Skocz do zawartości
--Noe--

Jaki Chipset Jest Lepszy? Via Kt880 Czy Nforce2?

Rekomendowane odpowiedzi

no ja chciałbym dodać do pytania :) bo przyznam szczerze :) troszkę mi się nie chce przeglądać całego forum :) która z płytek na Via KT880 ma blokadę PCI/AGP? na 33/66 MHZ? a moze poprostu nie blokadę a możliwośc ustawienia wartosci na twardo lub dzielniki odpowiednie, zeby się wartosci te nie zmieniały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokadę ma, ja mam Asusa jak w podpisie i jestem zadowolony. W testach wypada, że Nforce nieco szybciej czyta pamięć, ale KT880 duuużo szybciej czyta dyski.

No a u mnie zdecydowała cena - moja płytka jest naprawdę wypasiona, a w tej cenie były tylko jakieś okrojone wersje z Nforcem :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. W nfs:underground2 grafa sie wali cała (a w hl2 dziala normalnie)

a nie masz przypadkiem radeona ?

bo na GeForce wszystko pieknie smiga...

Jest tylko mały problem w udergroundzie2 na wielu kartach po włączeniu AntyAlisingu (niew wazne czy gf czy ati, choć problem częsciej spotykany w ati) sypie się grafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to sie nazywa stabilnosc dzialania mobo ;) a wydajnosciowo jestes za ... zeby Cie nie obrazic daleko ;)

1216632[/snapback]

O niestabilnosci to czasem na Nforsach slyszalem, wydajnosciowo przepasci nie widze bardzo duzej, i nie lubie jak ktos pisze takie pier.......

Wybor plyty i chipsetu zalezy od potrzeb i mozliwosci, co do tematu topicu i zalozyciela> wez raczej nforsa z tcyh dwoch (abit nf7) bo jest sprawdzona, przerobiona na wszystkie mozliwe sposoby i kupe ludzie do niej rzeczy nawymyslali >chociazby mnogosc biosow.

PS A przede wszystkim poczytaj bo tematow o plytach jest kupe a zakladasz topic oklepany 1000 razy i sam ocen co bedzie dla ciebie lepsze bo an razie to nie napisales nawet jaki chcesz procek , jakie masz dyski, jakie pamieci, czy chcesz podkrecac itp .... (to do zalozyciela)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze czytanie tekstu ze zrozumieniem w tym kraju jest powszechnym problemem moj porzprzedni post bylo @johnyboy a tutaj przepasc pomiedzy via 400 a nf jest dosc duza, a problem na nf jest taki ze trzeba miec w miare dobre pamieci i wszystko bedzie smiagac ;]

popraw mnie jak sie myle ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nforce rulez :) i jepszego nie ma moze jak chcesz co low endowego to bierz via ale mobo ma zapie ... :)

1216567[/snapback]

Linoge to ty masz problem ze zrozumieniem, wiec moze sprecyzuj ktore via bo sam nie wiesz o czym mowisz ... wiec sie w koncu zdecyduj, nie zaprzeczam ze nforce to dobry uklad, ale tez nie pitole zaslepionych teorii o niesamowitych przewagach nie wiadomo o czym. Mozliwosci plyty zazwyczaj wynikaja z jakosci implementacji danego chipa i byc moze ktos nie chce doplacac za markowe pamieci, albo kontroler serial ata ... reszte sie domysl, a nie kracz jak papuga w kazdym topicu to samo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam jestes low end moje kt400 zapierdala z fsb 220 tylko dyski zdychaja;D hyhyh

1216573[/snapback]

i to sie nazywa stabilnosc dzialania mobo ;) a wydajnosciowo jestes za ... zeby Cie nie obrazic daleko ;)

1216632[/snapback]

eh ciezko jest sie domyslic o co mi chodzilo

"ktos nie chce doplacac za markowe pamieci, albo kontroler serial ata ... " ale mi po co doplacac za cos takiego skoro sa pyty które nie maja sata i zadowola sie przecietnymi pamieciami

peac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszysko zalezy od potrzeb ,sam kt880 ustepuje nf2 bardzo bardzo niewiele jezeli nie wcale

roznica jest taka ze nie ma naprawde dobrych plyt na kt880 a na nf2 sa np. Abit NF7-S i DFI IN/LP (ale to >350pln)

sam abit NF7 jest biedny jak mysz koscielna i nie warto dawac za niego 250pln skoro (tu wkracza kt880) w tej cenie jest Asus A7V880 i MSI KT8 wyposazone bardzo dobrze i z duzymi mozliwosciami o/c oraz mniej problemowe ze sterownikami

za to bez wahania moge powiedziec ze drozsze plyty na kt880 (asus,msi,abit,epox,soltek) sa lepsze niz slabe plyty plyty na nf2 czyli Gigabyte,MSI ,najslabsze asusy (nie dotyczy deluxe :D )

