Skocz do zawartości
spinnaker

Coolery Lga775 I Kontroler Obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

w wiatraku pod płyty z socketem T są 4 kabelki - dwa od zasilania, jeden od pokazywania obrotów i jest jeszcze jeden od kontroli obrotów - niebieski, mam coolera o nazwie freezer 7, ma on możliwość pracy od 300 do 2500 rpm tylko nie wiem czy ten czujnik od kontroli coś robi bo cały czas mam 2500 rpm i 35°C na procu. Mam takie pytanie czy jest jakiś sposób na to by wiatrak chodził na 1500 rpm i ta temp była wyższa (i co przez to idzie mniejszy hałas był wytwarzany) ?

ktoś mi mówił że ten niebieski jest od czujnika temp powietrza - to prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że arctic freezer 7 też ma 4 pinowe podłączenie?

Bo jeżeli tak to podjerzewam (zgaduje bo nie wiem napewno) że płyta tak dobiera obroty jakby na CPU siedział BOXowy radiator. A w nim 2500 to minimum. Może bios płyty nie umie zejść poniżej 2500.

ALbo regulacja jest wyłączona i jedzie maxem - 12V. Stąd max obrotow. ALbo coś ci nie styka.

Ja mam osobno opcje CPU Fan Control i Fan Control do reszty wentyli. Jak dla reszty wentyli wyłacze kontrole impulsową to jadą na maxa i tyle. Powiniennem jutro albo pojutrze też mieć tego ACF7 to moge sie podzielić jakto wyjdzie

Dokładnie sygnały na pinach są następujące:

1- Ground

2- +12V

3- FAN_TACH

4- FAN_CONTROL

Dla odróznienia w 3 pin gniazdku jest:

1- Control

2- +12V

3- Tach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi