Q Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z timingami pamieci. Wiem że im mniejsze tym lepsze :) Ale jakie są optymalne? Np. do moich pamieci Hynix? Pracuje na 2.5-3-3-11 to dobry wybór? Gdzieś słyszałem że ostatnia wartość powinna być sumą poprzedzających,to prawda? UPDATE: Odkręciłem pamięci: Chyba nieźle jak na Hynixy za 280zł z allegro,nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Najlepsze timingi, to chyba 2-2-2-6, ale pewny tego nie jestem. Z tą teorią o sumie trzech pierwszych wartości, też się spotkałem, ale nie wiem na ile jest ona prawdziwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Im niżej tym lepiej :) Pracuj na najniższych timingach jakich możesz. Niestety na Hynixach nie można zbyt nisko schodzić z timingami za to można wysoko poleciec z mhz :) Ustaw sobie na 2-3-3-11 (albo 8, sprawdz co lepsze) pamięci powinny dać rade przy 235mhz i podwyższonym napięciu. Ostatnia cyferka teoretycznie powinna być równa sumie trzech poprzednich ale w praktyce różnie to bywa. Ja prawie zawsze daje na końcu 11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Teraz śmigam 2-2-2-6 przy 200Mhz :)) Dobrze działa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mychalek Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Moja kostka 256 MB SpecTeka (PC2100 133 MHz) leci na 143.8 MHz i 2.5-3-3-6. Jak rozumiem to maksimum co moge wycisnac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
culmen Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Suma 3 pierwszych powinna byc rowna ostatniej ale nie tyczy sie to nf2 i wysokich fsb. testy wykazaly ze naj wydajniej jest jak sie ustawi wlasnie 11. i jeszcze 260 3 3 3 11 jest mniej-wiecej rowne 245 2 2 2 11 przy nizszych jest mniejsza roznica. Przynajmniej mi tak kiedys wyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 @ Q Sprawdz te ramki przy FSB200 i tych timigach 2-2-2-6 Goldmemory. Bo obawiam sie, ze bedziesz miec bledy. Tylko zrob z 1-2 testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 zgadzam się z culmen, a od siebie jeszcze dorzucę że bardzo ważna jest ta druga wartość (RCD). sprawdzałem to kiedyś po lekturze testu w necie i wyszło że 2,5-3-3-11 daje taką samą wydajność co 2-4-3-11 przy tym samym FSB. oznaczałoby to że najplepiej podnosić FSB aż do momentu w którym musimy podnieść tRCD. w każdym razie im niżej tym lepiej i na NF2 ostania wartość to 11 (też sam sprawdzałem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gralmi Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 A co sie stanie jak ostatni cyfra czyli 3-3-3-7 nie jest suma poprzedzajacej nia? W moim przypadku wlasnie takie timingi 3-3-3-7 a nie 3-3-3-8 i 3-3-3-9 dawaly lepsze wyniki odzytu/ zapisu w AIDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Suma 3 pierwszych powinna byc rowna ostatniej ale nie tyczy sie to nf2 i wysokich fsb... 1218564[/snapback] @gralmi pozwoliłem sobie wyciąć kawałek posta, ale tu masz odpowiedź - to tylko na AMD, Ty masz Intel'a (przynajmniej w podpisie) a to inna bajka. ustaw tak aby było najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlayR Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Mam 256 kingston cl3. Mam pytanko podkręciłem procka Semprona 2200+ na 2800+. Teraz ramki mam timingi 2,5-3-3-6. Czy to dobre ustawienia ?? Aha ramki mają 440 mhz. Dlaczego w evereście (taka nowa aida32) odczyt pamięci mam na poziomie 3170 a zapis 750 mb ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Mam 256 kingston cl3. Mam pytanko podkręciłem procka Semprona 2200+ na 2800+. Teraz ramki mam timingi 2,5-3-3-6. Czy to dobre ustawienia ?? Aha ramki mają 440 mhz. Dlaczego w evereście (taka nowa aida32) odczyt pamięci mam na poziomie 3170 a zapis 750 mb ?? 1229861[/snapback] ten zapis to coś marny, timingi fajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 To ja też dołącze się z pytankiem. EVEREST pokazyje mi takie dane: Taktowanie pamięci 166Mhz 2,5-3-3-7 133Mhz 2-3-3-6 Czy to znaczy że w pamięci są zapisane jej parametry dla różnych częstotliwości ? I czy należy je zmieniać przy zmianie częstotliwości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 To ja też dołącze się z pytankiem. EVEREST pokazyje mi takie dane: Taktowanie pamięci 166Mhz 2,5-3-3-7 133Mhz 2-3-3-6 Czy to znaczy że w pamięci są zapisane jej parametry dla różnych częstotliwości ? I czy należy je zmieniać przy zmianie częstotliwości? 1253497[/snapback] to są domyślne timmingi dla danego FSB - jak dasz timmingi na Auto to one same się dopasują do ustawionego FSB. tak każda pamięć ma zdefiniowane ustawienia i to właśnie pokazuje Everest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oommeenn Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie podejrzewałem. A powiedzcie mi czy istnieje jakaś strona gdzie można sprawdzić jakie pamięci posiadamy po symbolach jakie są na nich namalowane - producent, parametry itd ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlayR Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Co może być powodem takiego marnego zapisu ?? :mur: :mad: :mur: :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vcv Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Co może być powodem takiego marnego zapisu ?? :mur: :mad: :mur: :mad: 1271977[/snapback] jak napisałeś pamiątki 440mhz, czyli 220mhz a fsb 235mhz to asynchro a AMD tego nie lubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlayR Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Ale qrde powiedzieli mi że na tym fsb mi się dysk zhajcuje to dałem teraz na 225 i pamięci chodzą teraz synchro i co dalej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicol Opublikowano 14 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2005 Ale qrde powiedzieli mi że na tym fsb mi się dysk zhajcuje to dałem teraz na 225 i pamięci chodzą teraz synchro i co dalej ?? 1276191[/snapback] A co ma dysk do fsb??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 15 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2005 A co ma dysk do fsb??? 1276234[/snapback] A np. to , że jak przesadzisz z FSB na starszej płycie, która nie ma blokady PCI/AGP to dysk Ci powie papa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...