Skocz do zawartości
Varrol

Problem z płyta - ASUS A7V333

Rekomendowane odpowiedzi

No to sobie super płytę kupiłeś :?

Nie wiem, czy to wina płyty, ale najprawdopodobniej.

I nie wnerwiaj mnie, bo ta płyta jest uważana za jedną z lepszych na chipsecie kt333.

Ja mam takiego pecha, że jak będzie na 100 części, 1 zła, to trafie właśnie na nią.

Ale co tam, jutro jadę wymienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś chyba nie tak jest z płytą.

Na 3.3V mam 3.2V - 3.216V  

A Vcore 1.744V - 1.6V  

Te napięcia ciągle się zmieniają, wariują jak oszalałe. Wiem, że zasilacz jest OK, bo sprawdziłem na drugim kompie. Wartości 12V i 5V też się zmieniają, ale rzadziej.  

Nie wiem co jest, podejrzewam, że płyta coś chszani. Komp jest stabilny.  

Jak mierzyłem miernikiem 12V i 5V, to zdarzają się skoki o 0.01V, ale to może być spowodowane zakłoceniami. Bardziej martwi mnie V-Core i 3.3V - zwłaszcza, że nie mogę tego zmierzyć miernikiem.

A te napięcia to z bios_a czy z pcprobe ??? bo najnowsza wersja pc probe pierdzieli napięcia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś trafic gorzej, ja miałem 3 sztuki pod rząd które za nic nie dały sobie ustawić 1.75V Zawsze 1.8 conajmniej a czasem i wyżej. padles ofiarą ASUS-a.

Kup MSI !! Nie sądze żeby tragcznie mniej wydajna ale napewno bezproblemowa.

Nie poddam się. Na tej płycie nie mogę nawet zmienić VCore w Biosie.

A te napięcia to z bios_a czy z pcprobe ??? bo najnowsza wersja pc probe pierdzieli napięcia!

Tu nie chodzi o to, że podaje złe wartości, tylko o to, że te wartości zmieniają się jak szalone. W Biosie jest to samo.

Dziwne jest też to, że Bios mam w wersji 1012, czyli całkiem nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to, że podaje złe wartości, tylko o to, że te wartości zmieniają się jak szalone. W Biosie jest to samo.

Reklamacji na tej podstawie ci nie uwzglednia bo...z plyta jest wsio OK. To normalka - poprostu czujnik dokonuje znacznie czestszych i dokladniejszych aktualizacji niz na innych plytach. Nabiedzilem sie troche z tymi Ausami i stwierdzilem to na wszystkich mobo.

A tak szczeze to tez potwierdzam baaardzo wysoka awaryjnosc tej plyty. Moj ostatni komp z jakim sie bawilem po zmianie procka z AXP1600+ na AXP1700+ stwierdzil ze nie ma pamieci. Nic do niego nie przemawialo i glupia blondyna w srodku uparcie twierdzila ze "no memory card" albo ze proc podkrecony-mimo resetu CMOS i zmiany na setki innych. Nic tylko zmiana plyty na inny (Epox :)), ale ile jobow przy okazj nasadzilem. Heh znam wiele anegdot o Asusie A7V333, ale szkoda mi klawiatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamacji na tej podstawie ci nie uwzglednia bo...z plyta jest wsio OK. To normalka - poprostu czujnik dokonuje znacznie czestszych i dokladniejszych aktualizacji niz na innych plytach. Nabiedzilem sie troche z tymi Ausami i stwierdzilem to na wszystkich mobo.

A tak szczeze to tez potwierdzam baaardzo wysoka awaryjnosc tej plyty. Moj ostatni komp z jakim sie bawilem po zmianie procka z AXP1600+ na AXP1700+ stwierdzil ze nie ma pamieci. Nic do niego nie przemawialo i glupia blondyna w srodku uparcie twierdzila ze "no memory card" albo ze proc podkrecony-mimo resetu CMOS i zmiany na setki innych. Nic tylko zmiana plyty na inny (Epox :)), ale ile jobow przy okazj nasadzilem. Heh znam wiele anegdot o Asusie A7V333, ale szkoda mi klawiatury.

A co powiesz na to, że nie mogę zmieniać napięcia w Biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co? Nikt nie wiem co może być powodem? Dodam, że nie mogę ustawiać napięcia procka z poziomu Biosu, ale za to zworki działają.

Nigdzie nie znalazłem tego problemu.

A co do wydajności, to czy 5300ptk. w 3DMarku na tym co mam jest normalne (grafa nie podkręcona).

To trochę dziwne, że te napięcia tak skaczą i to zarówno Vcore jak i 3.3V skaczą o tą samą wartość, czyli 0.016V. Może miernik na płycie jest walnięty. Ciekawe też dlaczego nie mogę zwiększyć VCore z Biosu.

Może mógłbym zmierzyć 3.3V miernikiem, tylko nie wiem gdzie lub jak, bo Vcore to raczej nie zmierzę.

Pomóżcie!!!

O ludzie Vcora z Biosu bedziesz mogl zmieniac jak zworke przestawisz na plycie , pozniej podam strone ( plizz przeczytaj instrukcje do plyty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ) , jezeli chodzi i napiecia to olej je ( przeciez masz stabilna plyte ) ,jest szybki odczyt z czujnikow i z tego te wyniki , kolejna sprawa to program ktorym odczytujesz , Asus poleca MBM albo Pc-probe ( speedfan tez podaje w miare poprawnie) ale tak jak mowie to nie jest zadna usterka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzwa Varrol strona 22!!!!!! .

Lancer nie obraz sie , ale czy pracowales na Asusie A7V333 ktory dzialal poprawnie przez jakis czas ?( wiele osob pisze zle o tych plytach a nawet na nich nie popracowali tygodnia ) Ja mam ta plyte od 6 miechow i dziala mi naprawde swietnie (najlepsza plyta jaka mialem) . Wiec nie moge sie zgodzic z tym ze to <span style="color:red;">[ciach!]</span>owa plyta glowna , moge jedynie "domyslac sie" ze A7V333 to awaryjna mobo ( i jak to twierdzisz najwiekszy badziew ) , Lisek nie mial z nia problemow i wiele osob ktorzy maja ta plyte i dziala im poprawnie powiedza to samo , wiele serwisow zagranicznych ja testowalo i dziwnym trafem tez nikt problemow nie mial . A akurat Asusa to trzeba umniec skonfigurowac .

No i to na tyle ,a Varrolowi powiem krotko olej te napiecia , olej te testy , podkrec proca i smigaj . Wszyscy maja manie testow i ich wynikow , a prawda jest taka ze one nic nie daja tylko siadzi taki klient co ma 200 punktow mniej w 3dmarku i ma wielki problem.

Dbranoc wszystkim ide LULU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuzwa Varrol strona 22!!!!!! .

Lancer nie obraz sie , ale czy pracowales na Asusie A7V333 ktory dzialal poprawnie przez jakis czas ?( wiele osob pisze zle o tych plytach a nawet na nich nie popracowali tygodnia ) Ja mam ta plyte od 6 miechow i dziala mi naprawde swietnie (najlepsza plyta jaka mialem) . Wiec nie moge sie zgodzic z tym ze to <span style="color:red;">[ciach!]</span>owa plyta glowna , moge jedynie "domyslac sie" ze A7V333 to awaryjna mobo ( i jak to twierdzisz najwiekszy badziew ) , Lisek nie mial z nia problemow i wiele osob ktorzy maja ta plyte i dziala im poprawnie powiedza to samo , wiele serwisow zagranicznych ja testowalo i dziwnym trafem tez nikt problemow nie mial . A akurat Asusa to trzeba umniec skonfigurowac .

No i to na tyle ,a Varrolowi powiem krotko olej te napiecia , olej te testy , podkrec proca i smigaj . Wszyscy maja manie testow i ich wynikow , a prawda jest taka ze one nic nie daja tylko siadzi taki klient co ma 200 punktow mniej w 3dmarku i ma wielki problem.

Dbranoc wszystkim ide LULU

Wiem, że strona 22, ale jakbym tych zworek nie ustawiał, to w Biosie i tak nie mogę napięcia zmieniać. Mam teraz ustawione na Jumper Free i qpa, zmiany napięcia w Biosie nic nie dają. Tą zworkę co sie nazywa VID też zmieniałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta zworka sie nazywa VID i powinna byc na unlimited .i jest ona pierwsza albo druga w rzedzie patrzac od gory( nie chce mi sie budy otwierac )  , mam nadzieje ze tak ustawiles , bo jezeli tak to serwis sie klania .

Sprawdzę jeszcze raz, ale coś mie sie wydaje, że czeka mnie wożenie płyty - no chyba, że jak zmieniłem tą zworkę na unlimited, to nie sprawdziłem zmiany napięcia - to możliwe, bo byłem wczoraj mocno wnerwiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer nie obraz sie , ale czy pracowales na Asusie A7V333 ktory dzialal poprawnie przez jakis czas ?( wiele osob pisze zle o tych plytach a nawet na nich nie popracowali tygodnia  )  Ja mam ta plyte od 6 miechow  i dziala mi  naprawde swietnie (najlepsza plyta jaka mialem)  . Wiec nie moge sie zgodzic z tym ze to <span style="color:red;">[ciach!]</span>owa plyta glowna  , moge jedynie "domyslac sie" ze A7V333 to awaryjna mobo ( i jak to twierdzisz najwiekszy badziew )  , Lisek nie mial z nia problemow i wiele osob ktorzy maja ta plyte i dziala im poprawnie powiedza to samo ,  wiele serwisow zagranicznych ja testowalo i dziwnym trafem tez nikt problemow  nie mial . A akurat Asusa to trzeba umniec skonfigurowac

Testowalem kiedys ta plyte na TPC i nie mialem problemow (nawet dostala rekomendacje), ale odkad ceny spadly i ludzie kupuja je calymi stertami to 20% z nich okazuje sie miec jakies problemy. Najmniej awaryjne sa wersje 1.04 ale ostatnio trafila sie partia 1.01 i niestety calkowita katastrofa. Nie masz co sie burzyc bo moje spojrzenie jest inne. Przecietny Bolek dostaje gotowego, przetetsowanego kompa w ktorym wszystko biega jak trzeba i sie cieszy ze ma wyrabista plyte i polecam ja na okolo (tak jak ty). Ja bawie sie tymi plytami od kuchni i wiem ile wysilku kosztuje doprowadzenie tego zestawu do stanu dzialajacego. Faktycznie trzeba sie znac by cos takigo skonfigurowac i byc mistrzem nad mistrzami (by wlozyc glupiego proca i nie moc nawet go skonfigurowac bo plyta nie odpala). Moj ostatni przyklad jest o tyle ciekawy ze zestaw ktory skladalem byl kompletny za wyjatkiem CPU. Wsadzilem wiec 1600+ na probe i zainstalowalem system, przeprowadzilem testy na stabilnosc (standardowa procedura). Komp ladnie smigal wiec zadowolony odstawilem na pulke, zabralem proca. W koncu przyjechal docelowy proc ja mialem go tylko wstawic i komp mial isc do klienta. Wsadzam i co? Kupa. Plyta zwariowala i za zadne skarby sie nie uruchomila. Co bys zrobil na moim miejscu? 1,5godziny stracone i wszystko od poczatku.

Ciesze sie ze twoja plyt dziala dobrze nie mowie nawet ze sam bym sobie nie kupil Asusa bo to calkiem fajny wyrob, ale jej awaryjnosc mnie dobija. Ciesz sie ze twoja jest OK ale daj dosc do slowa tym ktorzy mieli mozliwosc zabawy nie 1 a kilkoma/nastoma roznymi sztukami.

Aha zanim bym kupil Asusa to musialbym oczywiscie dokladnie ja przetestowac czy nie wywali mi sie (nie chodzi o niestabilnosc bo ta jest jak najbardziej OK) bo niestety mam male zaufanie do Asusow :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego napisalem ze "domyslam sie o awaryjnosci " znam 3 osoby ktore maja te plyty i im je polecilem i jest wszytko ok ( wszystkie byly kupione w jednym sklepie w Wawie ) . Pozatym zawsze jest gwarancja ,tyle ze lepiej jak sie dostaje sprawny produkt za pierwszym razem . Kolejna sprawa ja dlatego zabieram glos , bo moge juz przyznac ze sa awaryjne ,ale nie trawie jak ktos mowi ze to kiepskie plyty , nawet nie jestem sam .

kup Titana a jeżeli chodzi o szajs to ten Asus a7v333 to dopiero szajs nie z tej ziemii!!

No i tu nie mogę się zgodzić...płytka u mnie działa suuuuper - stabilna,wydajna i wogóle... :twisted: wiem,że część osób miała z nią problemy ale to nie upoważnia Cię do nazywania jej szajsem nie z tej ziemii :!: :!: :x :evil:

Zreszta lepiej jak plyta od poczatku sie psuje , a nie tak jak w niektorych plytach po roku uzytkowania .

BTW mam rev 1.01 i dziwne ze po pol roku jeszcze jest do zdobycia :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj ostatni przyklad jest o tyle ciekawy ze zestaw ktory skladalem byl kompletny za wyjatkiem CPU. Wsadzilem wiec 1600+ na probe i zainstalowalem system, przeprowadzilem testy na stabilnosc (standardowa procedura). Komp ladnie smigal wiec zadowolony odstawilem na pulke, zabralem proca. W koncu przyjechal docelowy proc ja mialem go tylko wstawic i komp mial isc do klienta. Wsadzam i co? Kupa. Plyta zwariowala i za zadne skarby sie nie uruchomila. Co bys zrobil na moim miejscu? 1,5godziny stracone i wszystko od poczatku.

Zmienilbym zasilacz , zrestartowal Biosa i ustawil proca zworkami ( i jeszcze pare innych rzeczy ktore napewno zrobiles ) a jezeli to by nie pomoglo to wstawilbym z powrotem tego starego proca ( co tez pewnie uczyniles ) . A jezeli to by nic nie dalo to serwis sie klania :) .

A jezeli chodzi o stycznosc z duza iloscia sprzetu ,to gwarantuje tobie ze mam i znam problemy z tymi Asusami , tyle ze polowa to bledy przy flashowaniu Biosu( przez flashowanie z Windowsa ) , ale sa tez zagadki, tak jak mowisz ( przyklad po zlozeniu zestawu komp nie startowal( nawet nie odpalala sie plyta ) , po zmianie trzech zasilaczy plyta sie podniosla, ale za jakims 5 razem , i dziala do dzisiaj .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wersję płyty 1.04. Wszystko działa idealnie. Stabilność 100%. Procek poszedł na 1620MHz bez podnoszenia napięcia (na FSB 141, ale następne jakie sprawdzałem, to 145, więc może pójdzie więcej).

Ale właśnie - napięcie - przestawiłem zworkę i ???? Bios pokazuje dalej 1.75V ale ???? PCprobe 1.8V (tyle ustawiłem w Biosie). Czyli działa OK, ale czemu Bios pokazuje inaczej - tajemmnica, ale ważne, że działa.

I jeszcze jeden bonus - jak ustawiłem 1.8V zamiast 1.75V to mi temperatura na procu spadła i to o kilka stopni - kolejna tajemnica.

Ciekawe, czy jak podkręcę, to jeszcze spadnie - może u mnie jest na odwrót niż u wszyustkich? :lol: :lol:

Ale ważne, że działa :lol: :lol:

Zaraz będę kręcił. Jak założe WC to dopiero będzie jazda :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wersję płyty 1.04. Wszystko działa idealnie. Stabilność 100%. Procek poszedł na 1620MHz bez podnoszenia napięcia (na FSB 141, ale następne jakie sprawdzałem, to 145, więc może pójdzie więcej).

Ale właśnie - napięcie - przestawiłem zworkę i ???? Bios pokazuje dalej 1.75V ale ???? PCprobe 1.8V (tyle ustawiłem w Biosie). Czyli działa OK, ale czemu Bios pokazuje inaczej - tajemmnica, ale ważne, że działa.

I jeszcze jeden bonus - jak ustawiłem 1.8V zamiast 1.75V to mi temperatura na procu spadła i to o kilka stopni - kolejna tajemnica.

Ciekawe, czy jak podkręcę, to jeszcze spadnie - może u mnie jest na odwrót niż u wszyustkich?  :lol:  :lol: 

Ale ważne, że działa  :lol:  :lol: 

Zaraz będę kręcił. Jak założe WC to dopiero będzie jazda  :lol:

Widzisz wielki dym zrobiles a wszystko dziala idelanie , a Vcore i jego odczyt w Biosie bedzisz mial zmieniiony jak kompa zrestartujesz .

Jezeli chodzi o te czujniki to prosze przestan juz sie na nie gapic , najblizszy prawdy jest MBM na tej plycie i tam porownuj , do tego ma odczyt ze diody termalnej proca . A jezeli chodzi o Pcprobe to dzwine rzeczy sie w nim dzieja czesto jezeli instalujesz nowy bios nalezy zainstalowac nowego Probe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilbym zasilacz , zrestartowal Biosa i ustawil proca zworkami ( i jeszcze pare innych rzeczy ktore napewno zrobiles )  a jezeli to by nie pomoglo to wstawilbym z powrotem tego starego proca ( co tez pewnie uczyniles )  . A jezeli to by nic nie dalo to serwis sie klania :) .

zgadza sie to wszystko zrobilem i nic (stary proc tez byl), a serwis za sciana krzyknal-znowu ten je&*^%$ Asus!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilbym zasilacz , zrestartowal Biosa i ustawil proca zworkami ( i jeszcze pare innych rzeczy ktore napewno zrobiles )  a jezeli to by nie pomoglo to wstawilbym z powrotem tego starego proca ( co tez pewnie uczyniles )  . A jezeli to by nic nie dalo to serwis sie klania :) .

zgadza sie to wszystko zrobilem i nic (stary proc tez byl), a serwis za sciana krzyknal-znowu ten je&*^%$ Asus!

Wiesz jezeli nie dziala to serwis ja oddaje do producenta i po sprawie( a mi to rybka czy im sie to podoba czy nie ) , zreszta niedlugo bedzie u Czechow ;) glowny serwis na Europe to bedzie szybciej .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy gadacie ASUS A7V333 jest super, to cudo, dział idealnie. A, że zdarzyła się wadliwa seria... no cóż ja jej nie mam.

Ciekawe, czy uda mi się wykręcić na FSB 160MHz, albo 166MHz, bo na tym napięciu nie wstaje, a nie chcę dawać ponad 2V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy gadacie ASUS A7V333 jest super, to cudo, dział idealnie. A, że zdarzyła się wadliwa seria... no cóż ja jej nie mam.

Ciekawe, czy uda mi się wykręcić na FSB 160MHz, albo 166MHz, bo na tym napięciu nie wstaje, a nie chcę dawać ponad 2V.

No przeciez ty wyskoczyles ze cos ci zle dziala 8O :) . A jezeli chodzi o FSB to chlodzenie zmien na procu to moze bedzie lepiej . Albo odblokuj mnoznik i wtedy zaczniesz wykorzystywac swoje Samsungi . Mysle ze 180 FSB mozesz spokojnie zapodac wtedy jest 35 albo 36 Mhz na PCI . Mozesz tez atakowac wyzej i jezeli to zrobisz to plizz daj wyniki :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez ty wyskoczyles ze cos ci zle dziala 8O :) . A jezeli chodzi o FSB to chlodzenie zmien na procu i bedzie lepiej . Albo odblokuj mnoznik i wtedy zaczniesz wykorzystywac swoje Samsungi .

No tak, bo mi skacze napięcie, a Bios nie pokazuje aktualnego Vcore, ale skoro to pierwsze to normalka (ktoś tak napisał), a to drugie mnie <span style="color:red;">[ciach!]</span>o obchodzi - to jest wszystko w porządku.

Teraz jednak po podkręceniu jestem zachwycony, a jakie mam wyniki w sandrze - przegoniłem P4 2.4GHz, i Pamiątki PC333 CL2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przeciez ty wyskoczyles ze cos ci zle dziala 8O :) . A jezeli chodzi o FSB to chlodzenie zmien na procu i bedzie lepiej . Albo odblokuj mnoznik i wtedy zaczniesz wykorzystywac swoje Samsungi .

No tak, bo mi skacze napięcie, a Bios nie pokazuje aktualnego Vcore, ale skoro to pierwsze to normalka (ktoś tak napisał), a to drugie mnie <span style="color:red;">[ciach!]</span>o obchodzi - to jest wszystko w porządku.

Teraz jednak po podkręceniu jestem zachwycony, a jakie mam wyniki w sandrze - przegoniłem P4 2.4GHz, i Pamiątki PC333 CL2.

He ;) bez komentarza :twisted:.

Jaki masz BIos ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He ;) bez komentarza :twisted:.

Jaki masz BIos ??

Wersja - 1012, czyli całkiem nowy, wersja płyty - 1.04.

Może Bios ma spóźniony refleks i trzeba trochę czasu, żeby zauważył, że napięcie się zmieniło - spawdzę to później - no bo skoro Probe widzi dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie 1012 mial poprawic dzialanie czujnikow :) widac u ciebie poprawil za bardzo :) . 

BTW jest juz 1014 .

xan mozesz podac jakie masz wyniki w sandrze na 166MHz FSB? Ciekawe czy Asus poprawil wydajnosc w trybie 166MHz... no i podaj jakie masz timingi pamieci (na max wsio?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...