spinnaker Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 w wiatraku pod płyty z socketem T są 4 kabelki - dwa od zasilania, jeden od pokazywania obrotów i jest jeszcze jeden od kontroli obrotów - niebieski, mam coolera o nazwie freezer 7, ma on możliwość pracy od 300 do 2500 rpm tylko nie wiem czy ten czujnik od kontroli coś robi bo cały czas mam 2500 rpm i 35°C na procu. Mam takie pytanie czy jest jakiś sposób na to by wiatrak chodził na 1500 rpm i ta temp była wyższa (i co przez to idzie mniejszy hałas był wytwarzany) ? ktoś mi mówił że ten niebieski jest od czujnika temp powietrza - to prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 tylko płyta którą masz musi miec obsługe 4pinowego wentylatora - w gb wchodzisz do biosu i przestawiasz z 3pin na 4pin - wtedy płyta reguluje obroty w zaleznosci od temp powietrza oraz temp procesora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 płyta jak w podpisie ale nie moge nic w biosie takiego znaleźć, jakaś podpowiedź Raptor p.s. bios najnowszy mam ze strony soltka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 gniazdo wentyla na mobo masz 4pinowe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 tak 4 piny są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 rozumiem że arctic freezer 7 też ma 4 pinowe podłączenie? Bo jeżeli tak to podjerzewam (zgaduje bo nie wiem napewno) że płyta tak dobiera obroty jakby na CPU siedział BOXowy radiator. A w nim 2500 to minimum. Może bios płyty nie umie zejść poniżej 2500. ALbo regulacja jest wyłączona i jedzie maxem - 12V. Stąd max obrotow. ALbo coś ci nie styka. Ja mam osobno opcje CPU Fan Control i Fan Control do reszty wentyli. Jak dla reszty wentyli wyłacze kontrole impulsową to jadą na maxa i tyle. Powiniennem jutro albo pojutrze też mieć tego ACF7 to moge sie podzielić jakto wyjdzie Dokładnie sygnały na pinach są następujące: 1- Ground 2- +12V 3- FAN_TACH 4- FAN_CONTROL Dla odróznienia w 3 pin gniazdku jest: 1- Control 2- +12V 3- Tach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 jak to się nazywa w biosie, ta funkcja ? poszukam u mnie a może i865PE tego nie obsługuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 jak to się nazywa w biosie, ta funkcja opcje CPU Fan Control i Fan Control :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 hmm nic takiego nie znalazłem, zostało mi chyba tylko spytać pomocy technicznej Soltka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 http://www.soltek.de/soltek/download/downl...t=SL-865Pro-775 wg instrukcji z tego adresu NIE MASZ takiej opcji. ALe z drugiej strony masz 4 pinowe gniazdko z kompletem sygnałów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 z jednej strony to dziwne jest, są 4 piny a nie ma obsługi poprawnej , wiem że jest czujnik temp THERMAL RESISTOR na płycie, nom poszoł list do pomocy technicznej Soltka, zobaczymy co odpowiedzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Informatoł Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 zobacz bios. Może nie masz najświerzszego a w nowych wersjach coś dodali. Mi rozszerzyli panel od magistral i dodali rozpoznawanie DDR2 533 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 BIOS mam najnowszy ze strony Soltka, napisałem w moim mailu do nich żeby dodali obsługe tego bajeru do nowego biosu, trzeba się uzbroić w cierpliwość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 Sorry the SL-865Pro-775 isn't allowing you to adjust the CPU FAN speed . no i lipa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...