mrbounce Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 witam! potrzebuje wybrac i kupic jakis tani, a nawet bardzo tani komputer, taki do podstawowych czynnosci, aby w miare dobrze chodzil windows 98 + aplikacje biurowe, raczej bez bardziej ambitnych wymagan w stylu filmow czy gier. nie wiem przede wszystkim jaki procesor - np. sporo jest P III 450 - 500 (czy to bedzie dobrze chodzilo?), ale np. duzo tanszy jest P II 233, tylko nie wiem czy nie jest za slaby. podobnie z ramem (64 czy 128 mb?), grafika, itd. prosze o ogolna porade w wyborze komputera do takich dosyc prostych zastosowan. pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demonik Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Hej Hmm tani a nawet bardzo tani zbytnio sie nie znam ogolnie na sprzecie ale mysle ze na procq i ramach niepowinienes oszczedzac :) jesli ju to P III500 i jakies DDR 128 mb badz 256 niebedzie sie tak mulil :) za to pooszczedzasz sobie na plycie glownej i Grafice zbytnio grafa niepotrzebne jest do programow biurowych :) prawda:) Geforce4 MX 440 mozna za 100zł kupic a i jako takie gry chodza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Do W98SE i offica (wesja 97 - najlepsza :) ) w zupełności wystarczy pentium mmx 200 - mam taki w pracy, i to normalnie działa, a nawet jednocześnie emule ciągnie i opera chodzi. Natomiast pamięci zdecydowanie nie 64, 128 daje dużo większy komfort pracy. Karta graficzna jakakolwiek na PCI może być. No chyba, że od czasu do czasu lubisz jednak pograć - wtedy te pIII i jakiś geforce się przyda. Ja złożyłem kompa do netu (p233mmx, 64mb) z monitorem 15 za 200zł (twardziela miałem swojego). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rbtck1 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Ja mialem Celeronka 333, 128MB Ram, karta S3 Trio 4mb (mozna ja dostac za 10 zl :) i to wszystko mi starczylo do pracy na win98, office, wszystko chodzilo bez najmniejszych problemow. Takze nie rozumiem po co brac zaraz pIII i gf4 skoro taki wystarczy. Dodam ze ogladalem nawet na nim filmy. A nawet tez czasami gralem na nim (q2,q3,cs) ale do tego musialem dokupic voodoo2 za 20 zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Mój typ jest taki (są bardzo podobne zestawy na Allegro): - markowa płyta główna na BX -> obsłuży mocniejsze procki, dużo pamięci i pojemne dyski - tak na wszelki wypadek, jakbyś chciał się za jakiś czas przesiąść na WinXP - PIII 450-550 MHz - 128 MB SDR - grafa - weź GF2MX/GF4MX, pograsz przynajmniej w jakąś starą gierkę dla rozrywki ;-) - dźwięk - zależy na ile Ci zależy, jak komp ma tylko odtwarzać dźwięki systemowe, to bierz cokolwiek, jak nie, to przydałby się np. SB Live Value - dysk - w zasadzie tyle, ile będzie Ci potrzebne, mniej niż 30-40 nie opłaca się w ogóle kupować (przejrzyj ceny na Allegro i porównaj) - CD - np. 32x / 40x - nie musi być szybki, ważne by czytał poprawnie wszystkie płytki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter166 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Moj typ do aplikacji biurowych i filmow to PIII 450-500Mhz Riva TNT 2 Pro lub GeForce 2MX Dysk to zalezy ile potrzebujesz CD-Rom 40x Karte dzwiekowa wybiesz sobie na allegro Plyte Glowna jakas markowa No i zasilacz bierz cos wmiare dobrego Poszukaj tego na allegro!!! Pozdrawiam:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 PII 300, 128-256MB SDRAM, dysk 8GB, płyta ze zintegrowanym dźwiękiem i grafiką (ewentualnie lanem w miarę potrzeb) oraz portem AGP gdybyś jednak chciał jakąś grafę tam wsadzić, CD-ROM, do tego wypasiony zasilacz 250Wat, nawet ATX:) i będzie wymiatał w Wordzie 97-2K :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 imo jak chcesz oszczędzać - do ofisa/windowsów ważne są tylko ram i szybki hdd - komfort rośnie, procek grafka -> wystarczy co-kolwiek. dla przykładu - mam w domu celafona 300@ fsb 7x ;-), 192mb sdramu, i niestety ma wolny dysk... lata na nim win xp pro z ofice xp ;-) i poza wolniejszym doładowywaniem - twardy skrobie - wszystko lata ;) ale - jak nie musisz aż tak oszczędzać - mamy dobry okres na zakupy, dolar nisko więc i ceny w dół przykład? sempron 2200 box jetway na via KM400 (grafka, lan, snd..) 128 pc3200 hdd samsunga 40/7200 cd 52x obudowa z zasilaczem ;-) fdd cena ? ~790zł nowe z gwarancją,,, jeśli zdecydujesz się kupić do tego uzywanego procka np durona ~700MHz upolujesz z chłodzniem za 50-60zł, wtedy taki zestaw kosztował by ~650... imo warto dołożyć te 200-300stówki (widze ze na allegro kompiki z pIII stoją ok 400zł za coś z sensem, takich golasów jak 450mhz z 64sdr hdd i wszystko onb bez cd etc nie licze;) ) do nowego sprzętu z gwrancją, duzo szybszego i oferującego troche więcej możliwości ;-) do tego jako tako dającego sie rozbudować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbounce Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 dziekuje za odpowiedzi. chodzi mi o cos naprawde taniego - ~300 pln, wiec bez fajerwerkow i z pewnoscia bez filmow i gier (ale nawet o to nie chodzi). generalnie widze, ze chyba warto brac p3 450 mhz (celerony nie) + 128 mb ramu, itd., chociaz glownym wyznacznikiem jest cena ;) (im mniej tym lepiej), a widze ze polecany tez jest procesor z zegarem 200-300 mhz - czy takie cos na pewno wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=39385029 ?? ładny jest ;-) ma komplet napędów, twardy scsi zapewne sporo szybszy niż ówczesne ide... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 14 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2005 na procek za bardzo uwagi nie zwracaj jakies P2 233-300 spokojnie wystarczy, najwazniejsze to ram - 128mb albo troszke wiecej, a przedewszystkim szybki dysk - radzil bym wrzucic jakis 10-20gb 7200obr/min (np 10 albo 17gb seagate barracude II), karta graficzna jakas byle jaka - trio,virge,rage itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrbounce Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 moze jednak rozejrze sie za czyms minialnie lepszym, a przede wszystkim z jakakolwiek perspektywa ewentualnej rozbudowy. w gre chyba wchodzi p3 500 mhz na pewno pod socket (slot1 odpada), 128 mb ram i jakis nienajwolniejszy dysk - pojemnosc 6-10 gb na pewno starczy, tylko ktory wybrac, zeby byl jak najszybszy? i jaka pytke w miare dobra (zintegrowana grafika, dzwiek) - intel 810 bedzie dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius_b Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Za 400 widziałem już skrzynki z Duronami 800Mhz, GeForce2, 128 SDRAM. Spokojnie do zastosowań biurowych, filmów, mp3, straszych gier a jeśli chodzi o np office to widziałem jak śmiga nawet na Pentiumie 70Mhz a ramu to w tym kompie chyba wogóle nie było:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...