Mociak Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Mam procesor AMD K6-III 400Mhz AFR, ale moja obecna płyta główna jest beznadziejna!! Kożystam oczywiście ze standartu ATX - PS/2, USB, COM i LPT wbudowane, IrDA, DIMM (najlepiej cztery banki, nie mniej niż 3) RAM (nie SIMMy!!), nowoczesny BIOS z wieloma funkcjami, nie wspomnę o zasilaniu :D . Mam ogrmny problem z doborem nowej płyty głównej. Jako że SuperSocket 7 dawno wyszły z użycia, na Allegro nie ma już odpowiedniej płyty. Gdybym chociaż znał jakiś fajny model, mogłbym poszkać w sklepach internetowych. Ineresują mnie raczej ABIT, ASUS czy Soltek albo MSI, (ewentualnie FIC czy DELL) a nie takie jak mam teraz (PC-PARTNER - to wogóle firma?!). Piszcie jeśli spotkaliście się z uroczą nowoczesną płytą główną pod K6-III. AMD K6-III 400 AFR (4.0 x 100Mhz), jakaś płyta PC-PARTNER, 128 + 32 Mb SDRAM, 3Dfx VooDoo 2000 16Mb AGP, SB 128, Samsung V3032A 4,3 GB (działa 4,1), nagrywarka Samsung 32x8x8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Śłuchaj moja poprzednia płyta to FIC VA-503+, spisywała się ona bardzo dobrze. Opis płyty pod tym linkiem... Posiada dwa banki Dimm i wpełni sterowana częstotliwość FSB przez zworki. Procesor do 550 MHz. Gniazdo ATX i AT 1x - AGPx1 i x2 3x - PCI 3x - ISA Gniazdo Super Socket 7 Jak chcesz to możemy o niej pogadać na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 FIC VA-503+ Taka płytka nie zabardzo mi odpowiada..... 4 Banki SIMM? nieee.... Brałem pod uwagę, ale nie jst zbyt nowoczesna. Dzienx za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedroo Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Aopen AX59Pro - bardzo dobż mi się z nią pracowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Jest trochę inny model FIC'a, bodajże FIC VA-503A(http://www.fic.com.tw/product/motherboard/1stmainboard_detail.aspx?type=legacy&model_id=6) Ta płytka na pewno ma 3 gniazda DIMM i co ważne 1MB cache L2/L3 na pokładzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Obie dosyć-dośyć ale mi chodzi o bombę! Aopen ma FSB66 i nie wiem czy pociągnie na K6-<u>III</u>, FIC jest dwustandartowa (AT i ATX). Codzi mi o konkretną ATX bez SIMMów i chciałbym na niej jak najbardziej podkręcić ten procek (z zajebistym chłodzeniem da się mógłbym do 800Mhz, ale mam duże wątpliwości czy JAKAKOLWIEK tyle obsłóży na Socket 7 i czy procek wogóle ruszy). Dzięki za pomoc, ale temat jest jeszcze otwarty :) Aha, jeszcze przydałby się jaknajszybszy AGP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 k6 powyzej 600 to rarytas, mozesz sprobowac solteka sl-56h1 - mam w nim k6-2 300, fsb 100 luzik chodzi, mnoznik do x6.... zrob 600 i bedziesz gosc..... GOSC..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Coś nie mogę dotrzeć do strony o tym solteku. Może dałbyś jakiś link?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedroo Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Na Aopenie miałem K6-3 400 chodził bez problemu na 450. Ustawienia na płycie są następujące: napięcie na CPU: 1,3-3,5 V mnożnik: 1,5-5,5 FSB: 66-124 Częstotliwośći pracy na K6-stkach powyżej 550 MHz udawało się chyba ustawiać tylko na K6-2+ (dodatkowo możliwa była zmiana mnożnika z poziomu windowsa - o ile dobrze pamiętam) i K6-3+ ale te akurat były bardzo bardzo ciężko dostępne. Ale częstotliwość 800 MHz to będzie ciężka sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Ciekawe czy osiągniecie 800Mhz (100% podkręcenia) jest możliwe od strony procka i od płyty. Wydaje mi się że po zmianie napięcia z 2.2V (jądro AFR!!) na np. 2.5V będzie wystarczyło pobawić się mnożnikiem i FSB-kiem. 133Mhz FSB X 6.0 - to mój cel. Teraz pytanie - czy jest lyta na Socket 7 która obsłuży te właśnie wymagania W POŁĄCZENIU (niektóre płyty mogą mieć mnożnik 6.0 do np. magistrali 66, a FSB 133 do mnożnika 4.5) Oczywiście miedziany radiator i wiatrak od 3,2 Ghz powinien trochę pomóc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Moje wyniki na FIC VA-503+ AMD 300 MHz @350 MHz stable cały czas od kąd otworzyłem komputer czyli po roku (koniec gwarancji). @400 MHz stable podniesione napięcie o 0.2 V @500 MHz stable przy podniesionym napięciu około 0.4-0.6V, po pewnym czasie jednak problemy i zjechałem do 400 MHz (straszliwie się grzał)... Przesiadka na AMD 550 MHz @600 MHz podniesienie napięcia o 0.4 V stable wszystkie testy lecz wydajność mało widoczna, zjechałem do normalnych ustawień bo też się grzał. Oczywiście FSB 100 MHz w każdym przypadku i operacje na jumperach voltów i mnożnika. Co o tej płycie nie mówić to była naprawde stabilna, obsługuje FSB podobno 124 MHz ale ja w życiu nie wiedziałem jak to zrobić, 112 MHz obsługuje ale nie miałem potrzeby lecieć asynchro z pamięciami. Synchro dawały lepszą wydajność a jak może wiecie na SS 7 był problem bo nie wszystkie pamięci dało się postawić powyżej 100 MHz, nie było zazwyczaj takiej nawet możliwości harderowej (ubogość płyt pod tym socketem). 133MHz x 6 na SS 7 no to ci powiem, że się jeszcze nie spotkałem... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 A ja w tym czasie nie próżnuję i odkryłem, że niktóre płyty (SS 7 of kors :)) mogą obsłużyć magistralę nawet 150 Mhz (!!!!) i mają mnożnik 6.0 (!!!!) ale na razie nie mam czasu się zagłębić. Dobrym przykładem jest Asus (chyba) P5A (chyba). Procek wytrzyma podniesienie napięcia do 2.4V http://www.google.pl/search?q=cache:XJlf4B...+x+133Mhz&hl=pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 .... Procek wytrzyma podniesienie napięcia do 2.4V .... 1220314[/snapback] Jeśli to pytanie to ci odpowiadam. Te procki działaja na takim napięciu, znaczy zależy jaki, bo moja 550 MHz dzizłała na 2.2V i na 2.8V więc... Jeśli chcesz osiągnąć na SS7 800 MHz z procka K6-2 to respekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Chodzi tu o AMD K6-III nie 2. A na stronkach wszystkich podają, że do 2.4V wyrobi. Ale czy wogóle ruszy na 800Mhz ?! :/ Poszukuje najlepszej wyprodukowanej kiedykolwiek płyty głównje na SS7. Wysyłajcie pocztą :):) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...