Gigabyte na kt880 to padaczka - nie kupujcie tego ,asrock to nie wiem ale nie mozna spodziewac sie zbyt duzo ,choc tutaj przynajmniej cena jest adekwatna

linoge

testowalismy z kumplem Epox 8KHA+ vs. 8RDA 1.1 na fsb133

osiagi byly identyczne a przypominam ze 8KHA+ jest na kt266a (tez jade na fsb170 ,ale do konca dnia bede mial 190 bo testuje nowy blok wodny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam od wczoraj gigabyte na kt880 i jestem bardzo zadowlony. B.dobrze wykrylo pamieć i procka. Przed tem mialem solteka na nforce2ultra i tam jak ustawilem fsb na 200 i ram w tedy windows sie wysypywal. a na kt880 wszysko ladnie chodzi. A nfs:u2 trzeba po prostu zminimalizowac a pozniej powiekszyc i w tedy ladnie wszystko dziala. Nforce2 nie wykrywa za dobrze prockow wiec polecam kt880. Roznicy w wydajnosci nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc różnicy odczuwalnej nie ma żadnej między KT400/600/880 a nForce2, dopiero przy testach widać że wśród nich przoduje nForce ale to są faktycznie minimalne różnice, jeśli nie patrzysz za bardzo na kase lub chcesz mieć poczucie że posiadasz najszybszą "opcje" to bierz nForce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz o porządnym OC, to porządnie się zastanów nad nforcem :)

A do zostawania przy FSB max. 210 to starczy każdy Via, no i mniej jednak z nimi problemów.

Jedyny mankament to brak APU. Generowanie dźwięku przez układ wykorzystujacy CPU daje dość zauważalny spadek wydajności.

A Sound Storm nvidi jakby nie patrzec - jest naprawde szybki (jakosc to inna sprawa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus A7V880 ma blokade pci/agp -niestety narazie max fsb w biosie to 227 i na takim fsb dziala ten asus

asus z tego co pamietam stosuje dzwiek C-media - czyli odzielna dzwiekowka wbudowana w plyte

jak dal mnie najwieksza zaleta AC97 w wydaniu via jest banalna instalacja i wszystko chodzace jak trzeba - niestety najwiecej zrzera procesor

a c-media mi nie lezy bo nie wiem jak tam wlaczyc generowanie dzwieku z kilku aplikacji (na SB tez trzeba to wlaczac tylko ze jest prosciej)

P.S.

moj epox smiga wlasnie 12.5x180 - kt266a rzadzi :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

linoge

testowalismy z kumplem Epox 8KHA+ vs. 8RDA 1.1  na fsb133

osiagi byly identyczne a przypominam ze 8KHA+ jest na kt266a  (tez jade na fsb170 ,ale do konca dnia  bede mial 190 bo testuje nowy blok wodny)

1217236[/snapback]

ja mialem obok siebie 2 kompy na fsb 220 kt600 vs nf timingi lepsze dla via 8 3 3 2.5 roznica ok 300-400 mb/s read write chyba cos kolo 100 ale nie dam sobie glowy urwac wiem co to znaczy kt400 kt400a mialem troche tego i jakos do via niechce mi sie wracac ... nieprzyjemne przezycia z dziecinstwa kiedys wlasnie chipset byl gardlem dla mojego mobo ;) nie mowie ze te plyty sa zle ale jakos nie mam przekonania do produktow z via choc nf juz troche stary jest i dalej sie plasuje w czolowce choc ceny plyt sa wysokie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ECS N2U400-A która kosztowała mnie zaledwie 200 zł i to prawie rok temu :-) i nie mam na co narzekać. FSB stabilnie działa na 400 pamięci działają w dual pomimo tego że jedna kość jest good ram a druga infileon a w BIOS'ie bez problemu można ustawic częstotliwoś ramu i timing :-) więc nawet nie jest potrzebna markowa płyta głowna jakies markowej firmy żeby cieszyć sie nForce2 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi