pielgrzym Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Witam :) Świeżo upieczony user Madaryny 10.0 :lol: mam tak ustawioną sieć, że można się podłączyć tylko z określonego MACa - żeby korzystać z dwóch kompów muszę sobie tego MACzka zmieniać. Wygooglałem jak zmienić MACa pod Linuksem. Daję "su", następnie "ifconfig eth0 down", "ifconfig eth0 hw ether [tu nowy MAC]" no i następnie podnoszę interfejs. Linuks łączy się z siecią... do najbliższego restartu :blink: może ja tą linijkę o zmianie MACa muszę do jakiegoś sprytnego pliku co się przy bootowaniu executuje dopisać? :unsure: wspomóżcie bliźniego słabego... :unsure: BTW. Czasem się zdarza, że sieć nie wstaje po zmianie MACa... Sieciowka - standardowa na chipsecie RTL8139, komp też normlane komponenty. Z góry dzięki za wsparcie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pielgrzym Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 W końcu sam sobie pomogłem dopisując zmianę MACa na koniec pliku rc.sysinit i necik hula, aż miło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...