Skocz do zawartości
minos4u

Brak Pliku Ntldr

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem co sie stalo pewnego dnia uruchamialem system i wyswietlil sie komunikat "nie mozna znalezc pliku ntldr" probowalem zamienic plik z plyty instalacyjnej win xp ale to nie podzialalo a kiedy instaluje windowsa xp po skopiowaniu wszystkich plikow na dysk wywala blad ze dysk twardy jest uszkodzony co to moze byc prosze o pomoc!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo ci nie pomoge ale...

Mialem kiedys taki sam problem na jednym kompie. Za nic w swiecie nie chcial mi sie zainstalowac win Xp na Fat32 bo ciagle wyskakiwal ten blad. NIe pomagalo fixboot ani fixmbr w konsoli odzyskiwania.

Dopiero konwersja na NTSF pomogla i windows dał sie w koncu zainstalować.

Z 98 na FAT o dziwo nie bylo tego problemu.

Szukalem rozwiazania tego problemu wszedzie i niestety nic nie pomagało.

Stwierdzilem w koncu że musi to byc wina dysku. Może uszkodził sie w nim jakis sektor rozruchowy albo cos w tym stylu.

Dysk jednak pod windowsem 98 działa do dzis prawidłowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi ten problem sie powtarze zatrważająco często - chyba co miesiąc :| Poprostu wyłaczam kompa nic nie usuwając itp, wlaczam na nast dzień i błąd pliku ntldr. Oczywiście format pomaga no ale ile można robić formatów :/ Ma ktoś jakiś pomysł żeby temu zapobiec? :)

EDIT:

Mam kare za lenistwo :oops:

Dosłownie w 5 min znalazłem sposób, na dotatek banalny :)

Prosta sprawa

Jesli masz fat32 to dyskietka startowa z obsluga cd-romu i kopiujesz ntdlr z folderu i386 z plyty instalacyjnej winxp do głównego katalogu c:

Jesli ntfs to uruchamiasz z plytki instalacyjnej uruchamiasz konsole odzyskiwania i wpisujesz copy e:\i386\ntdlr c:\

e-to litera cd-romu 

Restart

Gratulacje komp chodzi

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi