Skocz do zawartości
Varrol

Problem z płyta - ASUS A7V333

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie 1012 mial poprawic dzialanie czujnikow :) widac u ciebie poprawil za bardzo :) . 

BTW jest juz 1014 .

xan mozesz podac jakie masz wyniki w sandrze na 166MHz FSB? Ciekawe czy Asus poprawil wydajnosc w trybie 166MHz... no i podaj jakie masz timingi pamieci (na max wsio?)

Mam niewiele bo wkoncu to Duron i pamieci 266Mhz , ale chodza na szybkich Timingach ,poza cl 2,5 reszta na maxa i na 2,7V . Mysle ze jakbym mial jakis mocniejszy procek i DDry2700 to by bylo lepiej :( .

A wyniki z Sandry to 2324 / 2100 .

Aha kiedys mialem wiecej teraz mam Bios 1014 z obsluga najnowszych Athlonow i jest ciutke wolniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam tego ASUSA i sobie chwalę z jednym małym ale za ... nie mogę aktywować Q-Fana niby włączony ale po prostu nie działa. A co do problemu z odpalaniem na innym procu to czy nie był to przypadkiem XP 2000+? Znajomy miał podobny problem i okazało się że starsze wersje biosu nie osługują tego proca . Po aktualizacji wszystko gra. Moja maszynka wyciągą 1763 na standardowym napięciu, pewnie poszedłby więcej ale mam V7 na 5V (2500-obr/min) bo lubię ciszę :) i się nieco grzeje (potrafi do 60 stopni przy pełnym obciążeniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam tego ASUSA i sobie chwalę z jednym małym ale za ... nie mogę aktywować Q-Fana niby włączony ale po prostu nie działa. A co do problemu z odpalaniem na innym procu to czy nie był to przypadkiem XP 2000+? Znajomy miał podobny problem i okazało się że starsze wersje biosu nie osługują tego proca . Po aktualizacji wszystko gra.  Moja maszynka wyciągą 1763 na standardowym napięciu, pewnie poszedłby więcej ale mam V7 na 5V (2500-obr/min) bo lubię ciszę :) i się nieco grzeje (potrafi do 60 stopni przy pełnym obciążeniu).

Mnie QFan działa, Titan z 2900RPM zwalnia mi do 2100RPM jak go włączę, ale to nie ma sensu, bo reszka kompa i tak za głośno chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam tego ASUSA i sobie chwalę z jednym małym ale za ... nie mogę aktywować Q-Fana niby włączony ale po prostu nie działa. A co do problemu z odpalaniem na innym procu to czy nie był to przypadkiem XP 2000+? Znajomy miał podobny problem i okazało się że starsze wersje biosu nie osługują tego proca . Po aktualizacji wszystko gra.  Moja maszynka wyciągą 1763 na standardowym napięciu, pewnie poszedłby więcej ale mam V7 na 5V (2500-obr/min) bo lubię ciszę :) i się nieco grzeje (potrafi do 60 stopni przy pełnym obciążeniu).

Mnie QFan działa, Titan z 2900RPM zwalnia mi do 2100RPM jak go włączę, ale to nie ma sensu, bo reszka kompa i tak za głośno chodzi.

Ale ja mam wszystko spowolnione :) nawet zasilke :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz? Jak to możliwe - no chyba, że masz wiatrak z zasiłki podłączony do mobo. BTW. Dysk ci też spowalnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz? Jak to możliwe - no chyba, że masz wiatrak z zasiłki podłączony do mobo. BTW. Dysk ci też spowalnia?

A co ma dysk do spowalniania wiatrakow ?? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma dysk do spowalniania wiatrakow ?? 8O

No, jak napisałeś, że masz wszystko spowolnione :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. jest fajnie, założyłem WC, temperaturę mam niską. Procek wstaje na FSB 166MHz (1900MHz - nawet nieźle), ale dopiero przy 2V (przy 1.85V i FSB160MHz winda nie wstaje, bo jej brakuje jakiegoś pliku).

Jest tylko jeden problem, przy 160MHz i więcej płyta mi pokazuje, że wystąpił błąd i mam dwia możliwości - wejść do Biosu albo kontynuować.

Jak daje kontynuować, to winda wstaje i jest wszystko OK, nawet 3DMark przechodzi bez problemów.

A co w tym chodzi? Czy coś jest nie tak? Może chipset się za mocno grzeje (bo radiator jest dość ciepły, nawet gorący).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm dziwne, a jaki dokladnie Blad ????

Nie pisze :cry: ten błąd pojawia się po Logo Asusa (na ekranie testowywy - tam gdzie jest ilość pamięci, nazwa procka dysk - ten ekran przed pojawieniem się tabelki).

Pisze tylko, że Bios napodkał błąd.

Nie wiem, czy to może być spowodowane nie rozpoznawaniem procesora, czy może coś nie tak z dzielnikiem (w końcu od FSB 160 zaczyna sięnowy dzielnik).

Dziwne jest to, że tak naprawdę, to wszystko jest w porządku.

Muszę jeszcze kupić pelta, to go wykręcę na 2GHz. Ale najpierw grafa, bo to o/c nic mi nie daje w 3DMarku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Zamontowałem sobie na radiatorze od chipsetu stary wiatrak od Pentium, tak, że teraz jest w miarę chłodny. Jutro zapuszczę jeszcze raz FSB 166MHz i może się uda. Ciekawe, że ten błąd pojawia się przy napięciu 2V, a przy 1.85V nie, ale za to przy tym pierwszym komp działa stabilnie, a przy drugim się nie uruchamia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie coś mi przyszło do głowy. Może ten błąd jest wynikiem ustawień pamięci, bo mam je puszczone na CL2 2-2-5, a one są CL 2.5 więc mogą być jakieś błędy, ale komp chodzi dobrze, więc to chyba nic groźnego.

Muszę sprawdzić ustawienie CL 2.5 i jeszcze sprawdzić, czy sie nie przegrzewają.

Mam jeszcze pytanie - Czy jest możliwe, żeby moja grafa ograniczała możliwości kompa - tzn jak podkręcam procka, to w 3DMarku mam prawie taki sam wynik, natomiast Sandra pokazuje, że wydajność jest znacznie wyższa po o/c?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do wydajności, to czy 5300ptk. w 3DMarku na tym co mam jest normalne (grafa nie podkręcona).

Slabo :(, ja mam 8640, przed chwila mierzone :)

Eh chłopie, przecież mówie, że kręcenie procka nic mi nie daje, a grafę mam trochę gorszą od twojej - zauważ, że Radek 8500 odpowidawa GF4 4200, a ja mam GF2 Ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do wydajnos´ci, to czy 5300ptk. w 3DMarku na tym co mam jest normalne (grafa nie podkre˛cona).

Eh ch?opie, przeciez˙ mówie, z˙e kre˛cenie procka nic mi nie daje, a grafe˛ mam troche˛ gorsza˛ od twojej - zauwaz˙, z˙e Radek 8500 odpowidawa GF4 4200, a ja mam GF2 Ultra.

Aha przypomnialem sobie....ja mialem dokladnie 5300 na poprzednim configu czyli PIII 800@852 256 RAM FSB 133 no i ten sam Radek jesli to cos Ci pomoze

Wychodziloby na to ze GF 2 Ultra i A 1700 to tak jak PIII 800@852i R 8500 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do wydajnos´ci, to czy 5300ptk. w 3DMarku na tym co mam jest normalne (grafa nie podkre˛cona).

Eh ch?opie, przeciez˙ mówie, z˙e kre˛cenie procka nic mi nie daje, a grafe˛ mam troche˛ gorsza˛ od twojej - zauwaz˙, z˙e Radek 8500 odpowidawa GF4 4200, a ja mam GF2 Ultra.

Aha przypomnialem sobie....ja mialem dokladnie 5300 na poprzednim configu czyli PIII 800@852 256 RAM FSB 133 no i ten sam Radek jesli to cos Ci pomoze

Wychodziloby na to ze GF 2 Ultra i A 1700 to tak jak PIII 800@852i R 8500 :)

W 3DMarku ważniejsza jest grafa niż procek. Dopiero jak się ma bardzo wydajną grafę, to o/c procka coś daje. Z moja Rivą TNT2 Ultra było to samo, tylko, że przy słabszych procach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...