Skocz do zawartości
rafan75

Dobra Wymiana? Proszę O Podpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam wielką prośbę. Może ona jest bezsensowna ale proszę o odpowiedź. Stanąłem przed faktem zamiany komputera.

Posiadam:

AMD Athlon 2500+ Barton

Asus A7N8X-X (nForce2 400)

Seagate Barracuda 80GB ISA133

256 MB RAM DDR 333 Kingston KVR333X64C25/256

GeForce4 MX440-8x PixelView DDR 64MB

reszta pozostaje bez zmian

A mogę mieć bez dopłąty zmienione na:

AMD Athlona 2600+ Barton

ASRock K7S8XE+ (SiS 748)

Seagate Barracuda 200GB SATA

512 MB RAM DDR 333 Nanya M2U51264DS8HB3G-5T SSTL 2.5

GF FX 5200 (128M) NO NAME

Nie ma żadnych wątpliwości jeśli chodzi o procesor i dysk. Wątpliwości małe są przy RAM-ie, płycie głównej i grafice (chodzi o firmę i jakość ). Jeśli wiecie coś o tych firmach to proszę o recenzje.

I najważniejsze. Czy mając taką opcję jak ja: wymieniać czy nie?

Gdybym się zdecydował na tego ASRock-a to może lepiej dołożyć jakieś niewielkie pieniądze i wymienić na coś lepszego. Co polecacie? (przyznam że cały czas miałem Asusa i byłem cholernie zadowolony a co do tego ASRocka mam jakieś mieszane uczucia).

Pozdrawiam

rafan75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam wielką prośbę. Może ona jest bezsensowna ale proszę o odpowiedź. Stanąłem  przed faktem zamiany komputera.

Posiadam:

AMD Athlon 2500+ Barton

Asus A7N8X-X (nForce2 400)

Seagate Barracuda 80GB ISA133

256 MB RAM DDR 333 Kingston KVR333X64C25/256

GeForce4 MX440-8x PixelView DDR 64MB

reszta pozostaje bez zmian

A mogę mieć bez dopłąty zmienione na:

AMD Athlona 2600+ Barton

ASRock K7S8XE+ (SiS 748)

Seagate Barracuda 200GB SATA

512 MB RAM DDR 333 Nanya M2U51264DS8HB3G-5T SSTL 2.5

GF FX 5200 (128M) NO NAME

Nie ma żadnych wątpliwości jeśli chodzi o procesor i dysk. Wątpliwości małe są przy RAM-ie, płycie głównej i grafice (chodzi o firmę i jakość ). Jeśli wiecie coś o tych firmach to proszę o recenzje.

I najważniejsze. Czy mając taką opcję jak ja: wymieniać czy nie?

Gdybym się zdecydował na tego ASRock-a to może lepiej dołożyć jakieś niewielkie pieniądze i wymienić na coś lepszego. Co polecacie? (przyznam że cały czas miałem Asusa i byłem cholernie zadowolony a co do tego ASRocka mam jakieś mieszane uczucia).

Pozdrawiam

rafan75

1213694[/snapback]

Bez sensu, chyba że znaczenie dla Ciebie ma pojemnośc dysku twardego. Dokup ramu, zmień grafę, a procesor do podkręcenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie taka wymiana nie bedzie za bardzo widoczna jezeli chodzi o wydajnosc sprzetu, ale jezeli mozesz to zrobic za darmo to sie bardzo oplaca :D Kazdy z podzespolow jest przeciez minimalnie lub troszke wiecej lepszy od tego ktorego aktualnie posiadasz. Wymieniaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.W.

Ale przyłącze się, by nowego topiku nie zakładać:

Czy opłaca się wymiana Thortona 2000+ z odblokowanym mnożnikiem, kręconego max do 2.3Ghz, jako barton(tyle max, zasilacz nie wyrabia więcej) na

Też 2000+, ale thoughbreda,mobila z domyślnym v 1.5 i bez zmiany napięcia na 2,2ghz, którego jak sądzę mógłbym podkręcic na 2,5ghz do2.7 na WC ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.W.

Ale przyłącze się, by nowego topiku nie zakładać:

Czy opłaca się wymiana Thortona 2000+ z odblokowanym mnożnikiem, kręconego max do 2.3Ghz, jako barton(tyle max, zasilacz nie wyrabia więcej) na

Też 2000+, ale thoughbreda,mobila z domyślnym v 1.5 i bez zmiany napięcia na 2,2ghz, którego jak sądzę mógłbym podkręcic na 2,5ghz do2.7 na WC ????

1213814[/snapback]

Pewnie ze sie oplaca wyminiec. Podkrecisz ladnie tego procka a to 256kB cachu L2 mniej i tak nie zauwazysz. Bierz i sie nie zastanawiaj :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawy liczenia znamy. ;)

Ale.. kolega napisał że ma wątpliwości przy płycie - chodzi o firmę i jakość. Co tu i tu lepiej wypada hę ?

1213913[/snapback]

Nie pisałem tego do ciebie, tylko do kolegi którego naszły wątpliwości czy wymienić. Na marginesie to dziwna sprawa z tą wymianą 'bez dopłaty', ale nie wnikam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi