Skocz do zawartości
ModdingKing

Prototyp bloku wodnego by Thorn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisalem ze to nie jest optymalny pomysl. Slimak bedzei najlepszy tylko ze nie jest do wykonania ot tak. Trzeba miec niezly sprzet. Zreszta wszystkie te projekty wymagaja dobrej frezarki najlepiej numerycznej.

Od standardowego slimaka lepszy bylby podwojny i Thorn jak masz mozliwosc to rob cos takiego.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nareszcie mam :) tak sobie po drodze myślałem i doszedłem do wniosku że zawirowanie wody bedzie za duże więc robię sobie jednak coś na styl BelgianWB tylko z moim blokiem ale środek tak jak w Belgian ale z miedzi te pałeczki będą :) a oto co mi wyszło

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeżeli chodzi o ścianki boczne to maja 2mm jest tam zrobiony u góry skos bo musze jakiś skręcić plexi do bloku, może coś z tego wyjdzie (mam taką nadzieję)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bajka :!: 

robi wrazenie. a moze dalo by rade zebys mi tez cos takiego zrobil? oczywista nie za darmo

jeżeli uda się all i testy wydajności będą dobre to będę je robił na szeroką skale :) ale najpier trzeba skonczyć ten i zacząć testować. Teraz zastanawiam się ile tych dexterowych pinów władować w tą powieżchnię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innovatek robi podobnie tylko ze to jest 1 pin strasznie gruby i woda tam spiralnie krazy "po gwincie" z dolu na gore. Mysle ze wiecej jak dziesiec nie ma co tam wpychac tylko ze nagwintowane jakas narzynka co gleboko w material sie wbija.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to trudno 8) Ale IMHO jezeli bedaziesz sie bawil w wieksza ilosc to wlasnie taki projekt bylby chyba najlepszy zakladajac wlot na srodku. W Twoim projekcie woda najwiekszy przeplyw uzyska na najkrotszej drodze a te piny po bokach beda mniej chlodzone. Twoj projekt jest dobry jezeli wlot sie umiesci po przekatnej.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz to trudno  8)  Ale IMHO jezeli bedaziesz sie bawil w wieksza ilosc to wlasnie taki projekt bylby chyba najlepszy zakladajac wlot na srodku. W Twoim projekcie woda najwiekszy przeplyw uzyska na najkrotszej drodze a te piny po bokach beda mniej chlodzone. Twoj projekt jest dobry jezeli wlot sie umiesci po przekatnej.

Pozdro

Dexter

nic trudnego wloty zrobi się po przekątnej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyzbys mial na mysli dokladnie cos takiego:

http://www.thewarfields.com/BelgianWB.htm

:twisted:

Ta to jest to ! Po prostu cudo jak ktos ma obudowe z plexi.

Pozdro

Dexter

Fajny bloczek, nie powiem, jedenego tylko nie kumam :

po co wkrecal te piny z brzegu, a potem je wycial i nawiercil ???? 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie szybko potrzebuje projektu w autocadzie , bede mial wykonywany blok z kanalami w ksztalcie ośmioboku. blok miedzi ma wymiary 50x50 (mozecie wykonac dwa 50x50 i 45x45) , scianki 2 mm (i jakos zagospodarowac miejsce na sruby) . Blok to taki slimak octalny , wplyw wody na jądro a wypływ na koncu slimaka , moze ktos to wykonac i podeslac w cadzie i jpegu ????

jak sie postaram to wykonam kilka takich bloczkuff a chyba takie bedom najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybki projekt jest :)

Dołączona grafika i myślę że tyle wsadzę no może trochę mniej jak będzie się ciulowo robić :)

Ja włąśnie coś takiego robię tylko nie bawiłem się w żadne frezowanie.

Górą bloku będzie zatyczka miedziana na rury. Jej średnica to 42 mm, bo większej nei mogłem dostać, a wys. ok. 30 mm. Dołem będzie miedziany radiator, a jak będę miał mało kasy to chyba taki najzwyklejszy od starego pentiuma. Problemem jest to że on ma żeberka wysokie tylko na 7 mm, a ja bym potrzebował taki z żeberkami na 15-25mm.

To będzie coś podobnego do tych na www.overclockers.com a dalej watercooling i bevi blocks.

Tylk o u mnie będą rurki 12 mm. I jest pewien problem. Bo albo rurki wchodząca będzie pod minimalnym kątem (bop 2x ok. 14 mm się nie zmieszczą) albo jedna będzie miała wylot z boku , a nie u góry. I oczywiście wlotowa będzie "wsunięta " do środka możliwie najbliżej rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn>>

pomysl teraz jest "konkretny" i to bardzo. IMHO jednak chyba bardziej optymalne w tym przypadku bylo by doprowadzenie wody do bloku po jego bokach. wykorzystaj to ze twoj blok jest okragly - a to daje ci sporo miejsca <mam tu na mysli przekatne gdyby byl to kwadrat>. zrobilby to kolankami 1/4cala tak by wyprowadzic weze pionowo. kolanka bede sie doskonale nadawaly od instlacji do sprezonego powietrza - a w nie jakiekolwiek inne koncowki na weze.

wyjscia zrobilbym oczywiscie tak "face to face" czyli jedno pompuje w drugie chlodzac "piny" w okregu bedzie to pieknie wirowalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak apropo to czy ktos interesowal sie blokami na CPC (www.cpc.pl) :?:

sa tanie - a nie przypominam sobie by ktos o nich wspominal kiedys.

chyba tylko mate tu autorytem jest. a moze inni tez potrafia ?

No nie , sorry emge

ale jezeli porownujesz te puderniczki do bliokow Mate to :lol: :lol: :lol:

Juz o zaciskach na rooreczki nie wspomne :lol:

Dołączona grafika

To przeciez ta qpa co na Allegro sprzedaja za 99 zl 8O :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale, ale... zaraz - zaraz :twisted:

ja nie porownuje ich ze soba - bo to juz golym okiem widac - co jest profesjonalne a co jest mniej profesjonalne. to nie podlega dyskusji.

tylko z drugiej strony - jakie masz podstawy do nazywania tego puderniczkami? miales to w reku? wiesz cos o pracy tego czegos?

fakt mizernie to wyglada - ale przyznaj, ze juz wiele takich po<span style="color:red;">[ciach!]</span>lek potrafilo mile zaskakiwac. poprostu ciekawosc mnie bierze jak to widze.

wzielo mnie od razu tez lenistwo, do ktorego sie zawsze przyznaje i zamowilem sobie bloczek tylko na sam chipset. za male to dziadostwo jest i jak pomyslalem sobie ze sam mam to strugac a tu takie pieniadze to kosztuje - raptem 39,00 - to sobie to przetestuje wlasnie na chipsecie.

BTW - no na CPU zdecydowanie bym tego nie zalozyl (a moze??? powinienem miec gdzies jeszcze P166MMX :mrgreen: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak apropo to czy ktos interesowal sie blokami na CPC (www.cpc.pl) :?:

sa tanie - a nie przypominam sobie by ktos o nich wspominal kiedys.

chyba tylko mate tu autorytem jest. a moze inni tez potrafia ?

No nie , sorry emge

ale jezeli porownujesz te puderniczki do bliokow Mate to :lol: :lol: :lol:

Juz o zaciskach na rooreczki nie wspomne :lol:

Dołączona grafika

To przeciez ta qpa co na Allegro sprzedaja za 99 zl 8O :lol:

Muahahaha, puderniczki :mrgreen: dobre okreslenie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emge

nie mialem tego w rekach, ani w kompie (i nie bede mial na 100%)

twierdze tak na podstawie wrazen wzrokowych, relacji userow i tego co mowia sami tffurcy :P

Jezeli to ma tylko zastapic zwykly qler, to po co mi to ? 8O

Nie jest to skierowane do "kretaczy" jako ze nie wyrobi z przekreconym prockiem, jaki wiec z tego pozytek dla overclockera ? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...