Skocz do zawartości
muciek

Kilka Pytań :)

Rekomendowane odpowiedzi

Pytania są takie, na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, więc:

1.Jaka nagrzewnica poza modnymi ostatnio kadetami/ładami jest dobra? Mała i zgrabna, może z fiaciora 126 ?. Może coś podobnego do tego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39318677

2. Jakiś w miarę wydajny bloczek na CPU do ok. 50 zł. Myślałem nad tymi z bloki.pl, ale nie wiem jak stoi u nich z wydajnością ??

3.Skąd wziąć materiał na bloczek GPU ?? Sam zamierzam takowy zrobić, tylko interesuje mnie jeszcze jedno czy jest jakiś najlepszy frez, który można zrobić w warunkach homemade

??

Ps. Może niektórym pytanie wyda się lamerskie, ale z reguły bardziej interesowałem się FC, ale trudny dostęp do narzędzi i materiałów uniemożliwił mi ukończenie projektu do tego stopnia, że przerzuciłem się na WC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Fiat 126 nie ma chłodnicy (ani nagrzewnicy). Ma ją za to (nagrzewnicę) fiat 125 i jest to jedna z wydajniejszyk konstrukcji stosowanych w WC.

2. Za tą cenę to tylko bloki.pl (ewentualnie jakiegoś homemadea na allegro wyrwiesz).

3. Miedź- allego, złom metali kolorowych. Frezować nie trzeba- można zrobić tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upsss... chodziło mi własnie o 125 LOL ze mnie :P

co do bloczka to znalazłen na allegro jeszcze coś takiego

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39580777

No nic, czeka mnie wyprawa na skup złomu i szrot po jakąś nagrzewniczke :) Zdzieki, dla ciebie Dołączona grafika

a zkąd moge wziąć taka chłodniczke jak z link ?? bo tyle co na allgero se chłopek woła to nie dam :)

Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W bloczek z linka mimo wszystko bym się nie pakował... Jakiś taki... Sam nie wiem.

A chłodniczkę (nagrzewnicę samochodową)- ze szrotu. Czasami trafiają się na allegro szczelne nagrzewnice ale niewyczyszczone- po 30-40zł. Czyszczenie we własnym zakresie (IMO warto w to włożyć trochę serca a nie płacić za efektowne zdjęcia błyszczących nagrzewnic).

Jesli jednak ze szrotu- pytaj o miedziano-mosiężne - żeby Ci czasami alu nie wcisnęli. Pytaj o opla kadeta, rekorda, ładę, fiata125/poloneza (uważaj na poldka- są dwa typy- ze stalowymi i miedzianymi lamelami- chyba wiadomo którą wybrać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie sie składa bo włsnie szwagier pojechał po amortyzatory do forda, to kazałem sie mu zapytać o łąde, (oczywgipsie miedzianą) maja łade samare, ale nagrzewnica jest aluminiowa :blink:

Własnie ja szukam, nagrzewniczki nie wyczyszczonej oby jak najwięcej samemu zrobic :) widze że masz o tym takie samo zdanie jak ja "im wiecej serca sie w to włoży..."

No nic chyba zamówie tego bloczka: north base albo TEGO

Co do czyszczenia nagrzewniczki to myśle nad tą elektrolizą albo kwasek, to sie jeszcze zobaczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie sie składa bo włsnie szwagier pojechał po amortyzatory do forda, to kazałem sie mu zapytać o łąde, (oczywgipsie miedzianą) maja łade samare, ale nagrzewnica jest aluminiowa  :blink:

1217703[/snapback]

Nowe łady mają nagrzewnice alu...

Co do bloku - na Allegro raz poraz widać Orbitala - okolice 50-60zł.

Daj też ogłoszenie na Giełdzie -> Kupie, pewnie ktoś się do Ciebie zgłosi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm jak tanio to może jednak aluminium - właśnie jestem w trakcie tesotowania Prisona Eco (aluminium) jak narazie ładnie się zachowuje - temperatury gorsze od miedzianego Crystala jedynie o 1-2C Ciekaw jestem jak wypadnie porównanie Prison Vs. Prison Eco - identyczna konstrukcja ale materiały inne.... Aluminiowe chłodnice można już od 20-30zł kupić...

co do bloki.pl - jeszcze przed awarią pompki używałem Proximy na GPU - teraz mam firmowe chłodzenie... zgadnijcie... na powietrzu mam niższe temperatury..... w przygotowaniu jest blok na GPU - Prison Pro (wiem wiem... to zboczenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż dzięki za tak liczne odpowiedzi, ale Wc to chciałbym sobie sam złożyć sam. Nie chce kupować ślicznie świecącej wypolerowanej jak psu jajca chłodnicy, bloczka już mam zamówionego usera z tweaka, pompkę mam, ale jeszcze musze ją sprawdzić. A materiał na bloczek tez mam już zarezerwowany u usera tweaka :)

W poniedziałek przejdę się na szrot, mam bliźutko może pół kilometra :P

Bloczka na grafe robię takiego podobnego co ma mechl!n . Króćce standardowe 12mm, pod kontem :)

Mam jeszcze możliwość kupienia orbitala od przemek2f, tylko on ma top z pleksy, a ja nie lubię takich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi