Skocz do zawartości
Q

Cl I Timingi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z timingami pamieci.

Wiem że im mniejsze tym lepsze :) Ale jakie są optymalne? Np. do moich pamieci Hynix?

Pracuje na 2.5-3-3-11 to dobry wybór?

Gdzieś słyszałem że ostatnia wartość powinna być sumą poprzedzających,to prawda?

UPDATE:

Odkręciłem pamięci:

Dołączona grafika

Chyba nieźle jak na Hynixy za 280zł z allegro,nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im niżej tym lepiej :)

Pracuj na najniższych timingach jakich możesz. Niestety na Hynixach nie można zbyt nisko schodzić z timingami za to można wysoko poleciec z mhz :)

Ustaw sobie na 2-3-3-11 (albo 8, sprawdz co lepsze) pamięci powinny dać rade przy 235mhz i podwyższonym napięciu.

Ostatnia cyferka teoretycznie powinna być równa sumie trzech poprzednich ale w praktyce różnie to bywa. Ja prawie zawsze daje na końcu 11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suma 3 pierwszych powinna byc rowna ostatniej ale nie tyczy sie to nf2 i wysokich fsb. testy wykazaly ze naj wydajniej jest jak sie ustawi wlasnie 11. i jeszcze 260 3 3 3 11 jest mniej-wiecej rowne 245 2 2 2 11 przy nizszych jest mniejsza roznica. Przynajmniej mi tak kiedys wyszlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z culmen, a od siebie jeszcze dorzucę że bardzo ważna jest ta druga wartość (RCD). sprawdzałem to kiedyś po lekturze testu w necie i wyszło że 2,5-3-3-11 daje taką samą wydajność co 2-4-3-11 przy tym samym FSB. oznaczałoby to że najplepiej podnosić FSB aż do momentu w którym musimy podnieść tRCD. w każdym razie im niżej tym lepiej i na NF2 ostania wartość to 11 (też sam sprawdzałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suma 3 pierwszych powinna byc rowna ostatniej ale nie tyczy sie to nf2 i wysokich fsb...

1218564[/snapback]

@gralmi

pozwoliłem sobie wyciąć kawałek posta, ale tu masz odpowiedź - to tylko na AMD, Ty masz Intel'a (przynajmniej w podpisie) a to inna bajka. ustaw tak aby było najlepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 256 kingston cl3. Mam pytanko podkręciłem procka Semprona 2200+ na 2800+. Teraz ramki mam timingi 2,5-3-3-6. Czy to dobre ustawienia ?? Aha ramki mają 440 mhz. Dlaczego w evereście (taka nowa aida32) odczyt pamięci mam na poziomie 3170 a zapis 750 mb ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 256 kingston cl3. Mam pytanko podkręciłem procka Semprona 2200+ na 2800+. Teraz ramki mam timingi 2,5-3-3-6. Czy to dobre ustawienia ?? Aha ramki mają 440 mhz. Dlaczego w evereście (taka nowa aida32) odczyt pamięci mam na poziomie 3170 a zapis 750 mb ??

1229861[/snapback]

ten zapis to coś marny, timingi fajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też dołącze się z pytankiem.

EVEREST pokazyje mi takie dane:

Taktowanie pamięci

166Mhz 2,5-3-3-7

133Mhz 2-3-3-6

Czy to znaczy że w pamięci są zapisane jej parametry dla różnych częstotliwości ?

I czy należy je zmieniać przy zmianie częstotliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też dołącze się z pytankiem.

EVEREST pokazyje mi takie dane:

Taktowanie pamięci

166Mhz 2,5-3-3-7

133Mhz 2-3-3-6

Czy to znaczy że w pamięci są zapisane jej parametry dla różnych częstotliwości ?

I czy należy je zmieniać przy zmianie częstotliwości?

1253497[/snapback]

to są domyślne timmingi dla danego FSB - jak dasz timmingi na Auto to one same się dopasują do ustawionego FSB. tak każda pamięć ma zdefiniowane ustawienia i to właśnie pokazuje Everest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co może być powodem takiego marnego zapisu ??

:mur:  :mad:  :mur:  :mad:

1271977[/snapback]

jak napisałeś pamiątki 440mhz, czyli 220mhz a fsb 235mhz to asynchro a AMD tego nie lubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi