Eskan Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Nie mój problema, a kolesia. Post pisany grzecznościowo. WD 60 GB, W 98 Padł mu komp (nie znam dokładnie objawów) i nie wstaje. Ponieważ nie traktuje go, w tym systemu, tak jak powinien więc poradziłem mu pierwszą najprostrza metodę, może np. zacząć diagnozę od dysku. Podłączyć do działającego kompa i zobaczyć co się dzieje. Tak zrobił. Po formacie okazało się, że system nie chce się wogóle instalować. Tu niestety też nie mam bliższego info o powiedzmy komunikatach, blue screenach itp. :? Wiem, że dane do diagnozy są mizerne :oops: Zapodać scan disk i przy ewentualnych badach potraktować dysk hdd regeneratorem ? Spróbować transferu plików i ustawień z działającego systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Niech sciagnie program diagnostyczny WD i sprawdzi dysk, a potem w zaleznosci co wypisze albo HDD Regenerator albo dysk na duza dyskietke przeznaczyc 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Narzedzie sie zwie WD Clear. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eskan Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Znalazłem taki opis do WDClear: "Jeśli ktoś ma kłopoty z dyskiem (jakieś bad sektory czy coś innego) to możliwe, że ten program to ostatnia deska ratunku. Po wypakowaniu, wszystkie pliki znajdujące się w folderze WDclear wrzucamy na dyskietkę. Następnie uruchamiamy kompa w DOS'ie np.:z dyskietki startowej, potem wkładamy dyskietkę z WDclear i w wierszu poleceń wpisujemy: A:\wdclear.exe i naciskamy "enter". Używać rozważnie-program "czyści" cały dysk -nie zostawia żadnych danych. wdclear oferuje tzw. binarne sformatowanie dysku.Efekt jest taki, że na dysku nie zostają żadne dane, zamazywany jest sektor rozruchowy i tablice fat. podczas takiego czyszczenia istotnie niektóre błędy mogą zostać poprawione. w praktyce dysk jest "jak z fabryki", tj. teoretycznie czyściutki. W praktyce jednak mogę się mylić i może conieco zostaje?... mimo wszystko do oczyszczenia dysku - polecam." Pokombinuje... A może ktos zna też inne metody :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...