Skocz do zawartości
Savage

Temp chipsetu na płycie...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj kupiłem płytę Gigabyte GA-7VAX. Wszystko śmiga aż miło a obraz na radeonie 9000 firmy saphire jest super. Chciałem się tylko spytać czy temp chipsetu w granicach 50stopni celcjusza jest normalna na tego typu płycie czyli z chipsetem KT400 ?? Gdy dodałem 2 wentyle, jeden na przód a drugi na tył to temperatura ta spadła do 36-37 stopnia. Z góry dziękuję za odpowiedź. N apoprzedniej płycie na KT266A miałem 33 stopnie na chipsecie maxymalnie i dlatego to moje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam przy zamknietej obudowie ok56 st na procku (1600+) i ok 49-50 -> chipset.

ps. Savage mowiac o 2 wentylach miales na mysli na obudowie co ?? ja po zdjeciu obudowy (temp otoczenia nie pamietam) ale mialem ok 46 st, wiec juz sam nie wiem.

Napisz cos wiecej o ustawieniu biosu

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja nie mam pojecia ile mam na chipsecie ale mysle ze ponad 60 bo mozna sie niezle oparzyc.

Ale jeszcze nie slyszalem zeby sie komus chipset zjaral.

chipset to ci sie moze nie zjara alr moga ci sie dziac niezle "krzaczki" typu czeste zwiechy gdy komp jest obciazony or smth like that. Wiec chlodzenie chipsetu jakby nie bylo tez jest wazna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja nie mam pojecia ile mam na chipsecie ale mysle ze ponad 60 bo mozna sie niezle oparzyc.

Ale jeszcze nie slyszalem zeby sie komus chipset zjaral.

nie chodzi o zjaranie ale to chipset wszystkim steroje a 50 stopni do duzo jak procek sie grzeje to sie wiesza albo nie kreci z chipsetem jest tak samo wyzsze fsb wiecej od neigo wymaga ja po dochlodzenieu swoejgo moge ciagnac fsb 170 wiec to ma sens polecam koopic jakiegos radiatora za 20 zł i go pociac i przykrecic na miejsce santdartowego u mnie max temp chipseta (ale ja mam i815ep) wynosi 26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
40 stopni dla chipsetu to troszke duzo

Według mnie dopuki sie nie wiesza to nie widze problemu. Na chipsecie nie mam coolera tylko sam radiator.

u mnie na płycie także jest sam radiol bez wentyla a najciekawsze jest jak wyłacze kompa(pompka cały czas chodzi) nastepnie włacze i widze tem proca 28C a chipsetu 36 8O natomiast po ostrym meczeniu kompa mam procka 41 a chipset 44 ale nie zuwazyłem problemow ze stabilnoscią wszystko smiga pieknie

a jeszcze jedno pytanie bo przyznam sie ze w tym momencie nie mam czasu poszukać .(z tego co pamietam ) płyta soltek DRV5C a DRV5E róznią sie tym(na pierwszy rzut oka jak ją rozpoznać kiedy nie mam mozliwości jej sprawdzić o FSb to wiem ) ze jedna ma a druga nie ma wiatraczka na chipsecie i radiol jest złoty a na drugiej srebrny(oczywiscie o kolor mi chodzi ) tak ???(sorki za lamerstwo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie komp rowniez dziala w zasadzie non-stop. rzadko kiedy wylaczam no i w sumie to problemow ze stabilnoscia rowniez nie ma, ani zwiech ani zapychania. Jest ok , ale ta temp...

Zastanawiam sie od czego to zalezy??

Zauwazylem ze zasilacz u mnie sie troszzeczke grzeje oraz chipset jest blisko socketa, oraz ta barracuda (tez ponoc sie grzeja) + do tego mala obudowa (midi) moze to wplywa na podwyzszenie tem lokalnej w kompie..

Ale co jeszcze ? Jako ciekawostke podam ze 1600+ domyslnie wykrywa na fsb 136. Moze te 3 MHz cos zmieniaja??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a powiedzcie co ja mam powiedziec? wlasnie mialem wlaczonego ftpa, sciagalem oraz gralem, antyvir, firewall, i mialem temp ok 63 st na procka i 53 na chip ..;((((((((( Nie powiem zeby w pokju bylo chlodno, ale to juz chyba przegiecie..

Pozdro

plyta ga-7vax, antek 1600+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwa dodatkowe wentylatorki to oczywiście, że na obudowie. Jeden wciąga powietrze z przodu a drugi wyciąga z tyłu. Ten z tyłu to niezła dmuchawa... Sunon 92X92mm :) Kupiłem go za 10 zł na giełdzie :) hehe

Komp o którym pisałem to komp mojej dziewczyny. W moim mam obecnie 3 wentyle i trochę przełączników do ich regulacji. Jak dorwę jakiś aparat fot. to przyślę na stronkę Tweaka zdjątka :) Acha ustawienia w BIOS'ie na tym Gigabajcie są standardowe tzn. wgrałem "optymalne". Oczywiście pozmieniałem je troszkę ale przed zmianami też się tak grzeje. Po wgraniu nowego BIOS'u, który rozwiązuje problem z napięciem VCore na tych płytach nie zauważyłem, aby proc się mniej grzał a temp. powinna lekko spaść przecież napięcie jest niższe... czyżby Gigabyte robiła nas w bambuko i zmieniła tylko napięcie pokazywane dla Athlonów XP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to chyba taka norma z tymi temperaturami na GA-VAxx...ja mam na chipsecie ok 45 i na procu 50-55 stopni, moj brat (na takim samym configu) ma na chipsecie ok 50 a na procu 60 stopni!!!

moze to BIOS oszukuje, sprawdzal ktos te temperaturki zwyklym termometrem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...