Skocz do zawartości
acepl

Windows Xp I Regularny Błąd Ntfs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dość dziwny problem: Regularnie pada system plików na jednym z dwóch dysków twardych (dwa dyski na jednej taśmie, ten jako slave, tylko dane)

Obydwa to Seagate (ten konkretny to 13 GB, teraz już prawie pięcioletni) ale tylko jeden ma takie wyskoki.

Błąd objawia się tym, że system po uruchomieniu GUI bardzo wolno się uruchamia (w międzyczasie słychać skokowe użycie dysku: chwila ciszy, chwilka odczytu, chwila ciszy...) a po zalogowaniu się system się "zacina" co kilka sekund na kilka sekund. Wspomniany dysk nie daje się otworzyć, system raportuje błąd struktury plików. Nie można przeskanować, ale da się sformatować. A po formacie działa jak złoto.

Ostatnio doszedł kolejny element - system podczas uruchomienia wyświetlił BSOD z informacją, że z powodu błędów w plikach potrzebnych do uruchomienia systemu należy sprawdzić dysk korzystając z konsoli (chkdsk cośtam) Wypiąłem oba dyski, włożyłem najpierw systemowy, przeskanowałem NAV z aktualnymi bazami wir. i Sprawdziłem na błędy - czysto. Włożyłem ten nas interesujący i mam identyczne objawy - spowolnienie pracy, dysk niedostępny. Format rozwiązał sprawę.

Ma ktoś jakąś sugestię?

Czy to może być przyczyna Windowsa? Ma chyba rok od instalacji i nie miał nigdy aktualizowanej bazy wirusów, Windows XP bez żadnego SP, bez dostępu do innternetu.

Ktoś? Ktokolwiek? ;-)

Pozdrawiam,

AcePL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jeszcze raz,

Potrzebna widzę errata:

Ostatnio doszedł kolejny element - system podczas uruchomienia wyświetlił BSOD z informacją, że z powodu błędów w plikach potrzebnych do uruchomienia systemu należy sprawdzić dysk korzystając z konsoli (chkdsk cośtam) Wypiąłem oba dyski, włożyłem

do innego komputera

najpierw systemowy, przeskanowałem NAV z aktualnymi bazami wir. i Sprawdziłem na błędy - czysto. Włożyłem ten nas interesujący i mam identyczne objawy - spowolnienie pracy, dysk niedostępny. Format rozwiązał sprawę.

Ma ktoś jakąś sugestię?

Czy to może być przyczyna Windowsa? Ma chyba rok od instalacji i nie miał nigdy aktualizowanej bazy wirusów, Windows XP bez żadnego SP, bez dostępu do innternetu.

Ktoś? Ktokolwiek? ;-)

Pozdrawiam,

AcePL

1216467[/snapback]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi