musze poprzec "dexter'a" woda w pewnych miejscach bedzie stala - i chociaz jakis jej tam obieg bedzie, bo cieplo z zimnem musi sie mieszac w takim miejscu - to zdecydowanie sprawnosc tego ukladu nie bedzie optymalna.

warto bardziej dopracowac ten kawalek miedzi.

No a takie coś

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mimo wszystko bede chyba jednak opieral sie wlasnie na pomysle "BelgianWB" z malymi zmianami.

podstawa oczywiscie miedziana - ale jeza bede nabijal przewodem miedzianym - srednica 1-2mm. tylko problem w tym jak powiercic rowno taka gestwine otworow :evil: niestety nie mam dostepu do warsztatu - a wiertarka z reki to ja se w scianie moge powiercic.

ale ty Thorn chyba nie mialbys z tym problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn - mysle ze Twoj projekt bylby lepszy gdybys zrobil taki patent - (odnosze sie do 1 rysunku) w kazym z okregow tylko 1 otwor - czyli w wewnetrznym np tylko na dole, w srodkowym tylko na gorze i wylot wody znowu na dole (w zewnerznym okregu) - sorry ze tylko opis ale nie chce mi sie rysowac :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mimo wszystko bede chyba jednak opieral sie wlasnie na pomysle "BelgianWB" z malymi zmianami.

podstawa oczywiscie miedziana - ale jeza bede nabijal przewodem miedzianym - srednica 1-2mm. tylko problem w tym jak powiercic rowno taka gestwine otworow :evil: niestety nie mam dostepu do warsztatu - a wiertarka z reki to ja se w scianie moge powiercic.

ale ty Thorn chyba nie mialbys z tym problemu

opracowuje projekt jeszcze reaktora atomowego takie właśnie pręty miedziane nagwintowane i włożone w podstawę całość obudowana plexi i podświetlona fajnie to wygląda :) ale jak czytałem gdzieś to podobno zamiast prętów miedzianych lepsze są alumioniowe (można wykożystać śróbki aluminiowe ) a problemów to nikt nie ma jeżeli w swoim mieście ma Technikum mechaniczne tam na warsztatach praktyk są all narzedzia a wykonują takie coś za grosze :) ja zapłaciłem za przetoczenie i skrawanie 25 zł więc to nie pieniądze takie wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a takie coś...

juz nie kombinuj z tym - jesli masz jeszcze material - zabierz sie za nowy pomysl. no i w odpowiedniej kolejnosci - pomysl - konsultacja - wykonanie :twisted:

jedyne co to tak jak wspomnial dexter - wybrac caly srodek i ponabijac piny, albo wogole wybrac caly srodek. doprowadzenia tylko z gory - a przegrodki zakombinowac z pleksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...