aztec Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Jak widać na załączonym obrazku producent przewidział pionowy montaż pompy na ścianie akwarium. Być może jest to związane z trwałością wirnika, ale również z poziomem hałasu emitowanego przez pompkę. Większość z posiadaczy montuje ją poziomo, ale czy jest to prawidłowe? Czy ktoś zamontował ją w pionie? A może dać sobie z tym spokój ? PS Gdzie podział się wątek o pojemnikach? Było tam kilka fajnych sposobów walki z tematem pojemnik+pompka. Szukałem, szukałem i nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 chyba wiekszosc pompek jest montowana pionowo do akwarium ale nie zapominaj ze czesc z nich jest przeznaczona do fontan a tutaj juz musza byc montowane poziomo a co do poziomu halasu zmniejszanie oprow czasamia bardzo poprawia cyrkulacje i decybele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 U mnie ta pompka pracuje poziomo gdzieś od pół roku (był wątek o budowie pojemnika ale go zjadło więc jak chcesz to zaglądnij tutaj). Jak na razie nie obserwuję jakiś znaczących problemów. Jeśli jednak masz możliwość zamontowania jej pionowo (jak producent przewidział) to myślę, że będzie to najbardziej optymalne położenie. Pamiętaj tylko, że czeka Cię wiercenie ścianek bocznych - dużo cierpliwości i dokładności proponuję w to włożyć. Powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...